سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا

بررسی کارایی فنی ناوگان صید میگوی خلیج فارس مطالعه موردی استان بوشهر


بررسی کارایی فنی ناوگان صید میگوی خلیج فارس مطالعه موردی استان بوشهر

میگو از ذخایر مهم آبزی کشور است که به لحاظ ارزش غذایی فراوان و قیمت بالا در بازارهای جهانی, دارای اهمیت اقتصادی خاصی در بین فراورده های آبزی است محدوده آبهای استان بوشهر به لحاظ موقعیت ویژه زیستگاهها و ذخایر میگو در میان استانهای ساحلی جنوب بیشترین میزان استحصال میگو را در طی سالهای مختلف به خود اختصاص داده است

میگو از ذخایر مهم آبزی کشور است که به لحاظ ارزش غذایی فراوان و قیمت بالا در بازارهای جهانی، دارای اهمیت اقتصادی خاصی در بین فراورده های آبزی است. محدوده آبهای استان بوشهر به لحاظ موقعیت ویژه زیستگاهها و ذخایر میگو در میان استانهای ساحلی جنوب بیشترین میزان استحصال میگو را در طی سالهای مختلف به خود اختصاص داده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین کارایی فنی ناوگان صید میگو و شناسایی عوامل موثز بر کارایی شناورهای صید میگو انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه شناورهایی هستند که در سال ۱۳۸۱ در آبهای خلیج فارس (حوزه استان بوشهر) اقدام به صید میگو کرده اند. این جامعه شامل ۴۶ فروند کشتی، ۵۸۷ فروند لنج و ۱۱۸۲ فروند قایق است که به مدت ۳۶ روز مبادرت به صید میگو کرده و در مجموع ۱۱۱۰ تن میگو برداشت نموده اند.

در این مطالعه از روش مرزی تصادفی برای اندازه گیری کارایی استفاده شده و برای هر طبقه شناور (قایق، لنج و کشتی) یک مدل مرزی تصادفی و ناکارایی براورد گردیده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که عوامل مختلفی بر میزان صید هر یک از طبقات و کارایی آنها تاثیر دارد. متوسط کارایی فنی سه طبقه شناور، لنجها، کشتیها و قایقها به ترتیب برابر با ۰.۸۱ ، ۰.۷۳ و ۰.۴۷ بوده است. در مقایسه با سایر مطالعات انجام شده به نظر می رسد که کارایی فنی لنجها و کشتیها نسبتا خوب، ولی کارایی قایقها بسیار پایین بوده است.

عنوان فایل
بررسی کارایی فنی ناوگان صید میگوی خلیج فارس مطالعه موردی استان بوشهر application/pdf
karaei fani navgane seide meigo.pdf
339 KB
دانلود

پرویز حاجیانی

صادق خلیلیان

حمید ابریشمی

غلام رضا پیکانی