دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
شناسایی و معرفی برخی از مهمترین گونه های درختی و درختچه ای در طراحی و توسعه فضای سبز
استفاده از درختان و درختچههای زینتی برای زیباسازی و ایجاد سایه در محیط زندگی بشر از دیر باز مورد توجه انسان بوده است. در این راستا هر گونه گیاهی با توجه به خصوصیات گیاهشناسی و نیازهای اکولوژیک و عکسالعملهای گیاهان در مقابل تنشهای محیطی (خشکی و کم آبی) انتخاب و کاشته میشده، زیرا شرایط محیط کشت به ویژه اقلیم و خاک و ارتفاع از سطح دریا و شیب و عرض جغرافیایی از عوامل محدود کننده مناطق رویشی گونههای گیاهی میباشد، که ایجاد فضای سبز را با مشکل مواجه میکند. در این مقاله ابتدا گونههای درختی و درختچهای زینتی مناسب با هر اقلیم شناسایی، انتخاب و نیازهای اکولوژیک آنها مشخص و سپس با معرفی گونههای گیاهی هر اقلیم (گرمسیری و سردسیری) شاخصترین گونههای گیاهی مناسب با اقلیم آن منطقه جهت کاشت و توسعه فضای سبز توصیه میگردد. زیرا انتخاب نادرست و عدم توجه به شرایط اقلیمی و خواهشهای اکولوژیکی هر گونه گیاهی موجب هدر رفتن سرمایه وقت و عدم موفقیت در توسعه فضای سبز میگردد. شاخصترین گونههای درختی و درختچهای پهن بــــــرگ و سوزنی برگ شامـــــــل:
۱- به ژاپنی (Chaenomeles Japonico) ۲- شیر خشت (Cotoneaster salicifolius) ۳- شمشاد(Euonymus europaeus) ۴- یاسزرد Forsythia intermedia ) ۵- زیتون (Olea europaea) ۶- زبان گنجشک (Fraxinus velutina) ۷- گردو (Juglandus regia ) ۸- پیراکانتا (Pyracantho cocinea) ۹- اقاقیا (Robinia pseudocacia) ۱۰- ســرو نقرهای (Cupressus arizonica) ۱۱- کاج جنگلی (Pinus sylvestries) ۱۲- نوئل (Picea abies) ۱۳- سرو نقرهای (Cupressus arizonica) ۱۴- ســــرو خمرهای (Thuja orientalis) ۱۵ - سرخدارزینتی (Taxus midia).
گیاهان بعنوان مهمترین پدیده خلقت دارای خواص و ویژگیهای منحصر به فردی هستند که نقش حیاتی در آفرینش سایر پدیدههای جاندار داشتهاند. بطوریکه بدون وجود گیاهان ادامه حیات سایر موجودات ممکن و میسر نبوده است. استفاده از گیاهان در ایجاد مناظر سرسبز و تنوع محیط یکی از شاخصترین هنر بشر در بکارگیری گیاهان زینتی و ایجاد محیطی دلپذیر جهت تعدیل حالات روحی و زندگی ماشینی امروزه میباشد. بعنوان مثال ایجاد باغهای معلق بابل یکی از شگفتیهای هنر بشر در زیباسازی محیط اطراف خود بوده است. در این زمینه گیاهان زینتی بویژه گلها و درختچهها به لحاظ زیبایی و متفاوت بودن فرم رویشی، طول دوره گلدهی و تغییر رنگ شاخهها و برگها و تنوع گل در فصول مختلف از اهمیت ویژهای در طراحی فضای سبز برخوردار میباشند. در این مقاله سعی بر این است تا با معرفی و شناسایی درختان و درختچههای زینتی شاهد استفاده از آنها در فضای پارکها و میادین بر اساس خواهشهای اکولوژیکی و شرایط آب و هوایی منطقه باشیم.
● روش کار:
ابتدا شرایط اقلیمی بویژه درجه حرارت و نوع خاک بررسی، سپس بر اساس نیازهای اکولوژیک بویژه نیازهای آبی و خاکی، گونههای سازگار سوزنی برگ و پهن برگ هر منطقه که مستعد رویش و سازگار آب و هوای آن منطقه میباشد شناسایی و معرفی گردیده است چرا که نیاز اکولوژیکی هر گونه تأثیر بسزایی در میزان موفقیت رویش و ماندگاری آن گونه در محیط کشت دارد.
● نتایج و توصیهها:
گونههای پهن برگ و سوزنی برگ از نظر خواهشها و نیازهای اکولوژیک که طیف وسیعی از شرایط اقلیمی را متحمل مینمایند و بسیار با هم متفاوت میباشند، لذا در درجه اول اولویت با گونههایی میباشد که حساسیت کمتری را به آفات و امراض و شرایط نامساعد محیطی (خشکی و کم آبی) داشته باشند. بعنوان مثال کاجها از گونههای سوزنی برگ مقاومت بیشتری به شرایط نامساعد محیطی نسبت به سایر گونههای سوزنی برگ حساس دارند و یا اینکه اقاقیا از گونههای پهن برگ نسبت به سایر شرایط خشکی را بهتر میتواند تحمل نماید. شاخصترین گونههای پهن برگ و سوزنی برگ با توجه به شرایط اقلیمی بشرح ذیل میباشد.
الف) گونههای پهن برگ
۱) به ژاپنی Chaenomeles Japonica
▪ ویژگیهای گیاهشناسی
درختچهای است از خانواده Rosacae با رشد متوسط و دارای تاجی پهن و گسترده با گلهای قرمز مایل به صورتی که از اوایل بهار شروع و حدود یکماه دوام دارد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
این درختچه طالب آب و هوای معتدله مرطوب مدیترانهای است و در خاک معمولی با نیاز آبی متوسط و در مکان آفتابی رویش مینماید و ازدیاد آن بوسیله بذر و قلمه انجام میشود. گلهای زیبایی آن در اوایل بهار زینت بخش باغها، پارکها و باغچهها و حاشیه خیابانها و پارکها میباشد.
۲) شیر خشت Cotoneaster salicifolius
درختچهای است از خانواده Rosaceae کند رشد و خزان کننده با گلهای سفید که در اوایل اردیبهشت ظاهر میشوند و دارای میوههای قرمز رنگ و زیبا که تا زمستان برروی شاخهها باقی میمانند.
▪ نیازهای اکولوژیک:
این درختچه در خاکهای معمولی با نیاز آبی متوسط و مکان آفتابی رویش مینماید. تکثیر آن بوسیله بذر و قلمه امکان انجام میشود و از نظر اقلیمی طالب آب و هوای معتدل میباشد.
۳) شمشاد Euonymus europaeus
▪ ویژگیهای گیاهشناسی:
درختچهای است از خانواده Celastraceae کند رشد و خزان کننده دارای میوههایی به رنگ قرمز و برگهایی متمایل به سبز میباشد که منظره زیبایی را در فصل بهار و پاییز بوجود میآورد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
طالب آب و هوای معتدل و خاک معمولی و در مکان سایه آفتابی رویش مینماید و ازدیاد آن بوسیله بذر، قلمه، پیوند و خوابانیدن شاخه میباشد و دارای نیاز آبی متوسط میباشد.
۴) یاس زرد Forsythia intermedia
▪ ویژگیهای گیاهشناسی:
درختچهای است از خانواده Oleaceae و خزان کننده و دارای گل زرد طلایی بسیار زیبا که در اوایل بهار ظاهر میشود.
▪ نیازهای اکولوژیک:
این گیاه طالب آب و هوای معتدل و در خاک معمولی با زهکشی مناسب و با نیاز آبی متوسط و در مکان آفتابی یا نیمه سایه رویش مینماید. تکثیر آن بوسیله بذر و قلمه و حتی خوابانیدن شاخه امکان پذیر میباشد.
۵) زیتون Olea europaea
درختی است کند رشد همیشه سبز دارای گلهای سبز و معطر و میوه سبز رنگ که پس از رسیدن به رنگ قهوهای و سیاه در میآید و با توجه به همیشه سبز بودن بسیار مناسب برای پارکها و خیابانها میباشد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
در خاک لومی و شنی مکان آفتابی و بسیار مقاوم به خشکی با نیاز آبی کم و در آب و هوای مرطوب تا معتدل رویش مینماید ازدیاد با قلمه میباشد.
۶) زبان گنجشک Fraxinus velutina
درختی است از خانواده Oleaceae نسبتاً سریع الرشد، خزان کننده و با فرم تاج نسبتاً پهن که در فصل پاییز رنگ برگها بصورت زرد و نارنجی بسیار زببا در پارکها خودنمایی میکند ارتفاع این درختان تا ۲۰ متر میرسد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
این درخت طالب آب و هوای سرد تا معتدل و در خاکهای معمولی با نیاز آبی متوسط رویش مینماید. تکثیر آن بوسیله بذر و پیوند انجام میشود.
۷) گردو Jaglandus regia
درختی از خانواده Juglandaceae با رشد متوسط و خزان کننده و ارتفاع آنگاه تا ۳۰ متر میرسد تاج آن گردو و گسترده دارای میوه خوراکی میباشد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
این درخت در آب و هوای معتدل تا سرد و در خاکهای کاملاً زهکشی شده و سنگین با نیاز آبی متوسط و در مکان آفتابی رویش مینماید. ازدیاد آن بوسیله بذر و پیوند انجام میشود و برای تزئین پارکها مناسب میباشد.
۸) پیراکانتا Pyracantha coccinea
درختچهای است از خانواده Rosaceae با تاج گسترده دارای گلهای ریز و سفید و میوه در بعضی گونهها قرمز رنگ و در بعضی زرد میباشد و بسیار مناسب پارکها و میادین میباشد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
طالب خاکهای با زهکشی مناسب با نیاز آبی متوسط و در آب و هوای معتدل و مرطوب رویش مینماید. تکثیر این گیاه بوسیله بذر و قلمه میباشد.
۹) اقاقیا Robinia Pseudocacia
درختی است از خانواده Leguminosa با رشد متوسط و خران کننده و دارای تاجی گسترده و گلهای سفید و معطر که در اوایل بهار ظاهر میشود. دارای میوههای قهوهای تیره که بصورت خوشهای برای مدت طولانی در روی درخت باقی میماند. مناسب برای پارکها و خیابانها
▪ نیازهای اکولوژیک:
طالب خاکهای معمولی و با نیاز آبی کم و مکان آفتابی و در آب و هوای معتدل رویش مینماید و ازدیاد آن بوسیله بذر انجام میشود.
▪ گونههای شاخص سوزنی برگ:
۱) سرو نقرهای Cufressus arizonica
▪ ویژگیهای گیاهشناسی:
درختی است از خانواده Cupressaceae همیشه سبز و سریع الرشد با تاج مخروطی و برگهای سوزنی نقرهای رنگ با تنهای قرمز و زیبا و دارای گلهای زرد مایل به کرم که در اوایل بهار ظاهر میشوند و در نهایت به یک میز قهوهای رنگ تقریباً گرد تبدیل میگردد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
نیاز به خاک عمیق و حاصلخیز با زهکشی مناسب و طالب آب و هوای سرد تا معتدل و در مکان آفتابی و بسیار مقاوم به خشکی و سرما میباشد.
۲) سرو خمرهای( (Thuja orientalis
▪ ویژگیهای گیاهشناسی:
درختچهای است همیشه سبز با رشد متوسط تا زیاد به ارتفاع ۵ تا ۱۲ متر میرشد. دارای تاجی به فرم مخروطی مهرور و در اوایل بهار گل میدهد و دارای میوهای به رنگ قهوهای که در تابستان ظاهر میشود و بسیار مناسب پارکها و میادین میباشد.
▪ نیازهای اکولوژیک :
طالب آب و هوای معتدل تا سرد و خاک عمیق و لوم با نیاز آبی متوسط و در مکان آفتابی رویش مینماید. ازدیاد آن بوسیله بذر و در خاک سبک امکانپذیر میباشد.
۳) سرخدار زینتی Taxus midiahicksiu
▪ ویژگیهای گیاهشناسی:
درختچهای است کند رشد همیشه سبز و در اوایل بهار گل میدهد و دارای میوههای قرمز رنگ میباشد و مناسب برای پارکها و میادین میباشد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
طالب آب و هوای معتدل و مرطوب و خاک عمیق و نسبتاً آهکی و نیاز آبی متوسط میباشد و عموماً در مکان آفتابی تا نیمه سایه قادر به رویش میباشد و تکثیر آن بوسیله بذر پیوند و قلمه انجام میشود.
۴) کاج جنگلی Pinus sylvestris
درختی است از خانواده Pinaceae کند رشد و همیشه سبز به ارتفاع ۱۰ تا ۲۰ متر با فرم تاج بصورت چتری پهن و مناسب برای پارکها، میادن و خیابانها میباشد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
در خاک معمولی و مرطوب با نیاز آبی متوسط رشد میکند و عموماً طالب آب و هوای مرطوب تا معتدل میباشد و تکثیر آن بوسیله بذر در خاک سبک انجام میشود.
۵) نوئل Picea abies
درختی از خانواده Pinaceae کند رشد و همیشه سبز که به ارتفاع گاه تا ۳۰-۵۰ متر میرسد و دارای تاجی مخروطی نوک تیز و فصل گلدهی عموماً در اواسط بهار است و مناسب برای پارکها و میادین میباشد.
▪ نیازهای اکولوژیک:
طالب آب و هوای سرد و خاک حاصلخیز و عمیق و در مکان آفتابی با نیاز آبی متوسط میباشد. ازدیاد آن عموماً بوسیله بذر در خاک سبک و بوسیله پیوند امکان پذیر میباشد.
● توصیهها و پیشنهادات:
پیشنهاد میگردد ابتدا نوع خاک و شرایط اقلیمی مطالعه، سپس به کاشت نهال گونههای پهن برگ و سوزنی برگ اقدام گردد. زیرا بعضی از گونهها بسیار حساس میباشند و رشد آنها دچار اختلال میگردد لذا از گونهها و ارقام سازگار با اقلیم جهت توسعه فضای سبز استفاده گردد.
مسعود یوسفی ۱ بیژن کاووسی ۲
۱- کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد
۲- عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد
منابع مورد استفاده :
۱- عبدیپور، میترا، درخت و درختچههای زینتی در فضای سبز شهری. ماهنامه پژوهش آموزشی ریشهها شماره ۶۱ سال یازدهم ۱۳۸۳.
۲- مومن رومیانی، عیسی ۱۳۸۰. معرفی یکصد گونه درختی و درختچه زینتی مناسب برای طراحی منظر (فضای سبز) از انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست