جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

در چیستی گرانی و باقی قضایا


در چیستی گرانی و باقی قضایا

در علم اقتصاد به پدیده ای گرانی گفته می شود که در آن خریدار مجبور باشد برای خرید هر چیزی, هم وزنش پول بدهد پس با توجه به این تعریف متوجه می شویم که در کشور ما گرانی کمی وجود دارد و حتی اگر مردم ما همت کنند و فقط با چک پول خرید کنند, با توجه به وزن کم چک پول و وزن زیاد کالاها, می توان ادعا کرد که نه تنها گرانی وجود ندارد بلکه خیلی هم ارزانی است

طی یکی دو سال گذشته، هر چند وقت یکبار مردم شاهد گرانی چند قلم از کالاهای اساسی و مورد نیاز خود هستند و گرانی را به شدت حس می کنند اما از آن طرف مسوولان محترم عنوان می کنند که افزایش چند قلم کالا که گرانی نیست. برای همین حدس زدیم ممکن است عده ای از مردم فهیم و آگاه از هضم و درک کامل مسائل اقتصادی به ویژه گرانی و ارزانی محروم مانده باشند و بر این اساس تصمیم گرفتیم در مورد گرانی و اینکه اصلا به چی می گویند گرانی یک مطلب تحلیلی قرص و محکم بنویسیم.

توضیح اینکه تا چند وقت قبل ما فکر می کردیم گرانی وجود خارجی ندارد یا نسلش مثل نسل دایناسورها منقرض شده است ولی مسوولان قبول کردند گرانی هست، ما هم قبول کردیم!

۱) تعریف گرانی

در علم اقتصاد به پدیده ای گرانی گفته می شود که در آن خریدار مجبور باشد برای خرید هر چیزی، هم وزنش پول بدهد. پس با توجه به این تعریف متوجه می شویم که در کشور ما گرانی کمی وجود دارد و حتی اگر مردم ما همت کنند و فقط با چک پول خرید کنند، با توجه به وزن کم چک پول و وزن زیاد کالاها، می توان ادعا کرد که نه تنها گرانی وجود ندارد بلکه خیلی هم ارزانی است!

۲) افزایش نرخ چند قلم کالا چیست؟

تنها عوامل استکبار و آب به آسیاب دشمن ریزان هستند که افزایش نرخ چند قلم کالا را گرانی می دانند، در صورتی که اگر بخواهید با دقت این مساله را بررسی کنید متوجه می شوید افزایش نرخ چند قلم کالا فقط افزایش نرخ چند قلم کالا است و بس!

۳) چه کالاهایی افزایش قیمت پیدا کرده اند؟

طبق تحقیقات میدانی ما این چند قلم کالایی که در سال های اخیر افزایش پیدا کرده کالاهایی بوده که فقط در زندگی یک درصد مردم مورد مصرف بوده است. مثلا مردم ما خیلی کم تخم مرغ می خورند و اکثریت از خاوریار استفاده می کنند! کالاهای پرمصرفی هست که اصلا تغییر قیمت نداشته و حتی در مواردی ارزان هم شده است که مردم نباید آنها را فراموش کنند و عبارتند از:

الف ) روغن کرچک غلیظ

ب ) مته حفاری چاه نفت

پ ) روغن ترمز هواپیمای کنکورد

ت ) گوش پاک کن درجه ۲ مخصوص فیل های خاکستری تک عاج

ث) شیشه های هفت جداره فضاپیما ها.

۴) چرا در جامعه ای که فقط کمی گرانی هست، مردم مداوم فکر می کنند گرانی هست؟

«بودن یا نبودن، مساله این است». مرحوم هملت سال ها پیش این جمله را گفته بود که هنوز هم کارآیی دارد. در حال حاضر پاسخ این سوال پیدا شده است و معلوم شده که گرانی هست ولی این را باید متذکر شد که نباید کسی از این که همه اعتراف دارند گرانی هست، سو»استفاده کنند و قیمت لبنیات و مرغ و تخم مرغ را به رخ دولتمردان بکشند. نخیر! فلاسفه این موضوع را اثبات کرده اند که بسیاری چیزها خارج از ذهن بشر اصلا وجود ندارد یعنی اگر ما به آن چیزها فکر نکنیم عملا وجودشان هم به عدم تبدیل می شود و می روند پی کارشان. درست مثل همین مساله گرانی که حالا معلوم شده که هست ولی ممکن است فقط در ذهن مخالفان دولت باشد و اگر همه مردم دست به دست هم داده و فکر کنند که گرانی روز به روز کمتر می شود، موضوع کاملا حل می شود.

اینکه مردم مدام به گرانی فکر می کنند جوسازی و جنگ روانی ساخته رسانه ها است و اگر آنها نباشند گرانی هم نخواهد بود، چنان که تا دو هفته قبل نبود!

۵) آیا گرانی یک غول است؟

حالا که در بحث شیرین گرانی باز است جواب دادن به این سوال چندان هم بی ربط با مطلب ما نیست. در افسانه های کهن، گرانی به عنوان یک دیو بی شاخ و دم و چند سر تصویر شده که غذای مورد علاقه اش حقوق کارمندان و کارگران و کلا طبقه متوسط به پایین جامعه است. حتی در یکی از این افسانه ها آمده که یک غول گرانی که ندانسته پول یک دانه درشت را خورده بدجوری دچار نفخ شده و گلاب به رویتان، وضعش طوری شده که بقیه غول ها از آن درس عبرتی فراموش نشدنی گرفتند.

با همه این حرف ها، غول گرانی باوجود بزرگی جثه و هیبت بدریختش می تواند در جاهایی مثل تخم مرغ، سیب زمینی، گوشت، سطل ماست، پوشک بچه، جعبه پودر لباسشویی و... مخفی شده و دمار از روزگار خریداران این محصولات در آورد.

نویسنده : رامین صفایی