سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

نیم نگاهی بر اینترنتی شدن ثبت نام در دانشگاه ها


نیم نگاهی بر اینترنتی شدن ثبت نام در دانشگاه ها

مدتی است شاهد طرحی متفاوت در دانشگاه آزاد اسلامی هستیم, طرحی جدید که شاید مورد انتقاد و گاهی استقبال برخی دانشجویان و اساتید و حتی مسوولین قرار گرفته است, «طرح اینترنتی کردن ثبت نام در دانشگاه ها» این طرح اگرچه در آغاز بسیار زیبا و کارآمد می نمود ولی به خاطر برخی نواقص, آنطور که باید امتحان خود را به طور صحیح پس نداد

تکنولوژی اساسا به کارگیری دانش برای حل مشکلا ت علمی و بالطبع زندگی مردم است و عامل اساسی در توسعه تکنولوژی، پیشرفت خواهی و باور بر امکان بهبود شرایط انسان ها بوده، به شرطی که شرایط استفاده و طریقه بکارگیری از آنان برای عموم فراهم باشد که این شیوه کاربرد به فرهنگ جاری در میان مردم بستگی دارد چرا که رابطه میان تکنولوژی و فرهنگ رابطه ای بسیار اصیل است. با ورود اینترنت و دنیای مجازی بسیاری از امور به آسانی انجام می گیرد و تسهیل و سریع در کارها از ویژگی های این تکنولوژی می باشد.

مدتی است شاهد طرحی متفاوت در دانشگاه آزاد اسلامی هستیم، طرحی جدید که شاید مورد انتقاد و گاهی استقبال برخی دانشجویان و اساتید و حتی مسوولین قرار گرفته است، «طرح اینترنتی کردن ثبت نام در دانشگاه ها» این طرح اگرچه در آغاز بسیار زیبا و کارآمد می نمود ولی به خاطر برخی نواقص، آنطور که باید امتحان خود را به طور صحیح پس نداد. البته قابل ذکر است که در برخی واحدهای این دانشگاه این سیستم به طور کاملا جا افتاده کار خود را به خوبی انجام می دهد و دانشجویان از آن راضی به نظر می رسند. اما کاستی های موجود در این طرح باعث ایجاد اختلا ل در سیستم گزینش رشته و کندی در روند ثبت نام شده است که برخی آن را «ایراد طراحی سایت» نام گذاری کردند. برخی از سایت های دانشگاه ها به دلیل محدودیت ظرفیت و فضا در هنگام ورود، متقاضی را دچار مشکل می کند و مانع از ورود کاربران به آن می شود، یا به علت تراکم متقاضیان، ورود به سایت با تاخیر انجام می گیرد. از جمله واحدهایی که سیستم سایت آن هنوز دارای نواقصی خاص می باشد دانشگاه آزاد اسلا می واحد تهران مرکز است. اگرچه سیستم ثبت نام اینترنتی در این واحد به صورت آزمایشی به مدت یک هفته است که کار خود را آغاز کرده ولی در گفت وگویی که با مسوولین و دانشجویان دانشکده انجام شد برخی از آنها نظرات مختلفی را اظهار کردند، از جمله اینکه طراحی سایت را دارای ایرادات فراوانی دانستند و اینکه هنگام قطعی سیستم و برق کل مراحل ثبت نام از بین می رود، همچنین برخی مسوولین که دارای موقعیت های کلیدی و اجرایی در دانشکده بودند گفتند که حجم کاری شان افزایش پیداکرده چرا که دانشجویان برای رفع نقص ثبت نام، مجددا به آنها مراجعه می کند. دانشجوی دیگری عنوان کرد که انتخاب واحد اینترنتی را انجام داد که بعد از خروج سیستم متوجه شد که چیزی در فایل اش ثبت نشده است. همچنین گفتند وقتی سایت محدودیت فضا برای اعلا م نمره ها دارد پس برای انتخاب واحد، جریان از این بدتر می شود.

در این میان عاملی که نظر بسیاری را به خود جلب کرده، نارضایتی برخی دانشجویان به دلیل دسترسی نداشتن به اینترنت بود که مجبور بودند برای ثبت نام خود به کافی نت های موجود در شهر مراجعه کنند که آن هم با مشکلا تی همراه بود از جمله پرداخت هزینه ای اضافی جهت ثبت نام یا به دلیل در دسترس نبودن به موقع به اینترنت اکثر کلا س ها پر شده یا ساعات مناسب کلا سی به آنها تعلق نمی گیرد. همچنین محدودیت زمانی که برای ثبت نام قرار داده اند یعنی از ۱۶ الی ۲۴، ترافیک سایتی ایجاد کرده و دانشجویان را با مشکل مواجه می سازد. ولی پس از ارزیابی های دقیق متوجه شدیم عده ای هم با این طرح موافقند و استقبال زیادی از آن کرده اند و ابراز خوشحالی از اینکه این طرح به نوعی باعث همنوایی با تکنولوژی روز شد. به راستی که این طرح علی رغم مشکلا ت زیاد، دارای امتیازات مثبتی هم بوده. از جمله از بین رفتن ازدحام در صف ها و گذراندن ساعات طولا نی درآن اشاره کرد و همچنین به دنبال امضاهای پی درپی جهت تائیدیه های برگه های انتخاب واحد و... در این میان دانشجویان از واحدهای مختلف دانشگاه آزاد از جمله واحد قیام دشت اعلا م کردند که از سیستم سایت شان بسیار راضی هستند و مسوولین دانشگاه تنها وقتشان صرف بازرسی کلا س ها جهت تکمیل ظرفیت و اعلا م آن می شود.

عده کثیری هم معتقد بودند که با وجود چنین طرحی در وقت و زمان آنها صرفه جویی می شود. اما در این میان با اجباری کردن و لزوم داشتن عابر کارت ملت برای واریز شهریه از طرفی باعث شد دانشجویان بدون حضور در صف های بانک شهریه را از طریق اینترنت و عابربانک واریز کنند ولی از طرفی باید قابلیت پرداخت و دریافت قبوض و شهریه به یک بانک متمرکز نشود و با ایجاد سیستم شتاب این طرح شامل همه بانک های کشور شود.

همچنین به نظر می رسد برای رفاه حال دانشجویان و تسریع در روند ثبت نام آنها با افزایش سالن های سایت و سیستم های کامپیوتر و اینترنت پرسرعت به این مهم توجه گردد. به هر حال این طرح با تمام معایب و محاسن در حال شکل گیری در سیستم دانشگاهی است. اگر مسوولین مخالفتی با نفس این طرح ندارند، اما زمانی رضایت اکثر مسوولین و دانشجویان را جلب می کند که طبق استانداردهای روز عمل کند و این تنها وجدان حرفه ای افراد ذی نفع را می طلبد تا این پروسه هدفمند را به صورت سیستماتیک دنبال کنند. چرا که زمانی که این سیستم به طور صحیح کار خود را انجام ندهد در بر همین پاشنه می چرخد و این نکته را نباید از ذهن دور داشت که هرچند این طرح دارای محاسن بسیاری بود ولی در عین حال معایب آن باعث پرداخت هزینه هایی از جانب دانشجویان شد.

البته خوب و بد بودن هر طرحی هیچ گاه مطلق نیست و باید به جمع جبری خوبی ها و بدی ها نگریست و قطعا سنجش فواید هرچیزی در برابر هزینه های آن منطقی است. امید است که این طرح کارشناسانه تر از پیش کار خود را ادامه دهد و روز به روز راه های تسهیل و تسریع در امور دانشجویان افزایش پیدا کند.

نویسنده : شبنم موسوی خصال