چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

راهنمای مطمئن بشر


راهنمای مطمئن بشر

هر چه انسان از خالق، رازق، مصور، معلم و هادی خود و در یک کلام خدای دمنده روح در وجودش دور شود بیشتر گرفتار اضطراب، پریشانی و بی‌سامانی می‌شود.

هر چه انسان از خالق، رازق، مصور، معلم و هادی خود و در یک کلام خدای دمنده روح در وجودش دور شود بیشتر گرفتار اضطراب، پریشانی و بی‌سامانی می‌شود. یکی از مشکلات بشر امروز تنهایی است که روز به روز هم تشدید می‌شود. این موضوع ریشه اش به جدایی انسان از ارزش ها و بایدهای دین آسمانی بر می‌گردد. در نظام دینی، انسان هرگز احساس تنهایی نمی‌کند، زیرا خود را متصل به خداوند حکیم قادر می‌بیند و هرآن، دلگرم به این ندای الهی می‌شود که نترسید که من با شما هستم می‌شنوم و می‌بینم (سوره طه، آیه ۴۶) انسان دینمدار همواره دلگرم به رحمت رحمانی خالق است و اوست که بشر را به بایدها رهنمون می‌شود.

انسان پس از اتصال به پروردگار در می‌یابد که خدای رحمان قرآن را تعلیم کرد، انسان را خلق کرد و به او قدرت بیان بخشید، خورشید و ماه به حساب خلق شده اند و نجم و شجر خدا را سجده می‌کنند و خداوند آسمان را رفعت بخشید و میزان را وضع کرد تا از میزان تعدی نکنید و وزن را به قسط اقامه نمایید واز اندازه کم نگذارید. (سوره الرحمن آیات ۱ تا ۹).بنابراین خداوند رحمان با تعلیم قرآن و آیات الهی، انسان را با ارجاع به عدالت جاری در نظام به اقامه میزان و قسط و ارزش راهنمایی می‌کند. (سوره قلم، آیه ۴).حدیث شریف بعثت لاتمم مکارم الاخلاق ما را به الزام عمل اخلاقی می‌رساند.

حضرت علی(ع) می‌فرمایند؛ از گفتار خدا سود ببرید و از پندهای خدا بهره گیرید و اندرز خدا را بپذیرید زیرا خداوند با دلیل‌های که هویداست جای عذر برای عذاب کردن باقی نگذاشته و به شما اتمام حجت کرده و از اعمال، آنچه را که دوست داشته و آنچه را که بد دانسته برای شما بیان فرموده تا از آنچه دوست داشته پیروی کنید و ازآنچه بد دانسته دوری نمایید.هر چه انسان را از خالق، رازق، مصور، معلم و هادی خود و در یک کلام خدای دمنده روح در وجودش دور سازد گرفتار اضطراب، پریشانی و بی‌سامانی می‌شود که اضطراب، گرفتاری و پیچیدگی اهل جهنم نتیجه همین دوری و غربت خود ساخته است.

اگر خداوند ارزشها را برای ما بیان نمی‌کرد ما از پیش نمی‌توانستیم به ارزشی برسیم. بر این اساس مبنای اخلاق، شریعت است. تلقی عموم مسلمانان در صدر اسلام هم این بوده که ارزشگذار خداست. وحی است که ارزشها و ضد ارزشها را برای ما روشن می‌کند، خدا به ما دستور می‌دهد با بیدادگری ستیز کنید، عدالت را بر پا دارید، با نیکی و راستی زندگی کنید.به هر حال انسان مومن ارزشها و بایدها را از خداوند می‌گیرد ولی تشخیص این موضوع که چه در زندگی فرد و چه در زندگی جامعه، کدام عامل زمینه ساز زندگی اخلاقی یا غیراخلاقی می‌شود به عهده علم در معنای عام است.