چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

شیرطلایی در دستان «کشتی گیر» آرونوفسکی


شیرطلایی در دستان «کشتی گیر» آرونوفسکی

شصت وپنجمین جشنواره بین المللی فیلم «ونیز» به کار خود خاتمه داد

بالاخره پس از حرف و حدیث های فراوان شصت وپنجمین جشنواره بین المللی فیلم «ونیز» بکار خود خاتمه داد و هیئت داوران بخش مسابقه بین الملل به ریاست «ویم وندرس» فیلمساز صاحب سبک آلمانی، جایزه شیرطلایی شصت وپنجمین دوره این رویداد معتبر سینمایی را به فیلم آمریکایی «کشتی گیر» ساخته «دارن آرونوفسکی» با حضور «میکی رورک» در نقش یک قهرمان سابق کشتی اعطا کرد. «رورک »۵۱ساله که پس از سال ها دوری از سینما در فیلم «کشتی گیر» حضوری درخشان داشته، گفت: «از هیئت داوران برای اینکه بهترین تصمیم را گرفتند واقعا متشکرم. ستاره فیلم های «ماهی پرجنب و جوش» و «قلب انجل» در این فیلم نقش کشتی گیری بازنشسته را بازی می کند که وقتی به زنی میانسال دل می بندد، می کوشد دوباره به رینگ بازگردد. «آرونوفسکی»۳۹ ساله و خالق فیلم های تحسین شده «عدد پی» و «مرثیه ای بر یک رویا» نیز پس از دریافت شیرطلایی گفت: «این جایزه را به تمام کشتی گیرانی تقدیم می کنم که هنگام ساخت «کشتی گیر» با آنها برخورد کردیم، کسانی که شبی ۲۰۰دلار درآمد دارند و حاضرند بدن و روح خود را برای آن فدا کنند.» فیلم «کشتی گیر» بازتاب تجربه های «رورک» در قالب یک مشتزن در زندگی واقعی در اوایل دهه ۱۹۹۰ و احساس افسوس او بخاطر ترک دنیای بازیگری است که ۱۵سال پیش اتفاق افتاد.

«آرونوفسکی» گفت: «ما باید از رورک بخاطر آنکه قلب و روح خود را در برابر دوربین گشود، تشکر و استعداد فراوان او را به دنیا یادآوری کنیم.» همچنین «رورک» که یکی از ستاره های مطرح سینمای آمریکا در دهه ۱۹۸۰ بود، سال ۲۰۰۵ با تریلر جنایی «سین سیتی» ساخته «رابرت رودریگز» به نقش یک تبهکار سابق به سینما بازگشت. او در این باره گفت: «احساس شرم، احساس خوبی است و اغلب خودت را باید مقصر بدانی.»

جایزه شیرنقره ای بهترین کارگردان جشنواره «ونیز» امسال به «الکسی جرمن جونیر» فیلمساز روس برای فیلم «سرباز کاغذی» رسید که در آن تلاش شوروی سابق برای فرستادن اولین انسان به فضا در ۱۹۶۱ بازسازی شده و پزشک اصلی گروه فضانوردی شخصیت اصلی داستان است. بخش زیاد داستان «سرباز کاغذی» در قزاقستان روی می دهد. جایزه «کوپا وولپی» بهترین بازیگر مرد به «سیلویو ارلاندو» بازیگر قدیمی سینمای ایتالیا به نقش پدر درمانده فیلم «پدر جووانا» پوپی آواتی رسید که داستانی تراژیک از عصر موسولینی است. او نقش پدر دختری را بازی می کند که با رفتار خود رابطه پرتنش دختر و مادرش را به هم می ریزد و دختر جوان در ایتالیای زیر بمباران متفقین در بیمارستان بیماران روانی بستری می شود. «دومینیک بلان»، بازیگر فرانسوی برای نقش آفرینی در فیلم «دیگری» به کارگردانی «پاتریک ماریو برنار» و «پی یر تریویدیک» جایزه «کوپا وولپی» بهترین بازیگر زن را به خانه برد. او در این فیلم نقش آن ماری را بازی می کند که برای استقلال خود ارزش قائل است، اما وقتی دوست سابق او با زن دیگری آشنا می شود تا حد جنون حسادت می کند.

جایزه «مارچلو ماسترویانی» بهترین بازیگر جوان جشنواره «ونیز» امسال را «جنیفر لارنس» برای بازی در نقش نوجوانی با یک راز تلخ در فیلم «دشت سوزان» ساخته «گی یرمو آریاگا» دریافت کرد و جایزه ویژه هیئت داوران به «هایلی جریما» فیلمساز ۶۲ساله اتیوپیایی برای فیلم «شبنم» رسید. «شبنم» داستان یک روشنفکر اتیوپیایی است که در دوران وحشت سرخ مارکسیستی دهه ۱۹۸۰ به آلمان می رود، اما آنجا نیز به شکل وحشیانه مورد حمله نژادپرستان قرار می گیرد.

شخصیت اصلی فیلم پس از آنکه در آلمان در رشته پزشکی تحصیل می کند، با آرزوی رسیدن به آرامش به سرزمین مادری خود برمی گردد، اما زندگی او و مادرش با ورود نیروهای مسلح مختل می شود. «شبنم» در عین حال جایزه بهترین فیلمنامه جشنواره «ونیز» امسال را نیز دریافت کرد. «جریما» با یادآوری تلاش ۱۴ساله خود برای تامین سرمایه لازم برای ساخت این فیلم، از «مارکو مولر» مدیر هنری جشنواره «ونیز» بخاطر اینکه فیلم کوچک «شبنم» را از ناکجا پیدا کرد و در میان ۲۱ فیلم بخش مسابقه گنجاند، تشکر کرد. جایزه بهترین دستاورد فنی را «آلیشر خامیدودیف» برای فیلمبرداری فیلم روسی «سرباز کاغذی» دریافت کرد و جایزه شیر ویژه این دوره «ونیز» را «ورنر شروتر» آلمانی گرفت که «سگ شب» او یکی از ۲۱ فیلم بخش مسابقه بود.

«یوری آرابف»، «والریا گولینو»، «داگلاس گوردن»، «جان لندیس»، «لوکرسیا مارتل» و «جانی تو» دیگر داوران بخش مسابقه بین الملل جشنواره «ونیز »۲۰۰۸ بودند. شصت وپنجمین جشنواره «ونیز» در حالی پس از ۱۱روز بکار خود پایان داد که بسیاری از منتقدان نسبت به کیفیت فیلم های بخش مسابقه بین الملل این دوره جشنواره اعتراض داشتند، هرچند «مولر» در دومین دوره چهار ساله مدیریت هنری جشنواره «ونیز» از فیلم های انتخاب شده دفاع و آنها را بهترین فیلم های موجود توصیف کرد.