سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

به دنیای بلوتوث خوش آمدید


به دنیای بلوتوث خوش آمدید

بلوتوث یک رشته خصوصیت بی سیم است که ارتباطات کوتاه برد بین وسایل مجهز به تراشه های کوچک و اختصاصی بلوتوث را تعریف می کند

بلوتوث یک رشته خصوصیت بی سیم است که ارتباطات کوتاه برد بین وسایل مجهز به تراشه های کوچک و اختصاصی بلوتوث را تعریف می کند.

● بلوتوث چیست ؟

به تازگی پس از یک سمینار عصرانه به خانه بازگشته اید. Notebook تان در کیفتان قرار دارد، (Digital Assistant PDA Personal) خود را به کمربسته اید، و تلفن همراهتان در جیب جای دارد.در سمینار امروزیادداشت هایی را در Notebook خود نوشته اید. همین که به خانه می رسید و از کنار چاپگر جوهرافشان خود عبور می کنید، Notebook، چاپگر را پیدا می کند و به طور خودکار یادداشت های سمینار را به چاپگر ارسال می کند و آنها روی کاغذ چاپ می شوند.در همین حال، PDA شما کامپیوتر رومیزی را تشخیص می دهد و درخواست می کند که دفتر تلفن و برنامه روزانه شما را Update شود. همچنین همه پیام های ایمیلی را که ارجحیت آنها را تعیین کرده اید درخواست می کند. همه این کارها در زمانی رخ می دهد که کت خود را درمی آورید و برای نوشیدن یک نوشابه به طرف یخچال می روید.

در عرض چند دقیقه، تلفن همراه شما بوق می زند تا به شما اطلاع دهد که عملیات چاپ یادداشت های تمام شده است. به طرف چاپگر رفته و یادداشت ها را می خوانید بلافاصله پس از آن PDA شما بوق می زند تا به شما بگوید که دفترچه تلفن و برنامه روزانه شما را Update کرده است و شما ایمیل جدید دارید. به دنیای بلوتوث خوش آمدید؛ بلوتوث یک فناوری بی سیم کوتاه برد است که به تلفن های همراه، PDA، کامپیوترها، دستگاه های ضبط و پخش استریو، لوازم خانگی، اتومبیل ها و همه وسایل دیگری که می توانید ارتباط آنها را با یکدیگر فکر کنید امکان ارتباط می دهد.

● توضیح بلوتوث

بلوتوث یک رشته خصوصیت بی سیم است که ارتباطات کوتاه برد بین وسایل مجهز به تراشه های کوچک و اختصاصی بلوتوث را تعریف می کند. بلوتوث فقط کابل ها را حذف نمی کند، بلکه یک روش بی سیم برای وصل کردن کامپیوترها با همه وسایل همراه الکترونیکی فراهم می سازد و شبکه های کامپیوتری کوچک و خصوصی مشهور بهPAN (Personal Area Network) یا شبکه شخصی را به وجود می آورد. بلوتوث یک زبان مشترک بین وسایل مختلف می سازد که به آنها امکان می دهد که به آسانی با هم ارتباط برقرار کنند و به هم وصل شوند. وسایل مجهز به تراشه های بلوتوث حدود ۱۰ متر برد دارند و می توانند داده ها را در سرعت ۷۲۰ کیلوبایت در ثانیه از طریق دیوارها، کیف ها و پوشاک انتقال دهند.هیجان انگیزتر آنکه اتصال دادن بین وسایل بلوتوث می تواند بدون دخالت مستقیم ما انجام بگیرد.وقتی دو وسیله مجهز به تراشه های بلوتوث نزدیک یکدیگر می رسند، نرم افزار نهاده شده در تراشه های فرستنده / گیرنده (Server / Client) بلوتوث به طور خودکار یک ارتباط را برقرار می سازد و داده ها را نقل و انتقال می دهد. با این همه برد کوتاه و سرعت محدود بلوتوث باعث شده است که برای شبکه های محلی (LAN) بی سیم مرسوم کمتر باشد، چون این شبکه های کامپیوتری معمولاً بیش از ۱۰ متری بلوتوث فاصله دارند و برد سرعتی آنها ۱۰ تا ۱۰۰ مترمگابایت در ثانیه است.

● تاریخچه بلوتوث

فکر اولیه بلوتوث در شرکت موبایل اریکسون در سال ۱۹۹۴ شکل گرفت. اریکسون که یک شرکت سوئدی ارتباطات راه دور است در آن زمان در حال ساخت یک ارتباط رادیویی کم مصرف، کم هزینه بین تلفن های همراه و یک گوشی بی سیم بود.کار مهندسی در سال ۱۹۹۵ شروع شد و فکر اولیه به فراتر از تلفن های همراه و گوشی های آنها توسعه یافت تا شامل همه انواع وسایل همراه شود، با هدف ساخت شبکه های شخصی کوچک از وسایل مختلف در طول زمان، اریکسون نام بلوتوث (یک پادشاه دانمارکی) گرفت که بین سال های ۹۴۰ و ۹۸۱ میلادی می زیست.شاه هارالد در دوره حکومت خود که یک وایکینگ بود به طور صلح آمیز، دانمارک، سوئد جنوبی و نروژ شمالی را متحد کرد. این کار به او شهرت یک پادشاه ماهر در ارتباط و مذاکره را در تاریخ داد. برای اریکسون، اسم بلوتوث برای فناوری داده شده که امیدوار بود بتواند به طور صلح آمیز وسایل مختلف را متحد کند، مناسب بود. اریکسون می دانست که اگر فقط یک شرکت این استانداردها را حمایت کند هرگز موفق نخواهد شد.در سال ،۱۹۹۸ اریکسون یک موافقت نامه با IBM، اینتل، نوکیا، ۳com، توشیبا و مایکروسافت امضا کرد و گروهBluetooth SIG را به وجود آورد. هدف این گروه نظارت بر پیشرفت بلوتوث و عمومی ساختن آن بود.

● بلوتوث چگونه کار می کند ؟

یکی از جالب ترین نکات درباره این استاندارد روشی است که وسایل مجهز به تراشه های بلوتوث به طور خودکار یکدیگر را تشخیص می دهند،ارتباط برقرار می کنند و داده ها را به دستور شما یا بدون دخالت شما انتقال می دهند. در خصوصیات بلوتوث یک ارتباط رادیویی با برد کوتاه تعریف شده است.این استاندارد همچنین یک برد متوسط ۱۰۰ متری را تعریف کرده است، اما به ندرت به کار می رود، چون به توان الکتریکی و هزینه بیشتری نیاز دارد.هر وسیله بلوتوث حاوی یک تراشه فرستنده/گیرنده مربعی ۴ سانتیمتری است که در باند فرکانس رادیویی Scientific Medical ISM Industrial یا صنعتی، علمی، پزشکی از ۴۰/۲ گیگاهرتز تا ۴۸/۲ گیگاهرتز عمل می کند.سازندگان و طراحان این فرکانس را بدین لحاظ انتخاب کردند که در سراسر جهان به رایگان در دسترس است و محدودیت های داشتن مجوز را ندارند. باند ISM به ۷۹ کانال تقسیم می شود که هر کدام پهنای باند یک مگاهرتزی دارند که این باند رایگان است.بلوتوث از لحاظ نظری پهنای باند یک مگابایت در ثانیه را دارد، که سرعتی نزدیک به ۷۲۳ کیلوبیت در ثانیه است. این سرعت خیلی بالا نیست، اما برای انتقال داده ها بین وسایل دستی و دسترسی به اینترنت کاملاً کافی است.