جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
همه در معرض خطریم
هرساله با سرد شدن ناگهانی هوا، آنفلوانزا در کشور شایع شده و هزاران نفر را مبتلا میکند. آنفلوانزا یکی از بیماریهای شایع در نیمه دوم سال و خصوصا از آذرماه به بعد است و با غافلگیری دمای هوا، موج ابتلا به آن گسترش پیدا میکند و هزینههای بسیاری را برای جامعه و نیز خطراتی به ویژه برای گروههای آسیبپذیر به همراه دارد. سازمان بهداشت جهانی گفته است که سه گونه جهشیافته آنفلوانزا وجود دارد که در کل دنیا در حال گردش است. این خبر، ناگوار و نگرانکننده است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، میزان بروز آنفلوانزا از پنج تا ۳۰درصد جمعیت است و در کودکان در فصل آنفلوانزا تا ۴۲درصد افزایش مییابد. این آرزوی دیرینه بشر است که در فصل سرما از عوارض ناخوشایند آنفلوانزا در امان باشد. در واقع یک هفته به صورت شبانهروزی با تب و لرز و سرفههای خشک و دردهای عضلانی و ضعف، خستگی و کوفتگی و دست و پنجه نرم کردن، برای هیچ یک از ما خوشایند نیست، چراکه این موضوع علاوه بر صدمات بهداشتی آن و فارغ از تحمیل بار مالی به خانواده سبب میشود تمامی برنامه هفتگی خانواده دستخوش تغییرات شود. درواقع در یک نگاه اجمالی باید بگوییم آنفلوانزا شایعترین بیماری ویروسی فصل سرماست که دستگاه تنفسی را درگیـر میکند و بهشدت مسری است. ویروس آنفلوانزا ممکن است ۹۰ بار کوچکتر از یک گلبول قرمز خون انسان باشد. این ویروس بسیار کوچک است و به زحمت میتوان آن را دید.
اما همین ویروس کوچک میتواند در یک سال به اندازه نیمی از مرگومیرهای ناشی از تصادفهای رانندگی، باعث مرگ انسانها شود. ویروسهای آنفلوانزا در هر سال دچار جهشهای ژنتیکی میشوند و درنتیجه سیستمهای دفاعی قبلی را کمتاثیر میکند. اما پیشرفتهای اخیر در صنعت داروسازی، کشفهای شگفتانگیزی را در علم پزشکی در این زمینه در پی داشته است که نتیجه عملی آن برای مردم، تحقق رویای دیرین مقابله با آنفلوانزا بوده است. درحقیقت دستیابی به واکسنی که تا ۸۰درصد موارد از این بیماری و عوارض آن جلوگیری میکند، یکی از بزرگترین دستاوردهای بشر در این حوزه محسوب میشود. واکسن آنفلوانزا برای تمام کشورهای دنیا کاربرد دارد. این واکسن طوری ساخته شده که برای درمان این بیماری در تمام دنیا قابل استفاده است. سوش بیماری آنفلوانزا در کشور ما با سایر کشورهای جهان تفاوتی ندارد و تقریبا در همه جای دنیا یکسان است و در تهیه واکسن آنفلوانزا از سوشهای شایع استفاده میکنند که بیشتر بیماریهای آنفلوانزا در جهان را پوشش میدهد.
● نشانههای آنفلوانزا چیست
آنفلوانزا با تب، سرفه، احساس سردی همراه با لرز، کوفتگی و درد در بدن، سردرد و خستگی همراه است. این نشانهها به طور معمول سه تا چهار روز ادامه دارد و پس از آن ممکن است بیمار یک هفته دیگر یا بیشتر، سرفههای خشک، آبریزش بینی و گلودرد داشته باشد. بسیاری از مردم در تشخیص آنفلوانزا و سرماخوردگی دچار اشتباه میشوند. با اینکه این دو بیماری دارای تشابهاتی هستند، اما تفاوتهای بارزی هم دارند. آنفلوانزا برعکس سرماخوردگی ناگهانی شروع شده و حدود یک هفته طول میکشد و سپس بهبود مییابد. گاهی به دنبال ابتلا به آنفلوانزا، عارضهای به نام ذاتالریه یا همان عفونت ریهها پیش میآید که این بیماری در اثر همان ویروس یا به دنبال ضعف سیستم ایمنی بدن، توسط عوامل میکروبی دیگر ایجاد میشود. افرادی که دچار بیماریهای مزمن قلبی-عروقی و ریوی باشند، بیشتر در معرض این عارضه قرار میگیرند. بیماری سرماخوردگی
بهآسانی قابل درمان است و در بدترین حالت امکان دارد به عفونت ثانویه باکتریایی منجر شود که آن هم با مصرف آنتیبیوتیک قابل درمان است. ولی آنفلوانزا بیماری خطرناکی است که هرساله جان تعدادی از مردم را میگیرد. سرماخوردگی معمولا با گلودرد همراه با عطسه، آبریزش یا گرفتگی بینی شروع میشود. تب یکی از علایم معمول سرماخوردگی معمولی نیست. سردرد یا دردهای عضلانی هم رابطه مستقیمی با سرماخوردگی ندارند، در صورتی که در آنفلوانزا اینگونه نیست.
● چه کسانی در معرض آنفلوانزا هستند
درحقیقت همه افراد در معرض این بیماری هستند و توصیه سازمان بهداشت جهانی مقابله با این بیماری را برای تمامی افراد بالای شش ماه جدی میداند.
۱- هر آنچه سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود، از سوءتغذیه گرفته تا خستگی و فشار کاری و استرس، از وجود بیماریهای مزمن از قبیل بیماری مزمن قلبی، ریوی، کلیوی، دیابت و آسم گرفته تا بارداری و کهنسالی؛ امکان ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش میدهد. کودکان مستعد آلرژی، آسم، بیماریهای قلبی، مرض قند، کودکان مبتلا به عفونتهای مکرر و کسانی که داروهای تضعیفکننده مصرف میکنند یا کودکانی که مجبور هستند مدت طولانی آسپرین استفاده کنند، همگی در معرض این بیماری قرار دارند.
۲- هر آنچه سبب تسهیل انتقال ویروس شود؛ از محیطهای بسته با تهویه نامناسب گرفته تا مکانهای شلوغ مانند وسایل حملونقل عمومی، از کامپیوتر و گوشی موبایل گرفته تا خودکار و کاغذ. کودکانی که در مهدکودک و در تماس با دیگر کودکان هستند، افرادی که در خانه سالمندان زندگی میکنند، کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی همگی، به دلیل تردد در مراکزی که احتمال وجود ویروس در آن شدیدتر است، در معرض این بیماری قرار دارند.
براساس نظر سازمان بهداشت جهانی، واکسنهای آنفلوانزا برای گروههای ذیل توصیه میشود:
۱- اهالی منزل و مراقبان خارج از منزل نوزادان صفر تا ۵۹ ماهه
۲- افراد ۵۰ ساله و مسنتر
۳- ساکنان مراکز ارایهکننده مراقبت بلندمدت به افراد دارای بیماریهای مزمن
۴- افراد دارای مشکلات بلندمدت سلامت؛ مانند بیماری قلبی، کلیوی، ریوی، دیابت، آسم، کمخونی و سایر اختلالات خونی
۵- افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف
۶- زنان باردار بیش از سه ماه در خلال فصل آنفلوانزا
۷- پزشکان، پرستاران، اعضای خانواده و سایر افرادی که در تماس نزدیک با افراد در معرض خطر جدی آنفلوانزا هستند
۸- افراد ساکن خوابگاهها یا سایر اماکن پرجمعیت به منظور جلوگیری از شیوع بیماری
۹- هر فرد دیگری که خواهان کاهش احتمال ابتلا به آنفلوانزاست.
● هنگام ابتلا به آنفلوانزا چه کنیم
افرادی که به آنفلوانزا مبتلا میشوند، فورا علایم را تجربه نمیکنند. بنابراین آنها میتوانند بیماری را به دیگران منتقل کنند، بدون اینکه بدانند بیمار هستند. درواقع، ناتوانی ظاهری علم برای متوقف کردن شیوع آنفلوانزا تا اندازهای به این دلیل است که میزبان مبتلا میتواند قطرات آلوده را قبل از شروع علایم تولید کند و به این صورت در چرخه شیوع آنفلوانزا قرار گیرد. فارغ از دورانی که فرد هنوز اطلاعی از بیماری خود ندارد، باید گفت به محض مشاهده نشانههای آنفلوانزا رعایت نکات بهداشت فردی از سوی بیماران، از جمله استفاده از وسایل و ظروف جداگانه، استفاده از دستمال کاغذی هنگام عطسه و سرفه، اجتناب از حضور در اماکن عمومی و شستوشوی مداوم دستها، مهمترین وظیفه مبتلایان به آنفلوانزا در قبال سلامت اطرافیان و جامعه است. یکی دیگر از مواردی که سبب انتقال بیماری به دیگران میشود، در اختیار قرار دادن وسایل شخصی از قبیل گوشی موبایل و همچنین کامپیوتر است. معمولا افراد دیگر تقاضا میکنند اینگونه وسایل به صورت امانت برای بهرهبرداری کوتاهمدت در اختیار آنها قرار گیرد و اظهار این موضوع که دارنده مبتلا به آنفلوانزاست ممکن است در جلوگیری از شیوع بیماری موثر باشد.
● بهترین زمان برای پیشگیری
به طور کلی هرکسی که میخواهد احتمال ابتلایش به آنفلوانزا را کاهش دهد، باید واکسینه شود. شما با واکسینه شدن سالانه علیه ویروس آنفلوانزا میتوانید از این بیماری پیشگیری کنید. فقط باید دقت داشته باشید که نباید از واکسنهای سالهای قبل به منظور ایمنسازی در سال جدید استفاده شود. مسلما هنوز زمان زیادی از فصل سرما باقی مانده است و ویروس آنفلوانزا فرصت کافی برای بیماریزایی در اختیار دارد.
چه کسانی نباید واکسینه شوند
۱- افرادی که حساسیت شدیدی به تخممرغ دارند.
۲- افرادی که قبلا واکنش و حساسیت شدیدی به واکسن آنفلوانزا داشتهاند.
۳- نوزادان کمتر از ششماه
۴- افرادی که بیماری شدید یا معمولی همراه با تب دارند، باید تا کم شدن علایم بیماری صبر کنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست