چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

ردپای قهرمانان بر سطرهای برفی


ردپای قهرمانان بر سطرهای برفی

«می گویند اسکیموها بیش از ۲۰ اسم برای برف دارند تعجبی ندارد, چون یک اسکیمو تمام عمرش را میان برف می گذراند, جزئیاتی به چشمش می خورد که ما هرگز به آنها توجه نکرده ایم » کتاب عطر سنبل عطر کاج, نوشته فیروزه جزایری دوما

«می‌گویند اسکیموها بیش از ۲۰ اسم برای برف دارند. تعجبی ندارد، چون یک اسکیمو تمام عمرش را میان برف می‌گذراند، جزئیاتی به چشمش می‌خورد که ما هرگز به آنها توجه نکرده‌ایم.» (کتاب عطر سنبل عطر کاج، نوشته فیروزه جزایری دوما)

نام برف شاید بیش از هر جایی سرزمین های روس را به ذهن متبادر کند. زمستان های سوزناک سیبری چنان به سمبلی از سرما در کره خاکی تبدیل شده است که پیرامون آن افسانه ها و داستان های بسیاری شکل گرفته است. فراتر از این داستان ها، حتی اتفاقات تاریخی بسیاری هم درباره سرمای کشنده روسیه به وقوع پیوسته است. نمونه اش آن که وقتی نیروهای آلمان نازی در جریان جنگ جهانی دوم به لهستان حمله کردند و تقریبا خیالشان از بابت فتح شرق اروپا راحت شد، در جبهه دیگر پاریس را تصاحب کردند و روزی که آدولف هیتلر در کنار برج ایفل گام برمی داشت، رویای فتح شوروی را در سر داشت. به همین سبب با ارتشی بزرگ قصد فتح این سرزمین وسیع را کرد. او می دانست اگر شوروی را تصاحب کند، جبهه متفقین از هم می پاشد و به نوعی آلمان به ابرامپراتور جهان تبدیل می شود. اما نیروهای نازی در لنینگراد، اسیر برف و سرمای زمهریر شدند و آلمان نه تنها به قدرت بزرگ جهان بدل نشد، بلکه زمینه عقب نشینی و بعدها شکست آنها در جنگ نیز از همان برف لنینگراد آغاز شد.

پیش از آدولف هیتلر، خیلی های دیگر سودای فتح سرزمین های پربرف و وسیع روسیه را در سر داشتند. نمونه اش ناپلئون بود که او نیز در سرمای روسیه شکست خورد. شرح این شکست در رمان سترگ لئو تولستوی با عنوان «جنگ و صلح» آمده است.

درباره برف، رمان ها و داستان های بسیاری نوشته شده است. در برخی برف به عنوان یک عنصر اصلی و جزئی جدایی ناپذیر از داستان مانند یک شخصیت ظاهر می شود و در برخی دیگر از داستان ها و رمان ها، برف بیشتر کارکرد توصیفی و جنبه صحنه پردازانه دارد. با این حال با توجه به این که در همه سرزمین های جهان برف نمی بارد، طبعا در ادبیات همه کشورها نمی توانیم نشانی از برف را بیابیم.

شاید بیش از همه باید ادبیات روسیه را به واسطه اقلیم آن غنی از آثاری دانست که در آن برف و سرما کارکرد محوری دارند. به عنوان مثال جز «جنگ و صلح»، دیگر شاهکار تولستوی «آناکارنینا» نیز صحنه هایی دارد که در زمینه آن برف می بارد. یکی از مهم ترین این صحنه ها، آنجایی است که برای نخستین بار ورونسکی، معشوقه آتی اش آنا را که قهرمان رمان است، می بیند. در دیگر اثر ادبیات روس با نام «یک روز از زندگی ایوان دنیسویچ» نوشته آلکساندر ایسائِویچ سولژنیتسین، برنده نوبل ادبیات ۱۹۷۰ میلادی نیز نقش برف پررنگ است. کتاب درباره اردوگاه های کار اجباری در دهه ۵۰ میلادی در شوروی سابق و زمان استالین است و زندگی یک روز یک زندانی معمولی با نام «ایوان دنیسویچ شوخوف» را توصیف می کند. در سراسر این رمان که زمان حیات استالین انتشارش ممنوع بود، برف می بارد. در داستان کوتاه و جذابی از چخوف که به معلم داستان نویسی شهره است، شاهد بارش مدام برف هستیم. این داستان «شوخی کوچک» نام دارد.

اگر بخواهیم برف را در ادبیاتی فراتر از ادبیات روس بررسی کنیم به نمونه های دیگری برمی خوریم. مثلا در رمان عظیم «بودنبروک ها» نوشته توماس مان که جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۲۹ را از آن خود کرد، شاهد زوال یک خاندان هستیم.

داستان با یک مهمانی خانوادگی با حضور کله گنده های شهر آغاز می شود و نویسنده در حال توصیف گرمای این مجلس، بیرون خانه را هم که برف در حال باریدن است، توصیف می کند. برفی آرام و سنگین در شبی که روزگار این خاندان خوش است و هنوز زوالی محقق نشده. در اثر دیگری از ادبیات آلمان با نام «داستان دوست من» نوشته هرمان هسه برنده سال ۱۹۴۶ نوبل ادبیات، داستان مردی به نام کنولپ را می خوانیم. کنولپ، آزادمردی است که زیستن در صحرا را جایگزین زندگی در شهر کرده است. او در صحراگردی های خود از برف و سرما رنج می برد و سرانجام نیز در دامنه کوهی مالامال از برف جان می سپرد. صحنه مرگ او نیز در دل برف و کوران سرما بسیار عرفانی است. کنولپ گفت و گویی با خدا دارد و از او به خاطر نوع زندگی اش شکایت می کند؛ از این که چرا به گونه ای دیگر نزیسته است. خدا نیز در پاسخ به او می گوید: «من تو را جز این طور که هستی، نمی خواستم. تو به نام من صحراگردی کردی و پیوسته میل به آزادی در دل اسیران شهرها پدید آوردی. به نام من دیوانگی کردی و تمسخر دیگران را برتافتی. تو فرزند منی و جزئی از منی و هر لذتی که بردی یا رنجی که تحمل کردی من در آن شریک بودم.» این سخنان لبخند رضایتی بر لبان کنولپ می آورد و با گفتن این که دیگر شکایتی ندارد، چشمانش را می بندد.

در ادبیات دیگر کشورها نیز نمونه هایی از توصیفات درخشان انسان دردمند و درمانده در دل برف و زمستان های تاریک را می بینیم. مثلا در کتاب های «سرگشته راه حق» نوشته نیکوس کازانتزاکیس، نویسنده سرشناس یونانی یا در کتاب «آس و پاس ها» نوشته جورج اورول می توانیم نمونه هایی را بیابیم. در بسیاری از داستان ها برف بیشتر به عنوان نشانه ای از تیره روزی و فلاکت انسان دردمند برای توصیف و صحنه پردازی به کار رفته است. مثلا در شاهکار ارنست همینگوی با عنوان «برف های کلیمانجارو» که کلاس درسی برای داستان کوتاه نویسان سراسر جهان است، برف به عنوان نمادی از دردمندی انسان خاکی و عاصی به کار رفته است.

برف های کلیمانجارو داستان کوتاهی حدود ۴۰ صفحه است و اگر در آن برخلاف عنوان داستان کمتر نشانی از برف است، ولی از آنجا که قله کلیمانجارو در آفریقا مانند قله دماوند همواره پوشیده از برف است، این داستان را نیز می توان در شمار داستان هایی قرار داد که برف در آن به عنوان یک عنصر حضور دارد. همینگوی در داستان برف های کلیمانجارو، درد و رنج مردی زخمی به نام هری را که پایش قانقاریا گرفته شرح داده است. او در این داستان دردهای مادی و معنوی هری را به تصویر کشیده و خاطرات گذشته اش را در لحظه های رهایی از درد بیان کرده است. این داستان تلفیقی از دردمندی آدمی و بیرحمی طبیعت است که در آن هری به عنوان یک انسان زمینی و طاغی، زبانی تلخ دارد.

در رمان های اورهان پاموک، نویسنده برنده نوبل ادبی کشور ترکیه نیز برف همواره به عنوان یکی از عناصر اصلی داستان مطرح می شود. به طوری که یک رمان معروف او «برف» نام دارد و در یک اثر دیگرش «نام من سرخ» توصیفات درخشانی از برف استانبول را می خوانیم.

از بین آثار نویسندگان ایرانی هم می توانیم نمونه های شاخصی از توصیف برف در روند داستانی را بیان کنیم. شاید یکی از متاخرترین کتاب ها، رمان درخشان احمد دهقان «پرسه در خاک غریبه» باشد. ماجرای کتاب در زمان جنگ ایران و عراق اتفاق می افتد. عده ای از رزمندگان به صورت پنهانی عازم جبهه غرب هستند تا در سرمای زمستان صدام را غافلگیر کرده و به مردم کرد کمک کنند. همین خلاصه داستان نشان می دهد رزمندگان ایرانی چگونه در سرمای ارتفاعات غرب کشور به مبارزه می پردازند و چه مشقاتی بر آنان می رود.

یکی دیگر از نمونه های شاخص ایرانی، رمان «درخت انجیر معابد» آخرین اثر احمد محمود است. از بسیاری جهات این رمان در ادبیات ایران کم نظیر است. از جمله این ویژگی ها به تعدد پرسوناژهای اثر می توان اشاره کرد. در این رمان حدود ۲۴۰ شخصیت خلق شده که حدود ۶۰ تای آنها به طور مستقیم در داستان نقش دارند.

رمان «دل کور» نوشته اسماعیل فصیح هم از دیگر رمان های سرشناس فارسی است که برف در آن حضوری محسوس دارد. رمان هایی که قهرمانان دردمند آنها در برف های سنگین دست و پا می زنند و جان می کنند.

برف بیش از آن که مقوله ای مادی باشد، امری حسی است. شاید به همین دلیل است در بسیاری از آثار ادبی و هنری به عنوان عنصری موثر کارکرد دارد. کسی که حس برف را چشیده باشد، با خواندن بخشی از یک رمان یا تکه ای از یک داستان کوتاه یا حتی دیدن یک فیلم یا یک تابلوی نقاشی و شنیدن یک قطعه موسیقی حال و هوای آن حس زیبا برایش تداعی می شود. این دانه های ریز سفید که آرام آرام همه چیز را زیر سیطره خود می کشاند، موجودات پر از احساسی هستند. شاید به قدری حس برف برای نویسندگان کشورهای جهان قوی بوده که آنان نیز ناگزیر این عنصر را در داستان هایشان وارد کرده اند.

سجاد روشنی