دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

TurboForce


TurboForce

شرکت‌های زیادی در بازار کارت‌های گرافیکی حضور دارند. ازجمله می‌توان به شرکت‌های کوچکی که معمولا چند مدل محدود از یک محصول را تولید کرده‌اند و به بازار می‌فرستند تا شرکت‌های …

شرکت‌های زیادی در بازار کارت‌های گرافیکی حضور دارند. ازجمله می‌توان به شرکت‌های کوچکی که معمولا چند مدل محدود از یک محصول را تولید کرده‌اند و به بازار می‌فرستند تا شرکت‌های بزرگی که تمامی محصولات موجود را در سبد کالاهای خود دارند، اشاره کرد. البته تمامی پردازنده‌های گرافیکی فارغ از اینکه روی بردهای ساخت چه شرکتی قرار گیرند دارای کارایی مشابهی هستند. برای داغ‌تر کردن رقابت، شرکت‌های رقیب از تکنولوژی‌هایی استفاده می‌کنند که تا حدودی محصولات آن‌ها را نسبت به سایر تولیدکنندگان منحصربه‌فرد کند. بسیاری از شرکت‌ها روی سیستم‌های خنک‌کننده کارت‌های گرافیکی خود کار می‌کنند و سعی دارند خنک‌کننده‌های غیرفعال کارآمد را برای از میان بردن نویز به کار گیرند. برخی دیگر نیز محصولاتی را به بازار عرضه می‌کنند که با افزایش فرکانس‌ها روی پردازنده یا حافظه گرافیکی، کارایی کارت را نسبت به نسخه‌های مرجع و یا محصولات تولید شده توسط رقبا افزایش داده‌اند. هرچه تکنولوژی‌های مورد استفاده پیشرفته‌تر باشند توسط شرکت‌های کمتری استفاده می‌شوند زیرا مراحل توسعه و تحقیق آن‌ها طولانی‌تر، پیچیده‌تر و زمان‌برتر است.

گیگابایت یکی از آن شرکت‌هایی است که پول و تخصص لازم را برای ارایه چنین تکنولوژی‌هایی در اختیار دارد. این شرکت تایوانی که در زمینه طراحی و تولید کارت‌های گرافیکی فعال است، تاکنون تکنولوژی‌های متنوعی را برای محصولات خود ارایه کرده. این شرکت به ویژه در زمینه کارت‌های گرافیک فعالیت‌های منحصربه‌فرد فراوانی داشته است. تکنولوژی TurboForce از تکنولوژی‌هایی به شمار می‌رود که شاید تا به حال تبلیغات زیادی روی آن‌ها شکل نگرفته باشد اما نسل‌ها است که در کارت‌های گرافیکی گیگابایت حضور دارد. کاری که تکنولوژی TurboForce انجام می‌دهد در ظاهر چندان پیچیده به نظر نمی‌رسد. این تکنولوژی با تشخیص بار کاری قرار گرفته روی پردازنده گرافیکی تشخیص می‌دهد که فرکانس و ولتاژهای آن را باید روی چه مقادیری تنظیم کند. مقادیر فرکانس‌ها در چیپ‌های گرافیکی و حافظه‌های به کار رفته در کارت‌های گرافیک ثابت است. البته برخی مدل‌ها نیز دو حالت کاری را برای محیط‌های سه بعدی یا محیط‌های دو بعدی در دسترس قرار می‌دهند. اما با توجه به اینکه کارت گرافیک، قطعه بسیار پرمصرفی از نظر مصرف توان است، استفاده از این سیستم در حالت‌های ذکر شده چندان بهره‌ور به نظر نمی‌رسد. وقتی که نیاز به کارایی بالا دارید نمی‌توانید بیش از حد استاندارد آن را به دست آورید یا وقتی که می‌خواهید به کارهای ساده بپردازید مجبورید حرارت تولیدی بالای کارت گرافیکی را به همراه سر و صدای سرسام‌آور خنک‌کننده آن تحمل کنید.

تکنولوژیTurboForce برای از بین بردن این مشکلات طراحی شده است. این تکنولوژی می‌تواند در زمان بیکاری، فرکانس‌ها، ولتاژهای پردازنده و حافظه گرافیکی را کاهش دهد تا انرژی بیشتری مصرف و حرارت کمتری تولید شود. از سوی دیگر، هنگامی که نیاز به کارایی بالایی دارید، TurboForce می‌تواند با افزایش فرکانس‌های کاری و ولتاژهای کارت گرافیکی کارایی آن را تا حد زیادی (حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد) افزایش و به شما امکان دهد تا به کارایی حتی بالاتر از کارایی پیش فرض کارت دست یابید. در حقیقت این تکنولوژی با توجه به میزان بار، کارت را به صورت خودکار اورکلاک می‌کند. البته الگوریتم‌هایی که برای تشخیص میزان کارایی مورد نیاز به کار می‌روند پیچیده هستند، اما به نظر می‌رسد که گیگابایت به خوبی توانسته است از پس طراحی آن‌ها برآید.

کارت‌هایی که از این تکنولوژی استفاده می‌کنند باید دارای مشخصات دیگری نیز باشند تا امکان دستیابی به حداکثر کارایی برای آن‌ها فراهم شود. از مهم‌ترین این نیازمندی‌ها یک حرارت‌گیر قدرتمند است. زمانی که کارت تحت بار کاری بالایی قرار می‌گیرد فرکانس آن به صورت خودکار افزایش خواهد یافت و این مسئله به مفهوم افزایش حرارت تولیدی توسط پردازنده گرافیکی یا حافظه است. به همین منظور برای حفظ ثبات کارت باید از خنک‌کننده‌ای استفاده کرد که توانمندتر از انواع استاندارد باشد. گیگابایت بتازگی روی این کارت‌های گرافیکی از خنک‌کننده‌های ساخت شرکت ZALMAN استفاده کرده که می‌توانند حرارت تولیدی توسط کارت را به نحو موثری از میان ببرند. این شرکت در برخی از مدل‌ها نیز از سیستم‌های خنک‌کننده انحصاری Multi-Core Cooling بهره برده است.

در حال حاضر مدل‌های متعددی با استفاده از این تکنولوژی روانه بازار شده‌اند. به نظر می‌رسد استعداد خوب کارت‌های میان‌قیمت در زمینه افزایش کارایی است که گیگابایت در طراحی‌های خود آن‌ها را هدف قرار داده. کارت‌های گرافیکی طراحی شده بر پایه پردازنده‌های سری Geforce ۹۶۰۰ GT و Radeon ۴۶۷۰ از مدل‌هایی هستند که گیگابایت این تکنولوژی جدید را روی آن‌ها به کار می‌گیرد.