پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
نیما سخت عاشق کلمه تجدد بود
پرویز ناتل خانلری (۱۳۶۹-۱۲۹۲)، نویسنده، ادیب، زبان شناس و شاعر هم روزگار ماست. وی جزو نخستین ایرانیانی بود که از دانشگاه تهران، دکترای زبان و ادبیات فارسی دریافت کرد. از مهم ترین خدمات فرهنگی او می توان به راه اندازی بنیاد فرهنگ ایران (۱۳۵۷-۱۳۴۴)، بنیادی که بیش از ۳۰۰ کتاب پژوهشی درباره تاریخ و فرهنگ ایران به چاپ رساند و مجله ادبی سخن (۱۳۵۷-۱۳۲۲)، نشریه ای که دو نسل از نویسندگان، ادیبان، شاعران، مترجمان، منتقدان و پژوهشگران ایرانی را تربیت کرد، اشاره نمود.
نیما، پسرخاله مادر خانلری بود. خانلری در نوجوانی به شخصیت نیما و اندیشه های نوگرایش دلبستگی تمام داشت، اما خیلی زود از نیما دل کند و به یکی از بزرگ ترین منتقدان او و شعر نیمایی تبدیل شد. نگاه منتقدانه خانلری به شخصیت نیما و شعر نو از آن روی اهمیت دارد که وی به پشتوانه نوشتن کتاب هایی چون "دستور زبان فارسی"، "تاریخ زبان فارسی"، "فرهنگ تاریخی زبان فارسی" و آثار بی شمار دیگر، استاد بی بدیلی در زمینه زبان فارسی به شمار می آید. بدین روی از آنجا که نقد خانلری نه از روی مریدی و مداحی و نه از روی غرض و مرض ورزی رایج در فرهنگ ما بیان شده است، ارزش شایانی دارد. متنی که در پی می آید برگرفته از بخش هایی از گفت وگوی دکتر صدرالدین الهی با ایشان درباره کارنامه نیما یوشیج است.
● شخصیت نیما
نیما قابلیت بسیار در جلب و جذب جوان ها داشت و از این جهت شبیه سرسلسله های مکاتب ادبی اروپایی به ویژه فرانسویان در قرن نوزدهم بود. قیافه، طرز حرف زدن و رفتار مخصوص و افکار تازه و عجیبش در این راه به او کمک بسیار می کرد. نیما بدون آنکه بخواهد تظاهر کند می توانست جوان ترها را به خویش علاقه مند سازد و پیروانی گرد آورد. از این جهت به اصطلاح قدیمی ها یک جاذبه مرادی داشت که سبب جذب مرید می شد.
● نیما و تجدد ادبی
نیما سخت عاشق کلمه تجدد بود و معتقد بود که باید در ایران یک انقلاب ادبی صورت بگیرد و شعر از قید و بند سنت های مرسوم آزاد شود. نیما اصرار داشت تا همه او را به عنوان رسول تجدد در شعر قبول کنند، اما این بلندپروازی بیشتر ریشه در کینه ای داشت که او نسبت به شعر کهن فارسی از خود نشان می داد. نیما تقریبا تمام ادبیات کلاسیک ما را به بهانه اینکه شاعران، مداحان حاکمان روز بوده اند و شعر آن ها چیزی جز تکدی برای زندگی روزمره نبوده است، رد می کرد.
● نیما و سنت شکنی ادبی
نیما دارای تخیلی وسیع و گسترده، اما وحشی و تربیت نشده است. شاید هر کس دیگر هم به جای او می بود، همین از آب درمی آمد. ایستادن در مقابل یک سنت چندین صد ساله و قصد شکستن قراردادهای ادبی، آدم را هم بی پروا می کند و هم وحشی. نیما جز تعرض چاره ای نداشت، اما اشکال او این بود که تعرض خود را منظم نمی کرد و برخلاف ادعایش نظمی در بی نظمی نداشت.
● شعر نیما
نیما درد را درست تشخیص داده بود. پیش از او همه شاعران عصر مشروطه این احتیاج به تحول موضوع و شاید حتی قالب شعر فارسی را احساس کرده بودند، اما نیما بدون آشنایی با موازین موسیقی شعر شروع به شکستن قالب های شعر فارسی کرد. درباره این شکل شکستن فقط باید بگویم که کار نیما در این مرحله شبیه به شکسته بندهای دوره گرد بود که می دانستند دست، در رفته یا شکسته است و می دانستند که باید آن را جا انداخت یا استخوان های شکسته را طوری روی هم گذاشت که جوش بخورد. در این حال شکسته بند یک تجربه متکی به تشخیص غیرطبی هم داشت. بنابراین دست به کار می شد. گاهی حاصل کارش درست بود و گاهی استخوان، کج جوش می خورد و دست یا پا کج می شد. به این جهت است که خواندن اشعار نیما در بسیار از مواقع سخت است، یعنی شما با یک دست جوش خورده کج مواجه می شوید.
نیما تا وقتی که مدعی ابداع وزن تازه نشده بود، شاعر متوسطی بود، بعد از آن به صورت نظریه پردازی در آمد که خود از تحقق بخشیدن به فرضیه اش عاجز بود. در حالی که بعضی از شاعران که دنبال راه او رفتند به علت احاطه بیشتری که به وزن شعر فارسی داشتند، از او موفق تر از آب در آمدند. مثلا "مهدی اخوان ثالث"، شاعری ست که صرف نظر از احاطه به شعر فارسی، نظریه نیما را فهمیده است و بدون آنکه خود نظریه پردازی کند، آن را در میدان عمل به تجربه گذاشته است. اشعار او را وقتی می خوانید دچار ترمز خواندن نمی شوید. شعر او مثل یک جاده مواج است که شما هنگام رانندگی در آن از پیش می دانید که کجا باید آهسته رفت و کجا تند. در حالیکه در شعر نیما شما به علت نا به جا بریده شدن مصرع ها، درست حالت آن راننده ای را دارید که ناگهان به دست اندازی می افتد و هنوز از تکان آن به خود نیامده است، چاله ای جلویش سبز می شود. البته من علت این گرفتاری نیما را آگاهی های کم او از شعر قدیم فارسی و عروض فارسی از یک سو و تصور اطلاع از ادبیات اروپایی از سوی دیگر می دانم.
● چرایی اقبال جوانان به نیما
جوان ها به علت آنکه در شعر نیما به مقوله ای از زبان می رسند که از محدوده مدرسه فرار می کند و دست آن ها را باز می گذارد تا هر چه می خواهند بگویند از آن خوششان می آید. از طرف دیگر این وزن شکسته او آن ها را از قید وزن شعر فارسی آن طور که باید باشد نجات می دهد. این وزن شکستن فی حد نفسه کار بدی نیست. درست است. تلاش های ناقصی هم در قدیم برای این کار شده که قالب شعری مستزاد نمونه خوب آن است، اما نیما در ارائه تئوری وزن موفق نبوده است.
● شیوه درست شکستن وزن
درست بریدن وزن را گلچین گیلانی بدون ادعای تئوری شعر در سال هایی که نیما هم این کار را شروع کرد، شروع کرده بود. شعر "باز باران" را اگر دوباره بخوانید به این نتیجه می رسید که شکستن وزن اگر از روی قاعده باشد امری قابل قبول است. در این شکستن وزن "توللی" از همه هوشیارتر بوده است. شعر "مریم" یا "ناآشنا پرست" دو نمونه درخشان از اولین تلاش ها در این راه است. بعد از آن "نادرپور" و "سایه" هر دو در این کار با نهایت دقت و هوشیاری عمل کرده اند. نادرپور از باب به کار گرفتن کلمات شسته و رفته و تراش خورده ای که به الماس می ماند و سایه که مایه غزل و ادب کهن فارسی را خیلی خوب دارد، در اوزان شکسته با کلامی روشن مقصودش را می رساند.
● خرد ه هایی بر شعر نیما
نیما این مشکل را دارد که زبانش بر قالب شعرش استوار نمی شود. گاهی کوتاه است گاهی بلند. به علاوه او در مصرف کلمات رعایت اساسی واژه را که انتقال معنی است نمی کند و به طریق ادبی وقتی جمله ای می سازد، این جمله از ساختمان طبیعی بی بهره است.
قواعد زبان شناسی به ما حکم می کند که تغییرات یک زبان در طول زمان باید در جهت مفهوم تر کردن و روشن تر کردن زبان از آنچه هست صورت پذیرد. بنابراین اگر در زمانی که زبان به طرف تکامل صرفی و نحوی پیش می رود، ما اثری خلق می کنیم که با معیارهای این پیشرفت سازگار نباشد عملا خود را از سیلان و جریان زبان دور کرده ایم. زبان نیما دارای این مشکل است. او می خواهد که تصاویر شاعرانه ای را که در ذهن دارد با زبانی به خیال خود تازه و نو عرضه کند، اما در این راه به آن زبان دست نمی یابد و در نتیجه الکن می ماند.
● برتری های شعری نیما
نیما از جهت توصیف طبیعت، نقاشی منظره، یعنی کاری که رمانتیست ها هم می کنند هم چیره دست است و هم در این کار به ذهن نزدیک می شود. علت آن شاید علاقه او به منوچهری بود; چون این شاعر دامغانی استاد طراحی طبیعت و گیاهان و جانوران است و از طرف دیگر خود نیما به سبب علاقه به طبیعت و اینکه یک روستایی زاده است، می کوشید که شعرش این رنگ را داشته باشد. در بسیاری از اشعارش از اسامی درخت ها و حیوانات محلی استفاده می کند. این مزیت نیما را نباید از یاد برد. او شاید به خاطر عوض کردن فضای شعر فارسی از قالب توصیف های رسمی در شعرش به اشیا و اشخاص و موجوداتی توجه کرده است که چندان جایی در ادب به خصوص شعر قدیم فارسی ندارند. از بعضی از اشعار او حتی می توان برای شناخت موضوعاتی که در بطن شعر فارسی جایی نداشته اند، کمک گرفت.
● جایگاه نیما در تاریخ ادبیات ایران
بدون شک نیما در تاریخ شعر ما به عنوان کسی که در پی راه یابی راهی تازه برآمد، خواهد ماند. او شاعری ست که صرف نظر از اخلاق و عادات شخصی اش و نوعی تخیل خود قهرمان بینی و بزرگ نگری، در کاری که کرده نیت نوآوری داشته و تا حد زیاد موفق بوده است، اما این که چقدر شیوه او عمر خواهد کرد؟ چقدر از او فاصله خواهند گرفت و چقدر به بهانه او به پیکر شعر فارسی صدمه می زنند، امری ست که باید آینده درباره اش قضاوت کند.
نویسنده : مسعود لقمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست