یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر تغذیه بر زیبایی


تاثیر تغذیه بر زیبایی

همه ما می‌خواهیم به شادابی و تناسب اندام و زیبایی برسیم. همه از اضافه وزن و افتادگی ماهیچه‌های خود ناراحت می‌شویم. گذشته از این همه می‌دانیم غذا در بدن ما نقش مهمی دارد و می‌توانیم …

همه ما می‌خواهیم به شادابی و تناسب اندام و زیبایی برسیم. همه از اضافه وزن و افتادگی ماهیچه‌های خود ناراحت می‌شویم. گذشته از این همه می‌دانیم غذا در بدن ما نقش مهمی دارد و می‌توانیم از تاثیر مثبت یا منفی غذاها به نفع خود بهره بگیریم. حال پرسش بسیاری از شما این است که علم تغذیه و معجزه‌های آن چه کمکی در راه زیبایی می‌کند؟ حقیقتا تغذیه سالم و صحیح نقش بسیار قابل توجهی خواهد داشت...

در قرن نوزدهم یک فیلسوف آلمانی به نام لوودویک فیرباخ نقاشی از چهره یک انسان کشید که تمام اجزای آن را مواد غذایی تشکیل می‌دهند و در زیر آن نوشته «انسان آن چیزی است که می‌خورد.» با توجه به شیوع گسترده بیماری‌های غیر واگیر از نیمه دوم قرن گذشته و مشخص شدن نقش ۶۵ درصدی تغذیه در بروز همگی این بیماری‌ها، از سال ۱۹۸۰ میلادی نیز در دانشگاه‌های معتبر دنیا الگوی غذایی سالم را به منظور پیشگیری از بروز و شیوع گسترده این بیماری‌ها ارایه کرده‌اند.

در جوامع امروزی معضل چاقی و اضافه وزن داریم که با رعایت الگوی صحیح کاملا قابل پیشگیری است و از آنجا که چاقی خود زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های مزمن است به شدت از بروز بیماری‌های دیگر (قلبی‌عروقی، سرطان و دیابت) پیشگیری می‌شود. بنابراین با غذای سالم و برنامه فعالیت فیزیکی روزانه یا ورزش (به توصیه سازمان جهانی بهداشت حداقل یک ساعت در روز ورزش لازم است) به خوبی می‌توان وزن را کنترل کرد و از افتادگی ماهیچه یا پوست پیشگیری نمود که خود به شادابی، تناسب اندام و زیبایی منجر خواهد شد. مصرف نامتعادل و مصرف بیشتر و غیرطبیعی از هر کدام از گروه‌های غذایی، می‌تواند حکم دارو و یا حتی سم برای بدن داشته باشد. به طور مثال حتما می‌دانید شکل‌گیری رادیکال‌های آزاد موجب پیری دستگاه‌های بدن می‌شود ولی چگونه باید از واکنش‌های تولیدی رادیکال آزاد در میتوکندری (غذاها در میتوکندری‌ها به انرژی تبدیل می‌شوند) جلوگیری کرد؟

در شرایط طبیعی به دلیل مصرف غذا مقدار معینی رادیکال آزاد در بدن تولید می‌شود که به عنوان سم بیولوژیک در بدن شناخته می‌شود اما سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی بدن یک فرد سالم توانایی این را دارد که این رادیکال‌های آزاد را به مواد خنثی تبدیل نماید. مشکل، زمانی بروز می‌کند که مصرف غذاهای خاصی در برنامه غذایی زیاد و مصرف گروهی دیگر کم می‌شود. برای مثال افرادی که در یک وعده غذایی مقدار زیادی غذاهای گوشتی و چرب میل می‌کنند (به خصوص در صورت تهیه نامناسب، فرآورده‌های سرخ شده) و یا مقدار مصرف میوه و سبزی را کاهش می‌دهند، تولید رادیکال‌های آزاد در بدنشان، بسیار فراتر از پتانسیل طبیعی بدن برای خنثی کردن آنها است و نهایتا بدن آسیب می‌بیند. بنابراین توصیه کلی پیروی از الگوی غذایی سالم در تمام وعده‌های غذایی روزانه و به صورت همیشگی است.

دکتر محمدرضا وفا

متخصص تغذیه