دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

سالی پر بار برای تركمن ها


سالی پر بار برای تركمن ها

تركمنستان در سال ۲۰۰۶میلادی در صحنه های مختلف سیاسی و اقتصادی همانند سال های گذشته, سالی آرام , بدون تنش و به گفته مقامات این كشور سالی پر از موفقیت را سپری كرد

تركمنستان در سال ۲۰۰۶میلادی در صحنه های مختلف سیاسی و اقتصادی همانند سال های گذشته، سالی آرام ، بدون تنش و به گفته مقامات این كشور سالی پر از موفقیت را سپری كرد.

در اوایل ژانویه سال ۲۰۰۶میلادی تركمنستان و روسیه بر سر بهای گاز صادراتی پس از چند دور گفتگوی فشرده توافق كردند كه بر اساس آن قیمت هر متر مكعب گاز صادراتی ۶۵دلار تعیین شد و مقرر شد ۳۰هزار مترمكعب گاز طبیعی تركمنستان به روسیه صادر شود.

رییس جمهوری تركمنستان اوایل سال ۲۰۰۶میلادی (بهمن ماه) به روسیه سفر كرد و با رییس جمهوری و مسوولان نفت و گاز روسیه و اوكراین دیدار نمود.در دیدار نیازاف با پوتین درباره افزایش مشاركت شركت های روسی در پروژه های نفتی تركمنستان بویژه در سواحل این كشور در دریای خزر بحث و تبادل نظر شد.

آنها همچنین درباره رژیم حقوقی دریای خزر ، تهیه پیش نویس كنوانسیون رژیم حقوقی این دریا ، مسایل منطقه و بین المللی نیز گفت و گو كرده اند.تحلیلگران سیاسی معتقدند كه یكی از اهداف اصلی سفراز قبل برنامه ریزی نشده «صفر مراد نیازاف » رییس جمهوری تركمنستان به مسكو ، تبادل نظر او با «ولادیمیر پوتین»رییس جمهوری روسیه برای نزدیك تر شدن هرچه بیشتر مواضع دو كشور پیرامون موضوع سوخت بویژه صادرات و ترانزیت گاز طبیعی بوده است.

تركمنستان كه در سال های اخیر در زمینه سوخت سیاست افزایش تولید و نگاه به بازارهای خارجی را در پیش گرفته برای عملی ساختن طرح های انتقال گاز خود به روسیه به عنوان یكی از شركای مهم خود می نگرد.روند بركناری وزرا، استانداران و دیگر مسوولان ارشدكشوری كه در تركمنستان به یك رویه معمول تبدیل شده در اوایل سال میلادی ( ۲۰۰۶) همچنان ادامه یافت.رییس جمهوری تركمنستان در این راستا رییس شیلات و استاندار «داش اغوز» و وزرای كشاورزی و آموزش وپرورش را از كاربركنار كرد.مهمترین حادثه در صحنه سیاسی و اقتصادی تركمنستان كه در اسفند ماه به وقوع پیوست موضوع تنش ایجاد شده بین این كشور و جمهوری اسلامی ایران بر سر موضوع صادرات گاز بود.

پیش از قطع گاز تركمنستان منوچهر متكی وزیر امور خارجه ایران با سفر به عشق آباد در زمینه های همكاری های دو كشور درباره گاز و پیشنهادهای تركمن ها با رییس جمهوری ودیگرمقام های تركمنستان مذاكره كرده بود.تركمن ها در این دیدار بر افزایش قیمت گاز صادراتی به ایران و نیز تبدیل قرارداد بلند مدت ۲۵ساله خود به موافقت نامه یكساله با ایران تاكید كرده بودند.هر چند در مذاكره تلفنی متكی با نیازاف بر پذیرش افزایش قیمت گاز از سوی ایران تاكید و از اعزام یك هیات ایرانی به عشق آباد برای مذاكره با مقام های تركمن خبر داده شد ولی به دلایلی این مذاكرات عملی نشد و تركمنستان ابتدا در ۲۹بهمن ماه گاز ارسالی از مسیر كردكوی و در دوم اسفند نیز گاز شهرستان درگز استان خراسان رضوی را قطع كرد.

از جمله رویدادهای مهم تركمنستان در مارس سال ۲۰۰۶میلادی دیدار « میرمحمد صدیق ، امان الله خان جدون و دینش جاوربخای پاتل» وزیران نفت و گاز و منابع معدنی سه كشور افغانستان ، پاكستان و هند با صفر مراد نیازاف رییس جمهوری تركمنستان در راستای اجرایی كردن طرح ترانس افغان به این كشور بود.نیازاف در این دیدار تاكید كرد كه كشورش آماده است تا از منابع سوخت و انرژی خود برای برقراری صلح و ثبات در منطقه استفاده كند.

سفر «شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان» رییس امارات متحده عربی به تركمنستان از دیگر رویدادهای مهم اوایل سال ۲۰۰۶میلادی بود كه روسای جمهوری دو كشور بر گسترش مناسبات بین دو كشور تاكید كردند.سفر « صفرمراد نیازاف» رییس جمهوری تركمنستان به كشورهای چین و روسیه از دیگر مسایل مهم این كشور در آوریل (فروردین) سال ۲۰۰۶میلادی بود.به گزارش ایرنا مهمترین دستاورد سفر نیازاف به چین امضای قرارداد همكاری در بخش گاز بویژه احداث خط لوله انتقال گاز از تركمنستان به این كشور بود.

براساس این قرارداد تركمنستان قرار است از سال ۲۰۰۹میلادی بمدت ۳۰سال سالانه ۳۰میلیارد متر مكعب گاز به چین صادر كند.امضای تفاهم نامه بین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان درباره قیمت و میزان گاز صادراتی از دیگر موضوعات مهم سالجاری میلادی بود. بر اساس این تفاهم نامه كه در چارچوب قراردادهای سال های ۱۹۹۵و ۱۹۹۷ میلادی درباره همكاری بلند مدت دو كشور در زمینه گاز امضا شد هر هزار متر مكعب گاز تركمنستان به ایران به قیمت ۶۵دلار صادر خواهد شد.

همچنین قرار شد كه تركمنستان از سال ۲۰۰۷میلادی میزان صدور گاز خود به ایران را تا ۱۴میلیارد متر مكعب افزایش دهد. سومین نشست بین المللی بررسی مسایل زیست محیطی دریای خزر باشركت كارشناسان پنج كشور ساحلی دریای خزر و نمایندگانی از سازمان ملل متحد در اواخر اردیبهشت ماه امسال در عشق آباد پایتخت تركمنستان شروع به كار كرد.در این نشست كه نمایندگانی از سازمان حفاظت محیط زیست ووزارت امور خارجه ایران نیز شركت داشتند نخستین پیش نویس پروتكل آلودگی دریای خزر ( الحاقی به كنوانسیون تهران ) مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

همچنین نهمین كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و تركمنستان در اواخر تیرماه و در آستانه سفر محمود احمدی نژاد به این كشور در عشق آباد آغازبه كار كرد.محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران در جریان دیدار و گفت و گو با «صفر مراد نیازاف» همتای تركمن خود تاكید كرد كه دو كشور در كنار هم توانایی انجام كارهای بزرگی را دارند. وی اضافه كرد: ما پیشرفت و ترقی تركمنستان را پیشرفت خود می دانیم و از رشد و توسعه این كشور خوشحال می شویم.« صفرمراد نیازاف »رییس جمهوری تركمنستان نیز در این دیدار گفت كه هیچ مشكل و سوء تفاهمی چه در گذشته و چه اكنون بین ایران و تركمنستان وجود ندارد.

وی تاكید كرد كه مقام های دو كشور بصورت خستگی ناپذیر برای گسترش روابط دوجانبه تلاش می كنند.همچنین احمدی نژاد در جریان سفر به تركمنستان در جمع نمایندگان و ریش - سفیدان مجلس تركمنستان گفت : رژیم صهیونیستی همواره عامل تفرقه در بین دولتهای منطقه بوده و امروز ملاحظه می كنیم كه چگونه یك كشور راتخریب،زیربناهای آن را متلاشی كرده و بخش مهمی از مردم آن را آواره می كند.

وی افزود: آنچه كه در این جنگ نابرابر موجب تاسف است حمایت بی دریغ و گستاخانه بعضی قدرت های زورگوست ، آنها هیچ اهمیتی برای حقوق ، جان و مال مردم و ارزش های انسانی قایل نیستند و در پای منافع خود و دفاع از صهیونیست ها همه ادعاهای خویش از جمله احترام به حقوق بشر،دموكراسی و آزادی را قربانی می كنند.

در اواخر سال ۲۰۰۶میلادی یك فروند هواپیمای نظامی جمهوری چك حامل یك هیات بلند پایه از وزارت دفاع به سرپرستی «پاول شتفكا»رییس ستاد كل مشترك این كشور در فرودگاه عشق آباد توقیف شد.هرچند رسانه های گروهی تركمنستان هیچ اشاره ای به این موضوع نكردند ولی برخی از پایگاههای اطلاع رسانی كشورهای مشترك المنافع اعلام كردند كه جمهوری چك درباره توقف طولانی یك فروند هواپیمای نظامی خود در فرودگاه عشق آباد به تركمنستان اعتراض كرده است .