چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مد یریت مصرف انرژی د ر خانه
امروزه زنان در تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و تربیتی نقش بسیار مهمی ایفاء میکنند و توانستهاند این وظیفه خطیر را متناسب با نیازهای هر زمان به نحو مطلوبی انجام دهند.
هماکنون جمعیت کشور ما بیش از ۷۰ میلیون نفر و تعداد خانوارهای شهری و روستایی حدود ۱۸ میلیون خانواده است. بافت فرهنگی ـ اجتماعی خانوارهای ایرانی به گونهای است که بانوان ما اصلیترین نقش را در مدیریت خانه و تحکیم بنیاد خانواده ایفا میکنند و بیشترین نقش را در تهیه و استفاده از وسایل خانه و ملزومات زندگی دارند.
در حال حاضر با پیشرفتی که در تولید و عرضه محصولات برقی رخ داده و به تبع آن، تحول فرهنگی که در گرایش مردم به استفاده از این گونه وسایل در کشور ما به وجود آمده است، شاید در اکثر خانوارهای ایرانی و به ویژه خانوارهای شهری بیش از ۲۰ وسیله برقی وجود داشته باشد، وسایلی مثل تلویزیون، یخچال، فریزر، ماشین لباسشویی، چرخگوشت، مایکرویو، سرخکن، کامپیوتر، ویدئو، رادیو ضبط، اتو، ماشین ظرفشویی، کولرهای آبی و گازی، بخاری برقی، آبمیوهگیری، مخلوط کن، پلوپز، سشوار و...
لذا با وجود تعداد و تنوع این وسایل در خانوادهها، مادران فهیم و با درایت ایرانی هستند که به عنوان مدیران اقتصادی خانواده لازم است تا ضمن بهرهمندی از این گونه وسایل با استفاده صحیح، منطقی و به موقع از آنها به راحتی هزینههای برق مصرفی خانواده خود را کاهش دهند و به اقتصاد کشور و بهرهمندی سایر شهروندان و هممیهنان از نعمت برق کمک کنند.
باید به خاطر داشته باشیم که استفاده بهینه قطعاً به معنی استفاده نکردن از این وسایل نیست، بلکه صرفهجویی و استفاده بهینه به معنی این است که از هر وسیلهای به مقدار نیاز استفاده کنیم.
در حال حاضر لوازم برق خانگی از مهمترین مصرفکنندگان برق در بخش خانگی هستند که طبعاً تأثیر بسزایی در هزینههای برق خانوادهها دارند. از طرف دیگر تعداد وسایل خانگی در خانوادهها روز به روز در حال افزایش است. بنابراین با رعایت توصیههایی که در اینجا آمده است، میتوانیم ضمن کاهش مصرف و هزینه برق خانه خود مطمئن شویم که از وسایل برقی خود بهینه استفاده میکنیم.
● برچسب انرژی
برچسب انرژی برچسبی است که بر روی وسایل مصرفکننده انرژی الصاق میشود و مصرفکننده را با میزان کارآیی و مصرف انرژی آن وسیله آشنا میکند. این برچسب از ۷ فلش رنگی که روی هر یک از آنها یک حرف لاتین از A تا G درج شده، تشکیل شده است که هر حرف و هر فلش رنگی نشانگر درجهای از مصرف انرژی دستگاه است. حرف A نشانگر کمترین مصرف انرژی و بیشترین کارآیی و حرف G نشانگر بیشترین مصرف انرژی و کمترین کارآیی دستگاه است.
برچسب انرژی در واقع به خریدار کمک میکند که در هنگام خرید وسیلهای را انتخاب کند که در مقایسه با سایر وسایل موجود، مصرف انرژی کمتر و کارآیی بیشتری داشته باشد.
به عنوان مثال وقتی خریداری برای خرید یک یخچال فریزر به فروشگاهی مراجعه میکند و با دو مدل یخچال که از هرجهت مشخصات یکسانی دارند روبرو میشود، در این شرایط اگر یکی از یخچالها رتبه B داشته باشد و دیگری رتبه C مسلماً آن یخچالی که رتبه B دارد، مصرف برق کمتری دارد.
در یخچال و فریزرها به ازای افزایش یک رتبه در برچسب انرژی حدود ۱۴ درصد صرفهجویی در مصرف برق میشود.
استاندارد برچسب انرژی برای یخچال، یخچال فریزرهای خانگی، ماشین لباسشویی، کولر آبی، کولر گازی، اتوی برقی و لامپ و سایر وسایل برقی کوچک آشپزخانه تدوین شده است.
به کار بستن توصیههای زیر در بهینهسازی مصارف روشنایی بسیار مفید است:
۱) بهتر است از لامپهای کم مصرف به جای لامپهای رشتهای استفاده کنیم زیرا انرژی مصرفی لامپ کم مصرف حدود ۲۰ درصد لامپ رشتهای و عمر آن ۸ برابر لامپ رشتهای است.
