جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
سنگهای ادراری
براساس آمارهای اعلام شده، ۱۰ درصد مردان و ۳ درصد زنان دچار مشکلات سنگ کلیه میشوند و در صورتی که فردی برای اولین بار سنگ کلیه داشته باشد و آن را درمان نکند تا ۵ سال آینده، ۵۰ درصد احتمال بروز مجدد این مشکل وجود دارد. بنابراین توجه به عوامل موثر در کاهش احتمال بروز سنگ کلیه مهم است و مهمتر از همه اینکه آموزش لازم برای تغییرات در زندگی لازم است. دکتر سیمین وحیدی، جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری در بخش عصرگاهی رادیو سلامت درباره روشهای پیشگیری، تشخیص و درمان این بیماری سخن گفته است.
۵ درصد علل سنگسازی ژنتیک است و ۹۵ درصد باقیمانده بستگی به نحوه زندگی، رژیم غذایی و فعالیت جسمی فرد دارد که این عوامل قابل پیشگیری است و افرادی که زمینه ژنتیک دارند با بهبود تغذیه و فعالیت روزانه میتوانند سنگسازی کلیه خود را کنترل کنند.
سنگسازی در مناطق مختلف دنیا و ایران شیوع متفاوتی دارد. همچنین این مشکل به رژیم غذایی در آن منطقه نیز بستگی دارد. مثلا در شهرهای شمالی که میوه و سبزیجات بیشتر مصرف میکنند، درصد کمتری از افراد مبتلا به سنگ کلیه میشوند، اما شیوع آن در مناطق جنوب کشور بیشتر است.
یکی از موارد مهمی که در پیشگیری از سنگسازی کلیه به اثبات رسیده است، مصرف کلسیم برای افراد مبتلا به کلیه سنگساز است. به همین علت مصرف روزانه ۳ لیوان شیر برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه و همچنین افراد سالم توصیه میشود، چون علاوه بر اینکه از بروز پوکی استخوان جلوگیری میکند، باعث کنترل سنگسازی میشود. به افراد مبتلا به این بیماری توصیه میشود از مصرف نمک پرهیز کنند و هنگام استفاده از غذاهای پرنمک از پیاز بهره بگیرند، چون پیاز در تعدیل نمک نقش دارد و سنگسازی را کاهش میدهد.
مصرف مایعات، میوه و سبزیجات و مصرف لبنیات نیز به این افراد توصیه میشود. همچنین توصیه میشود مصرف گوشت قرمز گاو و گوسفند و پروتئین را محدود کنند، چون گوشت حاوی نمک زیادی است و مصرف گوشت به طور همزمان سبب ورود کلسیم، اسید اوریک و سدیم به ادرار میشود و شرایط را جهت سنگسازی کلیه مهیا میکند. بنابراین توصیه میشود این دسته از افراد از گوشت سفید ماهی، میگو و مرغ استفاده کنند.
خوب است بدانید نوع آب تاثیری در سنگسازی ندارد.گاهی املاح در آب مانع از سنگسازی میشود و حتی املاح جذب بدن شده و نیاز آن را برطرف میکنند. اغلب سنگهای کلیه بیعلامت هستند، اما ممکن است باعث بیاختیاری ادرار، بروز دردهای گهگاه در پهلو و بسته شدن ناگهانی خروجی ادرار شود.
به هر حال با مراجعه به متخصص مربوط و انجام دادن چند آزمایش ساده میتوان این بیماری را تشخیص داد. تغییر رژیم غذایی و انجام دادن ورزشهای مخصوص به درمان این بیماری کمک میکنند. همچنین انجام سونوگرافی و آزمایش هر ۶ ماه یکبار برای پیگیری به تمام افراد در همه سنین توصیه میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست