یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با انجمن یا Forum در محیط اینترنت


آشنایی با انجمن یا Forum در محیط اینترنت

با آمدن اینترنت مفهوم جدیدی به نام Internet Forums یا انجمن های اینترنتی نیز ایجادشد البته شاید این مفهوم را با کلماتی چون ”message board“ یا ” discussion board“ یا با ترجمه های ”تالار بحث“ یا ”تالار گفت و گو“ نیز دیده باشید تمام این لغات بر Forumها دلالت دارند

امروزه با آمدن تکنولوژی‌های جدید ، علوم وسیع و دانش فراوان و سرعت پیشرفت و تولید علم در جوامع بشری دیگر کسی نمی‌تواند در تمام زمینه‌ها اطلاعات کامل داشته باشد، یکی از دانش‌های نوین دانش کامپیوتر است که با سرعتی شگفت انگیز در حال توسعه است. در زمینه‌ی کامپیوتر کمتر کسی است که بتواند ادعا کند در چند زمینه‌ی مختلف اطلاعات جامع و کامل دارد، برای نمونه کسانی که هم زبان برنامه نویسی C را می‌دانند هم در زمینه‌ی تعمیر مادربورد تخصص دارند بسیار کم هستند. بنابراین شرکت‌های مختلف فروش محصولات کامپیوتری چه سخت افزاری و چه نرم‌افزاری باید پشتیبانی مناسبی برای کاربران خود فراهم کنند.

در حقیقت یکی از فاکتورهای خرید محصولات نرم افزاری و سخت افزاری پشتیبانی مناسب است ، چرا که دیگر کسی نیست که در تمام زمینه‌ها اطلاعات جامع داشته باشد، ممکن است شما مهندس الکترونیک باشید اما در کار با یک برنامه‌ی کامپیوتری چنان با مشکلی روبرو شوید که علاوه بر اتلاف وقت و هزینه‌ی بسیار از نظر روانی نیز دچار خستگی و بی حوصلگی شوید.

اغلب شرکت‌های بزرگ عرضه‌ی محصولات نرم افزاری از طریق پست الکترونیکی یا تلفن به کاربران خود پشتیبانی ۲۴ ساعته می‌دهند و در ازای این پشتیبانی که در جهت رفع مشکلات کاربران در کار با برنامه است مبلغی را به عنوان کارمزد دریافت می‌کنند.

این مبلغ از ۱۹ دلار تا چند هزار دلار را شامل می‌شود. زمانی که فردی یک ویندوز مایکروسافت را با قیمتی چند صد دلاری خریداری می‌کندن هزینه‌ی پشتیبانی را نیز پرداخته ، اگر پشتیبانی استفاده کند یا استفاده نکند این مبلغ پرداخت شده است. سپس زمان خرید فتوشاپ شرکت ادوبی است بازهم درصدی از قیمت نرم افزار را به عنوان هزینه‌ی پشتیبانی می‌پردازید.در حقیقت زمان خرید هر برنامه باید درصدی برای هزینه‌ی پشتیبانی بپردازید.

یکی از ویژگی‌های برنامه‌های آزاد و برنامه‌های بازمتن مبتنی بر اجتماع بودن آن‌هاست. در حقیقت این برنامه‌ها توسط اجتماعی از برنامه نویسان طراحی و نوشته می‌شوند و پس از انتشار نیز اغلب پشتیبانی با همین اجتماع یا اجتماعی دیگر از برنامه نویسان و کاربران است. هر چند در مفاد مجوز GPL آمده است که به دلیل پرداخت نکردن هزینه هیچ پشتیبانی رسمی بر عهده‌ی ناشر برنامه نیست اما در عمل اغلب برنامه‌ها از طریق‌های مختلف از کاربران حمایت و پشتیبانی می‌کنند.این پشتیبانی از طریق پست الکترونیک ، لیست‌های پستی و انجمن‌ها به کاربران نهایی ارائه می‌شود.در این نوشته تصمیم داریم تا شما را با مفهوم انجمن‌ها آشنا کنیم.

