چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رفتار طبیعی سرمایه


رفتار طبیعی سرمایه

افزایش دوباره قیمت ها در بازار سكه و طلا را می توان یكسره نتیجه افزایش قیمت ها در بازارهای جهانی دانست و منتظر نشست تا با كاهش قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی تعادل قیمتی در بازار داخلی طلا و سكه را شاهد باشیم

افزایش دوباره قیمت‌‌ها در بازار سكه و طلا‌ را می‌توان یكسره نتیجه افزایش قیمت‌ها در بازارهای جهانی دانست و منتظر نشست تا با كاهش قیمت‌هر اونس طلا‌ در بازارهای جهانی تعادل قیمتی در بازار داخلی طلا‌ و سكه را شاهد باشیم.

اما این ساده‌ترین راه ممكن است، از همان دست راه‌هایی كه دشمن خارجی، رسانه‌های منتقد یا مخالفان سیاسی دولت به عنوان عوامل گرانی در بازارهای مختلف معرفی می‌شوند. هرچند كه به نظر می‌رسد توسل به این شیوه‌های نخ‌نماشده نمی‌تواند برای مردم نگران از آینده اقتصادی كشور قابل قبول باشد.گرانی این روزهای بازار طلا‌ و سكه كه در هفته‌های قبل در بازار مسكن قابل ردگیری بود، پیش‌بینی نه‌چندان دور كارشناسانی است كه ماه‌ها پیش از این نسبت به افزایش كم‌سابقه نقدینگی در اقتصاد ایران و به تبع آن رشد عمومی ‌قیمت‌ها و رشد نرخ تورم هشدار داده ‌بودند.

اگرچه آن روزها كمتر تصمیم‌گیری در دولت و مجلس آن هشدارها و زنهارها را جدی گرفت، اما امروز بانك مركزی و مجموعه دولت بر آن است تا با توسل به ابزاری ناكارآمد، نقدینگی ۱۱۱ میلیارد تومانی سرگردان در اقتصاد ایران را مهار كند.

اما مشكل دولت تنها جمع‌آوری نقدینگی در روزهای پایانی سال با ابزارهای ناكارآمد نیست، اقتصاد ایران امسال علا‌وه بر آنكه رشد سنتی نقدینگی در پایان سال، بالا‌ رفتن سرعت گردش پول در این روزها و افزایش تقاضای خرید كالا‌ را یدك می‌كشد، چشم‌انداز نگران‌كننده‌ای را نیز پیش‌رو دارد.

بالا‌گرفتن چالش پرونده هسته‌ای ایران با جامعه جهانی و جدل ‌لفظی مقام‌های دولتی ایران و آمریكا، حتی بازارهای جهانی نفت، طلا‌ و نرخ‌های برابری ارزها در سطح بین‌المللی را متاثر ساخته‌ است. ‌

در چنین شرایطی طبیعی است بازار داخل و اقتصاد ایران نیز متاثر از آینده اقتصادی كشور واكنش نشان دهد. از این رو هجوم سرمایه‌گذاران خرد و خانگی به بازاری مانند بازار طلا‌، سكه و ارز برای حفظ ارزش سرمایه‌ها و پوشش‌دادن ریسك سرمایه طبیعی‌ترین رفتار است.

بازار طلا‌ و ارز به شكل سنتی از كم‌ریسك‌ترین بازارها به‌شمار می‌آیند كه ورود و خروج به‌آنها آسان و كم‌هزینه است و سودی تضمین‌ شده با بازدهی سریع را برای سرمایه‌گذاران به همراه دارد، با این اوصاف رفتار این روزهای سرمایه‌گذاران، رفتاری منطبق با منطق و عقل اقتصادی است.هرچند كه معلوم نیست این واكنش طبیعی سرمایه‌گذاران به ریسك‌های سیاسی و واقعیت‌های اقتصادی از سوی مسوولا‌ن دولتی چگونه تعبیر شود و چه راهكاری برای اصلا‌ح این روند بیندیشند؟