دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

۲۳ توصیه‌ خانگی به آنهایی که یکی از اعضای خانواده‌شان آلزایمر دارد


۲۳ توصیه‌ خانگی به آنهایی که یکی از اعضای خانواده‌شان آلزایمر دارد

اگر مادر یا مادربزرگ‌تان آلزایمر داشته باشد و دل‌اش بخواهد هرازگاهی به آشپزخانه بیاید و به شما در تهیه غذا کمک کند، شما چه کار می‌کنید؟ خب، حتما می‌دانید که آشپزی آلزایمری‌ها …

اگر مادر یا مادربزرگ‌تان آلزایمر داشته باشد و دل‌اش بخواهد هرازگاهی به آشپزخانه بیاید و به شما در تهیه غذا کمک کند، شما چه کار می‌کنید؟ خب، حتما می‌دانید که آشپزی آلزایمری‌ها ممکن است حادثه‌آفرین شود....

کافی است مادر یا مادربزرگ آلزایمری‌تان بعد از اتمام مراحل پخت غذا فراموش کند که گاز را خاموش کند. چه می‌شود؟ کم‌کم شعله گاز بالا می‌گیرد و آتش‌سوزی، خانه‌تان را فرامی‌گیرد... وقتی یک فرد مبتلا به آلزایمر بخواهد آشپزی ‌کند، احتمال بروز خطراتی از این قبیل، زیاد است. بعضی‌ها به همین بهانه اصلا به مادر یا مادربزرگ بیمارشان اجازه ورود به آشپزخانه نمی‌دهند.

بعضی‌ها پرستار می‌گیرند و این قبیل کارها و مراقبت‌ها را به آنها واگذار می‌کنند و بعضی دیگر، ترجیح می‌دهند آشپزخانه‌شان را برای ورود و حضور آلزایمری‌ها ایمن ‌کنند. اگر شما از همین گروه سوم هستید، ۲۳ توصیه زیر را بخوانید.

۱) استفاده از مایکروفر برای آلزایمری‌ها خطرناک است. فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است ظرفی را د‌اخل مایکروفر بگذارد که ظرف مناسبی برای مایکروفر نباشد و این، به آتش‌سوزی منجر شود. پس بهتر است بعد از گرم کردن غذا در مایکروفر، بلافاصله دستگاه را از پریز بکشید.

۲) فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است گاهی وسایلی را د‌اخل یخچال بگذارد که جایش آنجا نیست؛ مثلا کیف پول. او ممکن است تفاوت بین غذاهای تازه و فاسد و غذاهایی که قبل از خوردن نیاز به گرم کردن دارند (مثل همبرگر خام) را نیز متوجه نشود. پس بهتر است برای جلوگیری از بروز این گونه موارد، در یخچال‌تان را قفل کنید.

۳) ادویه‌جات و داروها را از دسترس دور کنید و آنها را در یک ظرف دردار تمیز نگه دارید.

۴) چاقوها و قیچی را از کابینت و کمد بردارید. فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است با این وسایل تیز و خطرناک، هم به خودش آسیب برساند؛ هم به دیگران.

۵) بهتر است هر وسیله‌ای را که به پریشانی و آشفتگی خاطر فرد مبتلا منجر می‌شود، از دسترس او دور کنید.

۶) زباله‌ها را در جایی که در دسترس فرد مبتلا نباشد، پنهان کنید.

۷) روی کابینت‌های آشپزخانه برچسب بزنید.

۸) سوپاپ یا دریچه‌ای را که توسط آن برق قطع می‌شود، به اجاق گاز نصب کنید تا در مواقعی که منزل نیستید، روشن شدن اجاق گاز آشپزخانه‌تان اصلا امکان‌پذیر نباشد.

۹) روی دستگیره‌های اجاق گاز را بپوشانید.

۱۰) کلیدی برای قطع و وصل جریان برق نصب کنید که فقط روشن کردن آن توسط خودتان انجام شود.

۱۱) بالای گاز و روی آن را با آلومینیوم بپوشانید یا از کاورهای مخصوص گاز استفاده کنید.

۱۲) به درهای اجاق گاز، قفل بزنید.

۱۳) از قفل‌های ایمنی برای درها و کابینت‌ها استفاده کنید.

۱۴) از درهایی استفاده کنید که خودتان بتوانید داخل آشپزخانه را ببینید اما در عین حال، بستن و قفل کردن آن هم امکان‌پذیر باشد.

۱۵) از شیرهای اتوماتیک استفاده کنید. شیر آب داغ ظرف‌شویی را اتوماتیک کنید یا شیر آب داغ را در زیر سینک ظرف‌شویی وصل کنید تا از داغ شدن بیش از حد آب در مواقع استفاده آنها جلوگیری شود.

۱۶) برای جلوگیری از بیرون ریختن آب شیر به بیرون از سینک، از یک حایل استفاده کنید که فقط آب را تا سرحد سینک نگه دارد.

۱۷) وسایل کوچک اما خطرناک را پنهان و از دسترس فرد مبتلا، دور کنید.

۱۸) وسایل برقی خطرناک را از پریز بکشید یا فیوز را قطع کنید.

۱۹) از کتری و قوری برقی‌ای استفاده کنید که خاموش و روشن کردن آن اتوماتیک باشد.

۲۰) از شیر آبی استفاده کنید که تک باشد تا بتواند سردی و گرمی آب را متعادل کند.

۲۱) اگر فرد مبتلا به آلزایمر خواست در پختن غذا به شما کمک کند، جایی را برایش درنظر بگیرید که وسایل نوک تیز و خطرناک در آنجا موجود نباشد.

۲۲) از شرکت گاز یا یک تعمیرکار متخصص و معتبر بخواهید که گاز خانه‌تان را طوری تنظیم کند که درمواقع باز شدن گاز، به قدری بوی گاز شدید شود که بلافاصله متوجه نشت گاز شده و اقدامات لازم را انجام بدهید.

۲۳) برای اینکه دست‌تان به قفسه‌های بالای آشپزخانه برسد فقط از چهارپایه‌های پله‌دار استفاده کنید و هرگز از صندلی برای این منظور استفاده نکنید.

منبع: Prevention

ترجمه: مریم نخستین‌پور