شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

وقتی لوزه بزرگ می‌شود


وقتی لوزه بزرگ می‌شود

لوزه‌ها بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند که بر حسب محل قرارگیری در دهان به ۳ نوع تقسیم می‌شوند؛ لوزه‌های کامی دو عدد هستند و لوزه حلقی یک عدد است که معروف به لوزه سوم است. لوزه سوم …

لوزه‌ها بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند که بر حسب محل قرارگیری در دهان به ۳ نوع تقسیم می‌شوند؛ لوزه‌های کامی دو عدد هستند و لوزه حلقی یک عدد است که معروف به لوزه سوم است. لوزه سوم یک نسج لنفاوی بدون کپسول است که در انتهای حلق و بینی قرار دارد و نقش آن تامین ایمنی بدن است.

علائم

لوزه سوم بالاتر از لوزه‌های اول و دوم است. اگر این لوزه بزرگ شود سبب گرفتگی در سه مجرای مرتبط با گوش، سینوس‌ها و گلو می‌شود که بسته به محل گرفتگی بروز عفونت‌های مکرر گوش میانی، سینوزیت و سرماخوردگی‌های مکرر همراه با گلودرد را در کودک ایجاد خواهد کرد .اگر لوزه سوم بزرگ باشد کودک با دهان باز می‌خوابد، خر‌خر شبانه دارد تو دماغی صحبت می‌کند و با دهان نفس می‌کشد.

در موارد شدید بزرگی لوزه ممکن است تغییراتی در تکامل دهان و صورت کودک ایجاد ‌شود که در نتیجه قیافه مشخص با لب بالای کوتاه، عقب قرار گرفتن فک پایین، دهان باز، برگشتگی بینی به سمت بالا و ویژگی زیر چشم را در این کودکان شاهد خواهیم بود.

به دلیل تحریکات ناشی از ترشحات پس حلقی و یا هوای تنفس شده، معمولا سرفه‌های خشک و شبانه در این افراد وجود دارد.

یک سری علائم عمومی مثل اختلال خواب، بی‌قراری، خستگی، منگی، افت تحصیلی و فراموشی نیز ممکن است در آنها دیده شود. بزرگ شدن لوزه سوم گاه ممکن است با خطر قطع ناگهانی تنفسی در خواب و نارسایی قلبی و ریوی همراه ‌شود.

از حدود ۴ سالگی به بعد نسج لوزه تحلیل می‌رود. یکی از دلایلی که باعث می‌شود شکایت مریض کم شود این است که راه‌های هوایی و مسیر حلق و حنجره با افزایش سن بزرگ‌تر شده و در نتیجه لوزه سوم نسبت به این راه‌ها کوچک می‌شود. از طرفی خود لوزه‌ها هم به مرور زمان کوچک‌تر می‌شوند.

درمان

درمان لوزه سوم بسیار مهم است. عدم درمان به موقع می‌تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد که برای سلامتی کودک مشکل‌ساز خواهد بود. به عنوان مثال ممکن است موجب شود پرده گوش به داخل کشیده شده و عارضه‌ای به نام اوتیت سروز ایجاد شود که برای بچه تا مدت‌ها ایجاد ناراحتی می‌کند یا ممکن است بچه دچار سینوزیت شود.

اگر لوزه سوم بزرگ‌تر از حد معمول باشد اما علایم و عوارضی در فرد ایجاد نکرده باشد نیاز به درمان ندارد. در مواردی که بیماری زمینه‌ای نظیر عفونت تنفسی فوقانی باعث التهاب و تورم بافت لوزه شده باشد و علایم گذرایی را در این بافت ایجاد کند با درمان بیماری زمینه‌ای علایم این بافت برطرف می‌شود اما نکته مهم اینجاست اگر عفونت‌های تنفسی فوقانی مکررا رخ دهند، بزرگی لوزه سوم باقی می‌ماند و در این مورد درمان جراحی نیاز است. جراحی برداشتن لوزه سوم تحت شرایط بیهوشی انجام می‌شود. خونریزی شایع‌ترین عارضه پس از عمل است که اگر زیاد باشد و بلعیده شود می‌تواند باعث استفراغ خونی و افت فشار خون و شوک شود.

پس از جراحی لوزه سوم برای بهبود سریع‌تر محل عمل توصیه می‌شود تا یک هفته افراد از خوردن غذاهای سفت و داغ خودداری کرده و بیشتر از رژیم مایعات و غذاهای نرم استفاده کنند تا از خونریزی جلوگیری شود؛ پس از آن بیمار مشکلی ندارد.