سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

نبردهای بصره فقط نیمی از داستان


نبردهای بصره فقط نیمی از داستان

وقتی نوبت عراق می شود, جنین به نظر می رسد که گزارشگران دوست دارند اخبار را نادیده گرفته یا جعل نمایند تازه ترین نبردها در بصره, دومین شهر بزرگ عراق و بندر نفتی حیاتی عراق , موردی برجسته از دروغ پراکنی ها و تحریکات امروزین روزنامه نگاری سرمایه داری را نشان می دهد

وقتی نوبت عراق می‌شود، جنین به نظر می‌رسد که گزارشگران دوست دارند اخبار را نادیده گرفته یا جعل نمایند.

تازه‌ترین نبردها در بصره، دومین شهر بزرگ عراق و بندر نفتی حیاتی [عراق]، موردی برجسته از دروغ‌پراکنی‌ها و تحریکات امروزین روزنامه‌نگاری سرمایه‌داری را نشان می‌دهد.

یک تاکتیک متداول این است که رویدادها با استفاده از شیوۀ خود-ساخته یا واژه‌های «رسمی» توصیف می‌شوند که عمداً با پنهان کردن آن‌چه واقعاً در حال وقوع است و یا با عدم تجزیه و تحلیل آن، خواننده را گیج می‌کنند.

بدون در نظر گرفتن نتیجه درگیری که در روز ۲۴ مارس با حرکت ارتش عراق به سمت بصره آغاز شد،-حرکتی که فاجعه‌بار بودن آن برای المالکی، نخست‌وزیر عراق به اثبات رسیده است- ما به دفعات در معرض مفروضات «بصیرانه» سؤال‌برانگیزی قرار می‌گیریم. برجسته‌ترین آن‌ها این است که مقتدا صدر «آشوبگر» و «رادیکال»- رهبر جنبش چند میلیونی شیعیان صدر- گروهی از «یاغی‌ها»، «اوباش» و «جنایتکاران» را برای به وحشت انداختن این شهر مهم استراتژیک رهبری می‌کند. طبیعتاً، المالکی کاملاً برعکس صدر ترسیم می‌شود. موقعی که المالکی با ۴۰هزار نظامی تعلیم دیده و مسلح شده به دست آمریکایی‌ها به سمت بصره حرکت کرد، به ما گفته شد که آن یک «لحظه تعیین‌کننده» و دلیلی برای جشن گرفتن است.

رسانه‌ها هم‌چنین می‌گویند وقتی المالکی قول می‌دهد «نظم و قانون» را برقرار کند و شهر را «پاکسازی» نماید، دلیلی وجود ندارد که ما در باره نیات او به خود تردید به راه بدهیم، یا موقعی که نبردهای بصره را به عنوان «جنگ تا آخر» توصیف می‌کند عزم راسخ او را زیر سؤال ببریم. اگر هنوز کسی وجود داشته باشد که نسبت به اهداف شرافتمندانه المالکی مطمئن نباشد، می‌تواند برای دلگرمی به حمایت‌های دولت بوش که به دفعات تکرار شده است مراجعه نماید.

گزارشگران طوطی‌وار آن مفروضات را بدون هیچ وارسی تکرار می‌کنند تا جایی که اکثر روزنامه‌نگاران از واقعیات بی‌خبر به نظر می‌رسند: از این واقعیت که ارتش عراق عمدتاً از میلیشاهای وابسته به یکی از متحدین اصلی ایالات متحده در عراق، یعنی عبدالعزیز الحکیم و «مجلس اعلای انقلاب اسلامی» او تشکیل می‌شود.

به ما می‌گویند افراد الصدر چندین سال است که موجب رعب و وحشت مردم عراق می‌شوند؛ این‌که جنبش الصدر و «مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق» بر سر کنترل مناطق جنوبی عراق درگیر رقابت شدیدی هستند، و این‌که متحدین ایالات متحده در برابر جنبش الصدر سریعاً میدان را می‌بازند، و این ممکن است به قیمت باخت آن‌ها در انتخابات ایالتی که قرار است در اول اکتبر ٢۰۰۸ برگزار شود، تمام بشود.

