پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

زبان های برنامه نویسی برای Symbian


زبان های برنامه نویسی برای Symbian

Symbian شبیه دیگر سیستم عامل های مدرن و امروزی که برای PC ها وجود دارند, به وجود آمده است بنابراین دارای امکانات خوبی مثل Multitasking, MultiThreading و همچنین مدیریت حافظه می باشد در طراحی اولیه مبنای کار را بر روی این موضوع بنا نهاده اند که این سیستم عامل می بایست روی امکانات سخت افزاری بسیار کم مثل ۴ مگابایت رم کارایی فوق العاده ای داشته باشد

● مقدمه:

در ابتدا تلفن های همراه دارای ساختار پیچیده ای نبودند. سخت افزار محدود نیاز به نرم افزارهای پیچیده نداشت، تا اینکه شرکت های تلفن همراه نسل های دوم و سوم گوشی های خود را عرضه کردند. این گوشی ها دارای امکانات سخت افزاری بیشتری بودند و تقریباًبه صورت یک کامپیوتر کوچک طراحی شدند. در این زمان بود که این شرکت ها به اهمیت نرم افزار در این گوشی های پی برده و رقابت نرم افزاری در کنار رقابت سخت افزاری شروع شد. مایکروسافت یکی از شرکت هایی بود که قبلا ًروی سیستم عامل کامپیوتر های جیبی خود کار کرده بود و Windows CE را به همین منظور طراحی کرده بود.

این ویندوز قابلیت این را داشت که روی موبایل ها نیز نصب شود. بعد از رسمیت یافتن موبایل های نسل جدید شرکت های مطرح در این صنعت که به مشکلات بی شمار Windows CE پی برده بودند و نمی خواستند نرم افزار این صنعت را در انحصار یک شرکت نگه دارند با همکاری هم سیستم عامل جدیدی برای موبایل ها به وجود آوردند که Symbian نام گرفت. البته رقبای دیگری نیز مثل سیستم عامل Linux در این صنعت وجود دارند که فعلاً به صورت عمده استفاده نشده اند. در اصطلاح به موبایل هایی که از این سیستم عامل استفاده می کنند Smart Phone گفته می شود.

● پیدایش و حیات Symbian:

شرکت نرم افزاری Symbian برای اولین بار در ماه ژوئن سال ۱۹۹۸ به صورت کاملا ًمخفی و خصوصی برای کار بر روی سیستم عاملی برای کار روی موبایل ها تأسیس شد. مقر اصلی این شرکت در انگلیس تأسیس شد اما هم اکنون دارای حدود ۷۵۰ کارمند در کشورهای انگلیس، ژاپن، سوئد و آمریکاست که درکار تحقیق و برنامه نویسی برای گسترش سیستم عامل و نرم افزارهای آن هستند. تا اواخر سال ۲۰۰۳ هیجده موبایل از پنج شرکت معروف سونی، نوکیا، فوجیتسو، موتورولا و زیمنس با این سیستم عامل عرضه شد و برخلاف قیمت بالا مورد استقبال قرار گرفت و حدود ۲۶ موبایل هم در برنامه این شرکت ها و چند شرکت دیگر با این سیستم عامل در برنامه ساخت قرار گرفت. هم اینک نیز ۴۸ مورد از این موبایل ها به بازار عرضه شده و یا به زودی عرضه خواهد شد. آمار فروش موبایل های Symbian تا پایان سال ۲۰۰۳ به ۶‎/۷ میلیون موبایل رسید و در سال ۲۰۰۴ نیز با رشد بی سابقه فروش مواجه شد به طوری که طبق آمار شرکت در سال ۲۰۰۴ فروش این نوع موبایل ها رشد ۲۰۱درصدی داشته است. به علت فروش بالای موبایل های Symbian هر روزه بر تعداد برنامه نویسان آن افزوده شده و نرم افزارهای فوق العاده ای برای این سیستم عامل طراحی می شود. تا اواخر تابستان سال ۲۰۰۴ تعداد این برنامه ها ۳۲۵۴ مورد گردیده است.

● شرکت های به وجود آورنده:

۱۴ شرکت اصلی و چند شرکت فرعی از به وجود آوردندگان این محصول بودند، بعضی از این شرکت ها در زمینه نرم افزار و بعضی از آنها در زمینه سخت افزار به رشد این سیستم عامل و موبایل های آن کمک کرده اند. از اصلی ترین شرکت ها می توان به Nokia، Sony-Eriksson، LG،Samsung، Motorola،Arima، BenQ،Fujitsu، Lenovo، Sanyo،Sendo، Mitsubishi Electronics و Siemens اشاره کرد.

● تکنولوژی Symbian

Symbian شبیه دیگر سیستم عامل های مدرن و امروزی که برای PC ها وجود دارند، به وجود آمده است. بنابراین دارای امکانات خوبی مثل Multitasking، MultiThreading و همچنین مدیریت حافظه می باشد. در طراحی اولیه مبنای کار را بر روی این موضوع بنا نهاده اند که این سیستم عامل می بایست روی امکانات سخت افزاری بسیار کم (مثل ۴ مگابایت رم) کارایی فوق العاده ای داشته باشد. به همین دلیل این سیستم عامل می تواند روی موبایل های امروزی فوق العاده سریع کار کرده و حداقل مشکل را داشته باشد. مبنای کار این سیستم عامل بر اساس event ها بنا نهاده شده است (شبیه دیگر سیستم عامل های امروزی مثل ویندوز) و سی پی یو طوری مورد استفاده قرار می گیرد که کمترین میزان بار روی موبایل قرار گیرد. هم اکنون با اینکه نسخه هشتم Symbian عرضه شده است اما نسخه ۷ این سیستم عامل روی موبایل ها قرار می گیرد و تا به حال نسخه های مختلفی از آن بدون اینکه به صورت کامل استفاده شوند به فراموشی سپرده شده اند. جالبترین مورد برای این سیستم عامل به وجود آمدن اولین کرم و ویروس موبایل روی این سیستم عامل در سال ۲۰۰۴ بود. این کرم که Cabir نام دارد می تواند با استفاده از تکنولوژی Bluetooth خود را به موبایل های دیگر منتقل کند.

● زبان برنامه نویسی

بدون شک زبان اصلی برنامه نویسی برای Symbian زبان C++ است اما زبان های مختلفی برای برنامه نویسی در این سیستم عامل به وجود آمده اند. از جمله مهمترین زبان ها می توان به OPL، Python، Visual Basic، Perl و Personal Java اشاره کرد. هر یک از این زبان ها می توانند امکانات کامل برنامه نویسی در Symbian را فراهم نمایند. رشد زبان های برنامه نویسی در این سیستم عامل بسیار سریع می باشد. به طوری که نصف این زبانها همین امسال وارد این سیستم عامل شده اند و بدون شک این رشد با ورود زبان های دیگر ادامه خواهد یافت. ابزارهای برنامه نویسی مختلفی از جمله ادیتورهای متنوع نیز برای کار با این زبان ها به همراه شبیه سازهای موبایل (برای تست برنامه روی PC قبل از نصب آن روی موبایل) به بازار عرضه شده است.

sa-moosavi.blogfa.com