سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

جزئیات اهداف سفر العبادی به تهران


جزئیات اهداف سفر العبادی به تهران

نخست وزیر عراق که بعد از ظهر دیروز آنکارا را به قصد تهران ترک کرد, پس از استقبال رسمی اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری و شرکت در در مذاکرات مشترک هیات های عالی رتبه ایران و عراق, قبل از ظهر امروز پنجشنبه چهارم آبانماه به دیدار رهبر انقلاب رفت تا پس از ملاقات با ایشان مذاکرات خود را با حسن روحانی رییس جمهوری و علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی دنبال کند حیدر العبادی نخست وزیر عراق امروز و پس از سفر به چند کشور عربی و نیز ترکیه, میهمان مقامات جمهوری اسلامی ایران است تا ضمن بیان دیدگاه های عراق در مورد آینده منطقه, درباره مسائل مشترک, توسعه همکاری ها و تقویت و تداوم همگرایی میان تهران و بغداد گفت وگو کند در این مقاله به بررسی اهداف نخست وزیر عراق به تهران پرداخته ایم در ادامه بیشتر بخوانید

نخست وزیر عراق دیروز همزمان با اعلان تعلیق نتایج همه پرسی استقلال اقلیم کردستان که یک ماه پیش برگزار شده بود، با رهبران ترکیه دیدار کرد و دو طرف بار دیگر به رایزنی و تبادل نظر در مورد اهداف مشترک منطقه ای به ویژه مبارزه با تروریسم، تامین ثبات، امنیت و پایایی مرزها در منطقه و نیز حفظ تمامیت سرزمینی عراق پرداختند.

العبادی پیش از آنکارا در سه پایتخت عربی یعنی ریاض، قاهره و امان تلاش کرد اهداف منطقه ای بغداد چون تحکیم حاکمیت ملی عراق بر قلمرو این کشور، مقابله موثر با چالش های امنیتی، پیشبرد فرایند ریشه کنی تروریسم تکفیری و جلب همکاری های منطقه ای برای بازسازی عراق را محقق سازد.

العبادی در آخرین گام این ماموریت دیپلماتیک منطقه ای به تهران آمده تا جمع بندی کاملی از این گفت وگوها و نیز دیدگاه ها و اهداف دولت عراق را با مقامات جمهوری اسلامی ایران در میان بگذارد. بخش پایانی سفرهای منطقه ای نخست وزیر عراق در واقع نقطه بی چالش ماموریت یاد شده به شمار می آید زیرا از دید قاطبه مردم و مسوولان عراقی، این کشور کمترین میزان تضاد و بیشترین منافع و اهداف مشترک را در سال های اخیر با جمهوری اسلامی ایران داشته است.

به این ترتیب، نخست وزیر عراق با تکیه و اعتماد به ثبات قدم تهران در سیاست حسن همجواری و هدف اساسی و بی شائبه مبارزه با افراطی گری، خشونت و ناامنی، فارغ از نیاز به زمینه سازی و ایجاد بستر تفاهم می کوشد هماهنگی و رایزنی های لازم را برای سامان اوضاع سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشورش به عمل آورد.

همچنان که اشاره شد، چگونگی مقابله با چالش جدایی طلبی در اقلیم کردستان عراق که پس از برگزاری همه پرسی سوم مهرماه تنش در روابط اربیل با بغداد و دیگر همسایگان به ویژه ایران ترکیه را به بار آورد، محور مهمی در گفت وگوهای منطقه ای العبادی بوده است.

در ادامه اقدامات و مواضع مشترک تهران، بغداد و آنکارا در راستای حفظ تمامیت سرزمینی، حفاظت از قانون اساسی و جلوگیری از تجزیه عراق، امروز نیز نخست وزیر این کشور بخش مهمی از گفت وگوهای خود را به چگونگی حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات با اربیل و ابطال قطعی نتایج همه پرسی اختصاص می دهد.

با این حال و به رغم اهمیت عبور امن از گذرگاه این چالش، مناسبات جمهوری اسلامی ایران و عراق دارای اهدافی راهبردی و بلندمدت است؛ چنانکه مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده اند تهران خواهان ایجاد امنیت فراگیر، پیمایش سریع مسیر بازسازی و قرار گرفتن عراق در جایگاهی شایسته در میان کشورهای عربی و اسلامی است.

از این منظر می توان گفت مردم و دولت عراق در میان کشورهای منطقه و نیز جهان، وضعیتی بی مانند از اشتراک منافع را در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران پیش رو می بینند.

طیف وسیعی از تهدیدات و فرصت های مشترک سبب شده جمهوری اسلامی ایران، عراقی یکپارچه و مقتدر را در همسایگی و فراسوی مرزها و کرانه های غربی اروندرود بخواهد؛ کشوری که بر اساس مشترکات فراوان تاریخی، تمدنی، دینی و فرهنگی، شریکی نیرومند برای جلوگیری از تندروی بازیگران منطقه و نیز سایه گستر شدن اعتدال و آرامش بر پهنای بحران زده خاورمیانه باشد.

بر خلاف بازی چندوجهی و پیچیده برخی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه، جمهوری اسلامی ایران همه توان خود را به کار بسته تا همسایه غربی خود را در رهایی از آفت جهانسوز تروریسم تکفیری و خشونت بی حد و مرز افراطیون مسلح یاری رساند. این در حالی است که عراقی ها خود بارها شاهد دوگانگی های رفتاری مدعیان مبارزه با تروریسم در این کشور بوده اند و محاسبه گری های منفعت جویانه این بازیگران را که گاه به سمت حمایت از تروریست های تکفیری سوق یافته، دیده اند.

علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران و عراق با دیدگاه ها و اهداف مشترک و گسترده در زمینه جلوگیری از مداخله قدرت های جهانی در امور کشورهای منطقه، مقابله با جنگ افروزی و مطامع سیاسی و اقتصادی این قدرت ها، احقاق حقوق مردم فلسطین، بهره گیری بیشینه از فرصت ها و منابع ملی و هماهنگی در بازار جهانی انرژی، ایجاد ترتیبات امنیتی موثر در سطح منطقه و همکاری های گسترده اقتصادی و نیز فرهنگی چشم اندازهای روشنی را در خصوص ایجاد الگویی از همگرایی منطقه ای هدفگذاری کرده اند.