یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
گذر و نظری مختصر در وادی قطعات حرفه ای حافظه DDR۲
قطعات حافظه حرفهای برای خود دنیایی دارند که هرچند محدود است، اما برای گشت و گذاری کوتاه جذاب به نظر میرسد. قیمت بالا و شاید ظاهر عجیب این خانواده از قطعات سختافزاری موجب چشمپوشی قاطبه خریداران از آنها باشد، اما اهالی خطر و دوستداران بازیهای مهیج خوب میدانند که قطعات حرفهای جزو لاینفک یک سیستم کامل هستند. از اینرو در این شماره چهار قطعه خوشنام و سطح بالا را در فرصتی کوتاه معرفی میکنیم.
راهنماییها و توصیههای ما در این صفحه تصور نمیکنم به کار حرفهایجماعت بیاید، اما زمینه آشنایی بیشتر کاربران عام این حوزه را با قطعات حرفهای مهیا خواهد ساخت. بعید نیست که تعدادی از ایشان دست توکل بر آسمان برداشته و جیبها خالی کنند و گرفتار قطعات حرفهای شوند.
● چرا DDR۲
شاید بپرسید در این هنگامه که حافظههای نسل DDR۳ از راه رسیدهاند و در بازار قابل تهیه هستند چه لزومی دارد که کلی پول بیزبان را خرج حافظههای نسل DDR۲ کنیم. در پاسخ باید گفت که چنین سؤالاتی چند سال پیش در هنگام جایگزینی حافظههای نسل DDR۲ با DDR مطرح میشد. پاسخ منطقی این بود که حافظههای جدید مانند حافظههای جاری بازار مورد بررسی قرار نگرفتهاند و زیر و بم آنها برای حرفهای جماعت مشخص نشده است. از طرفی؛ اهمیت موضوع زمانبندی برای کاربردهای حرفهای تا حدی است که میتواند حرفهایها را تا مدتها به حافظههای کنونی بازار وابسته نگه دارد. خوب میدانید که هرچه اندازه اعداد چهارگانه مربوط به زمانبندی -که سرعت دسترسی و تبادل دادهها را در چیپهای حافظه نشان میدهد- کمتر باشد با موجود کیفیتری مواجه هستیم. جالب آن است که هر چه سرعت فرکانس چیپهای حافظه افزایش مییابد اعداد چهارگانه زمانبندی نیز افزایش خواهد یافت و آه از نهاد افراد حرفهای بر خواهد آمد. به همین دلیل سازندگان قطعات حرفهای حافظه تمام تلاش خود را به کاهش همزمان اعداد چهارگانه مربوط به زمانبندی (Rated Timings) در عین افزایش سرعت فرکانس چیپها معطوف میکنند و به دنبال آن قیمت اینگونه حافظهها بهصورت محسوسی بالاتر میرود.
بیشتر سازندگان برای اینکه خود را داخل آدم حساب کنند سعی دارند علاوه بر تولید محصولات عام (Value) یا ارزانقیمت (Eco)، یک یا چند خانواده از محصولات حرفهای را نیز طراحی و روانه بازار کنند. برای مثال، شرکت Kingston حافظههای خاندان Value را برای بازار عام و خاندان HyperX را برای خواص تولید میکند. Crucial نیز خاندان Standard را برای عموم و خاندان Ballistix را برای حرفهایجماعت طراحی میکند.
● چهارگانه مهم
در سطرهای بالا گفته شد که اعداد چهارگانه زمانبندی و سرعت فرکانس مهمترین مشخصههای چیپهای حافظه محسوب میشوند. بسیاری از خریداران قطعات حافظه اطلاعات مختصر و مفیدی درباره سرعت فرکانس دارند، اما تعداد اندکی از ایشان اطلاعات کافی درباره اعداد زمانبندی دارند و غفلت از این نکته میتواند موجب هدر رفتن منابع مالی خریدار شود.
اعداد چهارگانه زمانبندی بیشتر به صورت ۶- ۲- ۲- ۲ یا ۱۵- ۵- ۵- ۵ نمایش داده میشوند. از این میان عدد اول از سمت چپ که CAS Latency نام دارد و به اختصار CL خطاب میشود برای دوستان از اهمیت بالاتری برخوردار است. ارزش این اعداد بر حسب نانوثانیه محاسبه میشود، اما اینگونه رایج است که آنها را بر اساس تعداد سیکل فرکانس نمایش میدهند. برای مثال، عدد CL۳ معادل با سه واحد فرکانس نوسانی حافظه است. فرکانس چیپ حافظه یک گیگاهرتزی به این معنی است که این چیپ میتواند یک میلیارد بار در ثانیه نوسان کامل داشته باشد و هر نوسان کامل آن یک نانوثانیه طول میکشد. پس عدد CL۳ مترادف با ۳ نانو ثانیه (۳ میلیاردیوم ثانیه) است.
● کلام آخر
یک بار گفته بودم که معرفی محصول خوب همواره مترادف با شرکت خوب نیست. به بیان دیگر شرکتی مانند Patriot همواره محصولات خوبی ارایه میدهد و گاهی ممکن است محصول متوسطی نیز تولید کند. این نکته را از این بابت مطرح میکنم که نام سازنده از مشخصات فنی محصول برای بیشتر خریداران ایرانی مهمتر است!
محصولات چهارگانه زیر برای خرید توصیه میشوند. واقعیت این است که این محصولات روی مادربردها و پردازندههای مختلف، نتایج متفاوتی نشان دادهاند. از اینرو نمیتوان بهضرس قاطع گفت که کدام قطعه بر دیگری رجحان دارد. البته توصیه همیشگی ما این است که همواره گرانتر بهتر نیست. محصولی خوب است که نسبت به کیفیت قیمت مناسبی داشته باشد. با این استدلال Kingston بر دیگران ارجحیت خفیفی دارد. همین!
● Kingston HyperX
یکی از خصایص جالب Kingston که برای نویسنده این سطور جذابیت دارد، بستهبندی ساده و به دور از جنگولکبازی رایج در میان شرکتهای عرضهکننده قطعات سختافزاری و بهخصوص قطعات حافظه است. اولین مزیت این سادگی را میتوان در قیمت مناسب محصولات Kinston جستجو کرد و بیدلیل نیست که ذلیلشدگان متقلب علاقه ویژهای به محصولات ارزانقیمت این شرکت دارند. شاید اینگونه تصور شود که خانواده HyperX در مقابل خانوادههای اشرافی دیگر سازندگان، حرف چندانی برای گفتن نداشته باشد که بهزعم حقیر تصور نادرستی است. قبول که خاندان HyperX قابلیتهای عجیبی در زمینه OverClocking ندارد، اما از بعد کیفی در فعالیتهای سنگین، به خوبی پاسخگوی نیازهاست و کار خود را بدون ادعا به پیش میراند!
● مشخصات فنی
▪ سازنده: Kingston
▪ سری: HyperX
▪ نام تجاری: KHX۸۵۰۰D۲K۲/۴G
▪ مشخصه فنی: DDR۲-۸۵۰۰
▪ سرعت فرکانس حافظه: ۱۰۶۶ مگاهرتز
▪ سرعت فرکانس OverClocked: ۱۱۳۰ مگاهرتز
▪ زمانبندی حافظه: ۱۵- ۵- ۵- ۵
▪ ولتاژ کاری: ۲/۲ ولت
▪ ولتاژ در حالت OverClocked: ۳/۲ ولت
▪ حجم حافظه: دو قطعه ۲ گیگابایتی
▪ مصرف انرژی در وضعیت غیرفعال: ۱۰۷ وات
▪ مصرف انرژی در اوج فعالیت: ۱۴۶ وات
▪ قیمت بینالمللی: ۱۹۰۰ دلار
● Mushkin Ascent
چند سال بیشتر از حضور حافظههای فوقالعاده Mushkin در بازار داخلی نمیگذرد. این شرکت سه خانواده مهم را در زمینه حافظههای حرفهای معرفی کرده است. خانواده EM برای علاقمندان OverClocking، خانواده HP برای دوستداران کیفیت و خانواده XP برای آنهایی که در آخر کیفیت را طلب میکنند.
کیفیت محصولات Mushkin قابل اعتماد است و مانند محصولات Buffalo نوسان کیفی ندارد که روزی در اوج باشد و روزی دیگر همچون محصولات متوسط رفتار کند. این محصول Mushkin جذابیت ویژهای برای دوستداران OverClocking ندارد و به این دوستان توصیه نمیشود. این در حالی است که مانند محصول Kingston در فعالیتهای سخت، به خوبی از عهده کارها برآمده و پایدار نشان داده و به نظر میرسد محصولی قابل اعتماد و اتکاست.
▪ مشخصات فنی
▪ سازنده: Mushkin
▪ سری: Ascent
نام تجاری: XP۲-۸۵۰۰
▪ مشخصه فنی: DDR۲-۸۵۰۰
▪ سرعت فرکانس حافظه: ۱۰۶۶ مگاهرتز
▪ سرعت فرکانس OverClocked: ۱۱۱۵ مگاهرتز
▪ زمانبندی حافظه: ۱۵- ۵- ۵- ۵
▪ ولتاژ کاری: ۰/۲ ولت
▪ ولتاژ در حالت OverClocked: ۳/۲ ولت
▪ حجم حافظه: دو قطعه ۲ گیگابایتی
▪ مصرف انرژی در وضعیت غیرفعال: ۱۰۳ وات
▪ مصرف انرژی در اوج فعالیت: ۱۴۳ وات
▪ قیمت بینالمللی: ۱۹۰۰ دلار
● OCZ FLEX XLC
شک ندارم شما نیز قبول دارید که محصولات OCZ برای اهالی حرفهای طعم و مزهای دیگر دارد. شرکت OCZ بههمراه Corsair از لحاظ سرعت رکورددار محسوب میشوند و از خود نقشی در سرزمین کیفیت بر جای گذاشتهاند که به راحتی قابل زدودن نیست. مشکل اصلی محصولات OCZ تعداد خانوادههای متعددی است که تفاوت آنها برای مخاطب به روشنی قابل تشخیص نیست. برای مثال، هماکنون خانوادههای Gold، Titanium، Platinum، Reaper، Fatal۱ty، Flex XLC، Crossfire، nVIDIA SLI Ready، Performance، Vista Special و Limited Edition در وبسایت رسمی این شرکت معرفی شدهاند، اما تصور نمیکنم کاربردهای معمول حافظهها چنان باشد که نیاز به دستهبندی اینچنینی داشته باشد. این محصول OCZ برای OverClocking مناسب است، اما محدودیتهایی به همراه دارد.
▪ مشخصات فنی
▪ سازنده: OCZ Technology
▪ سری: FLEX XLC
▪ نام تجاری: PC۲-۹۲۰۰ Flex II ۴GB
▪ مشخصه فنی: DDR۲-۹۲۰۰
▪ سرعت فرکانس حافظه: ۱۱۵۰ مگاهرتز
▪ سرعت فرکانس OverClocked: ۱۱۸۰ مگاهرتز
▪ زمانبندی حافظه: ۱۸- ۵- ۵- ۵
▪ ولتاژ کاری: ۱/۲ ولت
▪ ولتاژ در حالت OverClocked: ۳/۲ ولت
▪ حجم حافظه: دو قطعه ۲ گیگابایتی
▪ مصرف انرژی در وضعیت غیرفعال: ۱۰۴ وات
▪ مصرف انرژی در اوج فعالیت: ۱۴۵ وات
▪ قیمت بینالمللی: ۱۹۰۰ دلار
● Corsair Dominator
قیمت آن دسته از محصولات Corsair که برای اهالی OverClocking طراحی میشوند فوقالعاده بالا و به همان اندازه قابل اطمینان است. به طور معمول محصولات Corsair و OCZ انتخاب اول حرفهایها است، اما موضوع قیمت بین دوستدارانی که توان مالی محدودتری دارند با این محصولات فاصله قابل ملاحظهای را ایجاد کرده. یکی از علل قیمت بالا، سیستمهای خنکسازی است که برای فعالیت سنگین در ولتاژ بالاتر و برای مدتهای طولانی به همراه قطعات حافظه ارایه میشوند. این محصول Corsair توانایی افزایش سرعت فرکانس حافظه تا ۱۲۰۰ مگاهرتز را نیز دارد، اما در آن وضعیت چندان پایدار نشان نمیدهد. انتخاب محصولات Corsair و OCZ به علاقه و عمق جیب مخاطب وابسته است!
▪ مشخصات فنی
▪ سازنده: Corsair
▪ سری: Dominator
▪ نام تجاری: TWIN۲X۴۰۹۶
▪ مشخصه فنی: DDR۲-۹۱۳۶
▪ سرعت فرکانس حافظه: ۱۱۴۲ مگاهرتز
▪ سرعت فرکانس OverClocked: ۱۱۷۶ مگاهرتز
▪ زمانبندی حافظه: ۱۵- ۵- ۵- ۵
▪ ولتاژ کاری: ۱/۲ ولت
▪ ولتاژ در حالت OverClocked: ۳/۲ ولت
▪ حجم حافظه: دو قطعه ۲ گیگابایتی
▪ مصرف انرژی در وضعیت غیرفعال: ۱۰۴ وات
▪ مصرف انرژی در اوج فعالیت: ۱۴۵ وات
▪ قیمت بینالمللی: ۱۹۰۰ دلار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست