جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

امکان یا امتناع علم دینی


امکان یا امتناع علم دینی

مطالعه در باب امکان یا امتناع علم دینی , بررسی پیش فرض های هریک از این دو مدعا و درنهایت ارزیابی چگونگی تحقق این آرمان و تلاش علمی در راه تدوین علوم انسانی اسلامی از مهم ترین بحث های روز جامعه است که سعی شده در این نوشتار به این موضوع پرداخته شود

مطالعه در باب امکان یا امتناع علم دینی ، بررسی پیش فرض های هریک از این دو مدعا و درنهایت ارزیابی چگونگی تحقق این آرمان و تلاش علمی در راه تدوین علوم انسانی اسلامی از مهم ترین بحث های روز جامعه است که سعی شده در این نوشتار به این موضوع پرداخته شود.

مروری کوتاه بر نظریات ارائه شده در خصوص روابط میان علم و دین ، امکان یا عدم امکان علم دینی و نحوه دستیابی به علم دینی مبین این نکته بنیادین است که نوع واکنش های صورت گرفته در قبال این مباحث ، ارتباط تنگاتنگی با رویکرد علمی ، فلسفی و دینی نظریه پردازان نسبت به دو مقوله علم و دین دارد. به عبارت دیگر، ممکن یا ناممکن دانستن علم دینی در نزد متفکران مختلف به این مطلب بستگی دارد که آنها چه هویتی برای علم و دین قائلند؟ حدود و زبان این دو را چگونه می بینند؟ چه انتظاراتی از آن دو دارند؟ و... از این رو ارائه پاسخ مبنایی به سوال امکان یا امتناع علم دینی ، منوط به سلسله بحث های گسترده ای در حوزه فلسفه دین و فلسفه علم است.

فلسفه علم یکی از حوزه های نسبتا جدید معرفت بشری است که به بررسی ماهیت علم ازحیث فلسفی و کاوش های نظری در خصوص نظریات علمی می پردازد. به تعبیر دیگر، این حوزه معرفتی می کوشد به پرسش هایی از این قبیل پاسخ دهد که علم چه ویژگی هایی دارد؟ مرز تمایز آن از غیرعلم چیست ؟ روش علمی کدام است که ، به حسب ادعا، به نتایج ممتاز و قابل اتکا منجر می شود؟ و... در این میان بحث ملاک معقولیت نظریات علمی یا مساله تمییز علم از غیرعلم که از مباحث مهم و اساسی فلسفه علم هستند، ارتباط وثیقی با بحث علم دینی دارند؛ چرا که اگر واقعا ملاکی برای معقولیت معرفت علمی نسبت به دیگر معارف بشری و مرزی برای تمییز علم از غیرعلم وجود داشته باشد، علم دینی مورد انتظار هم باید واجد آن ملاک معقولیت باشد، تا بتوان بدرستی بر آن علم اطلاق کرد و هم برآمده از متون مقدس دینی باشد تا بتوان آن را با قید دینی مقید و با صفت دینی توصیف کرد؛ اما این ملاک معقولیت علمی چیست؟ و مرز بین علم و غیرعلم کجاست و چگونه و براساس چه ضابطه هایی معین می شود؟ و مهم تر از آن ، آیا واقعا ملاکی برای معقولیت نظریات علمی و مرزی برای تمییز علم از غیرعلم وجود دارد؟ این پرسش ها، جزو پرسش های دیرینه و پرمناقشه حوزه فلسفه علم هستند که از نخستین جریان های شکل گرفته در فلسفه علم ، همچون پوزیتیویسم منطقی ، تا به امروز همواره میان فلاسفه علم مطرح بوده اند.

پوزیتیویسم منطقی که با جریان حلقه وین شکل گرفت ، بر این عقیده بود که علم حاصل به کارگیری روش تجربی است که در آن واقعیات با مشاهده دقیق جمع آوری می شوند و سپس به مدد نوعی شیوه منطقی ، قوانین و نظریه های علمی از آن استنتاج می شود. پس از طرح این دیدگاه ، نقدهای بسیاری بر آن وارد شده ، به طوری که امروزه برخی این نظریه را نظریه ای ابطال شده عرفی می دانند؛ اما بعید به نظر می رسد که بتوان این نحله فلسفه علم را که اعضای آن تمام تلاش خود را در راه خلق فلسفه ای سازگار با تحولات عظیم و پیشرفت های شگرف علمی زمانشان صرف کردند، به عنوان نظریه ای ابطال شده ، از دور مباحث فلسفی خارج دانست.