روشن است که ایالات متحده خواهان شکست و اضمحلال هواداران صدر قبل از فرار سیدن آن تاریخ مهم است، زیرا پیروزی صدر در انتخابات آینده به منزله سقوط کل طرح آمریکا خواهد بود، طرحی که بر ضرورت خصوصی‌سازی نفت عراق و تجزیه «نرم» کشور قرار دارد.

الحکیم طرح ایجاد یک منطقه بزرگ شیعه را که مرکز آن بصره خواهد بود، پیش می‌برد؛ صدر خواستار یک عراق متحد با یک دولت مرکزی نیرومند است. الحکیم خواهان حضور دایمی آمریکا در کشور است؛ صدر بر ضرروت اعلام یک جدول زمانی برای خروج آمریکایی‌ها اصرار می‌ورزد.

دردسر اصلی آمریکا این است که صدر نظر اکثریت مردم عراق را منعکس می‌کند. پیروزی محتمل او در یک انتخابات منصفانه در جنوب می‌تواند صدر را به عنوان یک رهبر جدید ملی‌گرا و یک نیروی متحده‌کننده عراقی‌ها در موقعیت مناسبی قرار دهد.

برای این‌که ائتلاف یک دور دیگر ادامه یابد، لازم است شکست بزرگ و خردکننده‌ای به صدر وارد شود. در واقع، «لحظۀ تعیین‌کننده»ای بود، اما «باندهای جنایتکار» بصر به اثبات رساندند که از نیروهای امنیتی در ظاهر مشروع عراق بسیار نیرومندترند. حتا بمباران‌های وحشیانه بصره از ایالات متحده، علی‌رغم تلفات غیرنظامی بسیار، ارزش چندانی نداشته است. علاوه براین‌ها، اعزام هزاران فرد مسلح- افراد قبایلی که فریب وعده‌های پول و قدرت المالکی را خوردند- به میدان‌های نبرد نیز تغییر چندانی در اوضاع نداد. تحلیل‌گران رسانه‌ها نتیجه می‌گیرند که قدرت «باندهای جنایتکار» دست‌کم گرفته شده بود و تقصیر را باید به گردن کسی انداخت.

اول، المالکی به خاطر عدم مشورت با دولت ایالات متحده مورد سرزنش قرار گرفت. واقعاً این‌طور است؟ آیا ایالات متحده به المالکی اجازه می‌دهد- اگر نگوییم بدون دستور، بدون موافقت کامل آمریکا- به چنین «اقدام درازمدتی» که از نظر مالی، سیاسی و نظامی بسیار پرهزینه است، دست بزند؟

بعد از آن تقصیر را به گردن ایران انداختند. رسانه‌ها طوطی‌وار عین همین اتهامات را تکرار کردند. حقیقت این است که صدر از جانب ایران حمایت می‌شود. این نیز بخشاً حقیقت دارد که او در جهت برنامه ایران کار می‌کند. اما این واقعیت دانسته به فراموشی سپرده می‌شود که قوی‌ترین متحد ایران در عراق «مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق» است، و این‌که دولت مرکزی در بغداد به تهران به عنوان یک دوست و متحد نگاه می‌کند.

در واقع، فشار ایران بود که در عرض جند روز موجب سست شدن عزم المالکی شد. در ٢۴ مارس المالکی گفت «تا آخر خواهد جنگید» و در ۴ آوریل دستور توقف درگیری‌ها و پرداخت غرامت به خانواده «شهدا» را اعلام کرد.

آنچه که در این فاصله زمانی کوتاه اتفاق افتاد این بود که با میانجی‌گری ایران، موافقت‌نامه‌ای- طبیعتاً ناقص- به امضاء رسید که منجر به نتیجه‌گیری‌های نادرستی شد. نه، درس گرفته‌شده این نیست که ارتش عراق به آموزش و پول بیش‌تری اختیاج دارد- که این می‌تواند بهانه‌ای برای طولانی‌تر کردن حضور نیروهای ایالات متحده در کشور بشود.

آموزه‌ها این است که موج رویدادها در عراق آن‌چنان تغییر کرده است که در نتیجه آن اکنون شیعیانی که خواهان عراقی متحد و آزاد، با اختیار کنترل بر منابع خودش هستند، دشمن جدید به شمار می‌آیند؛ این‌که نفوذ ایران در عراق به نقطه‌ای رسیده است که یک وضعیت برد- برد را برای ایران تضمین می‌کند، در حالی که ایالات متحده با کارت‌های بسیار کم‌تری بازی می‌کند؛ این‌که قدرت آتش ایالات متحده کم‌تر از هر زمان دیگری مؤثر واقع می‌شود، و این‌که انتخابات پیش رو می‌تواند یک سناریوی کابوس مانند ایچاد کند که پی‌آمدهای آن می‌تواند عنوان «گروه‌گرایانه» را از خشونت در عراق گرفته و به جای آن عنوان «ناسیونالیستی» را قرار دهد.

مهم نیست که خبرنگاران بی‌کفایت طوطی‌وار خط رسمی را تکرار می‌کنند، مهم این است که نبرد بصره محتملاً ماهیت جنگ ایالات متحده در عراق را برای سال‌های آینده تغییر خواهد داد.

▪ رمزی باروود، نویسنده فلسطینی‌تباری است که در ایالات متحده زندگی می‌کند و سردبیر PalestineChronicle.com است. تازه‌ترین کتاب او تحت عنوان «انتفاضه دوم فلسطین: روزشمار مبارزه یک خلق» از طرف انتشارت پلوتو، لندن منتشر شده است. با امتنان از aljazeera.com

□□□

نامه مردم، شماره ۷۸۷، ۱۱ فروردین ۱۳۸۷، صفحه ۷

بیانیه حزب کمونیست عراق درباره اوج‌گیری خشونت در روزهای اخیر

بار دیگر خشونت در بسیاری از استان‌ها و شهرهای عراق اوج گرفته و موجب خون‌ریزی و از دست رفتن جان‌های گران‌بهای زیادی شده است. این وضع صدمات سنگینی به مردم و میهن ما وارد آورده است و مانع تلاش‌هایی شده است که برای چاره‌جویی وضعیت سیاسی و بنا کردن دولتی با ثبات به منظور تأمین حقوق همه مردم عراق صورت می‌گیرد. به جرأت می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین پیش‌شرط‌های دست‌یابی به این هدف [ثبات] ضرورت تأمین و تضمین حکومت قانون، و توسل به قانون و طرد کردن همه محاسبات سیاسی تنگ‌نظرانه و گرایش‌های غیرواقع‌بینانه است تا بتوان قانون را بدون استثنا در مورد همگان به اجرا درآورد. همچنین، گروه‌های شبه‌نظامی و میلیشیا باید به طور کامل منحل شوند، و اسلحه و تسلیحات فقط در دست دولت باشد. فقط به این طریق است که امنیت و ثبات واقعی برای مردم تأمین و به چرخه بحران‌های پی‌درپی پایان داده خواهد شد. حزب ما همواره از هر گونه تلاش میهن‌دوستانه‌ و هر کوششی در این راه به صراحت پشتیبانی کرده و آمادگی خود را برای همکاری کامل با تمام نیروهای ملی دیگر برای دست‌یابی به این هدف‌ها اعلام کرده است.

ما، در حزب کمونیست عراق، به لحاظ مسئولیت میهنی که احساس می‌کنیم، و براساس خواست واقعی و قلبی‌مان برای نجات کشورمان از فجایع و مصیبت‌های بیشتر، خواهان پایان دادن به خون‌ریزی و توسل به گفت‌وگوهای مستقیم سازنده هستیم که در آن بیش و پیش از هر چیز باید منافع عراق و مردم آن در نظر گرفته شود. این گفت‌وگوها باید بر مبنای ملاحظاتی صورت گیرد که واقعاً به استقرار حکومت قانون و مقررات کمک می‌کنند؛ حکومتی مدرن و دموکراتیک که آزادی‌های همه شهروندان را به شیوه‌ مدنی و صلح‌آمیزی تضمین می‌کند.

ما همچنین دولت ملی را فرا می‌خوانیم که نقشی مثبت در این زمینه بازی کند و گام‌های عملی مشخصی در راه تضمین ایجاد جوّ مناسب به منظور دست‌یابی به راه‌حل‌های سیاسی بردارد، که هم می‌تواند به خون‌ریزی پایان دهد و هم حقوق و اختیار و اقتدار دولت را حفظ ‌کند. حزب ما، هم‌میهنان و نیروهای ملی را فرا می‌خواند که در تلاش‌های خود با یکدیگر متحد شوند و تا آنجا که در قدرت دارند برای طرد زبان خشونت و اسلحه، و اعتلای نقش عقل و منطق، گفت‌وگو و توجه به مسائل مشترک، به منظور تقویت اتحاد ملی و موقعیت مردم و کشور در مقابل چالش‌های بزرگی که پیش رو دارند، بکوشند.

