سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
سالروز تاسیس آکادمی اسکار و رکوردهایی که جاودانه مانده اند
سالروز تاسیس آکادمی علوم و هنرهای سینمایی معروف به «اسکار» بهانه مناسبی است تا نگاهی بیندازیم به رکوردهایی که در ۸۴ سال راهاندازی این جایزه دستنیافتنی شدهاند. هشتادوپنجمین مراسم اعطای جوایز اسکار که پرطرفدارترین مراسم سینمایی جهان به شمار میآید، روز ششم اسفند در لسآنجلس برگزار خواهد شد و آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا با اعطای معروفترین جایزه سینمایی جهان، از برترینهای هنر هفتم در سالی که گذشت تقدیر خواهد کرد. جوایز اسکار که میتوان آن را مهمترین و یکی از پربینندهترین مراسم اعطای جایزه فیلم در جهان دانست، طی هشت دهه برگزاری همواره مورد توجه علاقهمندان سینما بوده است.
- اولین مراسم اعطای جوایز اسکار روز ۱۶ می ۱۹۲۹ در هتل «روزولت» هالیوود در حضور ۲۷۰ مهمان برگزار شد تا برترینهای سالهای ۱۹۲۷ و ۱۹۲۸ برای فعالیتهای چشمگیر در سینما مورد تقدیر قرار بگیرند.
- نکته جالب درباره برگزاری جایزه اسکار اینکه در ۱۰ سال ابتدایی برگزاری این جایزه، فهرست برندگان در اختیار روزنامهها قرار میگرفت تا در ساعت ۱۱ شب برگزاری مراسم، آن را منتشر کنند. اما این روش پس از آن متوقف شد که روزنامه لسآنجلس تایمز در سال ۱۹۴۰ پیش از برگزاری مراسم، برندگان را اعلام کرد که از آن سال تا کنون، برندگان این جایز معتبر در پاکتهای مُهرشده مخصوص قرار میگیرند.
- آکادمی اسکار از ۵۸۳۰ عضو تشکیل شده است که با آراء خود، برندگان هرساله بخشهای مختلف این جایزه معتبر را انتخاب میکنند. در این میان، بازیگران با ۱۳۱۱ نفر، بیشترین حضور را دارند.
- نام رسمی مجسمه اسکار، «نشان لیاقت آکادمی» است که یک تندیس طلایی بر روی یک پایه فلزی مشکیرنگ است که ۳۴ سانتیمتر بلندی و ۵۸ / ۳ کیلوگرم وزن دارد.
- تا پیش از برگزاری دوره هشتادم اسکار، مجموعا ۲۸۰۷ تندیس اسکار اعطا شده است و بیش از ۳۰۶ بازیگر موفق به دریافت آن شدهاند که ۱۴۱ تن از آنان هنوز در قید حیات هستند. در این میان، برخی بازیگران، فیلمها و کارگردانان هستند که هر یک به دلیلی، حائز رکوردی جالب در کسب جوایز اسکار هستند. در ذیل نگاهی به رکوردهای جاودانه جوایز اسکار طی ۸۴ دوره برگزاری آن میاندازیم:
- تاکنون پیرترین کارگردانی که موفق به کسب جایزه اسکار شده است، «کلینت ایستوود»، کارگردان سرشناس آمریکایی است که سال ۲۰۰۴ در سن ۷۴ سالگی موفق شد برای فیلم «دختر میلیون دلاری» جایزه اسکار را دریافت کند. پس از او، «رومن پولانسکی» قرار دارد که سال ۲۰۰۲ در سن ۶۹ سالگی توانست برای فیلم «پیانیست» این جایزه ارزشمند را بدست آورد. «جورج کوکور»، «مارتین اسکورسیزی» و «جان فورد» دیگر رکوردداران این عرصه هستند.
- جوانترین کارگردان برنده اسکار «نورمن تاروگ» است که در سال ۱۹۳۰ درحالیکه تنها ۳۲ سال داشت، برای فیلم «اسکیپی» توانست برنده اسکار نام بگیرد که تا به امروز نیز رکورد او پابرجا مانده است. پس از او، «لویس میلستون» قرار دارد که سال ۱۹۲۷ در سن ۳۳ سالگی برای فیلم «دو شاهزاده عرب» توانست این جایزه را کسب کند.
- رکورد پیرترین بازیگر مرد برنده اسکار، متعلق به «هنری فوندا» است که سال ۱۹۸۱ در سن ۷۶ سالگی برای فیلم «در برکه طلایی» موفق به کسب اسکار شد. «جان وین»، بازیگر مطرح هالیوود نیز که در سن ۶۲ سالگی برای فیلم «شهامت» جایزه اسکار گرفت، رتبه دوم را در اختیار دارد. «پل نیومن»، «جک نیکلسون»، «پیتر فینچ» و «آنتونی هاپکینز» دیگر رکوردداران این عرصه هستند.
- رکورد جوانترین بازیگر مرد برنده اسکار، در اختیار «آدرین برودی» است که سال ۲۰۰۲ برای فیلم «پیانیست» توانست جایزه اسکار را در سن ۲۹ سالگی کسب کند. «مارلون براندو» و «نیکلاس کیج» نیز در این فهرست حضور دارند.
- رکورد پیرترین بازیگر زن برنده اسکار در اختیار «جسیکا تاندی» است که سال ۱۹۸۹ در سن ۸۰ سالگی برای فیلم «رانندگی برای خانم دایسی» موفق به کسب اسکار شد. «کاترین هپبورن»، «مریل استریپ» و «هلن میرن» دیگر رکوردداران این عرصه هستند.
- رکورد جوانترین بازیگر زن برنده اسکار متعلق به «مارلی ماتلین» است که در سال ۱۹۸۶ توانست جایزه اسکار را در سن ۲۱ سالگی کسب کند.
- پیرترین برنده جایزه افتخاری اسکار هم «الی والاش» است که در سال ۲۰۱۰ در سن ۹۴ سالگی این جایزه را کسب کرد. «چارلی چاپلین»، کمدین بزرگ سینما هم سال ۱۸۸۹ در سن ۸۲ سالگی توانسته بود اسکار افتخاری را بهدست آورد.
رکوردهای جاودانه در ۸۴ سال برگزاری جوایز اسکار، تنها به پیرترین و جوانترینها محدود نمیشود؛ بازیگران و کارگردانانی که با تداوم درخشش خود توانستهاند بیش از یک دهه پای ثابت کسب نامزدی و حتی جوایز اسکار شوند، در ذهن علاقهمندان به سینما باقی خواهند ماند.
- نمونه بارز این بازیگران، «مریل استریپ» است که تاکنون ۱۷ بار نامزد جایز اسکار شده است که آخرین آنها سال گذشته با فیلم «بانوی آهنین» توانست سومین جایزه خود را کسب کند و رکوردی بینظیر را به ثبت برساند. او پیش از این دو بار در سالهای ۱۹۷۹ (بازیگر مکمل زن) و ۱۹۸۲ (نقش اول) جایزه اسکار را کسب کرده است.
- در میان بازیگران مرد نیز «جک نیلکسون» با ۱۲ بار نامزدی، رکورددار بیرقیب است. از این تعداد نامزدی، او دو بار اسکار بهترین بازیگر نقش اول (۱۹۹۷ و ۱۹۷۵) و یک بار اسکار نقش مکمل مرد (۱۹۸۳) را دریافت کرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست