سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
۴۰ نکته درباره صندلی ایمنی کودک
امروزه با توجه به گسترش جوامع شهری و افزایش نقش اتومبیل در سفرهای درون و برونشهری، بحث ایمنی سرنشینان خودروها نیز بیشتر از گذشته مورد توجه قرارگرفتهاست.کودکان سرنشینان نحیف و آسیبپذیرتر خودروها هستند که برای محافظت از آنها باید تمهیدات ویژهای اندیشید. یکی از وسایل محافظت از کودکان در برابر حوادث رانندگی "صندلیایمنیکودک"است که نقش غیرقابل انکاری در حفاظت از کودکان بر عهده دارد. در جوامع پیشرفته تحقیقات گسترده و دامنهداری درباره این وسیله صورت گرفتهاست؛ بهگونهای که در حال حاضر صندلیهای ایمنی کودک را به سه گروه عمده صندلی نوزادان، صندلی کودکان و صندلی حامی تقسیمبندی میکنند که هر یک انواع متفاوتی دارند و برای گروههای مختلف سنی و وزنی کودکان مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع مختلف صندلی کودک نسبت به صندلی خودرو دارای پیچیدگیهای خاصی است که دقت و توجه بیشتری را از زمان طراحی تا تولید و در نهایت توزیع طلب میکند، زیرا علاوه بر جنبه ایمنی، از نظر شکل ظاهری و راحتی نیز باید بهگونهای باشد که کودک کمتر در آن احساس خستگی کند.
● انواع صندلی کودک:
همانگونه که پیشتر گفته شد، صندلی کودک دارای سه گروه اصلی به شرح زیر است:
۱) صندلی نوزاد (Infant Seat) :
این صندلی برای کودکان کمتر از یکسال و یا وزن کمتر از ۹کیلوگرم استفاده میشود. از آنجا که این کودکان ستون فقراتی به شدت آسیبپذیر دارند، برای دستیابی به ایمنی بیشتر و جلوگیری از حرکت ناگهانی در ناحیه ستون فقرات آنها، صندلی نوزادان را بهصورت رو به عقب در خودرو نصب میکنند. لازم به ذکر است بهترین زاویه پشتی این نوع صندلی ۴۵درجه است. همچنین گونهای از این نوع صندلی قابل حمل است که در خارج از خودرو نیز میتوان از آن استفاده کرد. بعضی از انواع این مدل صندلی برای نصب در خودرو پایههای مخصوصی دارند.
۲) صندلی کودک (Child Seat) :
این نوع صندلی که خود دارای گروههای متفاوتی برحسب قد و یا وزن کودک است، برای کودکان با سن بیش از یکسال و وزن بیشتر از ۹ کیلوگرم (و تا حدود ۱۸ کیلوگرم) مناسب است. طریقه نصب آن ( بهصورت رو به جلو و یا رو به عقب) با توجه به جثه و وزن کودک و گروهی که صندلی در آن قرار میگیرد، متفاوت است.
۳) صندصندلی حامی (Booster Seat) :
صندلی خودرو برای افراد بزرگسال طراحی شده، از این رو برای اصلاح نحوه قرارگرفتن کمربند ایمنی روی بدن کودکانی که وزن آنها بیش از ۱۸کیلوگرم است و نیز تا زمانی که آنها بتوانند به راحتی روی صندلی خودرو بنشینند و در حالی که به پشتی صندلی تکیه دادهاند، پاهایشان از لبه صندلی خم شود و کمربند ایمنی از وسط شانه و قفسه سینه آنها عبور کند، به نوع بسیار سادهتری از صندلی ایمنی کودک نیاز است که به آن صندلی حامی میگویند و تنها وظیفه آن اصلاح نحوه قرارگرفتن کمربند ایمنی خودرو روی بدن کودک است. این صندلی مدلهای متفاوتی دارد.
باید بهخاطر داشت که همواره بهترین محل استقرار کودکان تا ۱۲ سالگی با وزن ۲۷ کیلوگرم، صندلی عقب خودروست؛ بهخصوص زمانی که کیسههوای خودرو در حالت فعال قرار دارد، اما اگر قرار به استقرار صندلی ایمنی کودک در صندلی جلو خودروی مجهز به کیسه هواست باید به توصیههای تولیدکننده خودرو در این خصوص توجه کرد.
● تقاضا برای صندلی کودک:
در جوامع پیشرفته استفاده از صندلی کودک به عنوان یک اصل پذیرفتهشده؛ بهطوریکه در بعضی از کشورها استفاده از آن اجباری است ولی متاسفانه در کشور ما کاربرد آن به دلایل مختلف عمومیت نیافته است. در بررسی علل استفاده نکردن از آن در بین خانوادههای ایرانی نقش دو عامل بیش از سایر موارد مشهود است؛ بهصورتی که حتی میتوان گفت سایر موارد نیز از این دو عامل منشأ میگیرند و خود این عوامل نیز به نوعی با هم در تعامل هستند. این دو عامل عبارتند از:
۱) دلیل فرهنگی:
در کشور ما متاسفانه کمتر به مباحث ایمنی و فرهنگ رعایت آن پرداخته شده و بهرغم سابقه نسبتاً طولانی ورود خودرو به ایران هنوز فرهنگ استفاده صحیح و مناسب از آن در بین مردم رواج نیافتهاست و بههمین دلیل فرهنگ و تمایل به استفاده از صندلی ایمنیکودک نیز در بین اکثر مردم وجود ندارد و این وسیله ایمنی کاملاً مهجور مانده و هیچگونه کار فرهنگی نیز از سوی مقامات ذیربط برای ترویج استفاده از آن در کشور صورت نپذیرفتهاست؛ بهطوریکه بیشتر افراد جامعه نه تنها اطلاع کاملی از نحوه صحیح استفاده از آن ندارند بلکه انواع آن را نیز نمیشناسند و حتی گاه دیده میشود که افراد از این وسیله به صورت غیراستاندارد استفاده میکنند. این در حالی است که بنابر اظهارات مقامات مسؤول در صورت استفاده کامل و صحیح از وسایل ایمنی مخصوص سرنشینان خودرو، تلفات و صدمات ناشی از تصادفات رانندگی به صورت قابل ملاحظهای کاهش مییابد، بنابراین انجام کار فرهنگی در سطح جامعه برای گسترش استفاده از صندلی کودک کاملاً ضروری است.
۲) قیمت:
قیمت انواع صندلی ایمنیکودک در سطح جامعه نسبتاً بالاست زیرا اولاً این وسیله در داخل تولید نمیشود و ثانیاً واردکننده رسمی برای آن وجود ندارد و واردات آن با روش بهاصطلاح مسافری (یا چمدانی) و گاه در تیراژهای بسیار کم توسط افراد صورت میگیرد . دلیل سومی که برای بالا بودن قیمت این محصول به نظر میرسد، داشتن دیدی لوکس و تجملاتی به این وسیله است؛ بهطوری که صندلی ایمنیکودک در اکثر فروشگاههای گرانقیمت لوازم کودک وجود دارد و در مغازههای معمولی این صنف، صندلی ایمنیکودک کمتر دیده میشود.
● نکات ایمنی در استفاده از صندلی ایمنیکودک
۱)اگر قصد خرید یک صندلی ایمنی را دارید، دقت کنید صندلی مذکور متناسب با سن، قد و جثه کودک باشد.
۲)-اگر میخواهید از یک صندلی ایمنی مستعمل استفاده کنید، به نکات زیر توجه داشتهباشید:
▪ عمر صندلی نباید بیشتر از ۱۰سال (و یا ترجیحاً ۵سال) باشد.
▪ صندلی نباید تصادفات سنگینی را پشت سر گذاشته باشد.
▪ صندلی را از نظر ظاهری نیز کنترل کنید تا شکستگی یا پوسیدگی در آن وجود نداشتهباشد.
▪ از سوابق استفاده از آن بهطور کامل آگاه باشید (بهتر است صندلی را از یکی از بستگان و یا دوستان نزدیک خود تهیه کنید).
۳)مطالعه دفترچهراهنمای صندلی ایمنیکودک را فراموش نکنید زیرا هر تولیدکنندهای در راهنمای محصول خود نکاتی را درج میکند که ممکن است در زمان نصب و یا استفاده از محصول برای شما و ایمنی کودک مهم باشد.
۴)اگر از صندلیهایی استفاده میکنید که قابل تغییر هستند و یا با اعمال تغییرات لازم میتوانید آنها را برای گروهای مختلف سنی قابلاستفاده کنید، حتماً راهنمای استفاده از وسیله را که توسط سازنده تهیه شدهاست، بهدقت مطالعه کنید تا تغییرات را بهنحو احسن انجام دهید؛ در ضمن دقت کنید که پس از انجام تغییرات، کمربندهای ایمنی خودرو باعث آزار و اذیت کودک نشود.
۵) بهترین جا برای کودکان زیر ۱۲ سال، صندلی عقب خودروست؛ صندلی جلوی خودرویی که کیسههوای سرنشین آن فعال است، به هیچ عنوان مکان مناسبی برای نوزادان نیست؛ بهخصوص اگر صندلی ایمنی آنها در حالتی باشد که صورتشان رو به جلو قرار گیرد(نوزاد همجهت با شما و در صندلی جلوی خودرو مستقر باشد.(
۶)برای نوزادان و کودکان ریزجثهای که وزن آنها کمتر از ۹کیلوگرم است، حتماً از صندلی مخصوص نوزادان استفاده کنید زیرا این صندلیها به دلیل نوع طراحی علاوه بر ایجاد آرامش بیشتر، در هنگام تصادف نیز کمترین فشار ممکن را بر استخوانهای نرم و غضروفی کودک وارد میکنند.
۷) کودکان سرهای سنگینی دارند که روی گردنهای ضعیف و نحیف آنها قراردارد، ستون فقرات آنها نیز تنها توان حرکت حداکثر ۱ سانتیمتری را به صورت ناگهانی دارد و در صورتی که حرکت بیش از این مقدار باشد، صدمات جبران ناپذیری به کودک وارد میشود. برای مقابله با هر حرکت ناگهانی باید صندلی کودکان حداقل تا یکسالگی به سمت عقب خودرو (خلاف جهت نشستن سایر سرنشینان) نصب شود.
۸)در صورت نصب صندلی رو به عقب، چون کودک به صندلی تکیه دادهاست، در ترمزهای ناگهانی، ستون فقرات او کمترین حرکت ناگهانی و فشار را متحمل خواهدشد و بنابراین آسیب کمتری به کودک وارد میشود.
۹)بهترین زاویه پشتی صندلی ایمنی نوزاد، در صورتی که صندلی اش رو به عقب نصب شود، زاویه ۴۵درجه با سطح افق است.
۱۰) اگر صندلی نوزاد دارای پایهای برای نصب در خودروست، حتماً از آن استفاده کنید.
۱۱)اگر صندلی ایمنی نوزاد فاقد این پایه است، برای دستیابی به زاویه ۴۵درجه پشتی باید از یک حوله یا پارچه لولهشده (و یا هر وسیلهای که قابلیت جذب ضربه را داشته باشد) در زیر صندلی نوزاد استفاده کنید.
۱۲) صندلیهای مخصوص نوزادان تا زمانی که قد آنها حدود ۶۹سانتیمتر و وزنشان حدود ۹کیلوگرم است برای استفاده مناسبند.
۱۳)اگر صندلی کودک دارای تجهیزات اضافی(از قبیل میز و ...) است، دقت کنید این تجهیزات در مقابل صورت و گردن کودک قرار نگیرد.
۱۴)سر نوزاد باید حداقل۳ سانتیمتر پایینتر از بالاترین نقطه صندلی قرار گیرد. اگر قد کودک بلند است اما هنوز به وزن ۹ کیلوگرم نرسیده و یا کمتر از یک سال دارد، از دیگرصندلیهای مناسب قابل نصب به صورت رو به عقب ، استفاده کنید.
۱۵) اگر کودک کمتر از یک سال دارد ولی وزن او بیش از ۹کیلوگرم است، از صندلیهایی استفاده کنید که برای کودکان با وزن ۱۰-۱۵ کیلوگرم مناسب هستند و در خودرو بهصورت رو به عقب نصب میشوند.
۱۶)قسمت بالایی قفسه سینه (همتراز با زیر بغل و روی قفسه سینه) بهترین محل قرارگرفتن سگکهای کمربند ایمنی است.
۱۷)صندلیهایی که فقط رو به عقب نصب میشوند معمولاً برای کودکان تا ۹کیلوگرم مناسب هستند. بعضی از صندلیها علاوه بر نصب بهصورت رو به عقب، قابلیت نصب رو به جلو را هم دارند؛ این صندلیها برای کودکان دارای وزن بین ۱۸- ۹ کیلوگرم و سن بیش از یکسال مناسبند. اگر از صندلیهایی استفاده میکنید که فقط رو به جلو نصب میشوند، به یاد داشته باشید آنها فقط برای کودکان با وزن حدود ۱۸ کیلوگرم(بعضی از آنها تا وزن ۱۸ کیلوگرم) مناسبند.
۱۸)اگر از صندلیهایی استفاده میشود که قابلیت نصب به سمت عقب را ندارند، علاوه بر اینکه از استاندارد بودن محصول اطمینان حاصل میکنید، مطمئن شوید صندلی کمربندهای مناسبی برای جذب فشار و جلوگیری از حرکت ناگهانی کودک را دارد.
۱۹) هرگاه صندلی کودک به نحوی در خودرو نصب شود که صورت او رو به جلو باشد دقت کنید وقتی برای ثابتکردن صندلی کودک بر روی صندلی خودرو از کمربند ایمنی استفاده میکنید، به کودک فشار وارد نکند.
۲۰)معمولاً برای تثبیت صندلی کودک در خودرو از کمربند ایمنی خودرو استفاده میشود اما سیستم دیگری شامل بند و قلاب نیز مورد استفاده قرار میگیرد ؛ بهاین صورت که یک بند صندلی کودک را از قسمت پشتی به قلابی که روی تاقچه عقب خودرو (در خودروهای ون و یا استیشن روی کف خودرو، پشت صندلی عقب) قرار دارد، متصل میکند. شکل دیگری از این سیستم که از سال ۲۰۰۲ رواج بیشتری یافت، قلابی دارد که بین کفی و پشتی صندلی عقب خودرو نصب میشود و به پیروی از آن صندلی نیز دارای بندهایی برای اتصال ایمن به قلاب است.
۲۱)کمربندهای ایمنی را تا حدی محکم کنید که فشاری بر بدن کودک وارد نکنند چون در غیراینصورت علاوه بر اینکه کودک احساس ناراحتی میکند، هنگام بروز حوادث نیز احتمال ایجاد جراحات ناشی از فشار کمربندها بر بدن وی افزایش مییابد.
۲۲)دقت کنید صندلی ایمنیکودک کمربندهای ایمنی مناسبی داشته باشد. برای نوزادان کمربندهای ایمنی دارای ۵ نقطه اتکا، بهترین گزینه است؛ بهاین صورت که با بستن کمربند T شکل لگن کودک و با بستن سایر کمربندها ناحیه شکم، قفسه سینه و شانههای او ثابت میشود.
۲۳)اگر خودروی شما کیسه هوا دارد، حتماً موارد ایمنی توصیه شده از سوی کارخانه سازنده را در خصوص نصب صندلی ایمنیکودک مطالعه و رعایت کنید. در هر حال توجه داشته باشید که صندلی عقب خودرو ایمنترین مکان برای کودکان است.
۲۴) صندلی ایمنیکودک نباید دارای لبهای با شعاع کمتر از ۶میلیمتر باشد.
۲۵)کمربندهای ایمنی باید از جنس نوارهای بافته شده بوده و تحمل وزن و فشارهای وارده را مطابق استاندارد داشته باشند. مواد تشکیل دهنده این نوارها میبایست از نوعی باشند که مسمومیت و حساسیت ایجاد نکنند (این نوارها میتواند با هر منسوج استانداردی ، پوشش داده شود) همچنین پهنای کمربندهای ایمنی نباید کمتر از ۳۸ میلیمتر باشد.
۲۶)کمربند ایمنی فوقانی باید از روی شانه و قفسه سینه و کمربند ایمنی تحتانی از زیر شکم کودک عبور کند. هر دو این کمربندها میبایست در نقطهای خارج از بدن کودک بههم برسند.
۲۷)اگر خودروی شما فاقد کمربند ایمنی است و یا کمربند ایمنی آن از نوع دو نقطهای است (که فقط روی قفسه سینه و یا شکم قرار میگیرد) ، حتماً از کمربندهای دارای سه نقطه اتکا (که روی شانه و قفسه سینه ثابت میشوند) استفاده کنید. این موضوع درباره صندلی عقب هم صدق میکند ولی در مورد این صندلی در موارد استثنا میتوان ازکمربندهایی با دونقطه اتکا استفاده کرد (این موضوع هم تضمینکننده ایمنی خودتان است و هم ضامن سلامت کودکتان).
۲۸)بر اساس تحقیقات، کودکان پس از سهسالگی به دلیل استفاده نکردن والدین از تجهیزات ایمنی مناسب، بیشترین صدمات را در تصادفات میبینند، لذا کودک میتواند در حالی که به پشتی صندلی خودرو تکیه داده، پاهایش در لبه صندلی از ناحیه زانو خم شده و کمربند ایمنی خودرو از روی شانه و قفسه سینه او عبور کردهاست و قسمت پایینی کمربند کاملاً در قسمت زیرین شکم روی انتهای رانهای او قرار دارد، برای مسافتهای طولانی بدون احساس خستگی با شما همراه باشد. با توجه به سن و قد و وزن او از صندلی ایمنی مناسب و استاندارد استفاده کنید.
۲۹)صندلی خودرو برای افراد بزرگسال و با توجه به قامت متوسط افراد جامعه طراحی شده است، لذا این صندلی برای کودکان به هیچوجه مناسب نیست. از زمانی که احساس کردید کودک به حدی از رشد رسیدهاست که میتواند روی صندلی خودرو بنشیند، به نوع دیگری از صندلی نیاز دارید که تفاوتهای حاصل از صندلی بزرگسالان و جثه کودکان را جبران کند؛ این نوع صندلی را بهاصطلاح صندلیحامی میگویند.
۳۰) صندلیهای حامی فاقد پیچیدگیهای نوع قبلی صندلی کودک هستند و تنها خاصیت آنها منطبقکردن کمربند خودرو با بدن کودک است.
۳۱) تا زمانی که کودک زیر ۸ سال دارد و یا قد او کمتر از۱۴۴ سانتیمتر است (یعنی تا وقتی بهراحتی روی صندلی خودرو بنشیند و کمربندهای ایمنی خودرو او را آزار ندهد) حتماً از صندلی حامی استفاده کنید.
۳۲) بعضی از صندلیهای کودک حالت ترکیبی دارند، یعنی هم به صورت صندلی خردسالان استفاده میشوند و هم به صورت صندلی حامی برای کودکان؛ اگر از این نوع صندلیها استفاده میکنید، نکات درج شده در کتابچه راهنما را به دقت مطالعه کنید تا در موقع لازم تغییرات مورد نظر را به صورت مطلوب انجام دهید. هنگام تغییر وضعیت کمربند ایمنی خودرو نیز دقت لازم را بهکار ببندید زیرا کمربند ایمنی باید از وسط شانه عبور کند و در حالیکه مماس بر قفسه سینه است به سمت پایین برود؛ در صورتی که پس از نشستن کودک روی صندلی حامی چنین اتفاقی نیفتاد، تا زمانی که کمربند بهطور مناسب روی بدن او قرار نگرفته است، تغییرات لازم را ادامه دهید.
۳۳) کودکان در سنین۳-۴ سالگی بسیار پرتحرک هستند، لذا دقت کنید کودک در صندلی خود راحت باشد تا کمتر احساس خستگی و کلافگی کند، همچنین مراقب باشید کمربند ایمنی خود را باز نکند و یا آن را در حالتی غیراستاندارد قرار ندهد.
۳۴) اگر از صندلیهای حامی دارای پشتی استفاده میکنید، توجه داشته باشید پشتی آنها یا تا بالاتر از سر کودک ادامه داشته باشد و یا دارای پشتسری مناسبی باشد؛ بهاین صورت که بالاترین نقطه پشتی صندلی و یا پشت سری آن حداقل ۳سانتیمتر بالاتر از سر کودک باشد.
۳۵) اگر خود صندلی حامی دارای کمربند ایمنی است، توجه کنید این کمربندها فقط تا زمانی که وزن کودک حدود ۱۸کیلوگرم است مناسبند؛ برای کودکانی با وزن بیش از ۱۸ کیلوگرم حتماً از کمربند ایمنی خودرو استفاده کنید.
۳۶) کمربندهای دارای دو نقطه اتکا، ایمنی کمتری برای کودک ایجاد میکنند؛ بهخصوص اگر فقط از ناحیه زیر شکم عبور کنند. در صورت استفاده از صندلیهای حامی حتیالمقدور از کمربندهای دارای سه نقطه اتکا استفاده کنید.
۳۷) اگر صندلی عقب خودروی شما فاقد کمربند ایمنی است و یا کمربند ایمنی آن استاندارد نیست، در اولین فرصت یک کمربند ایمنی استاندارد با سه نقطه اتکا تهیه کنید زیرا تا آن زمان کودک شما در اتومبیل از امنیت مناسبی بهرهمند نیست.
۳۸) از آنجا که صندلی حامی برای بهبود وضعیت کودک نسبت به کمربند ایمنی خودرو، ارتفاع محل نشستن او را نسبت به کفی صندلی خودرو افزایش میدهد، باعث میشود که او از پنجره خودرو مناظر بیرون را بهراحتی نگاه کند و این موضوع نیز برای او جذاب است.
۳۹) بر طبق استاندارد شماره "۳۹۳۰" ایران، هر نوع صندلی کودک باید دارای یک برچسب ثابت شامل اطلاعات زیر با حروف و اعداد خوانا، باشد:
▪ نامسازنده (و یا توزیعکننده رسمی)
▪ نام و یا شماره مدل
▪ تاریخساخت (شامل ماه و سال)
▪ محلساخت
▪جملهای که مشخص میکند استفاده از سیستم در چه نوع خودروی موتوری و در کدام محل نشیمن آن توصیهشدهاست .
▪ جمله "فقط برای کودکانی که وزنشان بین ........ و ........ کیلوگرم و قدشان ....... سانتیمتر و یا کمتر است، استفاده شود. "
و سایر توصیهها و نکات ایمنی که در این استاندارد درباره آنها کاملاً توضیح داده شدهاست.
۴۰) در مجموع باید گفت بهترین صندلی ایمنیکودک، آن است که علاوه بر تامین ایمنی او (استاندارد بودن محصول)، کودک در آن احساس راحتی کند و شما نیز با آرامش بیشتری بتوانید رانندگی کنید.
آیدین بناب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست