جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۳ عامل سرطان


۳ عامل سرطان

▪ تغذیه: غذاهای پرچرب باعث افزایش خطر سرطان‌های پستان، روده بزرگ، پروستات و رحم می‌شوند. در جوامع غربی که چربی بیش از ۴۰ درصد کالری غذاهای مصرفی را تشکیل می‌دهد شیوع این ۴ سرطان …

تغذیه:

غذاهای پرچرب باعث افزایش خطر سرطان‌های پستان، روده بزرگ، پروستات و رحم می‌شوند. در جوامع غربی که چربی بیش از ۴۰ درصد کالری غذاهای مصرفی را تشکیل می‌دهد شیوع این ۴ سرطان بیشتر از کشور‌های شرقی است که حداکثر تا ۲۰ درصد کالری بدن از چربی تامین می‌شود. افزایش حجم فیبر‌های غذایی در کاهش خطر چند نوع سرطان موثر هستند. از سال‌ها قبل مشخص شده بود در کشور‌های شرقی که انواع میوه‌ها و سبزیجات به میزان بیشتری در سبد غذایی قرار دارند، سرطان کولون نسبت به کشور‌هایی که گوشت و چربی، عمده غذایشان را تشکیل می‌دهد، شیوع کمتری دارد.

بعد‌ها در تحقیقات مشخص شد که مهم‌ترین عامل این تفاوت، فیبر‌های غذایی‌اند که موادی غیرقابل جذب در غذا‌ها هستند. در میوه‌هایی مثل سیب و هویج و انواع سبزیجات فیبر فراوانی وجود دارد، شیوع سرطان‌های پروستات و پستان هم با مصرف این فیبر‌های غذایی کمتر می‌شود و علتش این است که فیبر‌ها به مواد استروژنی و آندروژنی موجود در غذا‌ها متصل شده و آنها را دفع می‌کنند. خوردن انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی به مقادیر زیاد که در سال‌های اخیر توسط شرکت‌های دارویی تبلیغ می‌‌شوند نقشی در پیشگیری از سرطان ندارد، البته خوردن ۵ وعده سبزی و میوه در روز به دلیل کم کردن چربی و زیاد شدن فیبر موجود در رژیم غذایی باعث کاهش خطر بیماری‌های قلبی ـ عروقی و مرگ می‌شود.

وزن زیاد:

وقتی شاخص توده بدنی به بالاتر از عدد ۲۵‌می‌رسد، سرطان‌های کولون، پستان، رحم، کلیه و مری زیادتر می‌شوند، احتمالا دلیل ارتباط وزن زیاد با این سرطان‌ها این است که در داخل بافت چربی آنزیم‌هایی وجود دارند که مواد سرطان‌زای خاصی را تولید می‌کنند. چاقی در عین حال باعث عود سرطان بعد از درمان آن نیز می‌شود و افراد چاق وقتی دچار سرطان می‌شوند، عمرشان نسبت به افراد لاغری که دچار سرطان هستند، کمتر است.

نور خورشید :

ابتلا به انواع سرطان‌های پوست ارتباط مستقیم با تابش اشعه ماورای بنفش خورشید دارد. نوعی خطرناک از سرطان پوست که ملانوما نامیده می‌شود، در کسانی که در کودکی یا نوجوانی سابقه آفتاب‌سوختگی داشته‌اند شیوع زیادتری دارد. پماد‌های ضد آفتاب اگرچه باعث کم‌شدن برخی از انواع کم‌خطر سرطان پوست می‌شوند، ولی متاسفانه ملانوما که خطرناک‌ترین نوع سرطان پوست است، نه‌تنها با مصرف این پماد‌ها کم نمی‌شود بلکه شیوع آن زیادتر هم می‌شود.

دکتر رضا کریمی

متخصص بیماری‌های داخلی