هیئت سیاسی کمیته مرکزی

حزب کمونیست عراق ۷ فروردین ۸۷

□□□

بی. بی. سی

اعمال مقررات منع تردد در پایتخت عراق

در خلال زد و خوردها میان شبه نظامیان شیعه و نیروهای امنیتی عراق، مقررات منع تردد در بغداد اعمال شده است.

مقام ها می گویند این مقررات از ساعت ۲۳:۰۰ پنجشنبه تا ۰۵:۰۰ صبح یکشنبه "برای حفاظت از غیرنظامیان" برقرار خواهد بود.

از زمان آغاز عملیات سرکوب شبه نظامیان شیعه در شهر جنوبی بصره در روز سه شنبه، تاکنون بیش از ۱۳۰ نفر جان باخته اند. نا آرامی ها اکنون به بغداد نیز کشیده شده است.

پیشتر جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، از تصمیم نوری مالکی نخست وزیر عراق برای انجام این عملیات در بصره ستایش کرد.

نبردهای سنگین با اعضای سپاه مهدی به رهبری روحانی شیعه مقتدی صدر برای سومین روز متوالی در بصره ادامه یافته و خشونت به سایر بخش های جنوب عراق نیز کشیده شده است.

آقای مالکی قول داد نبرد با شبه نظامیان را تا زمانی که لازم است ادامه دهد.

وی گفت: "ما برای ورود به این نبرد تصمیم خود را گرفته ایم و آن را تا آخر ادامه می دهیم. عقب نشینی در کار نخواهد بود."

نخست وزیر عراق شخصا عملیات در بصره را که با شرکت حدود ۳۰ هزار نیرو و پلیس انجام می شود نظارت می کند.

اما جنگجویان سپاه مهدی همچنان کنترل بخش هایی از شهر را در اختیار دارند.

آقای بوش نیز در موزه نیروی هوایی شهر دیتون در اوهایو گفت "وضعیت عادی" در حال بازگشت به عراق است.

وی گفت: "همین حالا که ما صحبت می کنیم، عراقی ها دست به نبرد سختی علیه جنگجویان شبه نظامی و مجرمان در بصره زده اند، که بسیاری از آنها سلاح، آموزش و پول از ایران دریافت کرده اند."

رئیس جمهور آمریکا افزود که حرکت آقای مالکی علیه شبه نظامیان در بصره "قوه رهبری او و تعهد او به اعمال قانون به شکلی منصفانه" را پررنگ می کند.

● افزایش خشونت

وی درحالی صحبت می کرد که چندین آمریکایی مجروح شده در حملات راکتی این هفته به منطقه سبز بغداد، مقر دولت و سفارتخانه های خارجی، درگذشتند. آمریکا آن حملات را به افراد مورد حمایت ایران نسبت داده بود.

در همین حال، یکی از دو خط لوله صادرات نفت عراق از بصره در یک بمبگذاری منفجر شد که باعث افزایش قیمت نفت به بشکه ای ۱۰۷ دلار شد.

رئیس پلیس بصره نیز از یک بمبگذاری که سه تن از محافظان او را کشت جان به در برد.

درحالی که بسیاری از بازارها و مغازهای شهر بسته است، ساکنان شهر می گویند به تدریج با کمبود آذوقه و آب آشامیدنی مواجه می شوند.

در بغداد، هزاران نفر از حامیان صدر طی تظاهراتی خواستار استعفای نوری مالکی بر سر عملیات بصره شدند و نبردهای پراکنده ای در نواحی شیعه نشین پایتخت روی داد.

▪ در سایر تحولات:

- پلیس فدرال آمریکا گفت اجساد دو مقاطعه کار امنیتی ربوده شده در سال ۲۰۰۶ را یافته است

- یک سخنگوی غیرنظامی و سرشناس سنی طرح امنیتی بغداد به نام تحسین الشیخلی توسط مردان مسلح ربوده شد

- ده ها نفر در نبردها میان نیروهای امنیتی و شبه نظامیان شیعه در کوت کشته شدند

- زد و خوردهایی در شهرهای حله و دیوانیه و همچنین شهر کربلا گزارش شده است

کریسپین تارولد خبرنگار بی بی سی در بغداد می گوید به نظر می رسد که موارد گزارش شده از نبردهای مسلحانه در جنوب بغداد درحال افزایش باشد.

به گفته وی ظاهرا نبرد هنوز عمدتا با اعضای سپاه مهدی صورت می گیرد.

شبه نظامیان مقتدی صدر از اوت گذشته آتش بسی را رعایت کرده اند که از عوامل کاهش خشونت ها در عراق تلقی می شود.

دولت عراق می گوید هدف آن بازگرداندن نظم و قانون به بصره است. نیروهای بریتانیایی کنترل بصره را دسامبر گذشته به عراقی ها واگذار کردند.

با این حال حامیان مقتدی صدر می گویند دولت قصد تضعیف آنها پیش از انتخابات محلی در ماه اکتبر را دارد.

به گفته تحلیلگران جنگ بر سر کنترل این شهر بندری مهم و منابع نفتی آن است.

http://www.bbc.co.uk/persian/worldnews/story/۲۰۰۸/۰۳/۰۸۰۳۲۷_si-baghdad-curfew.shtml

□□□

رادیو فردا

حملات هوایی آمریکا علیه مواضع شبه نظامیان شیعه در عراق

نیروهای آمریکایی روز جمعه مواضع شبه نظامیان شیعه را بمباران کرده اند وجرج بوش، رییس جمهوری آمریکا، تاکید کرد که نبرد بصره مرحله تعیین کننده ای در تاریخ عراق است.

در حالی که رییس جمهوری آمریکا از عملیات نظامی نیروهای دولتی عراقی در بصره ستایش کرده است، فرماندهان نظامی نسبت به پیشبرفت این عملیات نظامی خوشبین نیستند.

در همین حال، عبدالقادر جاسم، وزیر دفاع عراق، در یک کنفرانس خبری در بصره گفت:«فرض ما این بود که این عملیات یک عملیات عادی خواهد بود، اما مقاومت شبه نظامیان برای ما غیر منتظره بود، به همین دلیل ما برنامه و تاکتیک های خود را تغییر می دهیم».

به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروهای سپاه مهدی کنترل خیابان های بصره را در اختیار دارند و به صورت مسلح در خیابان های این شهر به گشت زنی مشغولند.

در همین زمینه فرمانده نیروهای دولتی در بصره روز جمعه گفت: نیروهای دولتی دستکم ۱۲۰ نفر از شبه نظامیان را به قتل رسانده و ۴۵۰ نفر را نیز زخمی کرده اند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد نسبت به وضعیت انسانی شهروندان بصره ابراز نگرانی کرده اند.

▪ عملیات نیروهای آمریکایی

به گزارش خبرگزاری ها، جنگنده های آمریکا روز جمعه به کمک نیروهای دولتی عراق در جنوب بصره شتافته و مناطقی که این نیروها با مقاومت شدید شبه نظامیان شیعه مواجه بودند، را بمباران کردند.

همچنین هلی کوپترهای آمریکایی منطقه شیعه نشین شهرک صدر در بغداد را نیز مورد هدف قرار داده اند. نیروهای نظامی امریکا می گویند روز جمعه شورشیان به روی یک خودرو گشت این نیروها در این شهرک آتش گشودند.

در حالی که ارتش آمریکا می گوید چهار شبه نظامی شیعه در جریان بمباران شهرک صدر کشته شده اند، مقام های دولتی می گویند نه غیر نظامی در جریان این بمباران به قتل رسیده اند.

از زمان آغاز درگیری نیروهای دولتی با شبه نظامیان شیعه در بصره این برای نخستین بار است که نیروهای آمریکایی وارد این درگیری ها شده اند.

به دستور نوری المالکی، نخست وزیر عراق، عملیات نظامی نیروهای دولتی علیه شبه نظامیان سپاه مهدی از روز سه شنبه در بصره آغاز شد. از زمان درگیری های بصره برخی نقاط دیگر عراق نیز شاهد بروز نا آرامی بوده است.

یک گروه از شبه نظامیان روز جمعه به مرکز فرماندهی پلیس بصره حمله کرده و آن را به اتش کشیدند. یک مقام پلیس بصره گفته است که این حمله سنگین ترین حمله در سه روز گذشته بوده است.

سرگرد تام هالووی، یک سخنگوی ارتش بریتانیا، روز جمعه گفت: جنگنده های آمریکایی مواضع شبه نظامیان را در بصره طی شب گذشته بمباران کردند.

▪ مرحله سرنوشت ساز

جرج بوش می گوید جنگی که اکنون در عراق علیه شبه نظامیان شیعه جریان دارد، لحظه تعیین کننده ای در تاریخ عراق است.

در همین حال، جورج بوش نیز روز جمعه تشدید درگیری نیروهای عراقی و شورشیان شیعه در بصره و بغداد را مرحله ای سرنوشت ساز برای عراق دانست.

آقای بوش گفت: جنگی که اکنون در عراق علیه شبه نظامیان شیعه جریان دارد، لحظه تعیین کننده ای در تاریخ عراقی آزاد است.

وی این درگیری ها را آزمایشی برای رهبری نوری المالکی، نخست وزیر عراق، دانست.

رییس جمهوری آمریکا که در کنفرانسی خبری در کاخ سفید به همراه نخست وزیر استرالیا سخن می گفت، تاکید کرد آمریکا از اقدامات نیروهای امنیتی عراق در سرکوبی شورشیان حمایت کامل می کند.

آقای بوش با اشاره به این که «شرایط کنونی در عراق شکننده و خطرناک است»، افزود: که وی براساس پیشنهاد رابرت گیتس، وزیر دفاع امریکا، و دیوید پتراووس، فرمانده نیروهای این کشور درعراق، درباره کاهش نیروهای نظامی آمریکایی در عراق تصمیم خواهد گرفت.

▪ تمدید ضرب الاجل

در همین حال، دولت عراق که مهلت نهایی شبه نظامیان شیعه برای تحویل سلاح های خود را به مدت ده روز دیگر تمدید کرده است.

صادق الرکابی، از مشاوران نخست وزیرعراق، گفته است: افرادی که سلاح هایی را در منازل خود پنهان کرده اند، تا ده روز دیگر فرصت داده شده تا آنها را در ازای دریافت پول تحویل دهند.

پیش تر گزارش شده بود که آقای مالکی، مهلت شبه نظامیان سپاه مهدی وابسته به مقتدی صدر، روحانی تندرو و سایر گروههای افراطی شیعه را تا ده روز دیگرتمدید کرده است.

بنا بر گزارش ها از عراق، درگیری های اخیر، تاکنون بیش از صد و سی کشته برجای گذاشته است. در بغداد نیز از شب پنجشنبه تا بامداد یکشنبه آینده، مقررات منع رفت و آمد شبانه برقرار شده است.

▪ میانجیگری پارلمان

پارلمان عراق قرار بود روز جمعه برای بررسی درگیری های نیروهای این کشور و شبه نظامیان شیعه در بصره و بغداد جلسه ای اضطراری تشکیل دهد.

این درحالی بود که از ۲۷۵ نماینده پارلمان، تنها ۵۴ نماینده در ساختمان پارلمان در منطقه سبز حفاظت شده بغداد حاضر شدند. این منطقه طی روزهای اخیر توسط شبه نظامیان شیعه به وسیله راکت مورد هدف قرار گرفته است.

نمایندگانی که در پارلمان عراق حضور یافته بودند کمیته ای را به سرپرستی محمد المشهدانی، رییس سنی مذهب پارلمان، تعیین کردند تا راه های پایان دادن به درگیری های اخیر را بررسی کند.

http://www.radiofarda.com/Article/۲۰۰۸/۰۳/۲۹/o۲_us_aircraft_attack.html

□□□

و ...

پیک‌نت

http://www.peiknet.com/۱۳۸۵/۰۱esfand/۱۴/page/۴۱moghtada.htm

http://www.peiknet.com/۱۳۸۳/page/۰۷shahrivar/p۰۲۳۳safar.htm

نویسنده: رمزی باروود

عدالت

منبع: گاردین (ارگان حزب کمونیست استرالیا)

گرفته از تارنگاشت عدالت: http://www.edalat.org/sys/content/view/۱۵۹۰/۱