یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

راهنمای شناخت لوازم آرایـش تقلبی


راهنمای شناخت لوازم آرایـش تقلبی

به طور کلی در فرهنگ ایرانی ها, اعراب و ترک ها استفاده از لوازم آرایش بیشتر از کشورهای غربی مورد توجه قرار می گرفته است و این روند تا به امروز ادامه پیدا کرده و حتی بسیار بیشتر هم شده است اما این استفاده بیش از حد مشکلات فراوانی را ایجاد می کند

به‌طور کلی در فرهنگ ایرانی‌ها، اعراب و ترک‌ها استفاده از لوازم آرایش بیشتر از کشورهای غربی مورد توجه قرار می‌گرفته است و این روند تا به امروز ادامه پیدا کرده و حتی بسیار بیشتر هم شده است اما این استفاده بیش‌از‌حد مشکلات فراوانی را ایجاد می‌کند. بنا به گفته عباس نجفی، رئیس سازمان مبارزه با قاچاق بسیاری از لوازم آرایش مورد نیاز به‌صورت قاچاق وارد کشور می‌شود و مصرف‌کننده نمی‌تواند در مورد سلامت آن‌ها اطمینان حاصل کند، چون روی آن‌ها نظارتی وجود ندارد و به همین دلیل احتمال آلودگی‌ها و ابتلا به بیماری‌‌ها از طریق لوازم آرایش به‌خصوص در ایران بسیار زیاد است. شاید دانستن هر کدام از این خطرات باعث شود که هنگام انتخاب لوازم آرایش کمی بیشتر دقت کرده و نیز برای حفظ سلامت خود هم که شده کمتر از اینگونه لوازم استفاده کنید.

● کـدام پاک‌کننـده را نخریــد؟

فراموش نکنید بهتر است یک پاک‌کننده آرایش خوب تهیه کنید. زیرا خرج‌کردن پول بیشتر به نفع سلامت پوست‌تان خواهد بود. مارک‌های معروف تجاری لوازم آرایش، به‌طور معمول پاک‌کننده‌های خوبی نیز به بازار عرضه می‌کنند. برای پاک کردن آرایش چشم از مواد پاک‌کننده آرایش که ویژه چشم است، استفاده کنید. چشمان شما بسیار حساس هستند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند.

آرایش صورت شما مانند کرم پودر و رژ لب به‌راحتی به وسیله پاک‌کننده‌های آرایشی که پایه آبی دارند، از روی پوست‌تان پاک می‌شوند، ولی آرایش چشم مثل سرمه، ریمل و خط چشم نیاز به مواد پاک‌کننده قوی‌تری دارند. این مواد پاک‌کننده باید پایه روغنی داشته باشند تا این مواد آرایشی سمج را از چشمان شما پاک کنند. برای پاک کردن آرایش یک تکه پنبه یا پد پنبه‌ای را به مواد پاک‌کننده آغشته کنید و روی پوست صورت، اطراف چشم و گردن خود بکشید. درصورتی که با این روش، آرایش شما پاک نشد چند نقطه از ماده پاک‌کننده را در چند جای صورت‌تان بگذارید، سپس با یک گلوله پنبه مرطوب آن را در تمام صورت‌تان پخش کنید با این روش حتی مواد آرایشی نفوذ کرده به منافذ پوست‌تان نیز خارج می‌شوند.

● الکل‌دار نخرید

پاک کننده‌هایی را که در آن الکل به کار رفته است، خریداری نکنید. این پاک کننده‌ها گرچه باعث می‌شوند در سطح پوست‌تان احساس تازگی کنید ولی در طولانی‌مدت موجب خشکی پوست شما می‌شوند. همچنین کسانی که پوست حساسی دارند باید هنگام خرید پاک کننده‌ها دقت بیشتری به خرج دهند. می‌توانید نمونه این محصولات را روی پوست بازوی‌تان امتحان کنید و اگر به آن حساسیت نداشتید، آن را خریداری کنید.

● مشکلاتی که سایه چشـم ایجاد می‌کند

مصرف انواع سایه‌های رنگی، به‌ویژه انواع ضدآب آن‌ها می‌تواند علاوه‌بر قرمزی، تورم و خارش، فرد را دچار خشکی و پوسته‌ریزی و تغییر رنگ بارز در ناحیه اطراف چشم کند. البته آسیب به لایه‌های محافظ پوست می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد عفونت‌های میکروبی و قارچی نیز باشد و این واکنش به‌ویژه در فصول گرم تشدید می‌شود. متاسفانه استفاده از لنزهای رنگی و مژه‌های مصنوعی به‌ویژه با روش کاشت مصنوعی نیز زمینه را برای بروز انواع واکنش‌های پوستی و حتی ریزش مژه‌های فرد و عفونت داخلی و اطراف چشم فراهم می‌کند و اگر همزمان از خط چشم و ریمل هم استفاده شود، این واکنش‌ها تشدید خواهند شد. برخی از سایه‌ها به‌دلیل وجود مواد رنگی یا معطر در آن‌ها، بعد از قرار گرفتن فرد در معرض اشعه آفتاب، لک‌های پوستی ایجاد می‌کنند. این لک‌ها و چروک زودرس و خشکی ایجادشده در ناحیه اطراف چشم، می‌تواند نمای ناخوشایندی به‌وجود آورد.

● کدام محصول آرایشی بدون عوارض است؟

یک فرآورده آرایشی مرغوب باید غیرحساسیت‌زا (هیپوآلرژیک)، غیرکومدوژن (یعنی موجب دانه‌های سرسیاه پوستی نشود) و غیرآکنه‌زا (یعنی باعث جوش صورت نشود) باشد. به عبارت دیگر این فرآورده‌ها باید حداقل حساسیت‌زایی را داشته باشند؛ منافذ پوست را نبندند و موجب پیدایش جوش در چهره نشوند. استفاده از محصولات آرایشی خوشبو چندان توصیه نمی‌شود چون اغلب مواد آرایشی تقلبی در زیرزمین‌ها و با مواداولیه بسیار نامرغوب تولید می‌شوند. گاه بوی این مواداولیه آن‌قدر نامطبوع است که سازندگان مجبور می‌شوند برای پوشاندن و مخفی کردن آن از عطرها و مواد بودار مختلف در فرآورده‌های آرایشی استفاده کنند تا خوشایند مصرف‌کننده شود.

● تقلبـی‌ها را بشناسیـد

محصولات قانونی که لیبل وزارت بهداشت را دارند، میزان سرب موجود در آن‌ها کمتر از میزان مجاز است و به هیچ‌وجه خطرناک نیستند. البته این قضیه در مورد آرسنیک هم مصداق دارد که میزانش نباید بیشتر از ۱۰PPM باشد ولی به‌طور کلی سرب به هیچ‌وجه خاصیت ایجاد سرطان پوست را ندارد و فقط به‌دلیل این‌که ممکن است در محصولاتی مثل رژ لب که خورده و جذب دستگاه گوارش می‌شوند، ایجاد مسمومیت کند. با این اوصاف و با توجه به مصرف فراگیر لوازم آرایشی در ایران، متخصصان داخلی عقیده دارند، آنچه در مصرف لوازم آرایشی اهمیت بیشتر دارد، استفاده از محصولات استانداردی است که مجوز وزارت بهداشت را دارند، با این استدلال استفاده از مارک‌های معروف همچنان بهتر از استفاده از مارک‌های بی‌نام و نشان است.

● لوازم آرایش ضد‌آب نخرید

سایه‌های کم‌رنگ، پودری و مات کمتر حساسیت‌زا هستند. به‌طور کلی استفاده از محصولات آرایشی محلول در آب کمتر از مواد آرایشی غیرقابل شست‌وشو ایجاد حساسیت و آسیب پوستی می‌کنند، زیرا برای پاک کردن خط چشم‌ها و ریمل‌های واترپروف (غیرقابل شست‌وشو با آب) نیاز به حلال‌هایی است که به‌خودی خود می‌توانند موجب حساسیت و آسیب به پوست شوند. به یاد داشته باشید، سایر مواد حساسیت‌زا و آزاردهنده نیز می‌توانند از طریق انگشتان با ناحیه اطراف چشم تماس پیدا کنند.