جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
تولید فولاد جهان از مرز یک میلیارد تن گذشت
بر اساس آمار منتشره از سوی موسسه بینالمللی آهن و فولاد (IISI) تولید فولاد خام جهان در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۰۵، به یک میلیارد و ۱۱ میلیون و ۶۳۳ هزار تن رسید. این میزان از تولید در مقایسه با زمان مشابه سال قبل، ۶/۱ درصد افزایش داشته است.
این رقم با توجه به رشد ۱۰ درصدی چین که نصف میزان رشد این کشور در سالهای گذشته بوده است و رشد متوسط ۵ درصدی دیگر نقاط جهان به دست آمده است. به این ترتیب، شبکه تولیدکننده فولاد، مجبور خواهد بود ظرفیت یا توان محل دریافتی خود را برای سنگ آهن به میزان ۵۰ میلیون تن دیگر افزایش دهد وبا توجه به مصرف سنگ آهن در سال ۲۰۰۵ باید دید آیا بازار توان این افزایش را خواهد داشت. با توجه به اینکه تولید فولاد از مرز یک میلیارد تن گذشته است، ۷۵۰ میلیون تن آن از طریق تولید به هم پیوسته و ۴۰۰ میلیون تن آن از طریق کورههای قوسیهای الکتریکی تولید شده باشد، فولادسازان به دنبال خرید ۲۶ میلیون تن مواد قراضه بیشتر از سال ۲۰۰۴ خواهند بود. در صورتی که بخواهیم با احتیاط بیشتری به بررسی رشد تولید فولاد در سال ۲۰۰۵ بپردازیم باید متوسط رشد چین را ۵ درصد در نظر بگیریم و رشد جهانی را نیز ۳ درصد فرض کنیم که در این صورت فولادسازان جهان ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون تن مواد قراضه بیشتر خریداری خواهند کرد. طبق آمار منتشر شده اتحادیه اروپا در سالهای اخیر تلاش زیادی برای افزایش سطح تولید فولاد و تامین سهمی از نیازهای خود کرده و در سال ۲۰۰۵، ۱۷۱ میلیون و ۵۶۱ هزار تن فولاد خام به بازارهای مصرف عرضه کرده است.
اتحادیه اروپا بعد از چین بزرگترین تولیدکننده فولاد درجهان است. در سال گذشته اتحادیه اروپا ۱۸ درصد از کل فولاد جهان را تولید کرد. در میان کشورهای اروپایی آلمان با ۴۰ میلیون و ۹۷۸ هزار تن بیشترین تولید فولاد خام را در سالهای گذشته داشته است.
پس از آلمان کشورهای ایتالیا، فرانسه، اسپانیا و انگلستان به ترتیب ۲۶/۹۳۸، ۱۷/۸۷۰، ۱۶/۵۴۵، ۱۲/۱۳۳ میلیون تن تولید فولاد خام داشتند که فاصله سطح تولید این کشورها با آلمان بسیار زیاد بوده است.
در مقابل مجارستان و لوکزامبورگ بیشترین میزان کاهش تولید فولاد را داشتند. میزان تولید فولاد خام این دو کشور به ترتیب ۱/۷ و ۲/۵ میلیون تن بوده است.
اتحادیه اروپا سال گذشته به منظور افزایش قیمت فولاد خام درجهان، تولیدات فولاد خود را کاهش داد اما این کاهش تولید نه تنها کارساز نبود، بلکه قیمت فولاد همچنان به افت خود ادامه داد که لطمه بسیاری به دلیل بالا بودن هزینه مواد اولیه نیروی کار و عوامل تولید به این کشورها وارد کرد. در کشورهای مشترکالمنافع میزان تولید فولاد به ۱۰۲ میلیون و ۳۱۱ هزار تن رسید که روسیه بالاترین حجم تولید را با ۵۹ میلیون و ۶۲۸ هزار تن به خود اختصاص داد. بعد از روسیه، اوکراین با ۳۵ میلیون و ۲۰۱ هزار تن بیشترین میزان تولید در منطقه را داشته است.
محصولات فولادی روسیه، اوکراین و قزاقستان در حال حاضر بازار ایران را تهدید میکنند. این کشورها به دلیل ارزان بودن قیمت فولاد، تحویل سریع و اعتبارات ویژه همراه با محصول توانستهاند بازارهای خوبی به دست آورند و بازار داخلی محصولات فولادی ما را مختل سازند. از دیگر علل عمده میتوان به هماهنگ نبودن استراتژی تولید و استراتژی فروش محصولات در بازارهای جهانی، عدم انعطافپذیری استراتژی در صنعت فولاد ایران به دلیل محدودیتها و موانع موجود در بخش دولتی که عرصه را به صنعت فولاد ما تنگ کرده است، اشاره کرد.
تولید فولاد در آمریکای شمالی به ۱۱۵ میلیون و ۷۲۶ هزار تن رسید. ایالات متحده آمریکا ۸۵ میلیون و ۳۵۰ هزار تن، مکزیک ۱۴ میلیون و ۸۴۱ هزار تن و کانادا ۱۴ میلیون و ۲۸۲ هزار تن تولید فولاد خام داشتند. میزان کاهش تولید در این منطقه، ۵/۳ درصد بوده است. میزان عرضه و تقاضا در منطقه آمریکا در مقایسه با اروپا از وضعیت بهتری برخوردار بوده است و پیشبینی میشود که در سال ۲۰۰۶ وضعیت بازار در این منطقه بهبود یابد. در آمریکای جنوبی ۴۱ میلیون و ۴۸۲ هزار تن محصول فولادی خام ملی در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۰۵ تولید شد. بالاترین حجم تولید به برزیل اختصاص یافت.
در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه ۱۳ میلیون و ۳۹۸ هزار تن فولاد خام تولید شد که سهم ایران از این میزان، ۸/۶ میلیون تن، عربستان سعودی ۳/۸ میلیون تن و قطر ۹۸۱ هزار تن بوده است. در قاره آسیا درمجموع ۵۱۶/۹ میلیون تن فولاد خام تولید شد که ۵۲ درصد از سهم تولید فولاد خام جهان را شامل میشود. در این قاره چین با ۳۱۷ میلیون و ۶۵۳ هزار تن بالاترین میزان تولید فولاد در قاره آسیا را به خود اختصاص داد. این کشور در مقایسه با سال قبل، ۲۵/۵ درصد افزایش تولید داشت.
آمارها نشان میدهد که سطح سودآوری کارخانههای چینی نسبت به سال گذشته، ۹/۴ درصد افزایش و نسبت به شش ماه دوم سال ۲۰۰۵ کاهش نشان میدهد. کاهش قیمتها در بازار داخلی چین موجب ضرر و زیان صنعت فولاد این کشور و متعاقب آن سرمایهگذاران این صنعت شده است. اگر قیمت مواد اولیه به خصوص سنگ آهن ثابت بماند وضعیت بازار در فصل اول سال ۲۰۰۶ در مقایسه با فصل چهارم سال ۲۰۰۵ تغییر آنچنانی نخواهد کرد. اما پیشبینی میشود که قیمت سنگآهن بالغ بر ۲۰ درصد کاهش یابد. همچنین قیمت قراضه نیز رو به کاهش است. کرایههای حمل نیز با توجه به کاهش قیمت نفت و افزایش تعداد کشتیها رو به کاهش هستند بنابراین مطمئنا برای فصل اول سال ۲۰۰۶، قیمتها افزایش خواهد داشت.
پس از چین، کشور ژاپن با ۱۰۳/۳ میلیون تن، کره با تولید ۴۳/۶ میلیون تن، هند با تولید ۳۴/۵۵ میلیون تن و تایوان با تولید ۱۷/۷ میلیون تن در مکانهای بعدی قرار گرفتهاند.
در قاره اقیانوسیه ۷/۹۸ میلیون تن فولاد خام تولید شده که استرالیا ۷/۲ میلیون تن و نیوزیلند ۷۸۰ هزار تن فولاد خام تولید کردند.
افزایش تولید جهانی فولاد در سال ۲۰۰۵ نیز مانند سال ۲۰۰۴، مدیون چین است. درواقع بدون محاسبه تولید فولاد چین در جریان ۱۱ ماه نخست سال ۲۰۰۵، تولید جهانی فولاد خام ۶۹۴ میلیون تن بود که نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۰۴، ۰/۹ درصد کاهش نشان میدهد. در حالی که در ۱۱ ماه نخست سال جاری تولید فولاد خام چین ۳۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۲۵/۵ درصد افزایش یافته است. بعد از چین، ژاپن، ایالات متحده آمریکا، روسیه و کره جنوبی به ترتیب رتبههای اول تا پنجم تولید فولاد خام را به خود اختصاص دادند.
وضعیت تولید و صادرات فولاد در ایران
تحقق اهداف برنامه چهارم توسعه در صنعت فولاد مستلزم تامین مواد اولیه این محصول معدنی است. سنگآهن و قراضه ازجمله پیشنیازهای تحقق اهداف در صنعت فولاد است و به رغم اینکه در کشورمان به لحاظ تامین انرژی محدودیتی وجود ندارد، اما انتقال انرژی به محل کارخانههای فولادی معضلی است که باید حل شود.
با وجود اینکه میزان تولید فولاد در برنامه سوم توسعه، ۷/۱۴ میلیون تن پیشبینی شده بود، اما این رقم در پایان برنامه به ۸/۷ میلیون تن رسید و مابقی نیاز کشور به این کالای معدنی با وارداتی در حدود ۱/۸ میلیون تن فولاد تامین شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست