چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خطرات فشار خون بالا در بچه ها


اکثر افراد فکر می کنند فشار خون بالا بیماری نگران‌کننده و مزمنی است که تنها افراد بزرگسال را تحت تأثیر قرار می‌دهد در حالی که حتی کودکان نیز به این بیماری مبتلا می شوند. در واقع ابتلای به فشار خون بیماری خاص بزرگسالان در گذشته بوده است اما در عصر حاضر کودکان نیز از تبعات این بیماری خاموش در امان نیستند.
اکنون این پرسش مطرح می شود که اصولا چرا بیماری فشار خون در کودکان در حال گسترش است؟ برای کمک به کودکانی که به این بیماری مبتلا می شوند چه می توان انجام داد؟
نخستین گام در این مسیر این است که تا می توانید بر اطلاعات خود درخصوص بیماری فشار خون در کودکان بیفزایید. آگاهی از این موضوع که چه عواملی موجب بروز فشار خون در کودکان می شود، پیامدها و شیوه های درمان این بیماری، همگی از جمله مواردی است که به شما در نگهداری و مراقبت از کودکی که دچار این بیماری است کمک زیادی می کند.
فشار خون در کودکان به چه معناست؟
فشار خون به نیروی خون در حین جریان یافتن در رگهای بدن گفته می شود. در شرایط عادی قلب خون را درون رگهای سراسر بدن پمپاژ می کند. رگها بر اساس نیاز موضعی و لحظه ای بدن بازتر و منقبض تر می شوند جریان خون در وضعیت مناسبی قرار داشته باشد. اما  در فردی که دچار فشار خون بالاست، این مایع حیاتبخش با شدت بیشتری به رگها فشار وارد می کند که در نتیجه آن وارد آمدن آسیب به رگهای خونی، قلب و سایر اندامهای بدن بسیار محتمل خواهد بود. برای افراد بزرگسال بیان این نکته که به فشار خون مبتلا شده اند کار چندان سختی نیست زیرا آنها می توانند با استفاده از معاینات پزشکی برنامه ریزی شده و مقایسه اطلاعات آماری به دست آمده با جدول های مخصوص، متوجه شوند که به فشار خون مبتلا هستند یا نه. البته کودکان هم آزمایشات مشابهی متناسب با سن و سال خود دارند اما درک و استنتاج دقیق اطلاعات به دست آمده از آنها به مهارت بالایی نیاز دارد. پزشک برای بررسی این اطلاعات به فاکتورهای مهمی نظیر جنسیت، قد و اعداد به دست آمده از آزمایش فشار خون کودک دقت می کند تا مشخص کند که آیا کودک مورد معاینه به فشار خون بالا مبتلاست یا نه.
فشار خون بالا چگونه سلامت کودک را تحت تأثیر قرار می دهد؟
همچون افراد بزرگسال، کودکانی که به فشار خون بالا مبتلا می شوند متأثر از تبعات منفی آن می گردند که از آن جمله باید به این موارد اشاره کرد: بیماری های قلبی و کلیوی و سکته مغزی
درمان فشار خون بالا در کودکان
محققان همچنان در تلاش هستند تا مؤثرترین شیوه ها را برای درمان فشار خون بالا در کودکان ارایه کنند. به طور کلی درمان فشار خون در کودکان تفاوتی با افراد بزرگسال ندارد. پیروی از رژیم های غذایی مناسب. منظور از این نوع رژیم های غذایی آن دسته از رژیم هایی است که شامل مواد غذایی کم چربی، سبزیجات و میوه های تازه و غلات می شود. استفاده هر چه کمتر از نمک در غذا می تواند به پایین نگاه داشتن فشار خون در کودک کمک زیادی کند. زیر نظر قراردادن وزن کودک آن هم بر اساس یک برنامه همیشگی راه حل دیگری است که همواره به والدین توصیه می شود. از یاد نبرید که وزن زیاد خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد.
ارتباط چاقی با فشار خون بالا در کودکان
فاکتورهای خطر برای فشار خون بالا در کودکان شامل چاقی و داشتن سابقه خانوادگی در زمینه فشار خون می شود. همچنین سایر فاکتورهای خطر می تواند شامل مواردی همچون اختلالات خواب باشد. اضافه وزن و چاقی به عنوان فاکتور خطر اصلی فشار خون بالا در کودکان به شمار می آید. کودکانی که دچار افزایش وزن قابل توجه هستند نه تنها در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند بلکه از سایر بیماری ها نظیر بیماری های قلبی و دیابت نیز در امان نخواهند بود.
چه عواملی موجب بروز چاقی می شود؟
در بسیاری از موارد چاقی می تواند با سایر مشکلات مربوط با سلامت فرد در ارتباط باشد اما در اکثر موارد چاقی به واسطه ترکیب دو فاکتور زیر روی می دهد: کودکانی که بیش از حد متعارف غذا می خورند یعنی بیش از مورد نیاز بدنشان از گروههای غذایی مختلف استفاده می کنند نسبت به سایر کودکانی که رژیم غذایی عادی دارند بیشتر در معرض ابتلا به چاقی قرار دارند. نوشیدنی های گازدار و اسنکهای ناسالم از جمله مواد غذایی مورد علاقه کودکان محسوب می شود که تأثیر بسزایی در افزایش وزن آنها دارد. فعالیت بدنی اندک. متأسفانه در سراسر جهان اکثر کودکان فعالیت بدنی کمی دارند و ساعتهای طولانی را در طول روز سرگرم تفریحات منفعلانه ای نظیر بازی های رایانه ای و ویدئویی می کنند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.