سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

تف, ممنوع


تف, ممنوع

انداختن آب دهان در انظار عمومی در بیشتر جاهای دنیا جریمه های سنگین دارد

آب دهان انداختن در بیشتر فرهنگ‌ها همیشه کاری ناشایست تلقی می‌شده؛ تا آنجا که برای تحقیر یک فرد و خرد کردن شخصیت‌اش، بر صورت او آب دهان می‌انداخته‌اند و برای اینکه نشان بدهند که یک نفر چه قدر خوار و حقیر است، می‌گفته‌اند: «فلانی لیاقت تف انداختن بر صورت هم ندارد!» در شعر‌های خودمان هم این موضوع زیاد دیده می‌شود؛ مثلا جامی‌ می‌گوید:

تف بر آن طایفه مرده‌دلان

در هوی و هوس افسرده‌دلان

با این همه، در زندگی روزمره‌مان، کم نیست تصاویری از همین عمل ناپسند که از بعضی رهگذران در شهر خودمان، که به تعبیری خانه خودمان است، می‌بینیم؛ عملی که در همان لحظات اول، حال بیننده بیچاره را که شاید تازه اول صبح از خانه بیرون زده باشد، به هم می‌زند و در مرحله بعدی حتی ممکن است باعث انتقال بیماری شود! البته این قصه مختص این کشور و آن کشور نیست و در بسیاری از نقاط دنیا ممکن است دیده شود ولی در کشورهای پیشرفته، این کار، جریمه‌های سنگینی دارد که تا حدود زیادی، تاثیر بازدارندگی دارد.

در «موضوع ویژه» این هفته نگاهی انداخته‌ایم به برخی قوانین مرتبط با همین موضوع در گوشه و کنار دنیا و برخی چیزهای خواندنی دیگر در همین رابطه.

● در فرهنگ دهخدا

▪ تف: آب دهن انداختن باشد. (برهان). دزی در ذیل قوامیس عرب این کلمه را به شکل مصدر معنی کرده است. آب دهان و با لفظ افکندن و زدن و کردن به صله بر مستعمل. (آنندراج). آب دهان انداختن... آب دهن و به لفظ افکندن و زدن و کردن مستعمل. (غیاث‌اللغات). آب دهن و خیو و تفش و ته و تهو و تفو و تینه و خوی و گالیار. (ناظم الاطباء). دکتر محمد معین در حاشیه برهان آرد: در هندی باستان شتیو، شتیوه. به گتی سپیون. به ارمنی توک. به لاتینی سپو. به یونانی پتوئو. به کردی تف، تیو، توو، تو، توک (تف کردن تف). به افغانی تو، توک، توکال (تف کردن). به استی، تو. به وخی، توف سرک. به سریکلی توسیگئو (تف کردن). به گیلکی توف [کودن] (تف کردن):

تف بر آن طایفه مرده‌دلان

در هوی و هوس افسرده‌دلان

جامی

تف به روی تو! زهی بی‌شرم که تویی. (یادداشت مرحوم دهخدا)

امثال:

تف سربالا به ریش صاحب‌اش برمی‌گردد:

سوی گردون تف نیابد مسلکی

تف به رویش بازگردد بی‌شکی

مولوی (به نقل امثال و حکم دهخدا ج ۱ ص ۵۴۹)

تف نعناع‌ ترخوانی به ریش زال زالکی. نعناع و ترخوان در اول بهار و زالزالک در مقدمه زمستان آید و از این تعبیر، نمودن کراهت از خریف و شوق به ربیع خواهند. (امثال و حکم دهخدا ج ۱ ص ۵۴۹).

تف افگندن. [ت ُ اَ گ َ دَ] (مص مرکب) تف انداختن. تف کردن. نشان دادن کراهتی سخت:

نیست دندان اینکه پیران از دهان می‌افکنند

تف به روی اعتبار این جهان می‌افکنند

● تف روی چمن

اخیرا به فوتبالیست‌های لیگ برتر انگلیس تذکر داده شده که از انداختن تف روی زمین چمن خودداری کنند، چرا که این عمل مشمئزکننده، احتمال گسترش آنفلوآنزای خوکی را افزایش می‌دهد.

این هشدارها پس از آن داده شد که نشانه‌هایی از این ویروس در دو نفر از بازیکنان تیم‌های حاضر در لیگ برتر انگلیس مشاهده شد.

یک سازمان بهداشتی مستقر در بریتانیا با نام HPA می‌گوید: «این عادت مشمئزکننده که در بسیاری از بازی‌ها به یک امر عادی تبدیل شده است، می‌تواند به گسترش ویروس آنفلوآنزای خوکی کمک کند.»

یک سخنگوی HPA در همین رابطه اظهار داشت: «تف کردن همواره مشمئزکننده است. این موضوع کثیف و غیر سالم است، مخصوصا اگر نزدیک به سایر افراد تف کنید». وی همچنین اضافه کرد: «فوتبالیست‌ها در خانه تف نمی‌کنند، بنابراین چنین کاری را در میدان فوتبال هم نباید انجام دهند».

● تعبیر خواب اب دهان

▪ تف کردن در خواب می‌تواند نشانة آن باشد که وظایفی را که به عهده گرفته‌اید با موفقیت به پایان خواهید رساند.

▪ اگر خواب ببینید کسی تف به روی شما می‌اندازد، نشانه آن است که با یکی از نزدیکان خود قهر خواهید کرد.

● سقوط در مسابقه اب دهان

به گزارش پلیس فرانسه، یک جوان ۲۲ ساله که در یک مسابقه پرتاب آب دهان با دوستان‌اش شرکت کرده بود به جای برنده شدن، از طبقه دوم یک ساختمان در شهر گرونوبل به پایین سقوط کرد! این جوان ۲۲ ساله از بالکن یک ساختمان مسکونی روی سقف یک خودرو که در پایین بالکن پارک کرده بود سقوط کرد و از ناحیه جمجمه و ران دچار شکستگی شد و هم اکنون در بیمارستان بستری است. دوست این جوان که هویت‌اش فاش نشده به پلیس گفتند: «مصدوم برای اینکه آب دهان‌اش را هرچه دورتر پرتاب کرده و در مسابقه پیروز شود، دور خیز کرد و سپس در اتاق آپارتمان به سوی بالکن دوید اما پس از رسیدن به بالکن نتوانست به موقع متوقف شود و صاف از بالکن که در طبقه دوم قرار دارد به سوی پایین شیرجه رفت!»

● ۲۰۰ دلار جریمه در کانادا

طبق قانونی در کانادا (قانون ۶۵۸۰ بهداشت کانادا)، هیچ‌کسی حق ندارد در خیابان، کوچه و پارک آب دهان انداخته و یا دفع مدفوع و ادرار داشته باشد و انجام این کارها تنها در مکان‌های تعیین شده برای این منظور مجاز است. این قانون برای تک‌تک این مکان‌ها تعاریف دقیقی در نظر گرفته؛ به عنوان مثال، خیابان را شامل جاده‌ها، بزرگراه‌ها، پل، مسیر راه‌آهن، کوچه، پیاده‌رو و هر مسیری که برای مکان‌های عمومی در نظر گرفته شده، می‌داند و حیاط و محیط منزل شخصی افراد را شامل نمی‌شود و منظور از پارک، پارک‌های عمومی،‌ زمین‌های بازی، فضاهای سبز عمومی، ساحل دریا، استخرهای عمومی، زمین گلف و فضاهای سبز مجتمع‌های ساختمانی‌ است. طبق قانون بهداشت کانادا، جریمه‌ انداختن آب دهان هر بار بین ۱۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار است و نباید از این مقادیر بیشتر یا کمتر باشد. حتی در شهر برنابای، انداختن آب دهان در منزل و یا محیط مسکونی همسایگان هم جرم است. در شهر کلگاری کانادا، حمل چاقو و یا ایستادن روی نیمکت‌های عمومی ۵۰ دلار جریمه، دفع ادرار و مدفوع در مکان‌های عمومی ۳۰۰ دلار و انداختن آب دهان ۱۰۰ دلار جریمه دارد.

● تاریخچه تف در اروپای غربی

رفتارهای اجتماعی در اروپای غربی نسبت به تف کردن از قرون وسطی تاکنون به طور گسترده‌ای تغییر کرده است. آن زمان، تف کردن به طور مکرر بخشی از زندگی روزمره بود و در بیشتر اقشار جامعه اینکه بزاق را قورت دهی تا از تف کردن جلوگیری کنی، یک بی‌نزاکتی به حساب می‌آمده. تا اوایل قرن ۱۸ میلادی، تف کردن چیزی بود که باید پنهان شود و تا سال ۱۸۵۹ میلادی، تف کردن روی زمین و در خیابان به طور متداول دیده می‌شد؛ مخصوصا در گروه‌های مخلوط. رواج تف کردن بعد از آنفلوآنزای همه‌گیر سال ۱۹۱۸، خیلی کمتر شد و انجام آن در ملأ عام به‌مرور از بین رفت.

● جریمه های اروپایی تف

در اکثر کشورهای اروپایی از جمله هلند و انگلستان، انداختن آب دهان در خیابان و مکان‌های عمومی جریمه نقدی دارد. در شهر پراگ حتی انداختن آدامس جویده شده و یا ته سیگار در مکان‌های عمومی، جریمه نقدی دارد. این مقدار به واحد پول این کشور ۱۰۰۰ واحد است.

● مجازات تف در ایران باستان

در ایران باستان،‌ رشته‌ای به نام اشوپزشکی وجود داشته که همان بحث «پیشگیری از بیماری‌ها»ی فعلی بوده و طبق قوانین ایران باستان، پاک نگه‌داشتن عناصر چهارگانه یعنی آب، باد، خاک، آتش وظیفه همه مردم بوده است و تمام خانواده‌های ایرانی موظف به اجرای این امر بوده‌اند و ادرار کردن و انداختن آب دهان در مکان‌های عمومی و به خصوص آب روان، گناهی بزرگ محسوب می‌شده است. در حال حاضر هم در جزیره کیش با افرادی که با انداختن آب دهان در معابر و اماکن عمومی محیط را آلوده می‌کنند، برخورد قانونی می‌شود.

● تف در ایران هم جریمه دارد

در میان اخبار جهان می‌گشتیم که به یک خبر جالب در این زمینه در کشور خودمان رسیدیم:

چندی پیش، جانشین رییس پلیس راهور تهران اعلام کرده بود پرتاب زباله و آب دهان از خودرو ممنوع است و متخلفان ۱۵ هزار تومان جریمه خواهند شد. سرهنگ مجید پریزاد، جانشین رییس پلیس راهور تهران، با بیان اینکه پلیس راهور این قانون را فراموش نکرده و روزانه آن را اجرا می‌کند، افزود: «برابر ماده ۲۰۶ قانون آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی، ریختن هر گونه آشغال،‌ زباله، مایعات، ‌نخاله مصالح ساختمانی، شی و آب دهان از درون خودرو به سطح معابر تخلف و ممنوع است زیرا باعث انحراف وسایل نقلیه در حال حرکت از مسیر اصلی می‌شود.» پریزاد گفت: «کسانی که اعم از سرنشین یا راننده اقدام به ریختن آشغال و ضایعات در سطح خیابان کنند، برابر قانون اخذ جرایم ۱۵۰ هزار ریال جریمه می‌شوند.»

وی ادامه داد: «افرادی هم که اقدام به ریختن مصالح ساختمانی و نخاله در سطح معبر کنند به مراجع قانونی برای برخورد قضایی معرفی می‌شوند.» سرهنگ پریزاد به شهروندان توصیه کرد با حفظ رعایت قانون در حفظ پاکیزگی شهر ومعابر و تقویت سلامتی و ایمنی حین رانندگی کوشا باشند.

● کی و کجا، این مهم است

تف کردن یکی از زشت‌ترین و ناخوشایندترین عادت‌هاست. واقعا ناخوشایند است که شخصی را در حال تف کردن بر زمین ببینید. این عادت بیشتر میان افراد سیگاری دیده می‌شود اما بعضی از آنهایی که سیگار هم نمی‌کشند، به این عادت دچارند. پزشکان می‌گویند تف کردن دارای دو ریشه جسمانی و روانی است.

همان‌طور که علت فیزیولوژیک بیش‌بودِ بزاق را می‌توان توضیح داد که مثلا به وسیله سیگار کشیدن و بعضی مشکلات پزشکی به وجود می‌آید، می‌توان گفت مردمی که از سیلان بزاق بیش از حد معمول خود رنج می‌برند، این مشکل را به دو روش حل می‌کنند. بعضی ترجیح می‌دهند آن را ببلعند و برخی دیگر ترجیح می‌دهند آن را خارج کنند؛ طبیعتا عادت دوم، عادت بهتری است؛ اما مساله این است که کی و کجا باید این کار انجام شود.

تف کردن و تف نکردن یک انتخاب اخلاقی است. اگر شخصی پایبند به اصول اخلاقی نباشد، معمولا به اینکه بقیه مردم درباره‌اش چه فکری می‌کنند، اهمیت نمی‌دهد. چنین فردی راحت روی زمین تف خواهد کرد و هیچ اهمیتی به افراد در حال گذر نمی‌دهد. این کار نشان می‌دهد که او کاملا به رفتار و تصور مردم نسبت به خود بی‌اهمیت و بی‌علاقه است.

خونسردی و بی‌علاقگی معمولا خشم نقابدار این افراد نسبت به جهان و جامعه است و تا حدودی نشان‌دهنده این است که او مشکلاتی درزمینه اعصاب و روان خودش دارد.

● ۵۰ دلار جریمه در سنگاپور

قوانین مربوط به انداختن آب دهان از سال ۱۹۰۰ میلادی در کتاب قانون سنگاپور وجود داشته اما چند سالی است که عملی شده و روی آن تاکید نشان می‌دهند. تقریبا از سال ۱۹۸۰ میلادی به بعد، تاکید قانونگذاران در مورد اجرای این قانون بیشتر شده؛ چون در مورد گسترش بیماری سل از این طریق نگرانی‌هایی وجود دارد. بعدها که پای بیماری سارس به آسیای جنوب شرقی باز شد این نگرانی بیشتر شد و تاکید بیشتری برای اجرای قانون دیده شد. در حال حاضر این جریمه در سنگاپور حداکثر ۵۰ دلار برای اولین‌بار انداختن آب دهان در مکان‌های عمومی و حداکثر ۱۰۰ دلار برای دومین‌بار اعلام شده است. در سنگاپور حتی جویدن آدامس در مکان‌های عمومی هم ممنوع است و بیرون انداختن آن در مکان‌های عمومی جریمه نقدی دارد. علاوه بر سنگاپور، در ژاپن، هنگ‌کنگ، کره و فیلیپین هم برای انداختن آب دهان در مکان‌های عمومی قوانینی وجود دارد و اگر پلیس آن را رویت کند، جریمه می‌کند.

● ماموران چینی مراقب تف کننده‌ها

چندی پیش، مقام‌های شهر گوانگژو در جنوب چین اعلام کردند صدها نفر از کارمندان ادارات بهداشتی را به خیابان‌ها اعزام کرده‌اند تا مردم را از رها کردن آب دهان در اماکن عمومی بازدارند. کسانی که چنین کنند مجبور به پرداخت جریمه نقدی هستند. رسانه‌های دولتی می‌گویند این بخشی از تلاش‌های شهر برای جلوگیری از انتشار ویروس سارس است.

جالب اینکه تف کردن یک عادت همگانی در چین است. براساس مقررات تازه همچنین کسانی که ته سیگارشان را روی زمین بیندازند یا در اماکن عمومی ادرار کنند جریمه خواهند شد.

منابع:

Healthnews

Health.com