پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
کشندقرمز
کشند قرمز یا شکوفایی جلبکی پدیده ای است طبیعی که براثر نوعی جلبک میکروسکپی به وجود می آید.این موجود زنده در برخی موارد سمی تولید می کند که بر بخش مرکزی سیستم عصبی ماهیان تاثیر می گذارد و سبب فلج شدن سیستم تنفسی آنها شده و مرگ ماهیان را به دنبال دارد.
کشند قرمز (RED TIDE )
کشند قرمز یا شکوفایی جلبکی پدیده ای است طبیعی که براثر نوعی جلبک میکروسکپی به وجود می آید.
این موجود زنده در برخی موارد سمی تولید می کند که بر بخش مرکزی سیستم عصبی ماهیان تاثیر می گذارد و سبب فلج شدن سیستم تنفسی آنها شده و مرگ ماهیان را به دنبال دارد.
زمانی که جلبک ایجاد کننده رد تاید در تراکم بالا تولید شود ،به صورت لکه های رنگی در آبها که اغلب قرمز هستند مشاهده می شود.کشند قرمز همیشه به رنگ قرمز دیده نمی شود بلکه می توان آن را در رنگهای قهوه ای ،نارنجی ،ارغوانی و زرد نیز مشاهده کرد.
نکته قابل توجه این است که ،همه کشند های قرمز سمی نیستند. به عنوان مثال دریای سرخ نامش را به خاطر شکوفایی غیر سمی سیانو باکتری هایی که دارای رنگیزه بسیار قرمزی هستند گرفته است.
عوامل ایجاد کننده کشند قرمز:
عوامل مختلفی بر شکوفایی جلبکی موثرند که برخی از آنها عبارتند از:تغیرات شرایط آب و هوایی،پدیده پر غذایی،فاکتورهای هیدرولوژیکی، برخی آلودگی هایی که منشا انسانی دارندو......
آثار مخرب ناشی از شکوفایی جلبکی:
۱) آسیب فیزیکی: تراکم بالای ارگانیسم های کشند قرمز میتواند ماهی ها را از طریق مسدود کردن آبشش هایشان خفه کند.
۲) کاهش اکسیژن: رد تاید به طورغیرمستقیم نیز می تواند از طریق کاهش اکسیژن محلول در آب باعث مرگ آبزیان شود.
۳) مسمومیت مستقیم برای انسان:
برخی سموم ایجاد شده توسط رد تاید بسیار قوی بوده و سبب مسمومیت انسان می شود.که معروفترین این سموم دینوفلاژه های نوروتوکسین هستند که سبب مختل شدن فعالیت های طبیعی عصب می شوند.
۴) مسمومیت غیر مستقیم:
تا کنون چهار نوع مسمومیت غیر مستقیم که برای انسان مضر می باشد شناخته شده که عبارتند از : فلج شدن ، اسهال ، علائم عصبی، ایجاد حالت فراموشی
مسمومیت ناشی از مصرف گوشت ماهی به ندرت ایجاد می شود ولی توصیه می شود به هنگام مصرف ماهی به دلیل احتمال ورود سم به آبشش ها و زیر پوست این قسمت ها را جدا کرده و دور بریزید.
بیشترین مسمومیت ناشی از مصرف موجوداتی نظیر صدف ها و نرمتنان می باشد زیرا این موجودات ذرات موجود در آب نظیر،فیتوپلانگتونها را فیلترمی کنند. و فیتوپلانگتون ها باعث تجمع مواد سمی در سیستم هضم این موجودات می شوند.در ادامه با مصرف این موجودات توسط گونه های دیگر نظیر پرندگان ، پستانداران دریایی و حتی انسان سبب بیماری و مرگ آنها می گردد.
لازم به ذکر است که با پختن موجودات دریایی ذکر شده ،تنها بخشی از سمیت آنها کاسته می شود زیرا این سموم در برابر گرما مقاوم هستند و از بین نمی روند.
علائم ناشی از مسمومیت با شکوفایی جلبکی سمی:
نخستین علائم مسمومیت احساس سوزش،سوزن سوزن شدن،تیر کشیدن و یا داغ شدن لبها،زبان، وسر انگشتان می باشد.که تا ۳۰ دقیقه بعد از خوردن ،علائم آن مشخص می شود.
بعد از مدتی علائم دیگری ظاهر می شوند که شامل سرگیجه،ناهماهنگی ماهیچه ها،سر درد،استفراغ و مشکلات تنفسی می باشد.
خوشبختانه رد تاید ایجاد شده در سواحل جنوبی کشورمان برای انسان سمی نبوده و فقط بر تعدادی از آبزیان صدماتی وارد آورده است.
ریحانه مسعودی فر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست