سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

قهر سیاسی مخالفان در پاسخ به استقبال مردمی


قهر سیاسی مخالفان در پاسخ به استقبال مردمی

سید محمد خاتمی در میان استقبال خود جوش مردم وارد فرودگاه کرمان شد ,در حالی که ساعتها گروههای مختلف مردم در انتظار ورودش فضای سالن فرودگاه را مملو از جمعیت کرده بودند خاتمی در این سفر علاوه بر دیدار با کسانی که مشتاق به دیدارش بودند در سالروز زلزله بم به این شهر نیز سفر کرد

سید محمد خاتمی در میان استقبال خود جوش مردم وارد فرودگاه کرمان شد ،در حالی که ساعتها گروههای مختلف مردم در انتظار ورودش فضای سالن فرودگاه را مملو از جمعیت کرده بودند.خاتمی در این سفر علاوه بر دیدار با کسانی که مشتاق به دیدارش بودند در سالروز زلزله بم به این شهر نیز سفر کرد

یک روز پس از سفر دو روزه سید محمد خاتمی به کرمان در حالی که او به همراه گروهی از خبرنگاران استان کرمان به سیاق انتخابات ریاست جمهوری سال ۷۶ سوار بر اتوبوس به بم سفر می کرد تا در سالروز زلزله سال ۸۲ این شهر با مردمش دیدار کند،فرماندار این شهر در اعتراض به حضور وی شهر را ترک کرد.اگرچه این مقدمه مخالفت ها با سفرهای رییس جمهور سابق نیست چه پیش از این در برخی از شهرهایی که او سفر کرده بود،بارها پلاکاردهایی که اصلاح طلبان برای اطلاع رسانی و گاه خیرمقدم نصب کرده بودند،پاره شد و در کرمان نیز گروههای مخالف چون همفکرانشان چنان کردند. سید محمد خاتمی در میان استقبال خود جوش مردم وارد فرودگاه کرمان شد ،در حالی که ساعتها گروههای مختلف مردم در انتظار ورودش فضای سالن فرودگاه را مملو از جمعیت کرده بودند.خاتمی در این سفر علاوه بر دیدار با کسانی که مشتاق به دیدارش بودند در سالروز زلزله بم به این شهر نیز سفر کرد،هرچند گفته شد که حتی شورای تامین بم در مخالفت با حضور خاتمی از دادن مجوز به حضور رییس جمهور سابق کشورمان خودداری کرده که سرانجام این موضوع با وساطت امام جمعه شهر بم حل و فصل می شود.همراهان سید محمد خاتمی در این سفر را آیت ا... توسلی رئیس دفتر حضرت امام(ره)، حجت الاسلام والمسلمین مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، حجت الاسلام سید محمود دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات،سید علی خاتمی، دکتر امیری نماینده مردم زرند و کوهبنان و حجت الاسلام وزیری نماینده مردم کهنوج در مجلس شورای اسلامی تشکیل می دادند.

● تاکید بر تحقیق بر مبانی اسلام

نخستین روز از سفر سید محمد خاتمی به کرمان با حضور او و همراهانش در گلزار شهدای این شهر و ادای احترام به شهدای کرمان در ۸ سال دفاع مقدس صورت گرفت.او سپس در جمع روحانیون استان کرمان حضور یافت، حجت الا‌سلا‌م والمسلمین سید یحیی جعفری امام جمعه کرمان خاتمی را مظهر تواضع ادب و اخلا‌ق حسنه دانست و در همین جمع خطاب به حاضران گفت :از روزی که با ایشان(سید محمد خاتمی) آشنا شدم، او همین اخلا‌ق حسنه را دارا بودند.رییس جمهور سابق کشورمان خطاب به طلاب و روحانیون این شهر با گلا‌یه از عدم انجام تحقیقات دقیق در حوزه‌های علمیه در خصوص شناخت هرچه بیشتر جهان اسلا‌م، گفت: هنوز از لحاظ تحقیقات اسلا‌می دارای مشکلا‌تی هستیم زیرا به جز چند تن از ائمه اطهار بقیه آن بزرگواران مظلوم واقع شده‌اند و جادارد در خصوص خصائص علمی آن بزرگواران کارهای بیشتری صورت پذیرد.

او ضمن تبریک ولا‌دت حضرت عیسی مسیح(ع) گفت: با کمال تأسف در طول تاریخ جفای زیادی به حضرت عیسی شده است، چه در زمان استیلا‌ی کلیسا بر زندگی مردم و چه زمانی که حکومت‌های سکولا‌ر، دین را از زندگی مردم خارج کردند.>

اویکی از کارهای محوری تمدن مدرن را، روی‌گردانی از دین دانست که موجب شده تا کسانی دین را بد فهمیدند و بد شناساندند و این چنین بود که در غرب مردم به این نتیجه رسیدند که برای گشاده‌تر شدن زندگی، دین را از صحنه زندگی‌شان خارج کنند.

وی با اشاره به آیات پایانی سوره بقره گفت: در واقع هیچ فرقی میان پیامبران نیست و این ایمان واقعی است.

● سفرهای فرا انتخاباتی

حضور در جمع اصلاح طلبان و دیدار مردمی برنامه های دیگر سفر رییس جمهور سابق کشورمان به کرمان بود.او در این دیدارها بود که به انتقاداتی که از سفرهای وی می شود پاسخ داد و خطاب به مخالفانش گفت این روزها مطرح می‌شود سفرهای استانی خاتمی به چه منظوری است؟با وجودی که در آستانه انتخابات هستیم همه ما بنا داریم با همت و تدبیر در این عرصه حضور داشته باشیم و این وظیفه ماست، شاید این تلقی وجود داشته باشد که هدف اصلی این سفرها انتخابات است؛ البته ممکن است آثاری در انتخابات داشته باشد که هیچ اشکالی ندارد؛ اما واقعیت این است که هدف سفرهای داخلی من فراتر از این موضوع خاص است و ابایی هم ندارم که بتواند تاثیری در انتخابات خوب و شایسته ملت ایران داشته باشد.

خاتمی ادامه داد: این سفرها ( داخلی و خارجی) الان شروع نشده و به یاری خداوند به حال حاضر هم خاتمه نخواهد یافت، این امر وظیفه من است و باعث خوشنودی و خوشحالی‌ام می‌شود که در جمع‌های پرشور مردم حضور یابم و به آن‌ها عرض ادب و احترام کنم.

خاتمی دعوتهایی که از وی برای حضور در شهرهای مختلف کشور می شود را فراوان خواند و اظهار داشت: این توقع وجود دارد که در قبال بزرگواری که ملت نسبت به من دارد، برای عرض ادب خدمت مردم شریف ایران برسم که این امر به امروز و دیروز اختصاص ندارد؛ گرچه حجم دعوت‌ها بسیار فراوان است و شرمنده‌ام که نمی‌توانم همه آن‌ها را در مجال کوتاهی اجابت کنم.

رییس‌جمهور سابق کشورمان در عین حال گفت: گرچه نمی‌توانم یک دهم دعوت‌ها را اجابت کنم اما خود را موظف می‌دانم به دلایل زیر در سفرهای خارجی حضور یابم؛ اول بحث تدوین اندیشه‌ای است که مطرح شد و مورد توجه جهانیان قرار گرفت، هم‌چنین با گسترش فضای امنیتی، جنگ ، ناامنی، اشغال و سرکوب از یک طرف، ترور، انفجار و افراط گرایی از سوی دیگر، امروز متن وجدان جامعه بشری، به‌ویژه متفکران و خیراندیشان به شکل جدی‌تر، لزوم گفت‌وگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها را در دو سوی غرب و شرق جهان بیشتر احساس می‌کنند.وی تصریح کرد: به دنبال طرح موضوع گفت‌وگوی تمدن‌ها، شخصیت‌های بزرگ سیاسی جهان وقتی کار رسمی‌شان به پایان می‌رسد، به تاسیس موسساتی در حوزه تفاهم و صلح می‌پردازند و یا در این زمینه فعال می شوند؛ هم‌چنان‌که صدها کتاب و هزاران مقاله در این زمینه موجود است. خاتمی افزود: به هر حال باید کسی که این مساله را مطرح کرده، برای بحث و تعمیق آن تلاش کند، بنده نیز وظیفه خود می‌دانم با همه ناتوانی و ناچیزی که دارم، وقتی طلب وجود دارد و به هر صورتی دنیا حاضر است از زبان بنده بشنود و تحت تاثیر قرار بگیرد، به آن عمل کنم. رییس موسسه بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها در عین حال گفت: متاسفانه اکنون طوری شده که یا حرف افراد از جهان اسلام و جهان سوم شنیده نمی‌شود و یا حرف‌هایی شنیده می‌شود که سنخیتی با اسلام و روح مللی مثل ملت ایران ندارد.

● گوش شنوایی در غرب و شرق هست

سیدمحمد خاتمی اظهار داشت: وقتی احساس می‌کنم بالاخره گوش شنوایی در غرب و شرق و همه جهان است، وظیفه بنده است که به آن نقاط بروم و سخنرانی کنم؛ زیرا در مقابل دو خطر افراط گرایی و تحجرگرایی که متاسفانه به دلیل سیاست‌های نادرست قدرت‌های بزرگ در کشورهای اسلامی زمینه رشد پیدا کرده و خطر بسیار بزرگی است، وجود دارد. افراط گرایی، خشونت و رفتارهایی که گروه‌هایی به نام تروریزم انجام می‌دهند، بهترین کمک به دشمنان اسلام برای ایجاد موج فوق‌العاده خطرناک‌تر اسلام‌هراسی و اسلام‌ستیزی است. خاتمی در ادامه با اشاره به تبلیغات در غرب برای توجیه لشکرکشی به کشورهای جهان و نشان‌دادن چهره خطرناک از اسلام گفت: آنها می‌خواهند بگویند اسلام برای بشریت، تمدن ، پیشرفت و زندگی خطرناک است؛ اما ما با دفاع از آزادی، مدنیت، رشد و توسعه با این دشمن خطرناک مقابله می‌کنیم. وی تاکید کرد: بنده به عنوان انسان ، مسلمان و کسی که افتخار می‌کند روحانی است، معتقدم باید با هر دو موج مقابله و از چهره واقعی اسلام دفاع کرد؛ به‌ویژه با توجه به میراث ارزشمند دنیای اسلام و تشیع که حکمت معنوی اسلام و مایه بسیار بزرگی برای گفت‌وگوی بین فرهنگ‌ها و تمدن‌هاست و نه تنها می‌تواند مشکلات ما را حل کند بلکه خلا دنیای امروز را نیز پر می‌کند. وی تصریح کرد که از آن چهره از اسلام دفاع می‌کند که دنیا هم تشنه آن است. خاتمی در عین حال با بیان این که برای توسعه و پیشرفت به دنیای امروز نیازمندیم، اظهار داشت: در این گفت و گوها می‌توان بر افراط گرایی‌ها غلبه و از اسلام، منافع ملت بزرگ ایران و حیثیت بزرگ آن دفاع کرد. وی افزود: یکی از افتخارات بزرگ بنده و از وظایف من این بوده که واقعا چهره نورانی و تاریخی ملت ایران و به آن به آن شکلی که باید به دنیا شناسانده شود، معرفی کنم. خاتمی اظهار داشت: ما گاهی از این که خدای نکرده نسبت به ملتی با این همه سرمایه نگاه تحقیرآمیز و ناشایست می‌شود رنج می‌بریم و از این رو موظفیم از عزت، شرف و عظمت ملت ایران دفاع کنیم؛ از این رو سفرهای خارجی بنده نیز جدی است. رییس‌جمهور سابق کشورمان افزود: با این که این سفرها برای من رنج‌آور است و زحمت فردی دارد، آن‌ها را اجابت می‌کنم ، البته با امکانات کمی که ما داریم این سفرها با مشکلات زیادتری روبه‌روست. خاتمی در ادامه اظهار داشت: باز هم اگر خداوند بخواهد و توفیق دهد این سفرها را ادامه خواهم داد؛ گرچه باید باور کرد سن و سال هم موثر است و سفرها برای من دشوار است؛ البته سعی دارم در حدی که امکان دارد به وظیفه‌ام عمل کنم.

● قوانین ما عادلانه نیست

رییس جمهور سابق کشورمان در این دیدار به صراحت ضعف قانونی کشور را مورد خطاب قرار داد و با باین اینکه قوانین کشور دارای تنگناههای اساسی هستند عنوان داشت: به صراحت می‌گویم قانونی که الان داریم ، قانون عادلانه‌ای نیست، معتقدم برای اصلاح ساختار کشور و پیشرفت آن نیازمند قانون بهتر هستیم که با وجود مجلس شجاع، کاردان و با تجربه می‌توان به آن دست یافت.خاتمی تاکید کرد: قانون اساسی ظرف یک‌بار مصرف نیست که یک دفعه در آن غذا خورد و بعد آن را به دور انداخت، آن هم قانون اساسی ما که به سادگی تدوین نشده، بلکه پشتوانه رای مردم را دارد. به گفته وی قانون اساسی، اصول و موازینی دارد و خواست‌های تاریخی آن از جمله مردم‌سالاری و آزادی است؛ از این رو باید اصولی را که هنوز پیاده نشده، کاملا پیاده کنیم. خاتمی در ادامه با بیان این که این نظام متعلق به همه ماست و همه باید در انتخابات شرکت کنیم، گفت: ما باید سعی کنیم بتوانیم به صحنه بیاییم. اگر اندیشه‌ای داریم و معتقدیم می‌توانیم کارهایی بکنیم که به مصلحت ، عزت و عظمت نظام اسلامی منجر شود، { بدانیم} امکاناتی وجود دارد که حق ماست. وی با طرح این پرسش که چرا باید این اندیشه حضور پیدا کند، افزود: باید با روش‌های درست حضور پیدا کرد و اگر قانون اجرا شود معتقدم می‌توان طبق حق شرعی و قانونی حضور داشت و وظیفه را انجام داد. رییس‌جمهور سابق کشورمان با بیان این که مملکت به توسعه همه‌جانبه نیاز دارد، افزود: باید ثروت‌ها به صورت مشخصی هدایت شود که رشد در همه زمینه‌ها باشد. ما به لحاظ سیاسی هنوز خیلی کار داریم و نیازمند قوانین هستیم. سیدمحمد خاتمی خطاب به کسانی که با تشکل های مردمی مخالف هستند اظهار داشت: اگر کسی با تشکل‌ها مخالف باشد مطمئن باشید با حاکمیت مردم بر سرنوشت آن‌ها نیز مخالف است. تشکل‌ها از متن جامعه به وجود می‌آیند و هر کدام بخشی از جامعه را نمایندگی می‌کنند. هسته‌های اولیه جامعه مدنی و توسعه سیاسی هستند که هم می‌توانند اندیشه‌های طرفداران را شکل بدهند و هم مدافع خواست‌های بخشی که آن را نمایندگی می‌کنند، باشند. در این صورت فقط دشمنان ملت و کسانی که خود ملت را قبول ندارند، با تشکل‌ها مخالف هستند. رییس‌جمهور سابق کشورمان با بیان این که برای نهادینه‌شدن امور باید امکانات را با قوانین لازم در اختیار داشت، گفت: متاسفانه جامعه ما خواست‌های مترقی دارد ولی فرهنگ آن را به دست نیاورده؛ در حالی که اگر خواستار مردم‌سالاری هستیم، باید هزینه آن را نیز بپردازیم. وی گفت: اگر روزی روزگاری دولت کمکی به احزاب می‌کرد، امروز بسیاری از تشکل‌ها تحت فشار هستند که این امر درست نیست. وی افزود: مطمئنم اگر ما در دولت و مجلس باشیم، می‌توانیم از این مسائل دفاع کنیم.

● دانشجو هم گاهی خطا می کند

سید محمد خاتمی در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از برخی برخوردها با دانشجویان گفت: من نمی‌گویم هر کاری که دانشجو می‌کند درست است، هیچ کس مطلق نیست؛ ولی کیست که اشتباه نکند؛ مثلا اگر بنده که رییس جمهور هستم، اشتباه کنم ممکن است فاجعه‌بار باشد یا یک امضای غلط و سخن نادرست، زیان‌های بزرگی داشته باشد، ما نباید توقع داشته باشیم دانشجویان دست از پا خطا نکنند، در عین حال که بسیاری از چیزهایی که می گوییم خطاست، خطا نیست، اصلا ماهیت دانشجو این است که انتقاد و اظهارنظر کند؛ بنابراین برخی رفتارها و برخوردها با او درست نیست، باید به آن‌ها کمک و آن‌ها را تحمل کنیم؛ زیرا برخی رفتارها مشکل را حل نمی کند؛ می‌توان با توافق و گفت‌وگو تعامل و اعتدال ایجاد کرد؛ زیرا با برخی روش‌ها و محدودیت‌ها چه بسا ممکن است جوانان به اموری رو بیاورند که مواجه‌شدن با آن‌ها پرهزینه‌تر خواهد بود.

خاتمی در ادامه با بیان این که مجلس قوی و کاردان حتما به نفع نظام و انقلاب است، اظهار کرد: مجلس باید در فضای آزاد، عادلانه و با تامین چارچوب‌های حقوقی شکل بگیرد. دست‌اندرکاران و مسوولان نیز موظفند زمینه را فراهم آورند و این یک خواهش نیست؛ این وظیفه‌ای است که باید انجام دهند و اگر انجام ندهند وظیفه شرعی و قانونی خود را انجام نداده‌اند.

وی تصریح کرد: مردم نیز باید حضور یابند؛ زیرا حضور آنان باطل‌السحر است، مردم باید رغبت داشته باشند و نمایندگان مطلوب خود را انتخاب کنند؛ زیرا در این صورت بسیاری از موانع خنثی می‌شود. هم‌چنین نیروهای شایسته، با تجربه ، کاردان و مومن باید در عرصه بیایند و برنامه خود را ارایه کنند. اگر نیروهای شایسته بیایند و مردم نیز حضور پرشور داشته باشند، مطمئن باشید برایند آن، مجلسی قوی ، قانون‌گذار، حافظ منافع ملی ، تامین‌کننده عدالت، نظم و آزادی در جامعه ما خواهد بود.

سیدمحمد خاتمی اظهار داشت: همه باید تلاش کنیم با معیارهای دینی ، اسلامی و قانونی ، بررسی صلاحیت‌ها انجام شود. ما اعلام خطر می‌کنیم کسانی در کشور هستند که حتی ممکن است با حسن نیت ، روش ، معیار و کار آنان با چیزهایی که ما از اسلام آموخته‌ایم، سازگار نباشد. کسانی که این اعتقاد را دارند، خود را قیم مردم می‌دانند؛ کسانی که معتقدند مردم نمی‌فهمند و رایشان ارزشی ندارد و جمهوری اسلامی تزیینی است؛ در حالی که این‌ها از محکمات و افتخارات انقلاب اسلامی ماست. چرا امام روی جمهوری اسلامی تاکید می‌کند؟ چرا بر میزان بودن رای مردم تاکید دارد؟

وی افزود: این که هر کسی قائل به حق مردم، آزادی ، عدالت، پیشرفت و توسعه همه‌جانبه باشد، با انواع ترفندها از صحنه حذف شود، نه به مصلحت کشور است و نه با معیارهای اسلامی و قانونی و شرعی سازگار است. باید بزرگان کشور این مساله را به عنوان دفاع از اسلام و انقلاب مورد توجه قرار دهند؛ البته تلاش هم می‌شود و امیدواریم صلاحیت‌ها در چارچوب‌های قانونی و شرعی بررسی شود.

وی تاکید کرد: رد صلاحیت‌ها غیرعادی و خلاف روح قانون اساسی و شرع نباشد.

سید محمد خاتمی هم‌چنین با اشاره به این که ما هنوز خیلی راه داریم که یاد بگیریم کار حزبی کنیم گفت: البته این امر منافاتی ندارد که احزاب در ائتلاف شرکت کنند، ولی با تابلوی خود بیایند. باید تلاش کرد ائتلاف حداکثری داشته باشیم که در این زمینه تلاش‌های زیادی می‌شود و بنده ناامید نیستم. خاتمی در ادامه گفت: بنده قصد ندارم در عرصه رسمی حضور داشته باشم، ولی هم چنان دلم برای کشور می سوزد و وقتی احساس می‌کنم حرف ما در دوستان اثر دارد، باید بتوانیم حاکمیت اعتدال ، تدین، کارشناسی و آزادگی را در کشور حاکم و در این مسیر حرکت کنیم و به پیش رویم.

● وقتی قدرت فساد می آورد

دیدار با مردم کرمان آخرین بخش روز اول سفر رییس جمهور سابق به کرمان بود. او در جمع کرمانی هایی که به استقبال از وی شعار می دادند" معمار سبز اندیشه صلح و گفت وگو به مهد تمدن ایران سرافراز خوش آمدی"،گفت: قدرت فساد می آورد و فسادی که قدرتمندان در طول تاریخ ایجاد کرده اند قابل قیاس با هیچ نوع فسادی نیست و نکته مهم این است که هر چند ممکن است فرد خود فاسد نباشد اما اگر نظام فساد داشته باشد از آنجا که یک فرد نمی تواند به تنهایی همه چیز را کنترل کند فساد توسعه می یابد.

وی افزود: از طرف دیگر جامعه باید بداند از کدام نوع نظام و قدرت پاسداری کند و آن را بخواهد و در واقع چهره مطلوب حکومت چیست. حکومت های دیکتاتوری عوارض وحشتناکی برای جوامع بشری دارند که آزادی ها را می گیرند و از جامعه اطاعت محض می خواهند. در این حال ریا، نفاق و دو رویی از حکومت دیکتاتور ایجاد می شود و حاصل همه اینها یک عقب ماندگی مزمن است که گریبانگیر جوامع می شود.

او در توضیح قدرت عنوان کرد: قدرت عبارت است از وجود اختیارات و امکانات فراوان در دست فرد یا گروه است و آنگاه که مردم بر قدرت نظارت نداشته باشند قدرت به فساد کشیده می شود و اگر قدرت و امکانات بود اما نظارت نبود بدانید که بدترین فسادها حاصل می شود و حکومت های دیکتاتور بدترین عامل از بین رفتن جامعه های انسانی هستند. خاتمی در ادامه گفت: در چنین جمهوری اسلامی است که مردم در آن احساس آزادی و حرمت می کنند و حکومت باید خود را خدمتگزار مردم و مسئول پیشرفت و تأمین کننده معیشت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آنها بداند و نه اینکه فقط شعار بدهد.

وی با بیان اینکه دولت مسئول برخوردار کردن مادی و معنوی جامعه است افزود: دولت باید زمینه سازی کند تا مردم با حضور خود پیشرفت های علمی، اقتصادی، بهداشتی و ... زمینه سازی کند و اگر دولت خدمتی می کند نباید طلبکار مردم باشد. خاتمی اظهار داشت: با توجه به اهمیت مجلس در جامعه، دغدغه اول انتخابات و دیگری حضور مردم و شخصیت های ارزنده در صحنه است تا بتوانیم جمهوری اسلامی که در آن میزان رأی ملت در رأس امور و مردم باشد، داشته باشیم. وی اظهار امیدواری کرد تا با حرکت در این مسیر زمینه تشکیل مجلس نیرومند و دفاع کننده از حقوق مردم ایجاد شود.

‌● نمی گویم دولت اصلاحات اشکالی نداشت

خاتمی در سخنانش بارها به طرح مسایل اقتصادی پرداخت و از اینکه این موضوع این روزها به ابزار تبلیغاتی گروهها تبدیل شده سخن گفت.او با اشاره به دوران ۸ ساله سازندگی گفت: «شخصیت آقای هاشمی و فداکاری او باعث شد که در بدترین موقعیت ها به ایشان اعتماد شود. آقای هاشمی بعد از جنگ با مشکلات بسیاری کشور را اداره کرد و ندیده گرفتن اینها و انکار همه این فعالیت ها جفا به ملت ایران است و امیدواریم تمام این ها بررسی شود و یا «کارگروهی» تشکیل شود و خدمات انجام گرفته از ابتدای انقلاب تا کنون ، نشان داده شود.»

خاتمی افزود: «بنده نمی گویم که دولت اصلاحات اشکالی نداشته است، اما کارهای بزرگی هم در این دوران انجام شده که امروز مردم بهره اش را می برند. خصوصا در بخش پتروشیمی اگر امروز شاهد افزایش صادرات هستیم باید بدانیم که زمینه اش در گذشته فراهم شده است و در دولت قبل بود که صادرات غیر نفتی به ۱۱ میلیارد دلار رسید و سابقه رشد صنعتی بالای ۱۲ درصد نیز مربوط به همان دوران است.» خاتمی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که افتخار می کنم که همواره در دولت من از آزادی بیان، مطبوعات و اندیشه دفاع شد، گفت: «انتقادها از گذشته باید منصفانه باشد.» وی افزود: «راهی که ملت ایران انتخاب کرده اند، اصلاحات سازگار با آمیزه های دینی است و این مسیر را ادامه خواهیم داد و امیدواریم شاهد جبران عقب ماندگی های کشور باشیم.» رئیس جمهور سابق کشور تنش زدایی بین المللی در دولت اصلاحات را نیز از افتخارات دولت خود بیان کرد و گفت: «در آن زمان مبادلات اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی به راحتی انجام می شد و ریسک سرمایه گذاری در ایران از ۵/۷ به ۵/۳ رسید.» وی افزود: «برای پیشرفت باید بخش خصوصی را فعال کرد و سرمایه گذاری و تکنولوژی خارجی را جذب نمود.» خاتمی با بیان این که سند چشم انداز ۲۰ ساله بلند پروازی نبود، اذعان داشت: «سند چشم انداز توسعه اقدام غیر قابل تحقق نیست و در سال ۸۲ نیز گفتم، ایران آماده جهش اقتصادی و علمی است اما توسعه با «ورد خواندن» و یک شبه حاصل نمی شود و لازمه آن تلاش و تدبیر است.» وی گفت: «گذشته ها را نباید محکوم کرد و نباید نیروهایی که سرمایه کشور هستند، دلسرد و از صحنه خارج کنیم.»

● حضور در بم

حضور رییس جمهور سابق کشورمان در بم در دومین روز سفر او به کرمان در شرایطی که مخالفت گروههای سیاسی کاملا مشهود بود صورت گرفت، استقبال از وی چنان پر شور بود که کسانی که نمی خواستند صدای خاتمی به مردم بم برسد، طرهایشان با شکست مواجه شد. در مراسم استقبال از خاتمی مردم بم با اهداء دسته های گل و ذبح گوسفند و با سردادن شعارهایی چون «صل علی محمد ، امید ملت آمد » و « صل علی محمد ، محبوب ملت آمد» به استقبال رییس جمهور سابق کشورمان رفتند.

خاتمی در بدو ورود به شهر بم با توجه به فرارسیدن وقت نماز و بدون اطلاع قبلی با حضوردر مسجد امام خمینی (ره) این شهر نماز ظهر وعصر خود را به امامت حجت الاسلام طاحونی امام جمعه بم اقامه نمود.

خاتمی سپس در بهشت زهرای شهر «بروات » حضور یافت و به شهدای هشت سال دفاع مقدس و همچنین جان باختگان زلزلهادای احترام کرد.او در جمع هزاران نفر از مردم بم در مسجد جامع صاحب الزمان این شهر یاد و خاطره ده‌ها هزار تن از جان باختگان زلزله پنجم دی ماه سال ۸۲ را گرامی داشت و افزود: «بم که روزی با قامت بلند در تاریخ استوار ایستاده و طوفان‌های بزرگ اجتماعی و سیاسی را پشت سر گذاشته بود پنجه در پنجه طبیعت انداخت و اشک تأثر از دیدگان مرد و زن این دیار جاری شد.

وی خاطرنشان کرد: در همان روزهایی که خداوند توفیق داد در جمع بازماندگان حادثه حاضر شوم، گفتم بم گرچه در مقابل مصیبت سر خم کرده است اما نمی‌شکند، زنده است و زنده خواهد ماند و امروز خدا را سپاسگذارم با تلاش هایی که برای بازسازی بم در دولت گذشته و نیز زحماتی که دولت جدید کشیده شهر بم را آباد و با نشاط می‌بینم. او بیان کرد: آبادی و نشاط امروز شهر بم نشانه صبوری، همت و تصمیم خلل ناپذیر مردم بم است. شما با احترام به ارواح بزرگانی که در این دیار می‌زیستند قسم یاد کردید که دوباره بم را بسازید. خاتمی افزود: این شما بودید که صبر کردید و زجر کشیدید اما امید در دل شما رخت بر نبست و آنچه را که باید در وجود خود حفظ کنید همین امید به آینده است.

● تجربه ارزشمند بازسازی

رئیس جمهور سابق کشورمان تأکید کرد: هر چند که امروز هنوز کمبودها نمایان است اما شما می‌دانید که همه دلسوزانه برای رفع مشکلات تلاش کرده‌اند. خاتمی با بیان این که تجربه بازسازی بم نتیجه ارزشمندی در ایران داشت؛ خطاب به مردم بم افزود: شما در این حادثه رنج و سختی زیادی را متحمل شدید اما با یاری خدا این تجربه تلخ موجب شد که نه تنها شهر بم بلکه تمامی روستاها و شهرهای کشور از نتیجه ارزشمند مقاوم سازی بهره‌مند شوند. وی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم گفت: خداوند در قرآن می‌فرماید؛ «ما شما مؤمنان را با ایجاد زمینه‌های هراس انگیز با گرسنگی، کمبود و کاستی در دارایی‌ها، جان‌ها، محصولات و بهره‌های زندگی می‌آزماییم و بشارت باد بر صابران هنگامی که با مصیبت رو به رو می‌شوند؛ می‌گویند انا لله و انا الیه راجعون.

‌● زلزله خشم الهی نبود

رئیس بنیاد باران در ادامه افزود: در طبیعت سیل، زلزله و مشکلات دیگر وجود دارد و زلزله پنجم دی ماه ۸۲ نشان خشم و مجازات خدا بر شما نبود بلکه امتحان الهی بود زیرا خدا مردمی را که با همه وجود برای او تلاش می‌کنند مجازات نمی‌کند. وی اظهار داشت: این که می‌گویند خدا مردم را با زلزله مجازات می‌کند متعلق به اقوام تبهکار گذشته است که خداوند با زلزله غیر عادی آنها را مجازات می‌کرد نه برای شما مردم مؤمن، چرا که خدا مؤمنان را با مشکلات و سختی‌ها می‌آزماید. او با بیان این که شما مردمی هستید که در برابر بزرگترین مشکل قرار گرفتید، گفت: شما از صمیم قلب در برابر این مشکل، انا لله و انا الیه راجعون گفتید و خداوند نیز در همین دنیا بشارت داد که از زندگی بهتر نسبت به گذشته بهره خواهید برد. او ادامه داد: در دنیا کشورهایی هستند که بیش از ایران در معرض زلزله‌های بسیار قوی‌تر از زلزله بم قرار می‌گیرند اما به دلیل دستیابی به علم و فناوری پیشرفته با یک هزارم مشکلات مردم ما در برابر این بلایای طبیعی مواجه نمی‌شوند. خاتمی با بیان این که برای کاهش اثرات این گونه بلایا باید به علم مجهز شویم و آگاهی یابیم، گفت: تمدن توانسته این مشکلات را حل کند.

● ابلاغ سلام رهبری به مردم بم

خاتمی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی برای جبران عقب ماندگی‌ها به وقوع پیوست گفت: ما انقلاب کردیم تا کشور آباد بر پایه رأی مردم، علم و آگاهی استوار باشد، اما متأسفانه عقب ماندگی‌ها بسیار زیاد بوده است. وی افزود: در راه رسیدن به علم و تکنولوژی باید گام‌های بلندی برداشته شود تا دیگر شاهد این نباشیم که یک زلزله جان ده‌ها هزار تن از هموطنانمان را این گونه بگیرد. رئیس جمهور سابق کشورمان در پایان سخنان خود سلام گرم رهبر معظم انقلاب اسلامی را به مردم رنج دیده بم ابلاغ کرد و اظهار امیدواری کرد تا هر چه زودتر مشکلات این شهر حل شود و بم آباد گردد. سید محمد خاتمی فراموش نکرد تا در حضور کوتاه در بم به هنرمند بزرگ زنده یاد ایرج بسطامی نیز ادای احترام کند.او سپس در آخرین مرحله از سفر به کرمان به دیدار با حجت الاسلام والمسلمین حاج سید محمد خوشرو- از روحانیون خوشنام وبرجسته کرمان- و دیدار با حجت الاسلام والمسلمین حاج سید رضا خوشرو رفت و با بدرقه امام جمعه و مسئولان سابق و جمع کثیری ازمردم کرمان؛آنجا را به مقصد تهران ترک کرد تا برگ دیگری از سفرهای خاتمی با تجربه هایی از حضور مردم بسته شود.

عبدالکریم تابش