چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
انیمیشن های اسکاری از شرک تا مارمولک وسترن
مراسم هشتاد و ششمین جایزه آکادمی اسکار در ماه پایانی فصل زمستان برگزار میشود و بهترین انیمیشن سینمایی سال ۲۰۱۳ از نگاه آکادمی معرفی میشود؛ این در حالی است که طی یک دهه گذشته انیمیشنهایی چون شرک، راتاتویی (موش سرآشپز)، رنگو و ... از جمله برگزیدگان جایزه اسکار در یک دهه اخیر بودهاند.
یکی از بخشهای جذاب و مهم جوایز آکادمی اسکار بخش انیمیشن سینمایی است که در اصل به رقابت بین انیمیشنهای ساخته و اکران شده توسط کمپانیهای بزرگ و معروف فیلمسازی در یک سال پایان میدهد.
در یک دهه اخیر رقابت بین انیمیشنها بسیار سخت و جدی بوده است و جایزه اسکار به آثاری تعلق گرفته که در جذب مخاطب و تأثیرگذاری گوی سبقت را از دیگر رقبای خود ربودهاند. در این گزارش با مروری بر نامزدها و برندگان اسکار بهترین انیمیشن در ۱۰ سال گذشته در اسکار به استقبال اسکار ۲۰۱۴ میرویم.
سال ۲۰۰۱ و در مراسم هفتاد و چهارمین جایزه آکادمی سینمایی اسکار، انیمیشنهای "جیمی نوترون؛ پسر نابغه"، "کمپانی هیولاها" و "شرک" نامزدهای دریافت جایزه اسکار انیمیشن سینمایی بودند. در این رقابت غول سبز یا همان شرک توانست جایزه اسکار را از آن خود کند. اندرو آدامسون و ویکی جنسون کارگردانهای "شرک" بودند که این انیمیشن را از روی فیلمنامهای نوشته شده بر اساس شخصیت "شرک" ساخته ویلیام استیگ کارگردانی کردند.
"شرک" داستان غول سبزی است که در جنگل زندگی میکند. وی با همراهی چند شخصیت دیگر نظیر الاغی که حرف میزند، برای نجات دختر پادشاه با چالشهای متعددی مواجه میشود. او در نهایت شاهزاده را نجات میدهد و با او ازدواج میکند. تبدیل شاهزاده به غول سبز و زندگی با شرک پایه ساخت بخشهای بعدی این انیمیشن پرطرفدار میشود. با ورود بچههای این دو غول سبز داستان جذابتر هم میشود.
بازیگران صاحبنام سینمای جهان نظیر مایک مایرز، ادی مورفی، کامرون دیاز، جان لیثگو و وینسنت کسل صداپیشگی انیمیشن "شرک" را بر عهده داشتند. "شرک" محصول کمپانی "دریم ورکس" با بودجهای ۶۰ میلیون دلاری تولید و ساخته شد. این انیمیشن در زمان اکران خود فروشی بیش از ۴۸۴ میلیون دلار داشت.
سال ۲۰۰۲ و در مراسم هفتاد و پنجمین جایزه آکادمی سینمایی اسکار، انیمیشنهای "شهر اشباح"، "عصر یخبندان"، "لپلو و استیچ"، "جزیره گنج" و "اسپیریت؛ اسبی از سیمارن" نامزدهای دریافت جایزه اسکار انیمیشن سینمایی بودند. در این دوره از جوایز اسکار "شهر اشباح" که با شیوه انیمه و با کارگردانی هایائو میازاکی توسط کمپانی انیمیشن سازی "جیبلی" از ژاپن ساخته شده بود رقبای آمریکایی خود را پشتسر گذاشت و اسکار هفتاد و پنجمین اسکار انیمیشن سینمایی را دریافت کرد.
"شهر اشباح" داستان دختری ۱۰ ساله است که به همراه پدر و مادر خود به شهری نقل مکان میکنند اما از این جابجایی راضی نیست. دختر و خانوادهاش در راه رسیدن به خانه جدید خود مسیر را گم میکنند و در نهایت از تونلی عبور میکنند و وارد فضایی سرسبز میشوند. در آن فضا دختر با خدایان و ارواح "شینتو " (دین ژاپنی) مواجه میشود.
این انیمیشن برنده اسکار که توسط شرکت والت دیزنی توزیع شد در زمان اکران خود به فروشی بیش از یک میلیارد ین دست پیدا کرد.
سال ۲۰۰۳ و در برگزاری مراسم هفتاد و ششمین جایزه آکادمی سینمایی اسکار، انیمیشنهای "سه قلوهای بلویل"، "برادر خرس" و "در جستجوی نمو" رقیب هم در بخش اسکار انیمیشنهای سینمایی بودند. در نهایت جایزه این بخش به "در جستجوی نمو" به کارگردانی اندرو استنتون رسید که توسط دو کمپانی پیکسار و والت دیزنی تهیه شده بود، رسید.
این انیمیشن داستان یک دلقک ماهی به نام مارلین است که پسر خود به نام "نمو" را در اقیانوس گم کرده است. وی برای پیدا کردن نمو با اتفاقات متعددی مواجه میشود تا سرانجام پسر خود را پیدا میکند. در انیمیشن "در جستجوی نمو" الن دی جنرس، الکساندر گولد و ویلم دفوئه صداپیشه بودند. این انیمیشن به عنوان ۱۰ انیمیشن برتر جهان از نگاه انجمن فیلم آمریکا شناخته شده است.
"در جستجوی نمو" در زمان اکران خود توانست بیش از ۸۶۴ میلیون دلار فروش داشته باشد.
سال ۲۰۰۴ و در هفتاد و هفتمین مراسم جایزه آکادمی سینمایی اسکار رقابت خیلی گرم بود. حضور انیمیشن "شرک ۲" در کنار رقبای دیگر یعنی انیمیشنهای "شگفت انگیزان" و "داستان کوسهای" جالب بود و برخی معتقد بودند که "شرک" برای بار دوم جایزه اسکار انیمیشن سینمایی را دریافت میکند. اما "شگفت انگیزان" به کارگردانی برد بیرد و کاری از استودیوی پیکسار اسکار را از آن خود کرد.
"شگفت انگیزان" داستان خانوادهای با قدرتهای فوقالعاده است که تلاش میکنند دنیا را از دست بدیها نجات دهند. کریگ تی نلسون، هالی هانتر و ساموئل ال جکسون از صداپیشگان انیمیشن "شگفت انگیزان" هستند که با هزینه ۹۲ میلیون دلاری ساخت خود در زمان اکران توانست فروشی بالغ بر ۶۳۰ میلیون دلار داشته باشد.
سال ۲۰۰۵ و مراسم هفتاد و هشتمین جایزه آکادمی سینمایی اسکار فرصتی برای رقابت انیمیشنهای "عروس مرده" به کارگردانی تیم برتن از چهرههاش شاخص سینمای جهان، "والاس و گرومیت؛ نفرین موجود خرگوشنما" و "قصر متحرک هاول" بود که در نهایت "والاس" این جایزه را به خانه برد.
این انیمیشن که از سری انیمیشنهای "والاس و گرومیت" بود توسط نیک پارک و استیو باکس کارگردانی شد.
پیتر سالیس، هلنا بونهام، رالف فاینس و پیتر کای صداپیشگان این انیمیشن برنده اسکار بودند. این انیمیشن که با هزینه ۳۲ میلیون دلاری تولید شده بود، ۳۲ جایزه بینالمللی سینمای جهان را از آن خود کرد.
سال ۲۰۰۶ در هفتاد و نهمین مراسم جایزه آکادمی سینمایی اسکار رقابت بین "ماشینها"، "خوش قدم" و "خانه هیولا" بود که در این رقابت "خوش قدم" که داستان پنگوئنی به نام مامبل از پنگوئنهای امپراتور است، برنده اسکار انیمیشن سینمایی شد. مامبل به دلیل تفاوت رنگ و حرکات خود از قبیله اخراج میشود. او در جستجوی انسانها با حوادث و اتفاقات متعددی مواجه میشود.
"خوش قدم" با صداپیشگی الیجاه وود، رابین ویلیامز، بریتانی مورفی، هیو جکمن، نیکول کیدمن و هوگو ویوینگ و با بودجهای ۱۰۰ میلیون دلاری ساخته و تولید شد. این انیمیشن که توسط جرج میلر کارگردانی شده بود در زمان اکران خود به فروشی بالغ بر ۳۸۴ میلیون دلار دست پیدا کرد.
سال ۲۰۰۷ نوبت به رقابت انیمیشنهای "فصل موج سواری"، "پرسپولیس" و "راتاتویی" در هشتادمین مراسم جایزه آکادمی سینمایی اسکار رسید. در این رقابت "راتاتویی" به کارگردانی برد بیرد که پیش از این با انیمیشن "شگفت انگیزان" نیز اسکار انیمیشن سینمایی را دریافت کرده بود، اسکار این بخش را از آن خود کرد.
"راتاتویی" داستان موشی را روایت میکرد که در پاریس قصد داشت سرآشپز شود اما در این مسیر با مشکلات متعددی مواجه میشد. پاتن اسوالت، لو رومانو، پیتر سون، برد گرت و پیتر اوتول صدا پیشگان "راتاتویی" بودند که با هزینه ۱۵۰ میلیون دلاری ساخت، در زمان اکران خود فروشی بالغ بر ۶۲۰ میلیون دلار داشت.
سال ۲۰۰۸ و در هشتاد و یکمین مراسم جایزه آکادمی سینمایی اسکار رقابت گرمی شکل گرفت. این رقابت بین انیمیشنهای "پاندای کونگفو کار"، "وال - ئی" و "تیزپا" بود. اندرو استنتون که پیش از با "در جستجوی نمو" توانسته بود جایزه اسکار انیمیشن سینمایی را کسب کند این بار با "وال - ئی" جایزه اسکار را از آن خود کرد تا به همراه برد بیرد دو جایزه اسکار انیمیشن سینمایی را در قرن ۲۱ دریافت کرده باشد.
"وال - ئی" داستان یک روبات آشغال جمعکن کوچک است که ۷۰۰ سال پس از اینکه زمین خالی از سکنه و انسانها شده، با فرود سفینهای به زمین مواجه میشود. وی در این سفینه با رباتی دیگر به نام "ایو" آشنا شده و به او دلبسته میشود. حضور پیتر گابریل به عنوان یکی از آهنگسازان شاخص و مطرح جهان به عنوان آهنگساز "وال - ئی" از ویژگیهای این انیمیشن برنده اسکار بود. بن برت، الیزا نایت و جف گارلین صداپیشگان "والی - ئی" بودند.
"وال - ئی" که با هزینه ۱۸۰ میلیون دلاری توسط استودیو پیکسار ساخته شد در زمان اکران خود به فروشی بالغ بر ۵۲۱ میلیون دلار دست پیدا کرد.
سال ۲۰۰۹ مراسم هشتاد و دومین جایزه آکادمی سینمایی اسکار برگزار شد که در بخش انیمیشن سینمایی "کورالاین"، "آقای فاکس شگفتانگیز"، "بالا"، "شاهزاده خانم و قورباغه" و "راز کلز" رقابت داشتند. در این رقابت "بالا" که روایتگر رویای پیرمرد ۷۸ ساله بادکنک فروشی بود، جایزه اسکار را از آن خود کرد. پیرمرد هزاران بادکنک را به خانه خود وصل میکند و با آن به آبشار بهشت در آمریکای جنوبی میرسد.
پیت داکتر کارگردانی "بالا" را بر عهده داشت و ادوارد اسنر، کریستوفر پالمر، جوردن ناجای و باب پترسون از صداپیشگان این انیمیشن اسکاری بودند. استودیو پیکسار با هزینهای ۱۷۵ میلیون دلاری "بالا" را ساخت و این انیمیشن در زمان اکران خود بالغ بر ۷۳۱ میلیون دلار فروش داشت.
در زمان اکران انیمیشن "بالا" اتفاقی دراماتیک و در عین حال تأثربرانگیز رخ داد که قلب همه انسانهایی که از این خبر مطلع شدند به درد آورد. آسوشیتدپرس در آن زمان اعلام کرد کولبی کورتین دختر ۱۰ سالهای که به سرطان مبتلا بود و مشتاقانه دوست داشت "بالا" را ببیند، به دلیل ضعف شدید جسمی نمیتوانست به سینما برود اما به لطف یکی از دوستان خانوادگی که به مدیران استودیو پیکسار دسترسی داشت، نسخه DVD فیلم را تماشا کرد و پس از رسیدن به آرزویش همان شب درگذشت.
کولبی که از سال ۲۰۰۵ به سرطان عروق مبتلا شده بود، ماه آوریل تبلیغات "بالا" را دید و از همان زمان به تماشای این فیلم علاقه نشان داد. اما وضع جسمانی او رو به وخامت گذاشت و شرکتی هم که قول داده بود برای بردن کولبی به سالن سینما به او ویلچر برساند، به وعده خود عمل نکرد. بعد هم بیماری او چنان شدت گرفت که نتوانست از خانه بیرون برود. تماس دوست خانوادگی کورتینها با مدیران دو استودیو پیکسار و دیسنی نتیجه داد و آنها بعد از اطلاع از ماجرا تصمیم گرفتند یک نسخه DVD از فیلم روی پرده خود را به خانه کولبی کوچولو بفرستند. کارمند پیکسار همراه با "بالا" عروسکهای شخصیتهای کارتون و چند یادگاری دیگر هم از این فیلم برای کودک بیمار آورد.
کولبی به قدری بیمار بود که حتی نمیتوانست چشمان خود را برای دیدن فیلم باز کند و مادر مهربانانه کنار تخت صحنه ها را برایش توصیف میکرد. وقتی مادر از دخترش پرسید که آیا فیلم را دوست داشته یا نه، کولبی کوچولو سر خود را به نشانه رضایت تکان داد. کارمند پیکسار پس از پایان فیلم نسخه DVD "بالا" را با خود برد؛ با چشمهایی پر از اشک. مادر کولبی بعد از این اتفاق گفت: از دخترم پرسیدم میتواند تا به نمایش درآمدن فیلم منتظر بماند، گفت برای مردن آماده است اما تا آمدن "بالا" منتظر میماند. مادر دختر میگفت: وقتی فیلم را دیدم، واقعا هیچ درکی از محتوا و مضمون آن نداشتم. فقط معنی کلمه بالا را میدانستم و قسم میخورم برای من "بالا" یعنی اینکه کولبی قرار است بالا برود، بالا در آسمانها.
سال ۲۰۱۰ در هشتاد و سومین مراسم جایزه آکادمی سینمایی اسکار در بخش انیمیشن سینمایی رقابت بین "داستان اسباب بازی ۳"، "چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم" و "شعبدهباز" بود. در نهایت لی آنکریچ با "داستان اسباب بازی ۳" جایزه اسکار را از آن خود کرد.
تام هنکس، تیم آلن، جان کیوساک، ند بتی و دان ریکلس از جمله صداپیشگان "داستان اسباب بازی ۳" بودند که در رابطه با پسری بود که هنگام رفتن به دانشگاه اسباب بازیهای خود را رها میکند و این رها کردن برای اسباب بازیهایی دردسرهایی را به همراه دارد.
هزینه ۲۰۰ میلیون دلاری ساخت "داستان اسباب بازی ۳" برای استودیوی پیکسار با فروش بیش از یک میلیارد دلاری همراه بود.
سال ۲۰۱۱ باز هم رقابت در بخش انیمیشن سینمایی اسکار گرم بود و در مراسم هشتاد و چهارمین جایزه آکادمی سینمایی اسکار انیمیشنهای "پاندای کونگفو کار ۲"، "گربه در پاریس"، "چیکو و ریتا"، "گربه چکمه پوش" و "رنگو" رقیب یکدیگر بودند. "رنگو" که داستان مارمولکی را روایت میکرد که به صورت اتفاقی در بیابانی بدون آب و علف گرفتار میشود، توانست اسکار این دوره از مراسم را دریافت کند. این انیمیشن وسترن کمدی توسط کمپانی پارامونت و با کارگردانی گور وربینسکی ساخته شد.
جانی دپ بازیگر سرشناس سینمای جهان، بیل نای و آلفرد مولینای از جمله صداپیشگان "رنگو" بودند و هانس زیمر که از آهنگسازان مطرح سینمای جهان و آهنگساز فیلمهای مطرحی چون "شوالیه تاریکی" است، آهنگسازی این انیمیشن را بر عهده داشته است. "رنگو" با هزینه ۱۳۵ میلیون دلاری ساخته شد و در زمان اکران تنها به فروشی بالغ بر ۲۴۲ میلیون دلار دست پیدا کرد.
سال ۲۰۱۲ مراسم هشتاد و پنجمین جایزه آکادمی سینمایی اسکار برگزار شد. در آخرین دوره این مراسم و در بخش انیمیشن سینمایی "فرنکن وینی"، "پارانورمن"، "دزدان دریایی! گروهی از ناجورها"، "دلاور" و "رالف خرابکار" با هم رقابت داشتند که "دلاور" به کارگردانی مارک اندروز و براندا چپمن و تولید استودیوی پیکسار توانست اسکار انیمیشن سینمایی را دریافت کند.
شاهزادهای که از زندگی در قید و بند رسم و رسوم سلطنتی خسته شده تصمیم میگیرد زندگی آزادی داشته باشد اما با مواجهه با یک جادوگر با چالشهای زیادی روبرو میشود و این چالشها داستان کلی "شجاع" را شکل داد. کلی مک دونالد و جولی والترز از جمله صداپیشگان "شجاع" بودند که توسط استودیو پیکسار تولید شد.
با نزدیک شدن به فصل زمستان علاقهمندان و فعالان سینما در تمام نقاط جهان خود را برای برگزاری هشتاد و ششمین مراسم جایزه آکادمی سینمایی اسکار آماده میکنند و در این بین اسکار انیمیشن سینمایی نیز شاهد رقابت نزدیکی خواهد بود.
"هواپیماها"، "توربو"، "دانشگاه هیولاها"، "من نفرتانگیز ۲"، "خانواده کورتها"، "ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی ۲" و "خانواده اسمورفها ۲" و ... آثاری هستند که هر کدام مدعی دریافت اسکار انیمیشن سینمایی در سال ۲۰۱۳ خواهند بود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست