جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

چقدر از سلامت غذایی که میخورید مطمئن هستید


چقدر از سلامت غذایی که میخورید مطمئن هستید

آیا اطلاعاتی درباره سالم بودن غذاها دارید آیا می دانید که چه کارهایی از آلوده شدن غذای شما و خانواده تان جلوگیری می کنند در حدود ۸۲ درصد از افراد آمریکایی فکر می کنند غذایی را که میل می کنند سالم می باشد

آیا اطلاعاتی درباره سالم بودن غذاها دارید؟ آیا می‌دانید که چه کارهایی از آلوده شدن غذای شما و خانواده تان جلوگیری می‌کنند؟ در حدود ۸۲ درصد از افراد آمریکایی فکر می‌کنند غذایی را که میل می‌کنند سالم می‌باشد. بر طبق سرشماری سال ۲۰۰۸ خیلی از این افراد از طریقه سالم نگه داشتن غذا آگاه نیستند. خود ما چقدر از سلامت غذای خود مطمئن هستیم؟

● تصورات درباره فاسد شدن غذا:

▪ تصور: سس مایونز اغلب باعث بیماری می‌شود.

ـ واقعیت: خود سس مایونز باعث فاسد شدن غذا نمی‌شود، بلکه باکتری عامل فاسد شدن می‌باشد. در غذاهایی که حاوی پروتئین می‌باشند و یا درجه حرارت بین ۴۰ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت(۶۰-۴ درجه سانتی گراد) باشد، باکتری بهتر و بیشتر رشد پیدا می‌کند. همچنین باکتری در غذاهایی که سس مایونز با خوراکی هایی از قبیل پاستا، سیب زمینی، تخم مرغ، جوجه و یا تن ماهی مخلوط می‌شود، بیشتر رشد می‌کند. اما این غذاها هم می‌توانند سالم باشند اگر در دمای زیر ۴۰ درجه فارنهایت نگهداری شوند. غذاهای مانده را در صورتی مصرف کنید که در یخچال نگهداری شده باشند.

▪ تصور: هنگام آماده کردن غذا اگر دستها را مختصرا بشویید، کافی است.

ـ واقعیت: باید دستها را اغلب و به طور صحیح قبل و بعد از دست زدن به غذاها شست. یا بعد از اجابت مزاج، تعویض کهنه بچه ها یا تماس با حیوانات خانگی. طرز صحیح شستن دستها مستلزم آب گرم، صابون، حوله تمیز، بین انگشتها را ۲۰ ثانیه شستن، همچنین شست وشوی زیر ناخن ها، می‌باشد. (طبق گفته دکتر برایت برتن فریدمن، مسئول تغذیه مرکز ملی سلامت غذا)

▪ تصور: وقتی تخم مرغ پخته می‌شود، قابل خوردن می‌شود.

ـ واقعیت: پختن تخم مرغ آسان می‌باشد. وقتی سفیده تخم مرغ به طور کامل پخته شد و زرده آن ژل مانند شد،تخم مرغ آماده خوردن می‌شود.

▪ تصور: استفاده از ظروف آشپزخانه، تخته های برش و بشقاب ها در صورتی که شسته شوند می‌توانند در یک زمان استفاده شوند.

ـ واقعیت: گوشت خام اگر جدا نگه داشته نشود سبب آلودگی دیگر غذاها می‌شود. بنابراین از ظروف آشپزخانه و تخته های برش جداگانه استفاده کنید یا اینکه بعد از هر بار استفاده آنها را بشویید. گوشت پخته شده را در دیس دیگری قرار دهید نه اینکه در همان دیس که قبل از پختن استفاده کرده اید. مطمئن شوید که اسفنج و میز کار شما ضدعفونی شده اند. دست های کثیف، حوله ها، اسفنج ها به راحتی می‌توانند باکتری را وارد بدن کنند. لذا قبل از آماده کردن غذا همه وسایل مربوط به آن را تمیز کنید.

▪ تصور: اگر غذا در یخچال نگه داشته شود، مطمئن تر می‌باشد.

ـ واقعیت: باکتری در نقطه خطر رشد می‌کند. منظور از نقطه خطر، دمای بین ۴۰ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت می‌باشد. وقتی هوا گرم است و قصد غذا خوردن در بیرون از منزل را دارید، حتما غذای خود را زیر ۴۰ درجه فارنهایت نگه دارید. برای اینکه از درجه حرارت مطمئن شوید می‌توانید از یک دماسنج استفاده کنید. هنگام مسافرت، گوشت خام را در پاکت یا ظرف جداگانه بسته بندی کنید. و یخچال مسافرتی را از یخ پر کنید، در نقطه سرد و خنک آن را نگه دارید، فقط موقعی در یخچال را باز کنید که می‌خواهید غذایی را آماده کنید. نوشیدنی ها را جداگانه خنک کنید تا از باز و بسته کردن در یخچال جلوگیری کنید.

▪ تصور: از ظاهر گوشت و فشردن آن متوجه می‌شوید که پخته شده است.

ـ واقعیت: حتی ماهرترین آشپزها هم از ظاهر و دست زدن به گوشت متوجه می‌شوند که گوشت پخته شده است. بهترین راه برای اینکه غذا به طور کامل پخته شود و باکتری ها از بین بروند، استفاده از دماسنج می‌باشد. یکی از پزشکان آمریکایی گفته است که نباید گوشت را ناقص بپزید و سپس آن را کباب کنید، چون که سبب رشد باکتری می‌شود. برگرها باید با دمای ۱۶۰ درجه فارنهایت پخته شود.

▪ تصور: غذا می‌تواند تا ۲ ساعت بیرون یخچال نگهداری شود.

ـ واقعیت: به دلیل اینکه باکتری در نقطه خطر، دمای بین ۴۰ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت، سریع رشد می‌کند، نباید غذا را بیشتر از دو ساعت بیرون از یخچال نگه داشت. وقتی دمای بیرون از یخچال ۹۰ درجه فارنهایت باشد، فقط غذا را می‌توان تا یک ساعت نگه داشت، در غیر این صورت باید دور ریخته شود.

▪ تصور: از ظاهر یا بوی غذا می‌توان متوجه شد که فاسد شده است.

ـ واقعیت: بیشتر مواقع می‌توان پی برد که غذا فاسد شده است- اما نه همیشه. باکتری ها نامرئی می‌باشند و نمی‌توان متوجه شد که در غذا وجود دارند. بنابراین اگر از سلامت غذایی مطمئن نیستید، آن را دور بریزید.

▪ تصور: مرطوب نگه داشتن محصولات در خوارو بار فروشی، تا حدودی آن ها را تمیز می‌کند.

ـ واقعیت: خیس کردن بعضی خوراکی ها، باعث تازه ماندن آن ها می‌شود، اما هرگز سبب تمیز شدن آنها نمی‌شود. سبزی ها و میوه ها را با آب نسبتا گرم بشویید، حتی الامکان از یک مسواک نرم استفاده کنید. هنگام شستشوی سبزیجات، آن ها را چند دقیقه ای در آب بخیسانید، سپس آبکشی کنید تا پس مانده ها و باکتری ها به طور کامل از بین بروند. میوه هایی که مثل موز دارای پوست کلفتی می‌باشند نیازی به شستن ندارند، مگر اینکه بخواهید آنها را با پوست برش بزنید. باکتری روی پوست میوه به وسیله چاقو به راحتی وارد میوه می‌شود، از این رو هندوانه یا دیگر میوه هایی که پوست کلفتی دارند حتما باید قبل از برش زدن به طور کامل شسته شوند. بعضی جاها سبزی ها شسته و آماده بسته بندی می‌شوند، اما باز هم به شما توصیه می‌کنیم آنها را بشویید.