دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
کشف راز پرخوری
حتما برای شما هم پیش آمده که پشت یک میز شام مفصل نشسته باشید و کلی غذا خورده باشید و با وجود احساس سیری، باز هم دست از غذاخوردن نکشید! تا به حال فکر کردهاید چرا برخی از ما حتی وقتی سیر شدهایم، دست از غذا خوردن نمیکشیم؟ به تازگی محققان کشف کردهاند که در این احساس ما، گروهی از هورمونها و نیز مغز ما دخالت دارند....
در بدن ما هورمون خاصی وجود دارد که با تحریک مغز به هنگام گرسنگی به ما خبر میدهد که گرسنهایم و باید غذایی بخوریم. اما این هورمون در برخی از افراد پرخور، نقش دیگری هم دارد و آن نقش این است که باعث میشود آنها حتی وقتی که سیر هستند از خوردن غذا همچنان احساس لذت کنند.
پیش از این، دانشمندان کشف کرده بودند که میزان این هورمون در افرادی که به کوکایین و الکل معتاد هستند بیش از افراد عادی است و بالا بودن این هورمون در خون این افراد باعث میشود که این افراد به سوی مصرف بیش از حد این مواد کشیده شوند و از آن احساس لذت کنند. اما اکنون در تحقیقات جدید به این نتیجه رسیدهاند که این هورمون میتواند در تشویق مغز به سوء مصرف غذاها و پرخوری هم دخالت داشته باشد.
البته دانشمندان این بررسیها را تاکنون روی موشهای آزمایشگاهی انجام دادهاند. در مطالعه نخست، آنها تعدادی موش را در مقابل دو اتاق که در یکی غذاهای خوشمزهای برای موشها وجود داشت و در یکی فقط موادی برای جویدن موشها قرار داده شده بود، قرار دادند.
هر دو گروه موشها کاملا سیر بودند ولی جالب اینجا بود که موشهایی که هورمون گرسنگی به بدنشان تزریق شده بود و سطح این هورمون در خونشان بیش از گروه دیگر بود پس از احساس سیری باز هم به خوراکیهای چربی و شیرین حمله کردند، در حالی که در گروه دوم که هورمون گرسنگی در بدنشان در حد طبیعی بود هیچ علاقهای برای دستبرد زدن به خوراکیهای خوشمزه مشاهده نشد.
از سوی دیگر، محققان متوجه شدند که اگر مانع ترشح این هورمون که به صورت طبیعی در خون موشها ترشح میشود، شوند آنها هیچ علاقهای برای رفتن به اتاقی که در آن غذاهای خوشمزه برای آنها چیده شده بود از خودشان نشان نمیدهند. در عین حال موشهایی که تحت اثر این هورمون نبودند خیلی زودتر از موشهایی که این هورمون در بدنشان وجود داشت از سرک کشیدن و بو کشیدن اتاق پر از خوراکیهای خوشمزه دست کشیدند.
نکته اصلی این است که مغز انسانها و موشها از نظر سلولی و هورمونی تشابهات بسیار زیادی با یکدیگر دارد و یکی از این مراکز که در مغز انسان و حیوان مثل موش مشابه است مرکز احساس سیری و گرسنگی و لذت از غذا خوردن است. این احساس لذت از خوردن در موش و انسان دقیقا مشابه یکدیگر است.
بنابراین به نظر میرسد افرادی که حتی پس از سیری از خوردن غذا دست نمیکشند و از آن لذت میبرند از ترشح زیاد هورمون گرسنگی رنج میبرند که در مغز آنها احساس رضایت زیادی از خوردن ایجاد میکند و این افراد را به سوی مصرف کالری بیشتر و چاقی پیش میبرد. دانشمندان از یافتههای علمی خود برای ساخت داروهای لاغری که با دستکاری این هورمونها مراکز سیری و لاغری انسان را کنترل میکند، استفاده خواهند کرد تا بتوانند به شکموها در کنترل احساس پرخوریشان کمک کنند.
بد نیست بدانید این هورمون از دیواره روده ترشح شده و روی سلولهای خاصی در مغز اثر میگذارد و باعث تولید دوپامین که همان هورمون رضایت و خوشنودی است در بدن میشود. به این ترتیب پرخورها بیش از پیش از خوردن غذا احساس لذت میکنند و دوست دارند بیش از پیش به آن دستبرد بزنند. برخی از دانشمندان اعتقاد دارند آثار این هورمون حتی تا ۲۴ ساعت پس از ترشح در مغز باقی خواهند ماند.
ترجمه: محمد فرحبخش
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست