یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
مجله ویستا

خدمات مرجع رایگان در اینترنت


خدمات مرجع رایگان در اینترنت

یکی از پیش نیازهای ارائه خدمات مرجع مناسب به استفاده کنندگان, دسترسی به منابع مرجع عمومی و تخصصی است, دایرهٔ المعارفها, واژه نامه ها, اطلسها و از جمله مهمترین منابع مرجع عمومی هستند که بسیاری از مراجعه کنندگان کتابخانه ها برای پاسخگویی به سؤالات خود به آنها مراجعه می نمایند

خدمات مرجع در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، در رأس تمامی فعالیتها در فرایند اطلاع رسانی قرار دارد. یکی از پیش نیازهای ارائه خدمات مرجع مناسب به استفاده کنندگان، دسترسی به منابع مرجع عمومی و تخصصی است، دایرهٔ المعارفها، واژه نامه ها، اطلسها و ... از جمله مهمترین منابع مرجع عمومی هستند که بسیاری از مراجعه کنندگان کتابخانه ها برای پاسخگویی به سؤالات خود به آنها مراجعه می نمایند.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> با ظهور شبکه جهانی وب، منابع مرجع عمومی بسیاری به صورت الکترونیکی در دسترس عموم علاقه مندان قرار گرفت، انتشار منابع مرجع در محیط وب دارای ارزشهای افزوده ای است که نمونه های چاپی فاقد آن است؛ استفاده از صوت، تصویر و ... برای توصیف مفاهیم، بکارگیری پیوندهای فرامتنی برای دسترسی سریع و کارآمد به مدخل های مرتبط با دیگر در خود اثر یا منابع دیگر، امکان دسترسی همزمان تعداد زیادی از کاربران به یک نسخه واحد از منبع مرجع از طریق شبکه های رایانه ای و... از مهمترین شیوه های ارزش افزایش منابع مرجع در محیط وب محسوب می شود. با مهمترین منابع مرجع الکترونیک به طور خلاصه آشنا می شوید:

●● فرهنگهای الکترونیک

● One Look Dictionaries

نام ابر فرهنگ پیوسته در شبکه جهانی وب است که از طریق آن می توان به طور رایگان در ۷۴۵ فرهنگ معتبر در وب که حاوی بیش از ۴ میلیون واژه برای جستجوی لغات و اصطلاحات می باشد، پرداخت. (www.onelook.com)

● Dictionary.com

نام فرهنگ پیوسته ای است که به صورت رایگان امکان دسترسی به تعاریف واژه ها از انگلیسی به انگلیسی در چند فرهنگ عمومی و تخصصی را فراهم می سازد. (www.dictionary.com)

● Bobylon

نام فرهنگ چند زبانه کلمات و اصطلاحات از زبان انگلیسی به ۱۴ زبان مختلف است که به طور رایگان قابل دسترس است. (www.bobylon.com)

● Infoplease.com

بخشی از یک شبکه آموزشی است کهع از طریق آن می توان به جستجو در فرهنگ، دایرهٔ المعارف، سرگذشتنامه و سالنامه پرداخت. در این واژه نامه می توان به مبانی بیش از ۱۲۵ هزار واژه دست یافت. (www.infoplease.com)

● فرهنگهای چاپی در وب

xml:namespace prefix = st۱ ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Cambridge Dictionary Online

نام پایگاهی است که توسط انتشارات کمبریج به منظور جستجوی رایگان در فرهنگهای کمبریج به صورت پیوسته راه اندازی شده است. (www.dictionary.cambridge.org)

● American Heritage Dictionary of the English Language

دسترسی به فرهنگ آمریکن هریتیج با بیش از ۹۰ هزار مدخل، ۱۰ هزار واژه جدید، تلفظ صحیح بیش از ۷۰ هزار کلمهف مشاهده ۹۰۰ تصویر تمام رنگی مرتبط با اصطلاحات و کلمات از محیط وب فرصت بسیار مناسبی برای کلیه کسانی است که با فرهنگهای انگلیسی سر و کار دارند.(www.bartleby.com/۶۱/)

● OXFORD Advanced Learner’s

این فرصت خوبی برای دسترسی رایگان به یکی از پراستفاده ترین و پرطرفدارترین فرهنگهای انگلیسی از طریق وب میسر شده است تا تمامی علاقه مندان به فرهنگ OXFORD بتوانند از آن سود ببرند. (www.oup.co.uk/elt/ould/home_main_۲.htm)

● Merriam Webster Online

انتشارات مریام وبستر یکی از برجسته ترین ناشران در آثار مرجع در حوزه زبان و ادبیات انگلیسی است که از طریق وب سایت خود امکان دسترسی رایگان به واژه نامه و اصطلاحنامه معتبر خود را میسر ساخته است. (www.m-w.com)

منبع: سایت کتابداران شهر