۲) خاموش کردن لامپ اتاقها و سایر مکانها، در زمانی که رفت و آمدی صورت نمیگیرد.
۳) کنترل میزان روشنایی در محل سکونت باعث صرفهجویی در مصرف برق میشود. بهتر است روشنایی بیشتر در هنگام مطالعه و محل کار باشد و در فضاهایی نظیر راهپلهها از حداقل روشنایی موردنیاز استفاده کنیم.
۴) از رنگهای روشن برای دیوار و سقف و پردهها استفاده کنیم.
۵) برای جلوگیری از روشن شدن تمام لامپهای لوستر از کلید دوپل استفاده کنیم تا در برخی مواقع بخشی از آنها را خاموش کنیم.
۶) تا حد امکان از نور طبیعی استفاده کرده و برای جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید از سایبان و یا پرده کرکره برای پنجرهها استفاده کنیم.
۷) با نصب کلیدهای زماندار یا چشم الکترونیکی در نواحی کمرفت و آمد مانند انبار، راهپلهها و ... برای خاموش کردن لامپها میتوانیم در مصرف برق صرفهجویی کنیم.
۸) به منظور بهرهمندی از نور بیشتر قاب و لامپها را هر سه ماه یک بار تمیز کنیم.
۹۰ درصد برق مصرفی لامپهای رشتهای به گرما و حرارت تبدیل شده و فقط حدود ۱۰ درصد برق مصرفی این لامپها به روشنایی تبدیل میشود.
اگر در خانه خود از دو لامپ کممصرف ۲۰ وات به جای ۲ لامپ رشتهای ۱۰۰ وات استفاده کنیم، هزینه برق مصرفی خود را در یک سال حدود ۱۲۰۰۰۰ ریال کاهش میدهیم.
یک کیلو وات ساعت معادل روشن بودن یک لامپ ۱۰۰ وات در مدت زمان ۱۰ ساعت است.
● سرمایش
در حال حاضر حدود ۱۲ میلیون کولر آبی و ۵/۳ میلیون کولر گازی در کشور وجود دارد و هر روزه تقاضای استفاده از کولرهای گازی در خانوادهها بیشتر میشود. بد نیست بدانیم که توان هر کولر آبی به طور متوسط ۵۵۰ وات و هر کولر گازی ۲۰۰۰ وات است. بنابراین مصرف برق کولرهای گازی بسیار بیشتر از کولرهای آبی است.
با رعایت توصیههای زیر میتوانیم اطمینان پیدا کنیم از وسایل سرمایشی خود بهینه استفاده کردهایم:
۱) هنگام خروج از خانه، سیستمهای سرمایشی را خاموش کنیم.
۲) درجه دمای کولرهای گازی دوتکه (اسپیلیت) را در فصول گرم بین ۲۰ تا ۲۲ درجه تنظیم کنیم.
۳) کولرها و دیگر وسایل سرمایشی را با استفاده از سایبان از معرض تابش مستقیم نور خورشید دور نگه داریم.
۴) فعالیتهای گرمازا نظیر شستشو و اتوکشی را در ساعاتی که دمای هوا کمتر است، انجام دهیم (اول صبح ـ عصر) تا گرمای ایجاد شده نیاز به استفاده از سیستمهای سرمایش را بیشتر نکند.
۵) از کولرهای گازی متناسب با محل جغرافیایی خانه خود استفاده کنیم و دقت کنیم که در مناطق معتدل از کولرهای آبی و در مناطق گرمسیری، ساحلی و مرطوب از کولرهای گازی استفاده کنیم.
۶) حتیالامکان از استفاده از کولرهای آبی و به خصوص کولرهای گازی در ساعات اوج مصرف برق خودداری کنیم.
۷) در صورت امکان از کولرهای خود در درجه پایین استفاده کنیم.
۸) مسیر کانالهای انتقال هوای کولر را عایقکاری کرده و از معرض تابش مستقیم نور خورشید دور نگه داریم.
مهم است بدانیم که با قرار دادن سایهبان بر روی کولر خود میتوانیم خانه خود را خنکتر کنیم.
●یخچال و فریزر
امروزه به جرأت میتوان گفت که تمامی خانوارهای شهری و بیش از ۷۵ درصد خانوارهای روستایی از یخچال استفاده میکنند، استفاده از فریزر نیز به ویژه در خانوارهای شهری رو به رشد است و در سالهای اخیر استفاده از یخچال ـ فریزرهای سرهم به شدت رایج شده است.
یخچال ـ فریزرها در طول یک شبانه روز در حدود ۱۲ ساعت کار میکنند. اگر میانگین مصرف برق یخچال ـ فریزرها را حدود دو کیلووات ساعت در شبانهروز در نظر بگیریم، هر ساله در کشور، حدود ۲۲ میلیارد کیلووات ساعت برق توسط این وسایل مصرف میشود.
برای استفاده بهینه از یخچال و فریزر، رعایت نکات زیر مفید است:
۱) برفک یخچال ـ فریزر را به طور مرتب بازرسی کرده و در صورت لزوم برفکزدایی شود.
۲) درجه ترموستات یخچال را در دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد تنظیم کنیم.
۳) درجه ترموستات فریزر را در دمای ۱۵ـ تا ۱۸ـ درجه سانتیگراد تنظیم کنیم.
۴) نوار درزگیر در یخچال و فریزر را به طور مرتب بازرسی کرده و در صورت لزوم تعویض کنیم.
۵) یخچال و فریزر از وسایل گرمازای داخل آشپزخانه باید بیشترین فاصله را تا حد امکان داشته باشد و حتیالامکان سعی کنیم از تابش مستقیم خورشید به دور باشند.
۶) مواد غذایی درون یخچال و فریزر را با فاصله قرار دهیم تا هوا به خوبی بین آنها جریان یابد.
۷) فاصله یخچال و فریزر تا دیوار پشت آن را حداقل۲۰ سانتیمتر در نظر بگیریم تا امکان گردش هوا در پشت آنها وجود داشته باشد.
۸) از قرار دادن مواد غذایی گرم درون یخچال و فریزر خودداری کنیم لازم است ابتدا آنها را به دمای محیط رسانیده و سپس درون یخچال و فریزر قرار دهیم.
۹) بستههای مواد غذایی درون فریزر را با برچسب مشخص کنیم تا هنگام نیاز به آنها، در فریزر به مدت طولانی باز نباشد.
در ایامی از سال و نیز ساعاتی در هر شبانه روز مصرف برق در کشور به بیشترین حد میرسد که به آن روزها و ساعات، زمان اوج مصرف برق گفته میشود. ساعات سراسری اوج مصرف برق در ایران یک ساعت و نیم قبل از اذان مغرب تا ۴ ساعات بعد از آن است. در مناطق گرمسیر کشور علاوه بر این ساعات، در بعدازظهر بین ساعت ۱۴ تا ۱۶ مصرف برق به بالاترین حد خود میرسد. همچنین بیشترین مصرف برق در فصل تابستان از نیمه تیرماه تا نیمه شهریور ماه است.
● لباسشویی
هماکنون در حدود ۱۰ میلیون ماشین لباسشویی در کشور وجود دارد. توان الکتریکی ماشینهای لباسشویی در حدود دو کیووات است. اگر استفاده از ماشین لباسشویی را دو بار در هفته در نظر بگیریم، یک ماشین لباسشویی در طول سال حدود ۲۰۰ کیلووات ساعت برق مصرف میکند و اگر این مقدار را در تعداد ماشین لباسشوییهای موجود ضرب کنیم، سالانه حدود ۲ میلیارد کیووات ساعت برق توسط ماشینهای لباسشویی مصرف میشود.
توصیههایی در زمینه استفاده بهینه از ماشین لباسشویی:
۱) حتیالامکان از استفاده همزمان ماشین لباسشویی و دیگر وسایل پرمصرف در ساعات اوج مصرف برق خودداری کنیم.
۲) در صورت امکان از ماشین لباسشویی با دو ورودی آب سرد و گرم استفاده کنیم تا از آب گرم خانه برای ماشین لباسشویی خود، بهره ببریم زیرا آبگرمکن ماشین لباسشویی برق زیادی مصرف میکند.
۳) از ماشین لباسشویی وقتی استفاده کنیم که لباس به اندازه کافی برای شستن داشته باشیم.
۴) لباسهای خیلی کثیف و کمتر کثیف را جداگانه بشوییم زیرا برنامه شستشوی لباسهایی که کمتر کثیف هستند، از لحاظ مصرف آب و برق کم مصرفتر است.
۵) به جای استفاده از خشک کن ماشین لباسشویی،در صورت امکان لباسهای شسته شده را در هوای آزاد خشک کنیم.
● سایر لوازم برقی خانگی
۱) در صورتی که نیاز به استفاده از وسایل صوتی و تصویری به مدت طولانی نداریم، آنها را در حالت آماده به کار
(Stand by) قرار ندهیم و آنها را کاملاً خاموش کنیم.
۲) لوازم صوتی و تصویری، رایانه، چاپگر و تجهیزات جانبی آنها را تنها هنگامی روشن کنیم که به آنها نیاز داریم.
۳) در صورت نیاز نداشتن به تلویزیون، در مجالس و میهمانیهای خود آن را خاموش کنیم.
۴) هنگام ترک منزل، از خاموش بودن وسایل برقی مطمئن شویم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست