شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
آیا می توان از انتخابات ایران رمان نوشت
● پیش درآمد
آیا نویسندگان کنونی و آینده ایران می توانند در داستان هایی که موضوع های سیاسی، از جمله همین انتخابات ریاست جمهوری در آنها بازنمایی می شوند، دست ببرند. برای نمونه تعداد کاندیداها را سه یا پنج نفر کنند و دو نفرشان زن باشد و یکی شان یک جوان بسیار هوشمند از میان هموطنان ارمنی و مسیحی و نامی از چهار کاندیدای «عینی» کنونی در میان نباشد؟ آیا اسم این کار تحریف تاریخ است؟ اگر نظریه پردازی نوین ادبی بگوید تحریف نیست و نویسنده به عنوان مورخ ظاهر شده است، چه؟ اگر نویسنده بگوید عینیت مورد مشاهده و تجربه او فقط بخشی از واقعیت کل، از جمله جهان ذهنی او بوده است، چه؟ مقاله زیر سعی می کند این پاسخ را به شکل مختصر (با توجه به محدودیت ها) جواب دهد.
یکی از گرایش های ادبی غو فرهنگیف دهه های اخیر جهان تمرکز روی موقعیت تاریخی است. در این رویکرد، نگاه تاریخی نه به عنوان پس زمینه متن که جزء لاینفک آن تلقی می شود. در ایران متاسفانه تا امروز کار چندانی به لحاظ نظری روی این مقوله نشده است، فقط در ترجمه یکی از کتاب های راجر وبستر موسوم به «درآمدی بر پژوهش نظریه ادبی» مختصری درباره آن دیده می شود و نیز مقاله یی از آقای حسین پاینده در نامه فرهنگستان شماره ۳/۷ تحت عنوان «تاریخ به منزله داستان» چاپ شده است که ضمن توضیح این رویکرد، آن را به شکل کاربردی به خواننده آموزش داده است.
□□□
۱) رمان تاریخی؛ با کسب اجازه از خواننده می خواهم ضمن حرکت از ساده به مرکب و از مشخص به مجرد، و ذکر مثال های ضروری در حد امکان به توضیح این مقوله مهم یعنی «ادبیات به مثابه تاریخ» بپردازم. ابتدا از رمان تاریخی شروع می کنم؛ بدون شک بعضی از خوانندگان داستان هایی همچون «بینوایان» از هوگو، «آیوانهو» از والتر اسکات، «دو شهر» از چارلز دیکنز و «جنگ و صلح» از تولستوی را خوانده یا فیلم های آنها را دیده اند. این داستان ها تاریخی خوانده می شوند، چون شخصیت های داستانی در زمان و مکان مشخص در رخدادهای تاریخی معین و قابل استنادی دستخوش فعل و انفعالات شده اند و به عنوان کنشگر به شکل فعال یا منفعل در امری تاریخی شرکت کرده اند. در این نوع داستان ها حتی اگر قدرتمندان و ستمگران یا توده های جهل زده به دقت بازنمایی شده و نویسنده جانب حق و عدالت را گرفته باشد- مانند رمان «یاد پانچو ویلا» نوشته مارتین گوسمان (مکزیکی)- باز ما با داستان تاریخی معمولی روبه رو هستیم. یعنی روایت تاریخی است، و نویسنده ادبیات را جایگزین خود تاریخ نکرده است و تمام تخیل خود را که در قالب شخصیت ها و رخدادها و فضاها نمود پیدا می کند، در تاریخ حل می سازد و در خدمت آن قرار می دهد.
البته تردیدی نیست که «داستان» از نظر زمانی بر خود واقعه تاریخی و تاریخ سیطره پیدا می کند. برای نمونه آوارگی، گرسنگی، مرگ و بیماری مردم در ایام جنگ با بیگانگان در جنگ دوم جهانی (مثلاً «ارتش سایه ها» اثر ژوزف کسل) یا جنگ داخلی روسیه (مثلاً «دکتر ژیواگو» اثر بوریس پاسترناک) همه و همه امور واقع هستند و از نظر ما خواننده ها، امر واقع، رخ داده شده و تاریخی شده است، درحالی که داستان یا آمیزه واقع گرایی و تخیل (عنصر دروغین) یک نویسنده که به لحاظ تئوری شناخت و زیباشناسی، امری «ساخته»شده است، ساختگی بودنش را حفظ می کند. به عبارت دیگر، در دستگاه مختصات هستی ما، امر رخ داده شده، موجودیتش «پایان پذیرفته» است، درحالی که «داستان» تا زمانی که انسان وجود دارد و در زندگی تقابل و تضاد هست (بین خیر و شر، خشونت و مدارا، عشق و نفرت و...) تداوم پیدا می کند. به همین دلیل جنگ دوم جهانی در بستر ذهنی آحاد جامعه بشری «تمام» شده است و حتی بیشتر مردم دنیا از آن بی اطلاع اند، اما داستان های «قطار به موقع رسید» از هاینریش بïل و «از اینجا تا ابدیت» از جیمز جونز به لحاظ حافظه تاریخی «تمام» نشده اند؛ همین گونه است جنگ داخلی اسپانیا و رمان «زنگ ها برای که به صدا درمی آیند» اثر همینگوی یا «امید» نوشته آندره مالرو.
در رمان های تاریخی قرن نوزدهم، نوشته های تاریخی و داستان های تاریخی تاثیر متقابلی روی همدیگر داشتند. اما آن گونه که کمی بعد می بینیم، امروزه این امر مقبول منتقدان عرصه نقد نو و نویسندگان نیست.
۲) جایگاه رمان تاریخی؛ اگر به آن دسته از رمان هایی که «نوشتار تاریخی» خوانده می شوند، دقت شود، متوجه می شویم بخش بیشتر به چیزی نظر دارد که گذشته است یا به زبان نظری معنایی از «گذشتگی» به خود می گیرد؛ یعنی زمان گذشته یی که موجودیت داشته است. از این قرار، عرصه رخداد و کنش و شخصیت هایش مستقل از زبانی است که برای روایت آن به کار رفته است. پس این زبان نیست که آن را می سازد، بلکه خود گذشته است که به وسیله زبان بازتاب یافته است. از این نکته به سرعت درمی یابیم در چنین واقعیت هایی، بین علت ها و انگیزه ها، مکان ها و ارائه های مشخص و بالاخره صورت های تثبیت شده «حقیقت» تاریخی پیوند تنگاتنگی وجود دارد. در اینجا تاریخ نقش پس زمینه را در ادبیات بر عهده دارد و در دو جهت به کار می رود؛ اول اینکه ماده اولیه متن را تشکیل می دهد، دوم اینکه به وجوه ظاهراً واقعی تر و حقیقی تر تاریخ عنصری هم از تخیل می افزاید و شماری از پدیده ها ساخته ذهن نویسنده اند. البته در تحلیل نهایی همواره جنبه واقع گرایی غتاریخیف بر وجوه ساخته و پرداخته تخیل برتری کیفی و کمی دارد. به بیان ساده رمان نویس همان گونه به تاریخ نگاه می کند و می نویسد که مورخ. هر دو بر گذشته واقعاً موجود تاکید می کنند نه شکستن آن و پی ریزی چیزی نو و برخاسته از ذهنیتی ادبی- فلسفی.
۳) امروز؛ ادبیات به مثابه تاریخ نه رمان تاریخی؛ ادبیات به مثابه تاریخ در یک جمله یعنی روایتی که زبان و تخیل نویسنده بر واقعیت پیشی گیرد و نادیده ها و ناشنیده های غاحتمالی و چه بسا غیرمحتمل و استعاریف را بر واقعیت احاطه کند. به بیان ساده خود نویسنده، تاریخ را می سازد. برای مثال می توان از رمان «وصیت نامه فرانسوی» اثر آندره مکین فرانسوی (روسی الاصل) نام برد که آن را یکی از شاهکارهای جهانی دانسته اند. داستان، تاریخ را در زندگی فردی یک زن مستحیل می کند. در این رمان چنان جهانی از جفا و جنایت نسبت به این زن از سوی خودی و غیرخودی به تصویر کشیده می شود که خواننده نقش اول را به شخصیت او می دهد نه امور تاریخی. از چشم این زن است که به تاریخ نگاه می شود و نگاه او به جنگ است که تاریخ را می نویسد، و این یا آن فرد یا پدیده، محق یا غیرمحق جلوه داده می شوند. همین گونه است رمان «دختر برگر» نوشته نادین گوردیمر غسفیدپوستف از آفریقای جنوبی. در این رمان که به لحاظ فرم ساختارشکن هم نیست، پدیده منحط و شوم نژادپرستی و قوم کشی از دریچه زندگی، عشق، دغدغه ها، دلخوشی ها و تنهایی های یک دختر سفیدپوست روایت می شود.«ظاهر داستان اصلاً کاری با تاریخ ندارد»، اما لایه های دوم و سوم رمان به نحوی تحسین انگیز «دوره یی از تاریخ کشور آفریقای جنوبی و آسیب شناسی نژادپرستی» را از منظر یک شهروند معمولی، آن هم زن، و به طور اخص یک زن ستم دیده و رنج کشیده بازنمایی می کند؛ درحالی که داستان در محیط سفیدپوستان و بعضاً در فرانسه و انگلستان می گذرد و خبری هم از رویدادهای تکان دهنده ----همچون اعمال شجاعانه رابین هود و آیوانهو- نیست. اینجا خود شخصیت معمولی (در واقع خانم گوردیمر) است که تاریخ را می نویسد، نه جریان معمول خود تاریخ یا متون مورخ ها.
ادبیات به مثابه تاریخ به ساختارشکنی در امر تاریخ نیز نظر دارد، و امروزه حتی سهم عمده را به خود اختصاص داده است. برای نمونه رمان پرآوازه «نام گل سرخ» و « بائودولینو» اثر نویسنده و نشانه شناس ایتالیایی امبرتو اکو یا «سال مرگ ریکاردو ریس» و «تاریخ محاصره لیسبون» نوشته داستانسرای پرتغالی ژوزه ساراماگو یا «آخرین حرف های معروف» نوشته تیموتی فیندلی نویسنده کانادایی. در این روایت ها ساختار تاریخ درهم می ریزد و نویسنده تاریخ دیگری برای ما می نویسد و به این ترتیب حقایق دیگری را پیش روی ما می گذارد؛ اما بدون قطعیت رمان تاریخی یا تاریخ نگاری سنتی.
نمونه دیگر، کاربرد التقاط، مغالطه، اغراق و نقیضه در تاریخ است. در رمان «صد سال تنهایی» اثر مارکز «بیش از دویست هزار» از مردم دهکده ماکوندو به دست نظامی های وابسته به شرکت موز کشته می شوند، اما هر کس که چند کلاس سواد داشته باشد، می فهمد این حرف دروغ محض است، چون آن زمان شاید لس آنجلس هم دویست هزار جمعیت نداشت، چه رسد به دهکوره یی در کشور کلمبیا. در واقعیت شاید تعداد کشته ها از پنج نفر تجاوز نکرده است، اما نویسنده «خودش تاریخ را می نویسد» یعنی با این دروغ ادبی غتخیلف می گوید چنین اتفاقی روزگاری در تاریخ پیش آمده بود یا روزی پیش خواهد آمد. کشتن یک میلیون چپگرا به فرمان ژنرال سوهارتو در اندونزی در کودتای سال ۱۹۶۵کشتارهای چندهزاری صدام حسین در عراق و ده ها مورد دیگر در جهان غیردموکراتیک نشان می دهند مارکز به عنوان نویسنده از تاریخ جلو افتاده است- هرچند متاسفانه به لحاظ ایدئولوژیک و سیاسی از ستایشگران اردوگاه ستمگر لنینی- استالینیستی شوروی بود. بی دلیل نیست که هیدن وایت- که یکی از نظریه پردازانی است که در این مقوله زیاد کار کرده است می گوید؛ «اگر تاریخ و داستان را فقط به شکل ساخته هایی زبانی در نظر بگیریم، جداسازی آنها از همدیگر کار چندان ساده یی نخواهد بود.» از بستر همین جمله پرمعنا است که به اعتقاد او و صاحب نظرهایی همچون او می رسیم مبنی بر اینکه اگر نویسنده پس زمینه تاریخی را به حالت نوعی متن تبدیل کند و به آن خصوصیت کیفی و نوشتاری ببخشد، و معنای تازه یی از تاریخ ارائه دهد، و به زبان نقش درخوری بدهد، در آن صورت ادبیات به صورت گفتمان تاریخی درمی آید و ما ادبیات را به مثابه تاریخ ارائه داده ایم نه بخشی از تاریخ یا به عنوان ابزاری در خدمت تاریخ. البته چنین رویکردی به معنای نفی تاریخ، از میان برداشتن آن یا حتی تضعیف آن نیست، بلکه شیوه نوینی است برای بازنمایی آنچه روزگاری در تاریخ اتفاق افتاده است.
وایت از موضعی ساختارشکنانه ادعای مورخان را در مورد عینی بودن روایت شان رد می کند. او بر این باور است که به دلیل محدود ماندن این روایت ها در قالب ساختار، به ناچار در دام متن وارگی اسیرند؛ «سخن ما همواره درصدد این است که از داده هایمان فاصله بگیرد و به سوی ساختارهای خودآگاهانه حرکت کند؛ چیزی که قالب دریافت ما از داده های مذکور است.» وایت با بررسی آثار کسانی همچون مارکس و فروید، به این نتیجه می رسد که معرفت عینی یا واقعیت تاریخی مشخص همواره در چارچوب صنایع لفظی چهارگانه عمده (استعاره، طنز، مجاز و مجاز مïرسل (مجاز جزء به کل)) شکل می گیرد. به عبارت دیگر تفکر تاریخی فقط در چارچوب صنایع لفظی امکان پذیر است نه خارج از آن.
لیندا هاچن آرای خود را بیشتر معطوف به داستان های پست مدرنیستی و به طور اخص «فراداستان تاریخ نگارانه» می کند؛ یعنی آن آثاری که همه شخصیت ها و رخدادهای ظاهری خود را از تاریخ شناخته شده دریافت می کنند، اما آنها را با تحریف، قصه پردازی و جعل به شکل دیگری ارائه می دهند. به این ترتیب متنی که پدید می آید بیانگر داستانی شدن خود تاریخ است. در چنین متنی چهره نویسنده و عمل نوشتن برجسته می شود و اصول داستان نویسی به کلی تغییر می کند بدون اینکه صناعت خودنگری صورت گیرد. از این قرار چنین متنی فاصله بین تاریخ و داستان را انکار می کند و ما را به این نکته مهم رهنمون می شود که تاریخ را تنها می شود به وسیله روایت یا شکل های مختلف بازنمایی بشناسیم. از این منظر، تمام تاریخ گونه یی ادبیات است.
در روایت مورد نظر هاچن، شخصیت ها شخصاً تاریخ را کشف می کنند یا از نظر داستانی، آن را برمی سازند. به اتکای همین امکان هم از نقش قربانی فاصله می گیرند. تردیدی نیست که چنین چیزی به مدد انواع بازی های داستانی حاصل می شود، اما این بازی ها موجب تقلیل واقعیت تاریخی و تاریخ نمی شوند، فقط با استفاده از امکانات بازاندیشی فراداستانی در عرصه وجه سیاسی امر واقع و امر تاریخی نمود پیدا می کنند.
هاچن برای نمونه رمان های «حریق همه گیر» نوشته رابرت کوور، «هتل سفید» اثر د. ام. توماس، «کتاب دانیال» و «رگتایم» نوشته دکتروف، «پرت و پلا» نوشته ایشمائیل رید و «هوس» اثر جان فاولز را نام می برد. در شماری از این آثار مفروضات رمان های تاریخی به چالش کشیده می شود و نسبت به مقوله های پذیرفته شده تاریخ و نیز داستان تاریخی تردید نشان داده می شود.
منتقدانی همچون باربارا فولی و دومینک لاکاپرا، همسو با هیدن وایت بر این باورند که تاثیر متن های تاریخی و متن های داستانی بر یکدیگر و اصولاً هرگونه ارجاعی، دستخوش تحول شده است؛ چون ذهنیت و هویت و نیز دلالت های ایدئولوژیک هر متنی محل تردید است- به همان ترتیب که اعتماد بشر نسبت به نظریه های معرفت شناسی پوزیتیویستی و آمپریستی دچار تزلزل شده است.
۴) ادبیات از نگاه تاریخ؛ حال ممکن است از خود بپرسیم اگر نگاه ادبیات به تاریخ تغییر کرده است، آیا نگاه تاریخ هم به ادبیات دستخوش تحول شده است و تاریخ ادبیات با تعریف جدیدش که بعداً به آن می پردازیم، متقابلاً چه توقعی از ادبیات دارد و آن را در عرصه تاریخ چگونه می نگرد.
تاریخ گرایی سنتی؛ در چهار نگرش ترازبندی می شود و سابقه یی دیرین دارد. در قرن ۱۹ میلادی یک رویکرد بر این باور بود که تاریخ ادبی بخشی از مجموعه تاریخ فرهنگی است و رویکرد دیگر حوزه تاریخ ادبی را از دیگر حوزه ها جدا می کرد و آن را در انحصار نخبه ها می دانست و معتقد بود در تاریخ ادبیات هر کشور سهم و نقش عمده، از آن نوابغ است.
تاریخ گرایی سنتی را می توان در سرفصل های زیر خلاصه کرد. وجه مشترک هر چهار رویکرد این است که به حاکمیت تاریخ بر زندگی و سرنوشت بشر گردن می نهند، سنت و گذشته را مقدس می شمردند و پژوهش علمی تاریخ را امکان پذیر می دانند. باور هر چهار رویکرد این است که «تاریخ توصیف گذشته قابل شناخت است نه ساختن گذشته یی غیرقابل شناخت و تعین ناپذیر.»
الف) تاریخ گرایی متافیزیکی؛ این دیدگاه بر اساس آرای هگل بر این باور است که اثر ادبی بیان شاعرانه یک لحظه در روایت تاریخ است.
ب) تاریخ گرایی زیباشناسانه؛ بر اساس این دیدگاه، اثر ادبی بازتاب و بیان فرهنگ نیست، بلکه روشی است برای خلق ارزش ها و معانی فرهنگی.
ج)تاریخ گرایی با رویکرد ملی گرایی؛ در این رویکرد نسبی گرا، اثر ادبی همچون روح ملی یک فرهنگ ارزیابی می شود.
د ) تاریخ گرایی پوزیتیویستی؛ بر اساس این دیدگاه، اثر ادبی همچون یک ابزار علمی نگریسته می شود و تحلیلگر می تواند با بررسی این ابزار از ویژگی های تاریخی یک دوره مشخص آگاهی یابد. به این نگرش تاریخ گرایی ناتورالیستی هم گفته می شود.
۵) تاریخ گرایی نوین؛ تردیدی نیست که کسانی مانند لویی آلتوسر و ریموند ویلیامز به عنوان گشاینده راه شکل گیری تاریخ گرایی نوین زحمات زیادی کشیدند، اما نخستین بار وسلی موریس بود که در سال ۱۹۷۲ این اصطلاح را برای نوع خاصی از نقد ادبی به کار برد. این نقد بر آرای اندیشمندان عرصه تاریخ، مانند وان وایک بروک و ورنون ال پارینگتون در امریکا و ویلهم دیلتای و لئوپلد فون رانکه در آلمان متکی بود؛ هرچند که شارح و مروج چنین نگره یی استفان گرین پلات بود؛ بدون اینکه بخواهیم از اعتبار کارهای کسانی چون جاناتان گلدبرگ و لویی مونترو کم کنیم. بی شک آرای میشل فوکو نیز در شکل گیری این دیدگاه نقش مهمی دارد. بعدها منتقدان شناخته شده یی همچون جروم مک گان، فرانک لنتری چیا و جاناتان دولیمور به جمع اندیشمندان این وادی پیوستند و با مقالات متعدد خود بینش تاریخ گرایی نوین را ژرفا و وسعت بیشتری بخشیدند.
تاریخ گرایی نوین امروزه دیدگاه های مختلف تاریخ گرایی سنتی را مردود می شمرد و بر این باور است که تاریخ را باید به شیوه تازه یی نگریست؛ به گونه یی که گویی یک متن است و مشاهده گر در حال گفتمان با تاریخ است و خود دارد یک متن(تاریخ) می نگارد. برای درک دقیق این معنا باید ابتدا ترمینولوژی این دیدگاه را بشناسیم.
۶) ترمینولوژی تاریخ گرایی نوین؛ برای شناخت تاریخ گرایی نوین ضرورت دارد با مقوله های بنیادین آن آشنا شویم. بدیهی است که در مورد هر یک از این مفاهیم کلیدی می توان چندین صفحه نوشت، ولی محدودیت ما را بر آن می دارد که در حال حاضر فقط به شرح موجز آنها بسنده کنیم.
الف) تاریخ؛ در تاریخ گرایی نوین، تاریخ رخدادهای گذشته نیست، بلکه «روایت مورخ» از رخدادهای گذشته است. گذشته هیچ گاه به صورت ناب به ما منتقل نمی شود بلکه به شکل بازنمایی به ما انتقال می یابد. دوم اینکه هیچ مورخی نمی تواند مدعی شود مطالعات تاریخی اش عینی است، زیرا گذشته یک واقعیت عینی نیست بلکه چیزی ذهنی است. به عبارت دیگر مورخ ها بر اساس متن های تاریخی و نیز تاویل های خود از آنها گذشته را می سازند. سوم اینکه دوره های تاریخی یکپارچه و یگانه نیستند. مقوله یی به نام تاریخ کلی معنا ندارد. هر آنچه که هست، تاریخ های جدا از هم و در بعضی موارد ناسازگار با یکدیگر است. فرهنگ واحد فقط اسطوره یی است که به تاریخ تحمیل شده است. چهارم اینکه به دلیل فقدان تاریخ ثابت و پایداری که عهده دار نقش پس زمینه برای پیش زمینه ادبیات باشد، رابطه ادبیات و تاریخ باید مورد بازبینی دوباره قرار گیرد. نکته مهم اینکه تاریخ خود پیش زمینه می شود و رابطه سنتی بین پیش زمینه و پس زمینه منتفی می شود. پنجم اینکه ترازبندی متن های ادبی موسوم به متون نخبه گرا و متعالی از یک سو و متون عامه پسند و نوشتارهای حقوقدان ها و مورخ ها و دانشمندان از سوی دیگر منتفی می شود.
ب ) گفتمان؛ گفتمان مقوله یی است که نگاه به جهان را شامل می شود؛ از علم، صنعت، تاریخ، فلسفه اخلاق و جامعه شناسی گرفته تا هنر، ادبیات، الهیات و حقوق. اینها مدام در تعامل با یکدیگرند و بر هم تاثیر می گذارند. گاهی له و زمانی علیه این یا آن گفتمان اند. گفتمان ها همچون محورهایی هستند که در موقعیتی با هم موازی و در وضعیتی دیگر متقاطع می شوند. یک زمان عامل ثبات دیگری اند و زمانی موجب ناپایداری آن. اما در تمامی موقعیت ها، جدا از کم و کیف خود به موجودیت تاریخی - فرهنگی عصر واکنش نشان می دهند؛ از این رو آنها را نمی توان ترازبندی کرد. با چنین نگاهی، هر گفتمانی چیزی می شود غیرخودجوش، ناخودبسنده و غیرقائم به ذات و همواره مرتبط و متکی به دیگر گفتمان ها.
ج )متن؛ تاریخ گرایی نوین تاریخی شدن متن و متن شدن تاریخ است. اجازه بدهید این سخن لویی مونترو را بیشتر بررسی کنیم. در تاریخ گرایی نوین تعبیر جدیدی از متن و زمینه متن وجود دارد؛ بدون اینکه آنها را مرزبندی کند. نکته بسیار مهم دیگر اینکه متن ها ترازبندی نمی شوند و نمره خوب و بد و متوسط به آنها تعلق نمی گیرد، چون رده بندی معنایی ندارد. برای نمونه با چنین رویکردی میان متن های نخبه و عام و عامه پسند، مجاز و غیرمجاز، تخیلی و علمی و هنری و حقوقی، برتری و اولویتی در میان نیست. هیچ متنی خودبسنده و قائم به ذات نیست و هر متنی همچنان که در رابطه و تعامل با دیگر متن هاست، در تعامل با تاریخ و جامعه نیز هست؛ چون خود جامعه و فراتر از آن کل هستی یک متن است؛ ولی متنی با پیچیدگی ها و پیچ و خم ها و فراز و فرودهای بی شمار. در چنین متنی (جهانی) است که ادبیات (در معنای کلی آن) در روندها و فعل و انفعالات تاریخی وارد عمل می شود و در تعامل با فرهنگ به معناسازی می پردازد. برای نمونه معنای تازه یی از ظلم یا عدالت در یک دوره معین به ما عرضه می کند.
د)الگوی معرفتی؛ بر اساس الگوی معرفتی در تاریخ گرایی نوین، تاریخ یک پدیده خطی نیست، آغاز و فرجام قطعی و مشخص ندارد، به سوی هدف خاصی حرکت نمی کند و نمی توان آن را با زنجیره یی از علت و معلول ها که در مقوله «جبر تاریخی» متبلور می شوند، توضیح داد و تبیین کرد. میشل فوکو که خود «الگوی معرفتی» را مطرح کرده بود، بر این باور بود که تاریخ رابطه و پیوند پیچیده و سلسله وار گفتمان هایی است که تعامل شان تصادفی نیست. این تعامل تحت کنترل الگوی وحدت بخشی است که الگوی معرفتی خوانده می شود. در هر دوره الگوی معرفتی معینی وجود دارد؛ چون برحسب آنچه از واقعیت دریافت می کند، اصول اخلاقی و رفتاری خاص خود را پدید می آورد. از این قرار چنین الگوهایی نه ارزشمندند نه فاقد ارزش، نه اخلاقی اند نه ضداخلاقی. و چون هر انسانی به هر حال تحت تاثیر الگوهای معرفتی دوره خویش است لذا نمی تواند بینشی عینی درباره دوره تاریخی خود داشته باشد.
و) قدرت؛ بر مبنای الگوی معرفتی تاریخ گرایی نوین، تاریخ شکلی از قدرت است. با توجه به اینکه نوع نگاه انسان ها و دوره های تاریخی تابع الگوی معرفتی است، تاریخ به مثابه تحلیل قدرت های پیچیده است که تعیین کننده گفتمان ها و رخدادهای هر دوره یی هستند و تعامل بین قدرت و گفتمان ها مستمر است. جهان واقعی عرصه جنگ قدرت هاست، اما در همین جهان، گفتمان ها هم تولید می شوند. و قدرت به نوبه خود از گفتمان ها نشات می گیرد. پس، سخن گفتن از گفتمان حقیقی بیهوده است، فقط می توان گفت کدام گفتمان ها از قدرت بیشتری برخوردارند و کدام یک در پایین ترین نقطه طیف قدرت قرار می گیرند. بی دلیل نیست که در هر دوره یی مردم آن فلسفه یی را حقیقت می دانند که فلسفه حکومت کنندگان است.
● نتیجه گیری
با توجه به آنچه گفته شد، تا حدی به علت عدول نویسندگان مدرنیست و پست مدرنیست از چارچوب های کلاسیک پی می بریم و دلیل گزینش رویکردهای جدید را نزد آنها- اعم از مدرنیستی یا ساختارشکنانه- درک می کنیم. حقیقت آن است که الگوها و پارادایم های پیشامدرن و حتی بعضاً مدرن به نیازهای متون جدید پاسخ نمی دهند. خواننده امروز که اطلاعاتش از چند صد نویسنده قرن نوزدهم بیشتر است، می خواهد با خواندن و سهیم شدن در متنی موجز به بیشترین عناصر تاریخی و در عین حال نگاه های تازه به تاریخ پی ببرد. موفقیت شماری از آثار ساراماگو، کالوینو یا ونه گات در همین است.
فتح الله بی نیاز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست