چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

دهه چهارم, نقطه عطف نوآوری و شکوفایی


دهه چهارم, نقطه عطف نوآوری و شکوفایی

اصل انقلاب اسلامی یک نوآوری در جهان امروز بود و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران توانست برای اولین بار این نوآوری را در جهان معاصر و در مسیر حکومت و فلسفه سیاسی مطرح کند

مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای در پیامی به مناسبت آغاز سال ،امسال را سال نوآوری و شکوفایی نامیدند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در این پیام فرمودند: امسال باید فضای نوآوری، کشور را فرابگیرد و همه مسئولان خود را موظف بدانند با بهره گیری از امکانات مادی و معنوی، کارهای نو و ابتکاری و راه‌های میان‌بر را در سایه مدیریت صحیح، تدبیر درست و حکمت در فعالیت کشور وارد کنند تا کام مردم از ثمره این تلاشها شیرین شود. جمهوری اسلامی سه دهه از عمر پربرکت خود را پشت سر گذاشته و در آستانه ورود به دهه چهارم خود است بنابراین باید قله‌های پیشرفت را با شتاب بیشتری طی کند. به این ترتیب سال سال نوآوری و شکوفایی نامیده شد تا مردم و مسئولان با الهام از طبیعت وبا توجه به تجربیات گذشته، طرح‌ها و ابتکارات جدیدی را در عرصه پیشرفت کشور در پیش بگیرند.

نامگذاری امسال تاکید بر دستاوردها و اهداف انقلاب اسلامی است، وگرنه اصل انقلاب ما ، یک نوآوری در جهان بود و امام خمینی(ره) در جهانی که هیچ صحبتی از اسلام و جمهوری اسلامی نبود، برای اولین بار این دکترین و نوآوری را در مسیر حکومت و فلسفه سیاسی مطرح کردند و موفق شدند به آن اهداف عالیه برسند.

اصل انقلاب اسلامی یک نوآوری در جهان امروز بود و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران توانست برای اولین بار این نوآوری را در جهان معاصر و در مسیر حکومت و فلسفه سیاسی مطرح کند.

رهبر معظم انقلاب با تدبیر و حکمت خودشان امسال را به نام “نوآوری و شکوفایی” نامگذاری کردند تا همان‌طور که در سال های گذشته نیز اقدامات بسیار مفیدی در ابعاد مختلف صورت گرفت ، امسال نیز با توجه به شعار نامگذاری شده از سوی مقام معظم رهبری، ما شاهد شکوفایی در همه زمینه ها و سطوح بخصوص در سطح بین المللی باشیم. اکنون انقلاب ما درحال تبدیل شدن به یک تمدن فراگیر و الگو برای جهان است و نامگذاری امسال اهمیت این مسئله را بیش از پیش نشان می‌دهد. البته نباید نامگذاری امسال به نام “نوآوری و شکوفایی” را فقط مختص به این موضوع دانست، بلکه همه مسئولان کشور اعم از اجرایی، قانونگذاری و قضائی باید در حوزه کاری خود به نوآوری های چمشگیری دست یابند.نامگذاری سال ۸۷ به نام “نوآوری و شکوفایی” به این معنا نیست که ما در گذشته شاهد نوآوری و شکوفایی نبودیم و قرار نیست که در سال‌های بعد نیز این دو امر مهم را داشته باشیم، بلکه این نامگذاری نقطه عطفی در حرکت کشور به سمت نوآوری و شکوفایی خواهد بود. خوشبختانه کشور ما با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب همواره مسیر نوآوری و شکوفایی را طی کرده و امیدواریم که سال ۸۷ نقطه عطفی دراین مسیر باشد، چرا که امروز ما درنقطه ای قرار گرفته ایم که مردم ما نتیجه نوآوری هایی که درکشور انجام شده است را به چشم خود دیده اند و مشاهده کرده اند که ایرانی می تواند به نتایج درست و علمی دست پیدا کند. شعارها در هر سال سیاست های کلی نظام را هدایت می کند و قوای سه گانه کشور، دستگاه های اجرایی و افکار عمومی جامعه می توانند در مسیر تحقق آن شعار قدم های پررنگ تری بردارند و در مسیری که رهبری هدایت می کنند حرکت کنند.

تاکنون این شعارها آثار بسیار خوبی در جامعه، نظام قانونگذاری، برنامه ریزی و اجرایی کشور داشته و خصوصا در عرصه‌های بین المللی نیز آثار و برکات خاص خود را داشته است. قدم بسیار مهمی در داخل کشور برای ایجاد وحدت در سال گذشته برداشته شد و از طرفی در صحنه های بین المللی با توجه به توطئه هایی که استکبار جهانی علیه وحدت جهان اسلام داشت اقدامات موثری در نزدیک کردن جهان اسلام صورت گرفت. نامگذاری امسال به عنوان سال نوآوری و شکوفایی در واقع نیاز مبرم دهه چهارم نظام جمهوری اسلامی بوده و این عرصه پیچیده نیز نیازمند تلاشی مدبرانه و شجاعانه است. باید در همه بخش ها نوآوری به‌وجود آید واز مسئولین دولتی خواست تا در برخی از روش‌های اقتصادی و سیاسی از نوآوری و شکوفایی استفاده و در پیشبرد کشور به سمت علم و تحقیق سرعت بیشتری دهند .ظرفیت جامعه ما به حدی از نظر علم و تکنولوژی رسیده است که می تواند در همه زمینه ها دارای نوآوری باشد .

در زمینه شکوفایی دستاوردها و تلاش هایی که درطی سال های گذشته مانند زمینه های هسته ای، پزشکی، صنعتی و پروژه های اقتصادی انجام شده بسترهای بسیار مناسبی به وجود آمده است و به نظر می رسد که مقام معظم رهبری دقیق و مبنی بر مطالعات عمیق امسال را سال نوآوری و شکوفایی نامیده اند. این نامگذاری طلیعه میمونی است تا تمام دستگاه‌های کشور و افراد دلسوز در زمینه‌های مختلف طراحی و برنامه‌ریزی کنند تا کشورمان در جهت رشد وتعالی با شتاب بیشتری حرکت کرده و در زمینه‌های مختلف شاهد نوآوری وشکوفایی باشیم. امسال سالی است که باید محاسن، معایب و نواقص گذشته‌ها بررسی شود و در جهت بسط محاسن و زیباییها و رفع نواقص و زشتیها و پیگیری معایب وکاستیها کوشش کنیم تا به شکوفایی برسیم و کام ملت را شیرین نماییم و به پیام پدرانه و دلسوزانه رهبر عزیز پاسخ مثبت داده و به کتب آسمانی عمل کرده و به انبیای الهی اقتدا کنیم زیرا که قرآن می فرماید:” ... مصدقا لما بین یدیه من الکتاب و مهیمنا علیه” یعنی اصول کتب پیشین را تصدیق و نگهبانی می‌کند، در عین حال برنامه‌های جامعتری را پیشنهاد می‌کند و لفظ مهیمن بعد از مصدقا دال بر همین معنا و مفهوم است.

سال نوآوری یعنی تجدید نظر در روشها و منشها. باید فکر کنیم بهترین، آسانترین، سریعترین راه و روش برای رسیدن به هدف و مقصد کدام است تا آن طریق و مسیرو جهت را طی نماییم و زودتر و سریعتر و آسانتر به مقصد برسیم .سال شتاب منظم و منضبط. در سال ۸۷ باید در میدانهای مختلف، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و بین‌المللی و مبارزه با استکبار جهانی از حالت پدافندی به آفندی برسیم و این نکته‌ای است که رهبر معظم انقلاب مدظله العالی فرمودند: “ ما نمی‌توانیم آرام و معمولی حرکت کنیم، باید با تلاش مضاعف، جدی‌تر و با نهایت شتاب اما حساب شده، منظم و منضبط به جلو برویم”. هرقدر بتوانیم آحاد جامعه را از ایستایی و از عدم خلاقیت دور کنیم و تلاش کنیم افراد به وضع موجود خود راضی نشوند و وضع مطلوب را مطالبه کنند می تواند این مسیر را هموارتر کند. سخنان رهبری حاکی از این مسئله است که در فضای کلی کشور باید نوآوری پدید بیاید و در واقع در فضای کشور باید روحیه نوآوری و خلاقیت حاکم شود براین اساس باید در همه زمینه های مورد توجه رهبری اعم از حوزه های اقتصاد، فرهنگ، سیاست، مدیریت و قانونگذاری و ارائه خدمات به مردم روش ها را نو کنیم.

هر کس باید در حوزه فعالیت خودش و بخصوص دانشجویان ایرانی به عنوان پیشقراولان علم در زمان کنونی وظیفه خطیری در ارتباط با جامعه عمل پوشاندن به اهداف شعار امسال که سال نوآوری و شکوفایی از سوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده است را بر عهده گیرد.

کار دانشگاه نوآوری است و تحقیقات جزء امور همیشگی دانشگاه است و نوآوری نیز از تحقیقات به دست می آید لذا نوآوری خود به خود در دانشگاه انجام می شود اما برای اینکه کیفیت و نمود پیدا کند و برجسته و بهتر شود باید کمک شود.بحثهایی مانند نوآوری جزء وظایف دانشگاه هستند،و دانشگاه همواره باید در راستای نوآوری تلاش کند اما امکانات و الزاماتی نیز باید فراهم شود. مسئولان نظام بر روی بودجه‌های پژوهشی حساسیت خاصی نشان دادند اما هنوز هم در برخی از موارد معضلاتی وجود دارد. شکوفایی های علمی و ابتکارات و اختراعات و برنامه هایی که از سالها قبل در دانشگاهها وجود داشته اند باید با احساس مسئولیت بیشتری پیگیری شوند.با پیگیری بیشتر و تعهد باید شکوفایی تحقق پیدا کند و از نظر جایگاه علمی قبل از برنامه چشم انداز ۲۰ ساله به شکوفایی علمی برسیم.مشکلاتی که در دانشگاهها وجود دارد عمدتا به ضعف زیرساختها و کمبود امکاناتی برمی گردد که در صورت جبران می توانند زمینه تحقق ایده های نو را فراهم ‌کنند.باید ساز و کارهای ترغیبی و تشویقی بیشتری نسبت به گذشته فراهم شود و امکانات بیشتری برای تجلی استعدادها و فعلیت یافتن ایده ها و شکوفایی خلاقیتها فراهم شود.

بی تردید اگر حمایتهای اصولی از ایده های برتر صورت گیرد و استعدادهای موجود در سطح ملی به درستی کشف و حمایت شوند و امکانات لازم برای شکوفایی آنها در اختیار دستگاههای مربوطه قرار گیرد شاهد ظهور حرکت جدی تر و موثرتر در زمینه شکوفایی خواهیم بود.بهره‌گیری مدیریت از داده های علمی و فعالیتهای پژوهشی باید مورد تاکید بیشتری باشد.این موضوع بویژه در حوزه علوم انسانی باید مورد توجه باشد زیرا این رشته ها بدون توجه و تاکید بر بهره‌گیری از این داده‌ها نمی توانند در اداره کشور موثر باشند.مدیران و مسئولان اجرایی در سطح کلان و بدنه مدیریتی باید توجه بیشتری به استعدادها و نوآوریها داشته باشند و با برنامه ریزی های اصولی جهت بهره مندی از قابلیتهای موجود بهتر از گذشته عمل کنند.

جامعه ایرانی با توجه به ماهیت انقلاب اسلامی باید یک جامعه شکوفا و بالنده باشد یعنی جامعه ای که هر روز در حال بالندگی و کمال بیشتر است و از طرفی نیز برای تحقق منویات مقام معظم رهبری باید مقدماتی اندیشیده شود و علاوه بر تامین زیرساختهای مناسب به منظور کشف استعدادها و ترغیب و تشویق آنها ساز و کارهای اجرایی مناسب نیز در این راستا دیده شود.جهت دهی به بخشی از امکانات کشور که به جنبه‌های تربیتی و پاسخگویی صرف می‌شود باید دقیق تر از گذشته و با حجم بیشتری صورت گیرد زیرا از جهت توزیع امکانات بویژه در بودجه‌ریزی در مقیاس کلان تاکنون کمتر به این جنبه ها عنایت شده لذا باید با تدابیری اثربخشی منابع هزینه شده در این راستا را افزایش دهیم.!

عباس خسروانی



همچنین مشاهده کنید