شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

پدران خانه‌دار پدیده جدید زندگی نوین


پدران خانه‌دار پدیده جدید زندگی نوین

تعداد فزاینده‌ای از مردان آمریکایی از مرخصی پدر‌شدن استفاده یا اصلاً‌ کارشان را رها می‌کنند تا بچه‌هایشان را بزرگ کنند و همسرانشان سر کار بروند
اما عیب‌بودن کار مردانی …

تعداد فزاینده‌ای از مردان آمریکایی از مرخصی پدر‌شدن استفاده یا اصلاً‌ کارشان را رها می‌کنند تا بچه‌هایشان را بزرگ کنند و همسرانشان سر کار بروند

اما عیب‌بودن کار مردانی که نقش سنتی زنان را بر عهده می‌گیرند، به کندی کمرنگ می‌شود. در فرهنگ آمریکایی و نیز فرهنگ بسیاری کشورهای جهان، این تلقی وجود دارد که ارزش مرد به اندازه پولی است که در‌می‌آورد؛ از مرد انتظار می‌رود کار کند و پول درآورد. در کشورهای اسکاندیناوی از چند دهه قبل، این امکان برای مردان وجود داشته است که وقتی بچه کوچک دارند، ساعات کمتری کار کنند و از انعطاف‌پذیری بیشتری در محیط کار برخوردار باشند اما این امکان در دیگر کشورهای جهان کمتر یافت می‌شود.

براساس آمار اداره سرشماری آمریکا در سال‌۲۰۰۶، حدود ۱۵۹‌هزار پدر خانه‌دار در این کشور بودند. این پدران متأهل که بچه‌های کوچک‌تر از ۱۵‌سال داشتند، تصمیم داشتند بیش از یک سال کار نکنند. در این مدت آنان از بچه‌ها نگهداری می‌کردند و همسران آنان وظیفه کسب درآمد برای خانواده را بر عهده داشتند.

شمار کل پدر و مادران آمریکایی که برای نگهداری از بچه‌هایشان در خانه می‌مانند، به حدود ۵.۸ میلیون نفر بالغ می‌شود و این امر نشان می‌دهد که مادران همچنان سهم را بیشتری در بزرگ‌کردن بچه‌ها دارند. با این حال، به‌نظر می‌رسد شمار مردانی که به دلایل خانوادگی مرخصی می‌گیرند، رو به افزایش است. نتایج یک تحقیق در سال‌۲۰۰۷ در این کشور نشان می‌دهد ۸۸‌درصد از ۵۰‌شرکت رده اول به‌طور متوسط ۴.۶ هفته‌ مرخصی با حقوق می‌دهند.

پارسال این نسبت به ۹۰‌درصد و مدت مرخصی به ۵.۸ هفته مرخصی با حقوق افزایش یافت. در سال‌۲۰۰۸، ۶۲‌درصد از مردانی که امکان استفاده از مرخصی پدر شدن را داشتند، از آن استفاده کردند، در حالی که این نسبت در سال‌جاری به ۸۳ درصد رسیده است. یک برآورد حاکی از آن است که فقط ۱۳‌درصد از شرکت‌های آمریکایی مرخصی پدر شدن می‌دهند.

با این حال، احتمال می‌رود شمار مردان خانه‌دار بیشتر شود و زنان بیشتری هم به تنها نان‌آور خانواده بدل شوند. کارشناسان یادآوری می‌کنند بحران مالی بیشتر بر مشاغلی تأثیر می‌گذارد که مردان دارند و در نتیجه مردان بیشتری زمان طولانی‌تری را با فرزندان خود سپری می‌کنند. در یک نظرسنجی ۳۷‌درصد پدران شاغل گفتند اگر همسرشان آن‌قدر پول دربیاورد که خانواده تأمین شود، کارشان را رها می‌کنند؛ ۳۸‌درصد دیگر هم گفتند که ترجیح می‌دهند وقت بیشتری را با بچه‌ها بگذرانند و در عوض کمتر حقوق بگیرند.

این نظرسنجی همچنین نشان داد ۲۴‌درصد مردان معتقدند کار بر رابطه آنان با بچه‌ها تأثیر منفی می‌گذارد. ۲۵‌درصد مردان کمتر از یک ساعت و ۴۲‌درصد کمتر از ۲ساعت در روز را با فرزندانشان می‌گذرانند. کارشناسان خاطرنشان می‌کنند کارفرمایان باید بدانند ایجاد شرایط کاری مناسب برای مردان سبب می‌شود رضایت آنان بیشتر شود، بیشتر در کارها مشارکت کنند و بهره‌وری بیشتری داشته باشند.