۱.انجمن‌ها

انجمن ترجمه‌‌ای است فارسی برای کلمه‌ی Forum . Forum خود لغتیست لاتین که در زمان گشته به محل گرد هم آیی افراد گفته می‌شده، محلی که مردم گرد هم می‌آمده‌اند و به بحث و تبادل نظر می‌پرداخته‌اند. با آمدن اینترنت مفهوم جدیدی به نام Internet Forums یا انجمن‌های اینترنتی نیز ایجادشد. البته شاید این مفهوم را با کلماتی چون ”message board“ یا ” discussion board“ یا با ترجمه‌های ”تالار بحث“ یا ”تالار گفت و گو“ نیز دیده باشید. تمام این لغات بر Forumها دلالت دارند.

بسیاری از شما نام گروه‌های خبری یا Usenets را شنیده‌اید یا با آن‌ها کار کرده‌اید، شاید عضو لیست‌های پستی هستید، این‌ها همه روش‌هایی هستند که به شما امکان می‌دهند از طریق پست الکترونیک به تبادل نظر و بحث و گفتگو بپردازید، شما عضو یک لیست پستی می‌شوید و نامه‌ای را ارسال می‌کنید ، این نامه به تمام کسانی که عضو این لیست هستند فرستاده می‌شود و هر کسی که نظری در رابطه با مطلب ارسالی شما داشته باشد آن را در همین لیست پست می‌کند و بدین ترتیب همه در یک بحث دسته جمعی شرکت می‌کنند. لازمه‌ی عضویت در چنی لیست‌هایی آشنای با برنامه‌های پست الکترونیک و داشتن یک آدرس پست الکترونیک مستقل است.

با آمدن وب برنامه‌های بسیاری نوشته شدند که تحت وب اجرا می‌شدند و برای استفاده از آن‌ها کافی بود فقط یک مرورگر اینترنت داشته باشید. یکی از این برنامه‌ها برنامه‌های Forum بودند. کافیست که شما یک مرورگر وب داشته باشید تا بتوانید در یکی از این انجمن‌ها مطلبتان را بنویسید. در اینجا به جای برنامه‌ی Mail Client از برنامه‌ی مرورگر وب استفاده می‌کنیم اما روش کار همان روش کار لیست‌های پستی و گروه‌های خبریست. شما وارد یک سایت می‌شوید و در سایت مورد نظر بخش انجمن‌ها یا Forums را جستجو و پیدا می‌کنید. سپس در انجمن مناسب پرسشتان را مطرح می‌کنید ، هر کسی که پرسش شما را بخواند و جواب آن را بداند در همان سایت پاسخ می‌دهد. بدین ترتیب با کمترین هزینه از پشتیبانی افرادی که در انجمن حاضرند استفاده می‌کنید.

اغلب برنامه‌های بازمتن و آزاد دارای حداقل یک انجمن بین‌الملی هستند و تعداد قابل توجهی نیز دارای انجمن‌های محلی هستند. برای نمونه برنامه‌ی موزیلا فایرفاکس علاوه بر انجمن اختصاصی خود دارای تعداد بسیاری انجمن محلی است. شما وارد یک سایت اسپانیایی یا فرانسوی یا ایرانی می‌شوید و پرسش خود را به همان زبان در انجمن‌ها مطرح می‌کنید، هر کسی که پاسخ پرسش شما را بداند در انجمن پاسخ‌گویی خواهد کرد.

۲.انجمن‌ها بیشتر از پشتیبانی

البته یکی از موارد استفاده‌ی انجمن‌ها به عنوان پشتیبانی برای برنامه‌های نرم افزاری است ، انجمن‌های بسیاری برای آموزش کامپیوتر و یا کاربا سخت افزارها وجود دارند که شما پرسشتان را می‌توانید به سادگی در آن‌ها مطرح کنید، اگر نمی‌دانید یک برنامه چگونه نصب می‌شود یا یک ماژول RAM جدید را چگونه در محل خود باید نصب کرد می‌توانید در انجمن بپرسید.

انجمن‌ها فراتر از دانش کامپیوتر نیز کاربرد دارند، انجمن‌هایی مخصوص بحث‌های پزشکی‌، انجمن‌هایی مخصوص بحث‌های ادبی به زبان‌های مختلف، انجمن‌هایی برای بحث‌های علمی در زمینه‌های گوناگون علوم پایه، انجمن‌هایی برای کمک به ناتوانان جسمی، انجمن‌های دوست‌یابی و .... در حقیقت هر چه را که بتوان درباره‌اش صحبت کرد و درباره‌اش به بحث نشست می‌توان در قالب یک انجمن پیاده سازی کرد ، کافیست شما وارد سایت شوید و نظر خود را درباره‌ی واقعه‌ای بنویسید کسانی که با شما هم عقیده‌اند یا مخالف عقیده‌ی شما هستند با شما به تبادل نظر می‌پردازند.

اما آنچه بسیار مشهود است استفاده‌ی بسیار زیاد و مفید انجمن‌ها برای پشتیبانی از برنامه‌های بازمتن است که این موضوع برای برنامه‌های تجاری بسیار کم رنگ‌تر است.چرا که شرکت‌های تجاری اغلب با دریافت هزینه‌ای برای شما پشتیبانی تلفنی یا پست الکترنیکی را فراهم می‌کنند و دیگر از انجمن‌ها استفاده نمی‌کنند. درحالی که برنامه‌های آزاد و بازمتن چه دارای هزینه‌ی خرید باشند چه بدون هزینه فروخته شوند اغلب انجمن یا انجمن‌هایی برای پشتیبانی در نظر می‌گیرند. بدین ترتیب شما می‌توانید از تجربیات افراد بسیار زیادی که در این انجمن‌ها عضو هستند استفاده کنید، شاید مشکلی که در کار با برنامه دارید برای افرادی که در انجمن هستند نیز رخ داده باشد و در عوض تلف کردن وقت برای پیدا کردن راه حل با مطرح کردن در انجمن سریع‌تر و ارزان‌تر به نتیجه خواهید رسید.

گنو/لینوکس همان‌طور که می‌دانید یک سیستم عامل آزاد است، توزیع‌های عمده هر کدام برای خود انجمن‌های مخصوص دارند تا کاربران بتوانند با یکدیگر ارتباط نزدیک‌تری داشته باشند و از تجربیات یکدیگر استفاده کنند. البته در انجمن‌ها علاوه بر ارتباط کاربران با یکدیگر توسعه دهندگان و برنامه نویسان نیز با کاربران ارتباط دارند تا علاوه بر حل مشکلات از نظرات این کاربران درباره‌ی برنامه نیز مطلع شوند و در یک گفتگوی رودر رو از ضعف‌های برنامه و آنچه لازم است به برنامه افزورده شود مطلع می‌شوند. این گفت‌وگوهای رودر رو یکی از نقاط قوت و پیشرفت برنامه‌های بازمتن و آزاد هستند، چرا که کاربران نظراتشان را مستقیما به برنامه نویس منتقل می‌کنند و این باعث می‌شود برنامه بسیار کاربر پسندتر باشد و با سرعت بیشتری به برنامه‌ای مناسب برای کاربر تبدیل شود.

دربار‌ه‌ی انجمن‌های مخصوص توزیع‌های لینوکس باید خاطر نشان کنم که اغلب توزیع‌ها علاوه بر انجمن‌های رسمی به زبان انگلیسی دارای انجمن‌های محلی به زبان‌های مختلف نیز هستند و البته بسیاری از سایت‌ها نیز انجمن‌هایی را برای بحث و آموزش لینوکس در نظر گرفته‌اند که به توزیع‌ها وابسته نیستند. درواقع شما با هر توزیع لینوکس که کار می‌کنید وارد این سایت‌ها می‌شوید و در انجمن‌های اینترنتی پرسشتان را مطرح می‌کنید. اما بازهم باید خاطر نشان می‌کنم که انجمن‌ها فقط برای پشتیبانی یا حل مشکلات نرم افزاری یا مشکلات مربوط به کامپیوتر به کار نمی‌روند.

۳.آنچه در اختیار دارید

اغلب انجمن‌ها به شما اجازه‌ی نوشتن به عنوان مهمان را می‌دهند، اما با عضویت در این انجمن‌ها می‌توایند از امکانات بیشتری استفاده کنید، پس از عضویت به شما یک نام‌کاربری و کلمه‌ی عبور داده می‌شود ، از این پس شما با نام منحصر به فرد خود در انجمن به بحث خواهید پرداخت. در انجمن می‌توانید یک امضا و یکی آواتار نیز برای خود انتخاب کنید. آواتار کلمه‌‌ایست هندی به معنی دمیدن روح خدایی در انسان.

در انجمن‌ها شما برای ایجاد حس در مخاطبتان می‌توانید از یک تصویر به عنوان شکلک خود استفاده کنید، به این تصویر آواتار می‌گویند. می‌توانید اطلاعات اضافی درباره‌ی خود مانند آدرس پست الکترونیکی ، محل زندگی، علایق، آدرس پیام‌رسان فوری و یا سایت شخصیتان را در صورت تمایل در سایت ثبت کنید تا افرادی که مایل به ارتباط با شما خارج از انجمن هستند بتوانند این کار را انجام بدهند. از آنجایی که Forumها برپایه‌ی وب هستند پس به راحتی می‌توانید از فونت‌های درشت یا زخیم یا رنگی برای نمایش متن خود استفاده کنید این فرم دهی به فونت‌ها با ستفاده از یک Markup Language به نام BBcode یا Bulletin Board Code امکان پذیر است و گاهی نیز می‌توانید از HTML برای این کار استفاده کنید. و نیز صورتک‌های موجودند تا حالات شما را به مخاطبانتان نمایش بدهد.

در حقیقت با توجه به وبی بودن انجمن‌ها هر روز امکانات بیشتری به آن اضافه می‌شود ، شما می‌توانید با انتخاب یک گزینه درخواست کنید تا هربار جوابی برای پرسشتان ارسال شد از طریق پست الکترونیک به شما اطلاع داده شود وحتی در برخی کشورهایی که از نظر تکنولوژی ادوات سیار پیشرفته‌ترند می‌توانید درخواست کنید تا در صورت ارسال پاسخ برای موبایلتان SMS فرستاده شود. در اغلب این انجمن‌ها امکاناتی برای تبادل پیام به صورت خصوصی نیز موجود است. در صورتی که می‌خواهید با یکی از اعضای سایت به صورت خصوصی به تبادل نظر بپردازد می‌توانید از سیستم پیام خصوصی یا PM استفاده کنید. البته برای این‌کار پیش شرط عضویت در سایت است و مهمانان اجازه‌ی چنین کاری را ندارند.

۴.نظام‌مندی

شاید به نظرتان برسد که اگر هرکسی می‌تواند به سادگی نظراتش را بنویسد ممکن است افرادی پیدا شوند که بخواهند سوء استفاده کنند و یا این تبادل نظرات را منحرف کنند، بله چنین افرادی وجود دارند اما در انجمن‌ها اغلب افرادی به عنوان ناظر وجود دارند که اجازه‌ی پاک کردن و ویرایش کردن مطالب را دارند و اگر کسی بخواهد در بحث اخلالی ایجاد کند ناظران با ویرایش و یا پاک کردن مطلب از این کار وی جلوگیری می‌کنند.

برای جلوگیری از هرج و مرج و توهین و نظام‌مند کردن انجمن‌ها اغلب انجمن‌ها دارای قوانین مخصوص به خود هستند که افراد را از ایجاد هرج و مرج برحذر می‌کنند و اگر کسی بخواهد در کار انجمن اخلال ایجاد کند طبق قوانین انجمن با وی برخورد خواهد شد. به انجمن‌هایی که دارای ناظر هستند انجمن‌هی Moderated گفته می‌شود و به انجمن‌هایی که ناظر ندارند Unmodarated گفته می‌شود ، مسلم است که ناظر نیز Moderator نام دارد. ناظران را نیز مدیر یا Administartor انتخاب می‌کند. بدین ترتیب به انجمن‌ها نظام و قانونی داده می‌شود تا بتوان به سادگی و در محیطی سالم به بحث و تبادل نظر پرداخت.

۵.سخن پایانی

همان طور که ذکر شد انجمن‌ها یکی از محل‌هایی هستند که شما می‌توانید بدون هیچ واسطه‌ای با برنامه‌نویسان و توسعه دهندگان برنامه‌های آزاد و بازمتن ارتباط برقرار کنید، مسلما برنامه نویس بهتر از هر کسی می‌توانند مشکلاتتان را درباره‌ی برنامه حل کند و این ارتباط دو سویه باعث می‌شود تا نظراتتان به گوش برنامه‌نویسان برسد تا بتوانند برنامه‌هایی کاربر پسندتر بنویسند. در حقیقت برنامه‌های آزاد و بازمتن مانند ما انسان‌ها بسیار به جامعه وابسته‌اند و بدون وجود یک اجتماع مناسب و تبادل نظر نمی‌توان انتظار توسعه‌ی چنین برنامه‌هایی را داشت و انجمن‌ها یکی از محل‌هایی هستند که شما با کمترین مهارت می‌توانید در بحث‌ها شرکت کنید و به عنوان عضو فعالی از این جامعه‌ی در حال توسعه فعالیت کنید.

منبع: www.irantux.com