دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

ویتامین های مؤثر در کاهش وزن


ویتامین های مؤثر در کاهش وزن

بهترین روش برای کاهش وزن, سوزاندن مقدار کالری اضافه ای است که دریافت کرده اید هنگامی که مصرف کربوهیدرات را کم کنید, بدن می تواند چربی ذخیره شده در کبد را بسوزاند هرگاه احساس ضعف, گرسنگی, سرگیجه و بیش خوری کردید, بدانید که رژیم شما درست نیست پس ویتامین مصرف کنید

در صورت دریافت کافی ویتامین هاست که وزن بدن با عملکردهایی نظیر: اشتها، گرسنگی، سرعت متابولیسم بدن، سوخت و ساز چربی و قند، سوختن کالری و ... کنترل می شود.یکی از بهترین کارها برای داشتن بدنی سالم با وزن متعادل، مصرف کافی ویتامین ها است. ویتامین ها، بدنمان را در برابر بیماری ها حفظ می کنند و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند. همچنین اعمال مختلف بدن را تنظیم می کنند و برای کنترل وزن مفید هستند، بنابراین هیچ ویتامینی به تنهایی نباید برای کاهش وزن استفاده شود.چربی در خودش انرژی ذخیره می کند. بنابراین اگر شما دارای اضافه وزن و چربی مازاد هستید، مقدار زیادی انرژی ذخیره ای دارید. برای کاهش وزن، باید از این انرژی های ذخیره شده استفاده کنید.بهترین روش برای کاهش وزن، سوزاندن مقدار کالری اضافه ای است که دریافت کرده اید. هنگامی که مصرف کربوهیدرات را کم کنید، بدن می تواند چربی ذخیره شده در کبد را بسوزاند. هرگاه احساس ضعف، گرسنگی، سرگیجه و بیش خوری کردید، بدانید که رژیم شما درست نیست. پس ویتامین مصرف کنید.ویتامین های گروه B باعث کاهش استرس و افسردگی، سلامتی پوست و اعصاب می شوند.

● ویتامین B۱

ویتامین B۱ یا تیامین برای آزاد کردن انرژی از چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها مورد نیاز است. این ویتامین، اعمال متابولیکی مختلفی را در سیستم اعصاب، سلول های خونی و عضلات انجام می دهد. این ویتامین برای رشد بچه ها و باروری در بزرگسالان ضروری است.

▪ نقش ویتامین B۱

ـ برای افراد عصبی، نگران و مضطرب بسیار مفید است.

ـ توانایی مغز را زیاد می کند.

ـ به سوء هاضمه کمک می کند

ـ برای عملکرد صحیح قلب بسیار مفید است.

منابع خوب ویتامین B۱ عبارتند از برنج قهوه ای، تخمه آفتاب گردان، نخود، جو، لوبیا، نان های سبوس دار، مغزها، لبنیات و گوشت قرمز.

ویتامین B۱ طی فرایند پختن، دما و گرمای زیاد، اضافه کردن نگه دارنده ها و خشک کردن از بین می رود.

علائم کمبود ویتامین B۱ عبارتند از احساس خستگی و کم اشتهایی، یبوست، عصبی بودن، سوء هاضمه، سردرد، گیجی، کمبود وزن، ضربان قلب و زود رنجی.

اگر کمبود ادامه داشته باشد گرفتی ماهیچه ساق پا، درد و سنگینی در ساق پا گرمی پا، خواب رفتن و بی حس شدن انگشتان دست و پا احساس می شود. در صورتی که در این مرحله متوجه کمبود این ویتامین نشویم، فرد دچار بیماری بری بری و همچنین سندرم ورنیک کورساکف(Wernicke-Korsakoff) می شود و اگر در این مرحله فرد بیمار درمان نشود، می میرد.علائم هشدار دهنده بری بری: کمبود اشتها، گیجی، درست راه نرفتن، بیماری قلبیعلائم هشدار دهنده سندرم Wernicke-Korsakoff : دوبینی، کمبود حافظه و رفتارهای غیرعادی.شما می توانید با استفاده از سیر یا پیاز، این ویتامین را در بدن خود به مقدار زیادی ذخیره کنید، زیرا این دو ماده غذایی حاوی ماده ای به نام آلانین هستند که موجب جذب این ویتامین در بدن می شود. توصیه می کنیم از خوردن بیش از حد سوسیس و کالباس جدا خودداری کنید، زیرا آن ها دارای سولفور دی اکسید هستند که از جذب ویتامین B۱ در بدن جلوگیری می کنند.

● ویتامین B۲

ویتامین B۲، برای عملکرد صحیح غده تیروئید و سوخت و ساز بدن دارای اهمیت فوق العاده زیادی است. منابع غذایی دارای این ویتامین عبارتند از: شیر، جگر و قلوه، بادام، پنیر، تخم مرغ، گندم، سبزیجات برگ سبز و غلات.

● ویتامین B۳

ویتامین B۳ نیز همانند ویتامین B۲، برای تولید هورمون تیروئید لازم است. این ویتامین همچنین قسمتی از فاکتور تحمل گلوکز است و هرگاه که قند خون بالا رود، آزاد می شود. منابع غذایی این ویتامین عبارت است از: سبوس گندم، جگر، تن، بوقلمون، مرغ، گوشت، تخم مرغ، ماهی سالمون، جو، پنیر، میوه خشک و برنج قهوه ای.

● ویتامین B۵

ویتامین B۵، مقدار انرژی بدن را زیاد می کند، توانایی بدن را برای سوزاندن چربی ذخیره شده افزایش می دهد و تحمل رژیم لاغری را برای شما قابل قبول تر می کند.

هر گونه کمبود این ویتامین به مقدار چربی مصرف شده بستگی دارد. این ویتامین، در تولید انرژی و عملکرد صحیح غده فوق کلیه(آدرنال) نقش دارد. منابع این ویتامین عبارت است از: جگر و قلوه، گوشت، مرغ، آجیل، سبوس گندم، تخم مرغ، جو، لوبیا، نان گندم و سبزیجات برگ سبز.

● ویتامین B۶

ویتامین B۶، به کمک عنصر معدنی روی، بر روی هضم مواد غذایی اثر می گذارد. همچنین در ساخت هورمون های تیروئیدی و سوخت و ساز بدن نقش دارد. منابع غذایی آن عبارتند از: سبوس گندم، جو، ساردین، مرغ، گوشت، برنج قهوه ای، کلم، میوه خشک و تخم مرغ.

● ویتامین B۹

ویتامین B۹ یا اسید فولیک، برای زنان مفید است. در تکامل لوله عصبی و حفظ سلامت نخاع جنین در طی بارداری نقش مؤثری دارد.

● ویتامین B۱۲

ویتامین B۱۲، از اعصاب و سلول های خونی محافظت می کند. اگر سن شما بالای ۵۰ سال است، بدنتان به مقدار بیشتری از این ویتامین احتیاج دارد. کمبود این ویتامین موجب کم خونی، تخریب اعصاب و کمبود حافظه می شود.

● ویتامین C

مقدار مصرف ویتامین C را افزایش دهید. این ویتامین گلوکز یا قند را به انرژی تبدیل می کند. منابع آن عبارتند از: مرکبات (پرتقال، گریپ فروت، انواع لیمو و نارنگی)، کیوی، انواع توت، گوجه فرنگی، فلفل سبز، هندوانه، طالبی، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز مثل کلم بروکلی.

● توصیه ای مفید

ممکن است بعد از یک کار طولانی، احساس عصبی بودن و خستگی کنید و تمایل به خوردن یک غذای ساده مانند: همبرگر، چیپس یا بستنی داشته باشید اما مطمئن باشید که این غذاها، موجب از بین رفتن این حالات در شما نمی شوند، پس چه باید کنید

این را همه می دانیم که ویتامین ها و عناصر معدنی برای سلامتی خوب هستند. ویتامین های B و C، روی، اسید فولیک و نیز فیبر، امگا ۳ و آنتی اکسیدان ها همه برای تغییر حالت و خوش رو بودن مهم هستند. برای مثال، چند نمونه از مواد غذایی را به همراه ویتامین ها و عناصر معدنی موجود در آن نام می بریم :

▪ گیلاس: کالری کمی دارد. حاوی فیبر است. آنتی اکسیدان و ویتامین C دارد و استرس را از بین می برد.

▪ سبزی های سبز رنگ: حاوی مقدار زیادی اسید فولیک هستند و افسردگی را از بین می برند.

▪ گوشت گاو: مقدار زیادی پروتئین دارد و باعث هوشیاری می شود.

▪ کربوهیدرات پیچیده(نان، ماکارونی و غلات): موجب آزادسازی سروتونین می شوند و سروتونین برای سلامت مغز بسیار مفید است.

▪ لبنیات بدون چربی یا کم چرب: شامل بسیاری از ویتامین ها و عناصر معدنی هستند و موجب هوشیاری و مسؤولیت پذیری می شوند.

▪ بادام و دیگر مغزها: دارای پروتئین و املاح روی و منیزیم هستند و استرس را از بین می برند.

میوه ها: دارای مقدار زیادی ویتامین و عناصر معدنی هستند و استرس و عصبانیت را از بین می برند.

● نکات مهم:

▪ مکمل ویتامین ها باید همراه با رژیم غذایی و ورزش مصرف شوند.

▪ بعضی از ویتامین ها ممکن است برای بدن شما مضر باشند و موجب مسمومیت ویتامینی در شما شوند. برای همین لازم است قبل از مصرف هر گونه مکمل ویتامینی، با پزشک مشورت کنید.

مریم سجادپور( کارشناس تغذیه)