پنجشنبه, ۷ تیر, ۱۴۰۳ / 27 June, 2024
مجله ویستا

لینوکس و سودای جایگزینی ویندوز


لینوکس و سودای جایگزینی ویندوز

آیا یك كاربر دلسرد ویندوز میتواند از مایكروسافت دوری كند‚ لینوكس با وجود اصلاحات بسیار, همچنان پیچیده است ممكن است از در اختیار داشتن ویندوز XP بسیار راضی باشید اما این ویندوز نقاط ضعف فراوانی دارد

آیا یك كاربر دلسرد ویندوز میتواند از مایكروسافت دوری كند‚ لینوكس با وجود اصلاحات بسیار، همچنان پیچیده است ممكن است از در اختیار داشتن ویندوز XP بسیار راضی باشید اما این ویندوز نقاط ضعف فراوانی دارد. ناسازگاری این سیستم عامل جدید با نرمافزارهای قدیمی و مشكلات امنیتی آن، همچنان موجب عصبانیت بسیاری از كاربران میشود.

البته سوالی كه برای كاربران كامپیوترهای شخصی مطرح میشوداین است كه جایگزین ویندوز چیست؟ اگر چه لینوكس، رقیبی برای ویندوز محسوب میشود اما، نمیتوانیم بگوییم كه در تمامی موارد بهتر از ویندوز است .برای آنكه دریابیم آیا لینوكس سرانجام برای كاربران معمولی كامپیوترهای شخصی مناسب است یا خیر، یكی از نسخههای آن، یعنی SuSE Linux ۸.۰ Professional را بررسی كردیم می توانید آن را به صورت رایگان از سایت www.suse.com دریافت كنید SuSE . در اروپا بسیار شهرت دارد و بسته آن به همراه مجموعه ای از دفترچههای راهنما و نرم افزارهای مفید روی CD-ROM عرضه می شود .

اگر تصور می كنید ویندوز آن گونه كه میخواهید نیست و نخواهد شد، لینوكس سیستم عاملی است كه به شما امكان می دهد به بهترین وجه آن را سفارشی كنید، مثلا می توانید دسكتاپ خود را به طور كامل تغییر دهید. همچنین لینوكس در مقایسه با ویندوز، امنیت بسیار بالایی دارد و با سخت افزارهای بیشتری، از پردازنده های ۴۸۶ گرفته تا جدیدترین آن، یعنی پنتیوم ۴ سازگاری دارد .در بسیاری حالات، لینوكس به جای اینكه یك سیستم عامل متحدالشكل باشد، مجموعهای نامحدود از بلوكهای قابل سازماندهی مجدد است .

اما لینوكس همچنان مشكلات بسیاری را برای كاربران جدید ایجاد می كند. درایورهای لینوكس برای بعضی از سخت افزارها كمیاب است .فایل سیستمهای ناآشنا، پیغامهای خطای مبهم و نیازهای گاه و بیگاه به كامپایل برنامه های كاربردی از كدمنبع، كاربران ویندوز را نسبت به تغییر سیستم عامل خود مردد می سازد.

● چه كسی به لینوكس نیاز دارد؟

امروزه، عرضه كنندگان لینوكس بسیاری از ویژگیهای كاربر پسند را به آن افزوده اند كه مدتهای مدید، كاربران قدیمی ویندوز منتظر آن بودند. این ویژگیها عبارت اند از: نصب كنندههای خودكار، دفترچههای راهنما، رابط های گرافیكی منظم و پشتیبانی تلفنی.

از طرفی می توان گفت لینوكس بسیار ایمنتر از ویندوز است و این موضوع برای تمامی كاربران در هر كجا كه باشند اهمیت دارد. انجمن لینوكس به طور مرتب، برای مشكلات امنیتی، در همان روزی كه اشكالات گزارش می شوند، برنامه های ترمیمی عرضه می كند. همچنین كاربران لینوكس با افتخار می گویند تا به امروز هیچ ویروسی نتوانسته است این سیستم عامل را مورد هدف قرار دهد.

روشهای سفارشی سازی <در لینوكس، احتمالا بیش از حد مفید هستند و حتی میتوانند موجب ترس كاربران با تجربه كامپیوتر شوند. برخی از كاربران معتقدند، زمانی كه باید صرف نصب و پیكربندی لینوكس و یادگیری آن شود به نصب رایگان آن نمی ارزد .

آن دسته از كاربران ویندوز كه مایلند از لینوكس به صورت آزمایشی استفاده كنند، احتمالا افرادی نسبتا با تجربه و كنجكاو هستند و از ویندوز ناامید شدهاند .اما شما اگر كاملا از ویندوز راضی هستید و میتوانید با برنامه های كاربردی و سخت افزارهایی كه در اختیار دارید به خوبی كار كنید، ارزش این دردسر را ندارد كه به یك سیستم عامل دیگر تغییر مسیر داده و آن را از ابتدا بیاموزید.

● تركیب لینوكس با ویندوز

اگر مطمئن نیستید كه لینوكس برای شما مناسب است یا خیر، میتوانید آن را در كنار ویندوز نصب كنید. در این صورت اگر متوجه شدید كه به گروه یاز برنامه های ویندوز نیاز دارید كه جایگزینی برای آنها در لینوكس وجود ندارد، می توانید به راحتی با راهاندازی مجدد، از لینوكس به ویندوز سویچ كنید .

ممكن است در برخی مواقع، راه اندازی دوگانه لازم نباشد. اغلب بسته های توزیع شده لینوكس به همراه نرمافزاری به نام Wine عرضه می شوند. این نرم افزار حدود ۱۱۰۰ برنامه كاربردی ویندوز به همراه تنظیم فایلهای پیكربندی را در لینوكس اجرا میكند .یكی از نقاط ضعف برنامه Wine این است كه بیش از هزاران برنامه كاربردی ویندوز، هنوز با آن سازگار نیستند و اجرای برنامه های كاربردی سازگار، حتی برای كاربران ماهر نیز مشكل آفرین است.

● طریقه نصب

به صورت كلی، نصب لینوكس SuSE با نصب ویندوز تفاوت چندانی ندارد .در مقایسه با ویندوز، نصب آن حدود نیم ساعت تا یك ساعت طول میكشد .در هنگام نصب لینوكس، لازم است برخی از تنظیمات را به صورت دستی انجام دهید. این تنظیمات ممكن است برای افرادی كه مهارت آنها در زمینه كامپیوتر كمتر از حد متوسط است، گیج كننده باشد.

اگر كامپیوتر شما به قدر كافی جدید باشد كه بتوانید از درایو CD یاDVD ،آن را راهاندازی كنید، نصب لینوكس بسیار آسانتر است. در غیر این صورت باید این كار را به كمك فلاپی انجام دهید .در مراحل اولیه، لینوكس بسیار شبیه ویندوز ۲۰۰۰ یا XP است :سیستم با دیسكت نصب راه اندازی می شود و سیستم عامل به صورت خودكار، سختافزار را شناسایی می كند؟ درایورهای مربوطه را بارگذاری كرده و در مورد پارتیشن بندی از شما سوالاتی میپرسد .

لینوكس پیش از آنكه فایلها را در هارددیسك كپی كند، لازم است كه پارتیشن ها را با فایل سیستمهای خودش راه اندازی كند .نصب كننده لینوكس نیز همانند ویندوز ممكن است در این كار به شما كمك كند .اما به خاطر داشته باشید، فضایی از هارددیسك كه برای لینوكس كنار گذاشته می شود، به وسیله ویندوز قابل استفاده نیست .بسته به نسخه لینوكس و گزینه هایی كه انتخاب میكنید، ممكن است برای نصب اولیه آن به همراه یك رابط گرافیكی و مجموعهOffice ، به ۸۰۰ مگابایت فضای هارددیسك نیاز داشته باشید -درست به اندازه ویندوز ۲۰۰۰ یا XP با برنامه های كاربردی آن .

گام مهم دیگر، انتخاب رابط گرافیكی كاربر برای نصب است. رابط های گرافیكی متعددی برای جلب توجه شما وجود دارند اما دو نوع پیشرفته آنها KDE و Gnome است كه از حیث عملكرد و شكل ظاهری همانند ویندوز هستند و منوها، نوار وظیفه و كنترلهای مشابه در پنجره ها را دارند .نسخه SuSE ازKDE ، درهم و برهم به نظر میرسد، اما مملو از ابزار است Gnome .كه روی یك سیستم مشابه اجرا میشود، شبیه سیستم عامل Mac OS X از شركت اپل است .اگر در لینوكس سبكی را دوست نداشته باشید، می توانید نوع دیگر آن را از اینترنت دریافت كنید و یا رابط خود را در زمان ورود به سیستم انتخاب كنید.

برنامه هایی كه با یك رابط گرافیكی سازگار هستند، تحت رابط دیگری نیز به خوبی كار میكنند .در نهایت لازم است تصمیم بگیرید كه كدام برنامه كاربردی و برنامه سودمند نصب شود .در این رابطه SuSE با مجموعه تنظیمات <Default System> خود كه معادل نصب <typical> ویندوز است، فرآیند تصمیمگیری را برای شما نسبتا آسان میكند .تعداد برنامههای كاربردی رایگان لینوكس بسیار زیاد است به طوری كه كاربران تازه كار را دستپاچه میكند !

● ورود به سیستم در لینوكس

ایجاد حسابهای كاربری گام مهم دیگری است كه احتمال دارد از نظر كاربران ویندوز جدید باشد .در ویندوز۹x ، حسابهای كاربری یك ویژگی كم اهمیت است، اما در لینوكس همانند ویندوز XP ، ۲۰۰۰ و(NT ، شخص مشخصی باید مسوول اعمال انجام شده در سیستم عامل باشد .در این سیستم عامل، شما حداقل با ۲ حساب رو به رو میشوید :حساب مدیریتی كه <root> نامیده میشود و حساب دیگری كه برای استفاده روزانه ایجاد خواهد شد .فقط كاربرانی كه با حساب <root>به سیستم وارد میشوند، میتوانند نرمافزارهای سیستمی را نصب كنند و یا تنظیمات سیستم را تغییر دهند .

لینوكس به شما امكان میدهد كه به طور موقت به عنوان مدیر به سیستم وارد شوید تا برنامه های خاصی را اجرا كنید .این قابلیت موجب امنیتی نسبتا بالا و صرفهجویی در وقت میشود .به عنوان مثال، ابزار راهاندازی و پیكربندی SuSE با نام YaST۲ به طور معمول پیش از آنكه تغییری ایجاد كند، كلمه عبور <root> را از شما سوال میكند .از طرفی دیگر، نسخه خانگی ویندوز XP در قالب تسهیلات، مشكلاتی در امنیت به وجود میآورد :تمامی كاربران مزایایی معادل حساب <root> در لینوكس دارند !از این نظر، لینوكس كاملا برتر است.

● زندگی در فضای لینوكس

در آخرین راهاندازی سیستم پس از نصب نهایی لینوكس، LILO راه انداز لینوكس به صورت مختصر، منویی از سیستم عاملهای قابل راه اندازی نمایش می دهد. اگر قصد دارید اغلب اوقات سیستم خود را با ویندوز راه اندازی كنید، ابزار پیكربندی همراه با نسخه لینوكس، میتواند تنظیمات پیش فرض LILO را تغییر دهد .

فرناز رجبی مهر


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.