چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
تمركز تحقیقات نانوتكنولوژی انگلستان بر صنایع غذایی
بنا بر گزارشی كه به تازگی منتشر شده تحقیقات نانوتكنولوژی انگلستان بر خطرات احتمالی این علم جدید و اثرات آن بر بهداشت وایمنی صنایع غذایی متمركز شده است. این گزارش پیشنویسی از قوانین و مقررات احتمالی حوزه نانوتكنولوژی است و بنا دارد توجه عمومی را به این علم جدید و رو به گسترش جلب كند. نانوتكنولوژی پیش از این در صنایع غذایی به كار گرفته شده است. با اینكه دسترسی به ایدههایی نظیر تلفیقگرهای غذایی نانو یا آفتكشهای نانو حداقل در دهههای نزدیك دور از انتظاراست، تحقیقات نانوتكنولوژی و پروژهها و دستاوردهایی در فرایندهای غذایی، مهندسی صنایع غذایی و بستهبندی مواد غذایی از هماكنون در خط تولید نوآوریها قرار گرفتهاند.دانشمندان بر این عقیدهاند كه دستاوردهای نانوتكنولوژی را به شكل بستههای نانو برای مثال میتوان در شركتهایی با هدف تغذیه قسمتهای خاصی از بدن به كار گرفت. همچنین تعداد زیادی از شركتهای بستهبندی مواد غذایی پیشقدم شدهاند و تكنیكهایی از قبیل بهبود ایمنی غذا و امكان ردیابی در زنجیره تامین را میسر میكنند.بعضی از انواع محصولات نانوتكنولوژی از قبیل فیلمهای ضدمیكروبی از هماكنون وارد بازار مصرف شدهاند. با این حال توجه جامعه علمی و عموم به تاثیرات مثبت این تكنولوژی جلب شده است. درك این تكنولوژی تاحدودی به دلیل طبیعت آن مشكل است كه همین امر ممكن است آن را از توسعه بازدارد. نانوتكنولوژی خواص موادی را مورد توجه قرار میدهد كه طول آنها بین یك تا یكصد نانومتر است. یك نانومتر برابر با یك میلیاردم متر و به اندازه یك مولكول كوچك است. در آخرین گزارش بخش محیط زیست غذایی و فعالیتهای روستایی انگلستان (دفرا) تاكید شد كه سرمایهگذاریهای نانوتكنولوژی به سمت تحقیقات در زمینه خطرات احتمالی و بالقوه بستههای نانومهندسی سوق داده خواهد شد. این گزارش به سه حوزه اشاره میكند كه نیازمند تحقیقات بیشتر هستند: درك این نكته كه بستههای نانو از كجا پیدا میشوند، چگونه در محیط حركت میكنند و به طور اخص چگونه در بدن حركت میكنند.بخشی از برنامه تحقیقاتی آژانس استانداردهای غذایی (FSA) به پژوهش درباره كاربردهای جدید و بالقوه نانوتكنولوژی در بستهبندی مواد غذایی اختصاص داده شده است. دفرا اعلام كرده است خطرات احتمالی بستههای نانو برای موجودات زنده بستگی به قدرت و طبیعت منبع تولید، خواص و رفتار بسته نانو در محیط، آینده زیستمحیطی، رسمی بودن و ماندگاری بسته نانو در موجود زنده، پتانسیل انباشت زیستی و بزرگنمایی زیستی در زنجیره غذایی دارد. برنامه تحقیقاتی دولت انگلستان براساس گزارشی شكل گرفته كه سال گذشته جامعه سلطنتی و آكادمی مهندسی سلطنتی تهیه كردند. در این گزارش به دولت پیشنهاد شده بود برای شناسایی جنبههای اخلاقی، زیستمحیطی، بهداشتی و ایمنی نانوتكنولوژی سرمایهگذاری بیشتری انجام دهد. این گزارش نتیجه گرفته بود در حال حاضر تنها به جنبههای بحثبرانگیز توجه میشود و در سایر زمینهها باید تحقیقات بیشتری صورت گیرد. همچنین در این گزارش بر نیاز فوری به تحقیقات درباره عدم قطعیت تاثیرات بهداشتی و زیستمحیطی بستههای نانو تاكید شده بود. البته این مورد تنها بخش كوچكی از نانوتكنولوژی را تشكیل میدهد. این گزارش در نهایت به دولت پیشنهادهایی ارائه داده بود تا قوانین و مقرراتی برای كنترل عرضه بستههای نانو تهیه كند. اتحادیه اروپا نیز امسال طی گزارشی خواستار تحقیقات بیشتر درباره جنبههای اخلاقی، منطقی و اجتماعی محصولات نانوتكنولوژی شده بود كه در بستهبندی مواد غذایی، انرژی و تشخیص پزشكی به كار میرود. به نظر میرسد برنامه تحقیقاتی انگلستان در زمینه نانوتكنولوژی نیز بازتابی از همین گزارش باشد. دولت انگلستان همزمان با انتشار این گزارش از اختصاص بودجه ۵ میلیون پوندی (۷/۳ میلیون یورو) به تحقیقات نانوتكنولوژی خبر داد. به این ترتیب مجموع هزینه تحقیقات علمی مربوط به نانوتكنولوژی در انگلستان بر ۱۳ میلیون پوند بالغ خواهد شد. نانوتكنولوژی در صنایع غذایی به دلیل ارائه راهكارهای جدید برای حل مشكلات اساسی جذابیت بسیاری دارد. براساس گزارش دیگری از اتحادیه اروپا مهندسی صنایع غذایی یكی از حوزههایی است كه توجه زیادی به آن معطوف است. تحقیق و توسعه در این حوزه شامل گسترش عملكرد تغذیهای، روشها و سیستمهای توزیع مواد غذایی و بهبود ظاهر ماده غذایی شامل رنگ، عطر و قوام است. در حوزه بستهبندی مواد غذایی مواد نانو بر اساس خواص مكانیكی و گرمایشی به وجود آمدند تا حفاظت بهتر از مواد غذایی در برابر تاثیرات خارجی مكانیكی، گرمایی، شیمیایی و میكروبیولوژی صورت گیرد. از بعضی كاربردهای بالقوه نانوتكنولوژی در بستهبندی مواد غذایی باید به اصلاح رفتار نفوذ فویلها، افزایش ویژگیهای حائل، بهبود ویژگیهای مكانیكی و مقاوم به حرارت، گسترش سطوح فعال ضدمیكربی و ضدقارچی و درك و هشدار تغییرات میكروبیولوژی و بیوشیمیایی اشاره كرد. مشهورترین محصولات تولیدی در تحقیقات صنایع غذایی نانوكامپوزیتهای پلیمری برای بستهبندی هستند. فویلها یا غشاهایی كه از نانوكامپوزیتها ساخته میشوند، خاصیت نفوذپذیری قابل تنظیم در بستهبندی صنایع غذایی دارد كه به محافظت بیشتر از غذا كمك میكند. همچنین مواد بستهبندی ضدمیكربی در خط تولید قرار گرفتهاند؛ موادی كه ویژگیهای ضدباكتریایی تولید شده از نانوسیلوریا سایر مواد را به نمایش میگذارند هم اكنون به بازار عرضه شدهاند. در آینده بستهبندی ضدمیكربی به كاربرد اصلی و انبوه این رشته بدل خواهد شد. دستاورد دیگر بستهبندی با سطوح خود تمیزكننده هستند. بنابر اعلام گزارش اتحادیه اروپا پوششهای ضدكثیفی و حشره در مقیاس نانو از تكثیر میكروارگانیسمها پیشگیری میكند و ایمنی مواد غذایی را در پی دارد. بنا بر تحقیقات مشاوران هلموت كیسر فروش جهانی محصولات نانوتكنولوژی در بخش بستهبندی مواد غذایی و نوشیدنیها از ۱۵۰ میلیون دلار (۱۲۰ میلیون یورو) در سال ۲۰۰۲ به ۸۶۰ میلیون دلار (۶۸۷ میلیون یورو) در سال ۲۰۰۴ بالغ شده است. این شركت آلمانی پیشبینی میكند نانوتكنولوژی در دهه آینده ۲۵ درصد از بازار بستهبندی مواد غذایی را به خود اختصاص دهد. این بازار سالانه معادل ۳۰ میلیارد دلار (۲۴ میلیارد یورو) خواهد بود.
نوشین دیانتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست