سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

در سالروز درگذشت شهید سپهبد قرنی «حر» انقلاب و امام ره


در سالروز درگذشت شهید سپهبد قرنی «حر» انقلاب و امام ره

هم زمان با پیروزی انقلاب اسلامی, ارتش رژیم شاهنشاهی که پیکره اصلی آن را جوانان برومند خانواده های مسلمان و اغلب, مستضعف ایرانی تشکیل می داد به ندای آسمانی رهبر انقلاب لبیک گفت و همصدا با ملت در براندازی نهایی رژیم ستمشاهی به ستیز بی امان با دشمنان داخلی و خارجی پرداخت

هم زمان با پیروزی انقلاب اسلامی، ارتش رژیم شاهنشاهی که پیکره اصلی آن را جوانان برومند خانواده های مسلمان و اغلب، مستضعف ایرانی تشکیل می داد به ندای آسمانی رهبر انقلاب لبیک گفت و همصدا با ملت در براندازی نهایی رژیم ستمشاهی به ستیز بی امان با دشمنان داخلی و خارجی پرداخت.

در آستانه انقلاب، رهنمودهای حضرت امام خمینی (ره)، بر آگاهی دلاور مردان ارتش افزود و باعث فرار نظامیان از پادگانها، خودداری از مقابله با مردم، همصدایی با مردم در راهپیمایی ها، بیعت پرسنل نیروی هوایی با حضرت امام(ره) در ۱۹ بهمن، سرپیچی از دستورات فرماندهان طاغوتی، شرکت در خنثی کردن کودتای ۲۱ بهمن ۱۳۵۷ و ... از نتایج ارزنده برخورد حکیمانه امام خمینی (ره ) با ارتش بود. با پیروزی انقلاب، تحول و دگرگونی در همه عرصه ها ایجاد شد. دشمنان انقلاب و نیز برخی دوستان ناآگاه انقلاب نغمه شوم انحلال ارتش را سر داده بودند و ارتش در حساسترین شرایط حیات خود بود.

امام خمینی (ره) نقشه دشمنان را نقش بر آب کرده و طی پیامی تاریخی بر ضرورت حفظ ارتش و انجام وحدت و نظم در ارتش تأکید نمودند. ایشان در این پیام روز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۳۵۸ را روز ارتش اعلام نمودند و از ارتش خواستند که در این روز با ساز و برگ نظامی به رژه بپردازند و پشتیبانی خود را از جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران و حضور خود را برای فداکاری در راه استقلال، شهادت و حفظ مرزهای کشور اعلام نمایند و سپهبد قرنی به عنوان اولین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی معرفی شد.

سپهبد قرنی که در مبارزه با رژیم ستمشاهی ید طولایی داشت پس از ورود به ارتش محمدرضا شاه به علت لیاقت و کاردانی، در آن سالها با سرعت، طی اخذ درجات بالاتر، سلسله مراتب نظامی را یکی بعد از دیگری پشت سرگذاشت و در آخرین مرحله به ریاست رکن دوم ارتش و همچنین معاونت ستاد ارتش نائل آمد.

او در دوران خدمت، به فساد مالی در درون ارتش پی برد، از این رو در صلاحدید با جمعی از همفکران و همکاران خود در صدد اصلاح این وضعیت برآمد. برای این منظور در سال ۱۳۳۶ هنگامی که ریاست رکن ۲ ارتش را به عهده داشت، طرح کودتایی را جهت براندازی سلطنت محمدرضا شاه پهلوی ریخت که افشای آن، منجر به دستگیری وی در نهم اسفند ماه همان سال شد اما با وجود جرایم سنگینی که به وی نسبت داده شد، تنها به سه سال زندان و اخراج از ارتش محکوم شد.

در اواخر سال ۱۳۴۲ مجددا به دلیل فعالیت علیه رژیم شاهنشاهی بازداشت شد. قرنی این بار قریب ۹ ماه در زندان انفرادی به سر برد و مجدداً در دادگاه نظامی به سه سال زندان محکوم گردید.

وی مجدداً در دی ماه ۱۳۴۵ از زندان آزاد شد و چون رفت و آمد و ارتباطات او تحت کنترل شدید ساواک قرار داشت، با احتیاط زیادی عمل می کرد.

پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، سپهبد قرنی به سمت اولین رئیس ستاد مشترک ارتش منصوب شد و در روز ۲۴ بهمن ۵۷ در دفتر ریاست ستاد ارتش، تمثال حضرت امام خمینی (ره) رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی را نصب کرد و سپس خطاب به حاضران گفت: «ارتش شاهنشاهی که می گفتند از مجهزترین ارتش های دنیاست و شاید هم از لحاظ وسایل و تجهیزات چنین بود، از آنجا که ایمان و اعتقاد نداشت، ظرف چند ساعت متلاشی شد.

افراد یک ارتش اولاً باید مؤمن باشند، ثانیاً آرمان آنان حفظ استقلال میهن باشد نه حمایت از یک فرد. ارتش ایران قبل از این تبدیل به یک ارتش شخصی شده بود و دیدیم که چه زود متلاشی شد. تاریخ معاصر نشان داده که هر وقت متجاوزان حمله می کردند، این ارتش مضمحل می شد. به عنوان مثال دیدیم که در شهریور ۱۳۲۰ چنین شد. در این زمان نیز یک عده مردم در پناه ایمان به خدا، بدون سلاح پیروز شدند. امروز به اینجا آمده ایم. دوستان، می بینید که هیچ چیز وجود ندارد. باید به این ارتش شکل داد و بعد هم تصفیه صورت گیرد و ایمان و ایدئولوژی باید حاکم گردد.»

اولین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپس فعالیت خود را برای تصفیه و بازسازی و توان مکتبی بخشیدن به ارتش آغاز کرد.

غائله کردستان در زمان او آغاز شد و او در این قضیه با تصمیم گیری قاطع و به موقع توانست جلوی پیشروی ضد انقلاب را بگیرد.

با آغاز نا آرامی های گسترده در کردستان، خود به آن منطقه رفت و به سرعت کنترل اوضاع را در دست گرفته و مقدمات سرکوبی ضد انقلاب را فراهم ساخت اما کار شکنی های برخی اعضای دولت موقت در مماشات با ضد انقلاب و بی اثر شدن اقدامهای انجام شده توسط ستاد مشترک ارتش، باعث شد وی استعفا دهد تا بلکه در آینده و در شرایط و محل خدمت دیگری به اقدامهایی اساسی در راستای مبارزه همه جانبه با ضد انقلاب گام بردارد.

سرانجام مهندس بازرگان، نخست وزیر دولت موقت، سپهبد محمدولی قرنی را از ریاست ستاد ارتش برکنار کرد.

سپهبد شهید محمدولی قرنی که به حق او را «حر» انقلاب حضرت روح ا... نامیدند، در حیاط منزل شخصی خود در میدان ولیعصر تهران در شامگاه دوم اردیبهشت سال ۱۳۵۸ ، مورد اصابت گلوله های عناصر فریب خورده گروهک فرقان قرار گرفت و در بیمارستان مهر به شهادت رسید تا اولین شهید انقلاب اسلامی به دست عناصر ضد انقلاب باشد.

عشقستان