سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

جهانگردی به جای درآمدهای نفتی


جهانگردی به جای درآمدهای نفتی

صنعت جهانگردی یکی از صنایع نوپا در ایران و حتی جهان است که علی رغم تازگی توانسته است نقش گسترده ای در افزایش درآمدها و رشد و توسعه اقتصادی و حتی فرهنگی کشورهای جهان ایفا کند. …

صنعت جهانگردی یکی از صنایع نوپا در ایران و حتی جهان است که علی رغم تازگی توانسته است نقش گسترده ای در افزایش درآمدها و رشد و توسعه اقتصادی و حتی فرهنگی کشورهای جهان ایفا کند. صنعت توریسم در دهه های اخیر حجم بالایی از گردش مالی در سطح بین المللی و ایجاد شغل ها و صنایع را به خود اختصاص داده است.

کشورهای میزبان غالبا سود و در آمد هنگفتی از صنعت جهانگردی به دست می آورند به طوری که برخی از کشورها بخش اصلی از درآمدهای خود را از طریق صنعت جهانگردی به دست می آورند. اما مع الاسف باید گفت که ایران اسلامی علی رغم وجود منابع تاریخی، فرهنگی ، تفریحی و طبیعی هنوز نتوانسته است جایگاه متناسب با شان خود را در این عرصه پیدا کند . بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی سهم ایران در ورودی های جهانگردی طی سال های اخیر نسبت به سال های قبل تغییری نکرده و در حال حاضر کشور ما تنها۲۴ /۰ درصد ورودی های جهانگردی جهان را به خود اختصاص داده است و به بیان دیگر ایران به رغم داشتن زمینه های مساعد فراوان، کمتر از یک دوم هند ، یک دهم ترکیه ، یک پنجم عربستان و یک پنجم امارات متحده عربی جهانگرد خارجی جذب می کند و از این نظر در رتبه هشتادم جهان قرار دارد.

البته باید گفت در سال های اخیر نگاه ها به تدریج نسبت به این صنعت در حال تغییر است . یکی از مهمترین دلایل این ادعا سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور است . بر اساس این سند که راهبرد استراتژیک ایران در سال های پیش رو و نماینگر افق و آینده ایران در سال ۱۴۰۴ است کشورمان باید در این صنعت به جایگاه ویژه و درخور شانی برسد . بر این اساس ایران باید در سال ۱۴۰۴ به قطب جهانگردی منطقه بدل شود و بیش از ۲۰ میلیون جهانگرد را جذب کند .شایداین رقم با وضعیت فعلی جهانگردان در ایران که بالغ بر ۲ میلیون نفر است تفاوت فاحشی داشته باشد اما باید دانست که ایران می تواند با توجه به ظرفیت های بی بدیل خود به سرعت در این زمینه پیشرفت کند .

امسال بنابر فرمایشات رهبر انقلاب سال همت و کار مضاعف نام دارد. از این رو باید گفت مسئولین و دست اندر کاران صنعت توریسم در ایران باید همتی مضاف در عرصه جهانگردی در ایران داشته باشند و کمر همت را در این عرصه ببندند.

هم اکنون در آمدهای حاصله از صنعت جهانگردی به حدی والاست که هیچ کشوری نمی تواند از آن چشم پوشی کند. با این حال ایران اسلامی با دارا بودن جاذبه های توریستی و سابقه ای بس طویل در عرصه مراودات جهانی می بایست جایگاه بهتری نسبت به وضعیت فعلی داشته باشد. هم اکنون اقتصاد کشور ما بر پایه نفتی است و همین عامل باعث شده است تا بسیاری از آسیب ها نصیب اقتصاد ایران شود. بی شک صنعت توریسم با توجه به جاذبه ها و قابلیت ها ی بالایش به تنهایی می تواند جایگزین در آمدهای نفتی شود.

باقر زیدی