شنبه, ۹ تیر, ۱۴۰۳ / 29 June, 2024
مجله ویستا

کنجد دانه‌ای مفید برای تقویت بدن


كنجد گیاهی است یك ساله با ارتفاع حدود یك متر كه قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از كرک است. برگ‌های آن بیضی، باریك و نوك تیز است. گل‌های آن به رنگ سفید یا قرمز، به طور تك تك در كناره …

كنجد گیاهی است یك ساله با ارتفاع حدود یك متر كه قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از كرک است. برگ‌های آن بیضی، باریك و نوك تیز است. گل‌های آن به رنگ سفید یا قرمز، به طور تك تك در كناره برگ‌های قسمت انتهایی ساقه ظاهر می‌شوند. میوه این گیاه به صورت كپسول و محتوی دانه‌های كوچك و مسطح و بیضوی است كه دانه كنجد نامیده می‌شود و قسمت مورد استفاده این گیاه است.

وطن اصلی كنجد هندوستان است كه از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. در حال حاضر چین بزرگترین تولید كننده كنجد در دنیا می‌باشد. هندوستان و حبشه از نظر تولید، بعد از چین قرار دارند. در ایران نیز مقداری كنجد تولید می‌شود كه بیشتر آن به مصرف تهیه روغن و حلوا ارده می‌رسد.

تركیبات شیمیایی

كنجد دارای پروتئین، ویتامین‌های B , D , E , F۱ و لسیتین (LECITHIN) می‌باشد. مقدار روغن آن در حدود ۵۰% است. روغن كنجد مركب از حدود ۷۰% اسیدهای چرب اشباع نشده مانند لینولئیك اسید ،‌اولئیك اسید و مقداری اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید پالمتیك و آراشیدیك اسید می‌باشد.

روغن كنجد یكی از روغن‌های اشباع نشده و مفید برای بدن است که در آمریكای شمالی و كانادا به مقدار زیاد مصرف می‌شود، زیرا این روغن نه تنها كلسترول خون را افزایش نمی‌دهد، بلكه آن را كاهش نیز می‌دهد. برای تهیه روغن كنجد معمولا دانه‌ها را می‌شویند تا رنگ روی آن از بین برود. سپس دانه‌ها را آسیاب كرده و در آب می‌ریزند تا پوست آنها روی آب بیاید. بعد از گرفتن پوست، دانه‌ها را خشك كرده و در آب جوش می‌ریزند و خمیر می‌كنند. این خمیر را تحت فشار قرار داده تا روغن آن جدا شود. این روغن را روغن سرد می نامند و از تفاله باقیمانده تحت اثر فشار و گرما روغنی بدست می‌آید كه به نام روغن گرم معروف است كه البته ارزش غذایی روغن سرد را ندارد.

تفاله باقیمانده از این مرحله را معمولا برای علوفه دام‌ها به كار می‌برند. خصوصاً این تفاله از نظر داشتن مواد پروتئینی، غذای خوبی برای گاوهای شیرده است.

اگر می‌خواهید از روغن كنجد استفاده كنید دقت كنید كه روغن سرد باشد كه به نام FIRST COLD PRESSED"" معروف است، زیرا در اثر حرارت دادن، روغن كنجد خواص خود را از دست می‌دهند.