به همین دلیل برای درک جامع و دقیق آموزه های فلسفی پوزیتیویست های منطقی باید آرای اعضای اصلی حلقه وین مورد بحث و تامل جدی قرار گیرد تا دقیقا مشخص شود که پروژه آنها چه ضعف ها و نقص هایی داشته و برای ترمیم آن چه تلاش هایی صورت پذیرفته است. جریان مهم دیگری که در فلسفه علم شکل گرفت و در کشور ما نیز به طور گسترده ای مطرح و مورد نقد وارزیابی واقع شد، جریان ابطال گرایی بود. پوپر در مقام معارضه با جریان پوزیتیویستی اعلام کرد که تجربه و استقرا نه تنها قادر به اثبات یا تایید نظریه های علمی نیست ، بلکه حتی در فرآیند نیل به نظریه های علمی هم نقشی ندارد و بر این اساس به ارائه نظریه ابطال گرایی پرداخت ؛ اما پیامدهای منطقی و روش شناختی نظریه ابطال گرایی پوپر او را به قراردادگرایی کشاند و سرنوشت ابطال را به پذیرش گزاره های مبنایی براساس یک تصمیم ، توافق و قرارداد انجام شده توسط جامعه علمی گره زد که براین اساس دیگر هیچ ابطالی دلالت بر کذب نظریه های ابطال شده نداشت.

به عبارت دیگر، پوپر از یک سو تجربه را به عنوان مبنایی برای معقولیت علمی پذیرفت و از سوی دیگر بر این نکته پای فشرد که با تکیه بر تجربه نمی توان نادرستی نظریه ای را اثبات کرد و به این ترتیب روش شناسی پوپری در دامن شک گرایی معرفت شناختی فروغلتید. اما بحث تجربه گرایی و شاخه ابطال گرایی پوپری آن ، با وجود ضربات فراوانی که بر پیکر آن وارد شد، از نفس نیفتاد و همچنان به حیات خود ادامه داد. تعابیر جدیدی از ابطال گرایی از سوی فلاسفه علم ارائه شد تا این نظریه را از ابطال برهاند. نمونه ای از این تلاش ها را می توان در آثار لیپتون ملاحظه کرد. به عقیده لیپتون ، استدلالی که معتقد است سرانجام ابطال گرایی فروافتادن در ورطه شک گرایی معرفت شناختی است ، مبتنی بر یک رویکرد خاص به نظریه توجیه در معرفت شناسی است و چنانچه رویکرد وثاقت گرایی را جایگزین رویکرد موجود کرده و آن را به عنوان مبنای نظریه توجیه بپذیریم ، نه تنها دچارشک گرایی معرفت شناسانه نخواهیم شد، بلکه نظریه ابطال گرایی پوپری بهترین قرائت از نظریه معقولیت معرفت علمی را در اختیار ما قرار می دهد.

قابل تامل برای موضوع علم دینی آن است که هر دو مکتب اثبات گرایی و ابطال گرایی محدودیت هایی را برای دخالت ارزش ها و بینش های فردی ، اجتماعی و دینی در عرصه گردآوری و داوری نظریه های علمی قائل می شوند. به همین دلیل این دو نظریه در پروژه تدوین علم دینی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. در مقابل فلسفه علم امثال کوهن ، به این دلیل که به نقش ارزش ها و بینش های اجتماعی در مراحل مختلف تلاش علمی ، اعم از مقام گردآوری و کشف و مقام داوری و توجیه ، توجه کرده ، بیشتر مورد استقبال فلاسفه و متفکران ارزشمدار قرار گرفته است. بی تردید برای این که بتوان از آموزه های چنین نظریه ای به عنوان مبنایی برای تدوین علم دینی استفاده کرد، باید بدرستی ، این نظریه و ریشه های شکل گیری و تبعات فلسفی آن را مورد تامل قرار داد.

کوهن پس از مطالعه تاریخ علم ، با رویکردی کل گرایانه به نظریات علمی و استفاده از آموزه های نظریه گشتالت به این نتیجه رسید که تمامی مشاهدات ، آزمایش ها و ابزارهایی که دانشمندان برای آزمایش های خود ابداع یا اختراع می کنند، متناسب با مجموعه ای از باورها و تعهدات متافیزیکی ، نظری و مفهومی آنهاست. در این دیدگاه ، سنت پژوهشی حاصل از پارادایم چنان تصویر یکپارچه ای از جهان ارائه می کند که فهم آن برای کسی که در آن پارادایم پژوهشی مشغول نیست ، به هیچ وجه امکان ندارد و برای فهم آن ناچار باید از جهانی به جهانی دیگر و از چارچوب فکری خاصی به چارچوب فکری دیگر نقل مکان کند.

نویسنده: محمدتقی موحد ابطحی