دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

درهای باز رحمت و دستان بلند نیاز


درهای باز رحمت و دستان بلند نیاز

عامل مشترک بین انسان‌ها با رنگ‌های مختلف و جنس‌های متفاوت و ملل گوناگون «نیاز» است و تا زمانی که بشر در کره خاکی زندگی می‌کند، این حس گاهی در او شدت و گاهی ضعف پیدا می‌کند. در این …

عامل مشترک بین انسان‌ها با رنگ‌های مختلف و جنس‌های متفاوت و ملل گوناگون «نیاز» است و تا زمانی که بشر در کره خاکی زندگی می‌کند، این حس گاهی در او شدت و گاهی ضعف پیدا می‌کند. در این میان افرادی هم هستند که معرفت بیشتری نسبت به عالم هستی دارند و نیاز خود را از موجودی بی‌نیاز و مستقل طلب می‌کنند.

به فرمایش قرآن کریم: «فاستجاب لهم ربُّهم اَنّی لااُضیعُ عَمَلَ عامِل منکم مِنْ ذَکَرِاواُنثی» (آیه ۱۹۵- سوره آل‌عمران) «خدای آنها برای آنها خواسته‌شان را اجابت کرد و فرمود، من عمل کسی را ضایع و بدون پاسخ نمی‌گذارم چه این عمل از مرد صادر شده باشد چه از زن» افرادی هم هستند که از معرفت نسبی یا شاید کمتری برخوردارند. اینها برای رفع نیاز خود هر اقدامی انجام می‌دهند و درصدد هستند مطالبات خود را از افرادی چون خود که واقعا محتاج هستند پیگیری کرده و به نتیجه برسانند.

پیامبر صلوات‌الله علیه و آله فرمودند: «اَفْضَلُ العباده الدّعاه»، بهترین نوع عبادت دعا کردن است چون خداوند درهای رحمت خود را برای دعاکننده می‌گشاید و امواج بسیاری از بلاها را از انسان دفع می‌کند، گرچه برای انسان مجهول باشد یا پیش‌بینی نکند و این مقدار کمی از آثار دعاها و درخواست‌های انسان است، گرچه انسان دعای خاصی دارد که از اجابت آن اطلاع ندارد ولی قدر مسلم حکمت الهی این‌گونه اقتضا دارد که در تقدم یا تاخیر یک خواسته بنده‌اش مصالح کلی او را در نظر گیرد. بنابراین بندگان دارای درجات عالی، هیچ‌گاه خدا را مواخذه نمی‌کنند که چرا اجابت دعای ما به تاخیر افتاد و شرایط استجابت دعا قطعا باید فراهم باشد چرا که پیامبر صلوات‌ا... علیه و آله فرمودند: «کسی که دوست دارد دعایش اجابت شود باید نسبت به کسب و کار و طعام خود حساس باشد و از پاک و پاکیزه و حلال بودن آن مطمئن شود.» از طرفی به فکر دیگران بودن و دغدغه درد و گرفتاری دیگران را داشتن، ارتباط قلبی را بین افراد تکثیر می‌کند، فاصله‌ها را برمی‌دارد، عداوت‌ها را از بین می‌برد و کینه‌ای باقی نمی‌گذارد، ظلم‌ها را از یاد می‌برد، انس و محبت را جایگزین آن می‌کند، گر چه کدورتی بین برادر با برادر، برادر با خواهر، فرزند با پدر و مادر یا بالعکس، دوست با دوست، همسایه با همسایه یا همکار با همکار باشد. خداوند می‌فرماید: «رَبَّنا اغْفِرلَنا و لِاِخْواتِنا الّذینَ سَبَقُونا بِالایمانِ ولاتَجْعَلْ فی قُلُوبِنا غِلّا لِلَّذینَ امَنُوا رَبَّنا اِنِّکَ رَئُوفُ رحیم» (آیه ۱۰- سوره حشر)

«پروردگارا بیامرز ما را و برادران‌مان را آنان که از حیث آوردن ایمان بر ما سبقت دارند و قرار مده در قلب‌های ما نسبت به آنها کینه و عداوتی، خدایا تو مهربان و رئوفی.»

و به تدبیر امام‌باقر علیه‌السلام، موفقیت‌آمیزترین دعاها و سریع‌ترین دعاها از حیث اجابت: دُعاءُ الاَخ لِاَخیه بِظهْرِ الغیب، دعای انسانی در حق انسان دیگر در نبود او است.

حاج‌شیخ احمد یزدی، مدرس حوزه