چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

زمستان را به رایانه​تان بیاورید


زمستان را به رایانه​تان بیاورید

ارتقای کیس رایانه با فن های خنک کننده cooling fan جدید میزان سرمایش کیس رایانه دسکتاپ شما را بهبود می بخشد همه قطعات داخلی رایانه گرما تولید می کنند

ارتقای کیس رایانه با فن‌های خنک‌کننده (cooling fan) جدید میزان سرمایش کیس رایانه دسکتاپ شما را بهبود می‌بخشد. همه قطعات داخلی رایانه گرما تولید می‌کنند.

مسئولیت کاهش حرارت داخل کیس رایانه و خارج کردن این گرما از داخل رایانه به عهده فن های خنک کننده است.

در بیشتر موارد نصب فن های خنک کننده اضافی داخل کیس می تواند به سرمایش سیستم کمک کند.

فن های خنک کننده بزرگ تر با سرعت کمتر می توانند مقدار حجم هوایی مساوی با فن های کوچک تر اصلی پرسرعت کیس را جابه جا کنند، اما مزیت آنها این است که به دلیل تعداد دور چرخش کمتر، به همان نسبت سر و صدای کمتری را نیز تولید می کنند.

در اینجا قصد داریم قدم به قدم، مراحل انتخاب و نصب فن های خنک کننده و تنظیم کننده آنها را برای شما شرح دهیم.

● نصب فن خنک کننده اضافی

مرحله ۱:

پیش از خرید فن های خنک کننده اضافی، اندازه فن هایی را که در داخل کیس رایانه خود دارید بررسی کنید.

در این مطلب کارگاه ما می خواهیم یک فن خنک کننده اضافی را در پشت کیس رایانه درست بالای شکاف های پایانه گسترش (expantion slots) در جوار اتصالات مادربورد نصب کنیم.

برای دانستن اندازه فن خنک کننده ای که می خواهید خریداری کنید، لازم است فاصله بین سوراخ های جای پیچ محل فن خنک کننده روی کیس رایانه را اندازه گیری کنید البته اندازه فن های خنک کننده با فاصله گوشه هایشان ـ و نه با فاصله بین جای پیچ هایشان ـ تعیین می شود.

برای مثال در یک کیس رایانه فاصله ۱۰۵ میلی متر به ما می گوید که ما به یک فن خنک کننده ۱۲۰ میلی متری نیاز داریم.

مرحله ۲ :

در پهلویی کیس رایانه را باز کرده و جای پیچ های فن خنک کننده را با جای پیچ های تعبیه شده مخصوص فن در پشت کیس منطبق کنید.

فن خنک کننده ای که ما نصب می کنیم وظیفه هدایت هوای گرم داخلی کیس به خارج را به عهده دارد. بیشتر فن های خنک کننده رایانه دارای یک نشانه فلش مانند روی خود هستند که جهت هدایت هوای آنها را مشخص می کند.

برای پیچ کردن فن روی کیس، ما ترجیح می دهیم ابتدا همه پیچ ها را به صورت هماهنگ و به حالت کمی آزاد و نه خیلی محکم، پیچ کرده و دست آخر آنها را یک به یک در جایشان با پیچ گوشتی محکم کنیم. مراقب باشید سیم های فن خنک کننده هنگام پیچ کردن روی کیس، بین خود فن و کیس یا دور پیچ ها گیر نکنند.

مرحله ۳:

در پایان، فن خنک کننده برای کار کردن به برق نیاز دارد. برخی انواع فن از اتصال های مولکس(Molex) نوع بزرگ که برای درایوهای داخلی رایانه (ذخیره داده و گرداننده نوری لوح فشرده) استفاده می شوند برای اتصال و برق رسانی بهره می برند.

برخی انواع منبع تغذیه رایانه نیز به اتصالات مخصوصی مجهز بوده که اختصاصا برای متصل کردن فن های خنک کننده طراحی و با کلمه Fan only مشخص شده اند که این روش بهترین راه برق رسانی به فن های خنک کننده است.

اتصالات برق برخی انواع دیگر از فن ها از نوع کوچک است که مستقیما به خود مادربورد متصل می شوند. برای متصل کردن آنها به دنبال سوکت های برجسته که کلمه sysfan در کنارشان چاپ شده و از این طریق مشخص هستند، روی مادربورد بگردید.

مزیت این فن های خنک کننده این است که رایانه در هر زمان می تواند سرعت چرخش آنها را ثبت کرده و گزارش دهد.

● نصب کنترل فن های خنک کننده

با نصب تنظیم کننده فن (fan controller) به سوکت فن خنک کننده پردازنده (CPU) روی مادربورد سیستم، شما از دغدغه و نگرانی مشکلات پیش آمده برای فن پردازنده خلاص می شوید.

کنترل (تنظیم) کننده فن با تغییر دادن سرعت فن های خنک کننده رایانه می تواند تعادل بهتری را بین سروصدا و سرمایش سیستم ارائه کند.

برخی از انواع تنظیم کننده های فن رایانه می توانند تا چهار عدد فن خنک کننده را کنترل کرده و حرارت چهار نقطه مختلف رایانه را نیز زیر نظر داشته باشند.برای نصب این قطعه، رایانه را خاموش کرده و درب کناری کیس را باز کنید.

یکی از محل های نصب درایو ۵.۲۵ اینچی در جلوی رایانه را که از خارج کیس قابل دسترس هستند، در نظر گرفته و درپوش آن را با استفاده از پیچ گوشتی سرتخت بردارید سپس در حالی که صفحه نمایشگر تنظیم کننده رو به شماست، آن را در محل نصبش وارد کرده و با استفاده از پیچ هایی که در بسته بندی به همراه خود دارد، آن را داخل کیس در جایش محکم پیچ کنید، به طوری که با فشار دست روی دکمه های آن، در جایش داخل کیس حرکت نکند.

اتصال فن خنک کننده پردازنده به مادربورد را قطع کرده، حال فن پردازنده را به محل اتصال روی تنظیم کننده که با کلمه Fan۱ مشخص شده، متصل کنید سپس اتصال دیگری را که به Fan۱ وصل است به محل سوکت برق فن پردازنده روی مادربورد متصل کنید.

از برچسب های حرارتی همراه تنظیم کننده برای اتصال و ثابت کردن حسگر (sensor) حرارتی Temp۱ به روی بدنه سینی خنک کننده پردازنده (CPU heatsink) استفاده کنید.

می توانید مراحل ذکر شده قبلی را برای نصب فن های خنک کننده دیگر رایانه که سوکت های اتصالشان قابل انطباق با سوکت های اتصال برق تنظیم کننده فن است نیز به همان صورتی که گفته شد تکرار کنید.

حال اتصال مولکس تنظیم کننده فن را به یکی از اتصالات برق خالی منبع تغذیه برق رایانه (البته نه آنهایی که با علامت تنها برای فن مشخص شده اند) متصل کنید. در این مرحله نصب تنظیم کننده کامل شده است.

در کناری کیس رایانه را سر جایش بسته و رایانه را روشن کنید. در این حالت بهترین ایده این است که وارد تنظیمات بایوس (BIOS) سیستم شده و با کنترل حرارت پردازنده اطمینان حاصل کنید فن خنک کننده از سرعت چرخش مناسب و کافی برخوردار است یا نه.

منبع: Computeractive

مترجم:جواد ودودزاده