دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

توصیه های مسجدی علیه آنفلوآنزای خوکی


توصیه های مسجدی علیه آنفلوآنزای خوکی

به بهانه بهداشت مساجد

دهه آخر ماه شعبان هر سال، دهه بهداشت و نکوداشت مساجد است؛ فرصتی برای هرچه پاکیزه‌تر کردن مساجد. وقتی صحبت از بهداشت مسجد به میان می‌آید، اولین مواردی که به ذهن متبادر می‌شود بهداشت وضوخانه‌ها و نظافت دستشویی‌هاست؛ و همچنین شستشوی فرش‌ها، استفاده از مواد ضدعفونی مناسب برای شستشوی صحن‌ها و وجود کفش‌کن مناسب یا کیسه‌های نایلون برای قرار دادن کفش نمازگزاران؛ و اغلب تهویه مناسب مسجد یکی از نکات مهمی ا ست که معمولا از آن غفلت می‌شود. اما این روزها بحث مهم‌تری هم در حوزه بهداشت مساجد باید در کشور ما مورد بحث و دقت قرار بگیرد: پدیده آنفلوآنزای خوکی و روش‌های جلوگیری از گسترش روزافزون آن...

تهویه، عامل مهمی از لحاظ حفظ کیفیت هوای سالم داخل مساجد محسوب می‌شود و حذف رطوبت زیاد، آلوده‌کننده‌های بالقوه و مضر، گرد و غبار، قطرات تنفسی آلوده به انواع میکروب‌ها و بوی عرق بدن را تضمین می‌کند. در صورتی که فن‌های برقی تهویه موجود نباشد می‌توان برای این منظور از پنکه‌های سقفی، یا پنکه‌های رومیزی یا دیواری استفاده کرد. رعایت بهداشت فردی نیز به هنگام حضور در مساجد یکی دیگر از موارد بسیار مهم پیشگیری دیگران از ابتلا به بیماری‌ها است. با آنکه نظافت در اسلام دارای جایگاه خاصی است و مسلمانان به این امر اهتمام جدی می‌ورزند اما گاهی اوقات ممکن است افرادی که مشکل تعرق دارند، متوجه نباشند که بوی بدن یا دهان‌ آنها دیگران را اذیت می‌کند. رعایت نظافت شخصی، استحمام روزانه و تعویض روزانه لباس‌ها راه مناسبی برای پیشگیری از این مشکل است. همچنین جنس لباس‌ها در کم کردن تعرق نقش به سزایی دارند. لباس‌های نخی معمولا سریع‌تر عرق و بوی بد را جذب می‌کنند.

● بهداشت مساجد و پیشگیری از شیوع آنفلوآنزای خوکی

نکته دیگری که این روزها ذهن بسیاری از هموطنانمان را به خود مشغول ساخته، افزایش روزافزون آمار ابتلا به آنفلوآنزای خوکی و سرایت راحت فرد‌به‌فرد آن در اجتماعات است. آنچه بسیار اهمیت دارد رعایت بهداشت فردی و اجتماعی برای پیشگیری از این بیماری است اما خطر در کمین است و هیچ یک از ما از ابتلا به این بیماری خطرناک و گاهی کشنده مصون نیست.

دکتر حمید عمادی، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این زمینه می‌گوید: «ویروس آنفلوآنزای خوکی از طریق قطرک‌های تنفسی منتقل می‌شود، وقتی این قطرک‌ها توسط افراد بیمار در هنگام عطسه یا سرفه پراکنده می‌شوند، افراد سالم حاضر در محیط با تماس با این قطرک‌ها به بیماری مبتلا خواهند شد. راه دیگر انتقال این بیماری در بین هم‌مسجدی‌ها می‌تواند این باشد که فرد بیمار عطسه کند و قطرک‌های تنفسی‌اش روی سطوح مختلف مثل مهر، جانماز، رحل‌های قرآن، میز، دستگیره یا فرش بریزد. اگر فرد سالم از طریق دست با این سطوح تماس داشته باشد و دست خود را به مخاط بینی و یا چشم و دهان ببرد، مسلما بیمار خواهد شد. حتی کسانی که واکسن آنفلوآنزای فصلی زده‌اند از این بیماری در امان نیستند زیرا نوع این ویروس با همه انواع دیگر کاملا متفاوت است. بنابراین سرفه، بوسیدن و دست‌دادن از جمله راه‌های مهم انتقال این بیماری است. بر این اساس لازم است حتما آماده‌ باش لازم در این زمینه وجود داشته باشد و آگاهی افراد جامعه در رابطه با چگونگی انتقال این بیماری افزایش یابد.» دکتر عمادی در پاسخ به این سوال که برای جلوگیری از بروز و گسترش این بیماری در میان هم‌مسجدی‌ها چه توصیه‌‌ای به اهالی مساجد دارد،‌می‌گوید: «توصیه‌ام شستشوی مکرر دست‌ها است زیرا با این کار احتمال قطع زنجیره انتقال از فردی به فرد دیگر افزایش می‌یابد. از طرفی استفاده از ماسک برای مصارف عمومی مؤثر نیست زیرا ماسک فقط برای کارکنان بیمارستان مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای مصارف عمومی توصیه نمی‌شود.»

ویروس این بیماری عمدتا به‌طور مستقیم از راه قطرات و ترشحات دستگاه تنفسی فوقانی بیماران در اثر سرفه و عطسه انتقال می‌یابد و از یک روز قبل از شروع بیماری تا ۷ روز بعد از شروع آن در دستگاه تنفسی فوقانی افراد مبتلا وجود دارد. علاوه بر مسایل گفته شده لازم است بدانید که ویروس این بیماری تا ۲ ساعت روی اشیاء زنده باقی می‌ماند و قابل انتقال است و افراد در مساجد می‌توانند از طریق در و دیوارها، فرش و موکت، سجاده‌، مهر و تسبیح به آنفلوآنزای خوکی مبتلا شوند.

● چه کسانی بیشتر در خطرند؟

کودکان، بیماران قلبی، ریوی و کلیوی، افرادی که دیابت آنها کنترل نشده است، همچنین افراد بالای ۶۵ سال، سیگاری‌ها و بیمارانی که تحت شیمی‌درمانی قرار دارند، زنان باردار و افراد خیلی چاق را باید پرخطرترین گروه‌های جامعه در ابتلا به این بیماری به حساب آورد که طبیعتا بهتر است از حضور در مکان‌های شلوغ خودداری کنند تا سلامت‌ و جان خودشان را به خطر نیندازند. در آیات و روایات فراوانی نیز به این موضوع اشاره شده که اهل ایمان نباید قصور و تقصیری در خصوص رعایت موازین بهداشتی که ضامن تامین و حفظ سلامت و حیات انسان است روا دارند.

پریسا اصولی