دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
آمریکایی ها از مناظره انتخاباتی ایران چه آموخته اند
شریه آمریکایی بلومبرگ که وابسته به یک شرکت اقتصادی بزرگ با همین نام است، نوشت: انتخابات ریاست جمهوری ایران که در روز ۱۹ ماه می برگزار می شود، یک همه پرسی برای سیاست های رییس جمهور حسن روحانی محسوب می گردد. وی یک روحانی میانه رو است که از مرتبط کردن ایران با اقتصاد جهانی پشتیبانی می کند و محدودیت هایی را بر برنامه هسته ای کشور خود پذیرفت تا تحریم ها برطرف شود. روحانی در حالی وارد کمپین انتخاباتی مجدد خود شده است که با انتقادهایی در مورد سیاست های اقتصادی خود مواجه است. اقتصاد بحث اصلی اولین مناظره از سه مناظره تلویزیونی مابین روحانی و ۵ رقیب او بود.
۱- چه کسی به عنوان رقیب اصلی روحانی ظاهر شد؟
گرچه مشکل است از یک مناظره بتوانیم به نتیجه برسیم، اما تحلیلگران عملکرد شهردار تهران، محمدباقر قالیباف را مورد توجه قرار داده اند. وی بیشترین خطاب را نسبت به روحانی داشت، به طوریکه ادعای رییس جمهور مبنی بر ارتقاء فضای تجاری را مورد تردید قرار داد و وی را متهم کرد که علی رغم قولی که داده نتوانسته شغل زیادی ایجاد کند.
در پژوهشی که از سوی شرکت کانادایی ایران پُل اخیرا انجام شده، بیش از ۵۰ درصد از افراد مورد بررسی گفته اند اولویت اصلی رییس جمهور بعدی می باید کاهش بیکاری باشد.
۳- [عملکرد ابراهیم رییسی چگونه بود]؟
ابراهیم رییسی در حالی وارد رقابت انتخاباتی شد که برای بسیاری از ایرانی ها هنوز ناشناخته است اما با این حال به عنوان رقیب اصلی روحانی از او نام برده می شود. در نظرسنجی ایران پُل تنها ۹ درصد افراد نگرش «بسیار محبوب» نسبت به رییسی داشته اند، در حالیکه ۴۶ درصد از افراد گفته اند او را نمی شناسند. فرزان ثابت، استاد همکاری و امنیت بین الملل در دانشگاه استندفورد، می گوید در مناظره اول من انتظار زیادی از رییسی نداشتم. طباطبایی نیز معتقد است از آنجا که وی چندان شناخته شده نیست، می بایست بهتر ظاهر شود.
۴- عملکرد روحانی چگونه بود؟
روحانی که خطیب کامل و یک سیاستمدار باتجربه است به حمایت از دستاوردها و رکورد اقتصادی خود ادامه داد؛ از جمله رساندن نرخ تورم به کمتر از ده درصد برای نخستین بار در طی بیش از یک دهه. اما بنابر نظر فرزان ثابت در مقایسه با مناظره های انتخاباتی چهار سال پیش، روحانی زمان خود را به خوبی مدیریت نکرد و پاسخ های وی هوشیارانه و قابل توجه نبود. جواد دلیری، سردبیر روزنامه اعتماد نیز در این باره نوشته است روحانی نه برنده این مناظره بود و نه بازنده آن.
۵- آیا اتفاق شگفت انگیزی در جریان مناظره افتاد؟
بله. اسحاق جهانگیری، معاون رییس جمهور که گفته می شود کمپین وی برای حمایت از رییسش خواهد بود نه در مقابل او، دفاع اثرگذاری از روحانی و سیاست های وی کرد و واکنش های هوشیارانه ای انجام داد. حضور وی به انحراف بحث از برخی حملات به رییس جمهور کمک کرد. حتی روزنامه محافظه کار جمهوری اسلامی از عملکرد وی تقدیر کرده و نوشته است او و روحانی هر دو درخشیدند. روزنامه اعتماد از عملکرد وی با عنوان «زلزله جهانگیری» یاد کرده است.
طباطبایی معتقد است وی به روشنی برای جذب حمایت بیشتر برای روحانی تلاش می کند.
۶- آیا جهانگیری نمی تواند آراء روحانی را به سمت خود جذب کند؟
افشین شاهی، استاد روابط بین الملل و سیاست های خاورمیانه در دانشگاه بردفورد انگلستان معتقد است وقتی جهانگیری برای کاندیداتوری اقدام کرد کسی او را جدی نگرفت اما عملکرد وی اینک نگاه ها را به سمت خود جلب کرده است. وی می گوید: «اگر جهانگیری به نفع روحانی کنار نکشد، آراء آزاداندیش، شهری و اصلاح طلب تکه تکه می شود و این مساله راه را برای پیروزی محافظه کاران هموار می کند. اصلاح طلبان و میانه روها نمی توانند این را بپذیرند و این مساله احتمالا یک مصالحه واقع گرایانه در روز قبل از انتخابات در پی خواهد داشت».
۷- بعد از آن چه خواهد شد؟
هنوز دو برنامه دیگر مناظره انتخاباتی در ایران باقی مانده است. اگر در روز ۱۹ ماه می هیچ یک از کاندیداها بیش از ۵۰ درصد آراء را به دست نیاورند، دور نهایی انتخابات مابین دو کاندیدای برتر برگزار خواهد شد.
خاطرنشان می شود؛ پایگاه خبری شفقنا این مطلب را با تصرف و تلخیص و صرفا جهت اطلاع رسانی به زبان فارسی برگردانده و محتوای آن را تایید یا رد نمی نماید
شفقنا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست